Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Edellisen tason veräjä >

kevät 2008 - kevät 2009

YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36

Viikko 20 (11.-15.5.2009)

Hei vaan.

Tuntuvat nämä viimeiset viikot aivan hurahtavan ohi. Tämäkin viikko kului enimmäkseen kevätjuhlaesityksiä valmistellessa ja harjoitellessa. Ehdimme sentään maanantaina opetella Hauska matka -kirjasta viimeisen kirjaimen eli H:n. Sanoja löytyi paljon. Lapsista on tullut erittäin taitavia sanojen löytäjiä. Monelle ovat lukemaan oppimisen "salaisuudetkin" jo avautuneet.

Torstaina vietimme Roopen synttäreitä jäätelöiden kera. Onnea Roopelle ja kiitokset herkuista. Perjantaina siivosimme päiväkodin piha-alueen ensi viikon juhlaa varten. Haravat heiluivat ja roskat saivat kottikärryissä kyytiä, kun lapset panivat töpinäksi. Kaikki alkaa olla viimeistelyä vaille valmiina tiistain juhlaa varten. Toivomus säiden haltijalle: Kaunista ja lämmintä säätä tiistai-illaksi Suutarinmäen päiväkodin pihalle.

Merja
 

Viikko 19

Tämä viikko kului tavattoman nopeasti. Hauskassa matkassa luettiin uusi tarina, joka on samalla koko matkan 10. ja viimeinen tarina. Tutustuttiin uuteen kirjaimeen Ö. Ei ollut tavattoman helppo keksiä sanoja, jotka alkavat kyseisellä kirjaimella, mutta paljon helpompi oli keksiä sanoja, joissa esiintyy jossain kohti Ö kirjain. Näppäriä ja hoksaavia lapsia!

Lähes joka päivä valmistelimme äideille yllätyksiä. Pakersimme lahjojen kimpussa. Olimme aloittaneet lahjojen tekemisen jo pari viikkoa sitten, mutta tällä viikolla lahjat oli saatava loppuun. Aikuisetkin pääsivät osallistumaan, koska viimeistely jäi sen vaikeasta luonteesta johtuen aikuisten tehtäväksi. Mutta lahjoissa näkyy vain lapsen käden jälki, uskomattoman kauniita niistä tuli! Äideille tehtiin tietysti myös kortti ja leivottiin pikkuleipiä. Leipominen oli todella mukavaa ja meillä oli hauskaa. Lapset olivat todella innokkaita leipureita! Jokainen sai maistella taikinaa ja strösseleitä, jokainen sai syödä myös valmiin pikkuleivät paistamisen jälkeen. Ja jokainen sai leipoa itse juuri omalle äidilleen. Nam, sekä taikina että valmiit pikkuleivät maistuivat hyviltä.

Loppuviikosta olikin poikkeuksellista ohjelmaa. Torstaina aamupäivästä suurin osa eskarilaisista oli tutustumassa Ainiovaaran kouluun. Meille tuli sillä aikaa ensi syksyn tulevat eskarilaiset vanhempineen tutustumaan, mitä on esikoulu. Koulussa oli ollut hurjan kivaa, eivätkä tulevat eskarilaisetkaan säikähtäneet tai pelästyneet esikoulua. Kaikki siis meni hyvin!

Perjantaina vuorostaan Nuotiorannan koululla oli tutustumispäivä, joten meillä oli taas vähemmän lapsia eskarissa. Päivällä satoi vettä, jäimme sisälle sadetta pitelemään. Takana oli viikko ahkeraa pakerrusta askastelujen kimpussa, joten päätimme ottaa rennommin ja pitää leikkipäivän. Päivä piti sisällään vapaata leikkiä, pelejä ja katsottiinpa Pekka Töpöhäntääkin DVD:ltä.

Eskaria on jäljellä enää kolme viikkoa. Se ei ole kovin paljon! Saa nähdä, mitä saamme mahtumaan näihin viikkoihin. Ainakin kevätjuhla jo häämöttää ja mahtuuhan näihin tuleviin viikkoihin pieni lomakin, (helatorstai on vapaapäivä, eskaria ei ole myöskään helatorstain jälkeisenä perjantaina).

