Peda.net > Verkkolehtien etusivu > Jämsä >
Logo
  Kirjaudu toimitukseen >>
Etusivu > Metsurien kilpailut Sammallahdella 22.5.2003. Forest workers competition. > Sisällysluettelo

Metsurien kilpailut Sammallahdella 22.5.2003. Forest workers competition.

Metsäliitto järjesti Myllymäen tilan mailla metsureille avoimet kilpailut Sammallahdella 22.5.2003. Osallistujia oli eri puolelta Suomea ja olipa mukana muutama metsuri myös Virosta. Kilpailu koostuu eri lajeista: tarkkuuskaato, karsinta, tarkkuussahaus, terälevyn kääntö ja alta- päältäsahaus. Tarkkuuskaato ja puun karsinta suoritettiin Sammallahdella.

mitta.jpg keppi.jpg

Kaadettavat puut on valittu hakattavalta alueelta etukäteen. Metsurille arvotaan puu, jonka hän kaataa. Ennen suoritusta asetetaan mittatikku 15m:n päähän kaadettavasta puusta.

sahaus.jpg kaato.jpg

Metsuri muotoilee kaadettavan puun tyven tarkasti ennen kaatoa. Alueella on tuuliviirit osoittamassa tuulen suuntaa, joka sekin pitää ottaa huomioon puuta kaadettaessa. Itse kaato arvioidaan mittaamalla kuinka lähelle mittatikkua puu kaatui. Aikaa suoritukseen on kolme minuuttia.

karsinta.jpg mittaus.jpg

Karsittavat puut on valmisteltu etukäteen lyhytoksaisiksi. Nämäkin puut arvotaan metsureille. Karsinnassa otetaan aika ja mitataan karsinnan tulos: ei saa jäädä tynkiä, eikä saa kolhia puun runkoa.

antti.jpg sahausvalineet.jpg

Metsurin varusteisiin kuuluvat moottosisaha, kaatorauta ja hyvät suojavarusteet. Kilpailuissa käytetyt sahat ovat viriteltyjä versioita ja vaativat tarkkaa huolenpitoa. Kuvassa kilpailuihin osallistunut ja järjestelyissä mukana ollut Antti Oksanen.

tukit.jpg oksat.jpg

Kaadetut puut kasataan tien varteen ja viedään tukkiautoilla paperitehtaaseen, niistä tehdään paperia. Puista karsitut oksat tehdään hakkeeksi ja poltetaan lämpövoimalassa, niistä saadaan lämpöä.

hake2.jpg hake1.jpg

Työmaalle tuli kaksi rekka-autoa. Toisessa on kuormaaja ja hakekone, toisessa on kaksi isoa lavaa, joihin hake tehdään. Matka jatkuu tästä lämpövoimalaan...

tehdaspiha.jpg tehdas.jpg lehdet.jpg

Jämsän lähellä on kaksi suurta paperitehdasta: UPM Kaipola ja UPM Jämsänkoski.

kanto.jpg kanto1.jpg

Metsätyömaalle jääneet kannot kerättiin myös talteen. Niistä saadaan lämpöenergiaa.

metsaliitto.jpg maukka4.jpg

Kiitokset Metsäliitolle hienoista kilpaulujen järjestelyistä ja kilpailun esittelystä. Saimme mukavan aamupalan ja hienot lippikset. Niin, ja olihan paikalla myös Maukka ja Maukan mummu.

Kiitos koko Sammallahden koulun puolesta!