Peda.net > Verkkolehtien etusivu > Pudasjärvi > Verkkoveräjään >>
Logo
  Kirjaudu toimitukseen >>
Etusivu > 3. Kirjakaappi > Kirja-arvostelu ja kirjavinkki - joitakin ohjeita > Sisällysluettelo

Kirja-arvostelu ja kirjavinkki - joitakin ohjeitaOhjeita kirja-arvostelun ja kirjavinkin laatimiseen


Kirja-arvostelu

1) Kerro, miksi valitsit juuri tämän kirjan. Mitä uutta tai erilaista siinä on verrattuna muihin kirjoihin? Onko jossakin toisessakin kirjassa, elokuvassa tai näytelmässä jotain samankaltaista, joka on kiehtonut sinua.

2) Älä kerro kirjan juonta juurta jaksain, vaan kerro mieluummin ajatuksista ja havainnoista, joita kirjan lukeminen sinussa herätti.

3) Arvioi kirjailijan käyttämää kieltä, kirjan henkilöitä ja juonta: mikä niissä on onnistunutta, mikä ei tunnu osuvalta?

4) Mieti, mikä voisi olla kirjan opetus. Ei sitä kuitenkaan kaikista kirjoista löydy, älä yritä väkisin keksiä sitä.

5) Kenelle suosittelisit kirjaa? Ei riitä, että suosittelet sitä kaikille 0 – 99 –vuotiaille. Mieti tarkemmin. Olisiko tuttavapiirissäsi joku sellainen, joka pitäisi tästä kirjasta? Miksi juuri hän? Koeta keksiä, millainen ihminen tästä kirjasta pitäisi.

6) Valitse kirjasta jokin tekstinpätkä ja kirjoita se johonkin kohtaan arvosteluasi näytteeksi siitä, mitä yrität kirjasta sanoa.

7) Keksi otsikko, joka houkuttelee lukemaan arvostelusi.Kirjavinkki

1) Kirjavinkki on kirjan esittely, jonka tarkoitus on herättää kuulijassa tai lukijassa lukuhalua.

2) Kirjavinkissä täytyy kertoa kirjasta sellaisia asioita, joiden perusteella kuulija voi ratkaista sopisiko kirja juuri hänelle.

3) Juonta ja henkilöitä ei tarvitse käydä yksityiskohtaisesti läpi, napakka tiivistelmä riittää.

4) Kirjavinkissä on hyvä olla jotain lukemaan houkuttelevaa: voit esimerkiksi kertoa jonkin hauskan, jännittävän tai liikuttavan kohdan kirjasta.

5) Älä kuitenkaan missään tapauksessa kerro kirjan loppuratkaisua. Kirjavinkki on paras lopettaa johonkin sellaiseen kohtaan, että kuulija haluaa heti lukea itse, mitä seuraavaksi tapahtui.

6) Hyvä kirjavinkin lopetus on: ”Mitä sitten tapahtui? Sen saat tietää, kun luet Kalle Kirjailijan teoksen Hirveä hämärämies.”