Toivomme lämpimiä ilmoja ja lapsille vielä voimia jaksaa loppurutistus!

Saija
 

Viikko 18

Hei taas.

Tämän viikon tapahtumia. Aiotut suunnitelmat menivät heti maanantaina vähän uusiksi. Aamusella osa ryhmästä askasteli ja osa lapsista harjoitteli ohjeen mukaan piirtämistä. Sen jälkeen menimme ulos vähän aikaisemmin ja opiskelija Joni piti meille pihaleikkejä. Näitä oli odotettu ja ne me saimme! Lapset leikkivät mm. hippaa ja kapteeni käskee- leikkiä. Suosio oli taattu.

Tiistaina jaoimme taas ryhmän kahtia. Toiset jatkoivat askarteluhommia ja toiset lähtivät saliin musisoimaan. Kuorovahvistukseksi meille tuli Vesseleiltä Ellu. Lauloimme, soitimme ja leikimme. Viihdyimme niin hyvin ja niin pitkään, että toinen ryhmä ei ehtinyt musisoimaan lainkaan. Toisaalta, askarteluryhmäkin keskittyi niin intensiivisesti työhönsä, etteivät olisi malttaneet työtään keskeyttääkään. Hyvä, että edes ulos ehdittiin rapaleikkejä leikkimään.

Keskiviikkona keskityimme vappuaskarteluun. Tavoitteena oli, että jokainen tekee joko vappunaamarin tai -hatun. Ja niin tapahtui, jokainen teki joko hatun tai naamarin, useat tekivät molemmat ja vähän vielä jotain muutakin. Vappuaskartelu (tai siis ne tuotokset) innoittivat lapset monenlaiseen leikkiin. Kiva! Innostuipa muutama kehittelemään ja harjoittelemaan näytelmänkin vappujuhliin.

Torstaina sitten koitti se VAPPUJUHLA. Kokoonnuimme mitä erilaisimmissa naamiaisasuissa päiväkodin saliin. Paikalle oli tullut prinsessoja, keijuja, merirosvoja, noitia, hämähäkkimiehiä, kissoja ja vaikka mitä. Juhlan polkaisi käyntiin kuningatar.

Aloitimme tanssilla. Lantiot heiluivat niin, että heikoimpia pyörrytti. Jatkoimme leikkimielisillä kilpailuilla. Valittiin kaksi joukkuetta, jokaisen kilpailijan täytyi vuorollaan kuljettaa ilmapalloa koskettamatta siihen jaloilla tai käsillä. Apuna sai käyttää palloja, jotka roikkuivat jalkojen välissä sukkahousuissa, jotka vuorostaan oli kiinnitetty vyötärölle. Kuullostaako kummalliselta? Sitä se olikin, hahaha! Kummallista ja hauskaa. Kaikki pääsivät vihdoin maaliin. Seuraavassa leikissä kilpailijat yrittivät pitääilmapalloa mahdollisimman kauan ilmassa. Leikissä oli kolme erää ja viimeisenä voittajien finaali. Taitavia olivat kaikki osallistujat! Kolmanteen kilpailuun kuningatar valitsi vain aikuisia. Vyötärölle sidottiin osallistujille naru ja narusta roikkui kynä. Kynä piti saada pujotettua ilman käsiä lattialla olevaan tyhjään pulloon. Kaikki onnistuivat. Mutta kyllä meitä katsojia nauratti!

Kilpailujen jälkeen jatkoimme tanssilla. Lantiot, kädet ja jalat saivat kyytiä musiikin rytmin tahtiin. Siitähän tulikin sellainen jano, että äkkiä mehulle ja simalle. Simat ja mehut maistuivatkin raikkaille ja makoisille munkkien, keksien ja poppareiden kanssa. Nam, herkkua! Siinä sitä olikin meillä vappujuhlaa kerrakseen. Muistellaan sitä lämmöllä kauan.

Saija

P.S. Merirosvonäytelmä ei saanutkaan kaivattua ensi-iltaa. Näyttelijät peruivat esityksen viime hetkillä. Ehkäpä toisella kertaa, pienemmälle yleisölle...

 

Viikko 17 (20.-24.4.2009)

Hei.

Viikko sisälsi useitakin yllättäviä ja odottamattomia muutoksia. Henkilökunta vaihteli päivittäin johtuen useistakin sairastumisista. Viikko sujui silti hyvin,vaikkakin muutamia muutoksia viikkosuunnitelmaan tulikin, mm. pihaseikkailu jäi pois keskiviikolta. Loppu hyvin, kaikki hyvin, eli viikonloppu saavutettiin enkä usko, että lapset juurikaan huomasivat viikon muutoksia.

Alkuviikosta teimme eskaritehtäviä ja aloitimme äitienpäiväyllätysten valmistelun. Henkilökunta palaveerasi tiistaina illalla liityen mm. tulevaan vappuun ja kevätjuhlaan. Lasten vappujuhlat vietetään 30.4. naamiaisten merkeissä. Aloitamme karkelot noin yhdeksältä aamulla. Kevätjuhla on 19.5. klo 18.30. Päätimme palaverissä muutamista ohjelmanumeroista, joita aloimme heti torstaina jo harjoittelemaan. Torstaina lauloimme ja leikimme yhdessä laululeikkejä. Perjantaina opettelimme uuden kirjaimen D. Ei ollut kovin helppo keksiä sanoja, jotka alkavat kyseisellä kirjaimella. Helpompi oli keksiä sanoja, joista löytyy jostain muusta kohtaa D. Lapset ovat jo melko taitavia kirjaimissa, usealla lapsella on lukeminen ihan jo hilkulla. Perjantaina juhlimme myös Heikin syntymäpäiviä. Onnea Heikki!

Sää hyväili meitä koko viikon. Oli lämmintä ja aurinkoista. Kevät tulee kohisten. Lunta riitti vielä pihan reunoilla lumileikkeihin, rapaa ja vettä riitti ja riittää vielä jatkossakin hyvin kaikille kuraleikkeihin. Nyt onkin tärkeää tarkistaa, että lapsilla on kumisaappaat mukana päiväkodissa ja muutenkin sään ja leikkien mukaiset vaatteet.

Nautitaan keväästä ja kevään leikeistä! Mietiskellään jo, että mitähän naamiaisasuksi...

Saija
 

Viikko 16 (14.-17.4.2009)

Hei.

Pääsiäinen on vietetty ja on aika palata taas eskarihommiin. Viikolla 16 eskaripäiviä oli vain neljä. Maanantain vapaa sekoitti meitä kummasti - ainakin meitä aikuisia. Tiistain aloitimme Hauskan matkan uudella tarinalla, Liikenteessä. Jakson aikana käsitellään tärkeitä liikenneasioita, sillä lähteväthän eskarit jo vajaan neljän kuukauden päästä koulutielle.

Keskiviikkona opettelimme uusia lauluja ja leikkejä Saijan vetämällä musiikkituokiolla. Torstaina aamupäivällä kävimme hiihtämässä Ainiovaarassa koko porukka. Aurinko paistoi täydeltä terältä ja hiihtokeli oli mainio. Lapset ovat jo niin taitavia hiihtäjiä, että aikuisetkin joutuvat tekemään tosissaan töitä pysyäkseen heidän mukana. Vauhtia riitti -aluksi vaaran ympäri kiertävällä ladulla ja sitten vielä stadionilla. Samalla päätimme eskarin hiihtokauden. Juhlistamme asiaa sitten myöhemmin.

Perjantaina opettelimme uuden kirjaimen, V:n. Sanoja löytyi paljon ja lopuksi Laura keksi vielä yhden uuden V-sanan, joka oli valas. Pikkutuokiolla Sirpa piti hartauden, jossa keskusteltiin ystävyydestä ja yksinäisyydestä. Tärkeitä asioita meille kaikille. Jokainen lapsi sai aluksi puhaltaa tulitikun sammuksiin ja lopuksi kynttilän. Ensi viikkoon.

Merja


 

Viikot 14 (30.3.-3.4.2009 ja 15 (6.-9.4.2009)

Hei kaikille.

Viikot ovat vierähtäneet niin nopeasti, ettei oikein matkassa pysy. Yhtä nopeasti kuin edellisellä viikolla kylvämämme rai- ja ohraruohot. Nekin ovat itäneet ja kasvaneet huimaa vauhtia -ohraruoho ehti kuitenkin ensin.

Viikolla 14 saimme eskariryhmään uuden ohjaajan. Orajärven Sirpa opiskelee lastenohjaajaksi ja suorittaa harjoittelun ja näytöt kolmen viikon aikana. Tervetuloa Sirpalle. Tiistaina leivoimme neljän lapsen, Ilonan, Olivian, Villen ja Roopen kanssa muffinsseja, jotka keskiviikkona muuttuivat taikavoimien vuoksi "itkusilmiksi" -onneksi makoisiksi. Taisi aprillipäivällä olla myös tekemistä asian kanssa. Viikon aikana ompelimme tipuja, askartelimme noitia ja pupuja sekä hiihdimme. Harjoittelimme ahkerasti myös pääsiäislauluja. Välillä paneuduimme eskaritehtäviin. Torstaina vietimme Eveliinan synttäreitä ja perjantain pikkutuokiolla hiljennyimme miettimään seuraavana pyhänä olevan palmusunnuntain merkitystä.

Viikko 15 oli kaiken kaikkiaan erilainen eskariviikko. Saara jäi sairaslomalle pudottuaan kaapin päältä ripustaessaan pääsiäistipuja. Pikaista paranemista Saaralle. Maanantaina teimme ahkerasti töitä ja saimmekin valmiiksi niin ompelukset kuin askartelutkin. Kuvia kätten töistä löytyy naskalien kuvagalleriasta. Käykääpä katsomassa. Tiistaina tutustuimme toimintakeskuksen näyttelyyn kunnantalolla. Hienoja töitä ja hyviä ideoita myös meille eskariin. Keskiviikkona oli pääsiäishartaus kirkossa. Harjoitus tekee mestarin -sanonta pätee myös eskarissa, sillä mm. Lensi maahan enkeli -laulu laulettiin upeasti. Kiirastorstai oli monelle lapselle jo vapaapäivä ja paikalla olevienkin kanssa päivä kului vapaamuotoisesti mm. askartelun ja pääsiäisaarteen etsinnässä. Kukko oli nimittäin käynyt munimassa. Pikkutuokiolla hiljaisuuden kynttilän avulla pohdimme vielä pääsiäisen aikaa. Iltapäivällä tein vielä valmisteluja ompelukoneella Elmerin toimiessa innokkaana avustajana.

Onnea Leeville 11.4. olevan syntymäpäivän johdosta
ja hyviä pääsiäisen pyhiä kaikille
toivottaa Merja lankalauantaina
 

Viikko 13 (23.-27.3.2009)

Hei,

Viikko vierähti pääsiäisvalmistelujen merkeissä. Askartelimme erilaisia ikkunakoristeita: pupuja sekä pääsiäismunia. Kylvimme rai- sekä ohraruohoa kahteen eri astiaan. Lasten tehtävänä on seurata siementen itämistä ja ruohojen kasvua sekä verrata niitä toisiinsa. Kumpi mahtaa kasvaa nopeammin, rairuoho vai ohraruoho?

Viikon aikana teimme myös eskaritehtäviä, pelasimme, leikimme sisällä ja ulkona sekä hiihdimme. Torstain hiihtoryhmä ei valitettavasti pakkasen takia päässyt ladulle, mutta ensi viikolla otamme vahingon takaisin.

Perjantain laulutunnilla lauloimme pääsiäiseen liittyviä lauluja ja leikimme kätkien salaisuuksia suklaamunan sisään. "Aika monta noitaa" taisi olla mukana - ainakin Känkkäränkkä. Pikkutuokiolla sytytimme hiljaisuuden kynttilän, mietimme viikon käytöstavoitteen toteutumista ja hyviä tekoja. Luimme kappaleen Lasten Raamatusta sekä lauloimme virren. Pääsiäinen lähestyy.

Merja
 

Viikko 12/09 (16.-20.3.2009)

Viikon tapahtumista ehkä tärkein oli se, että saimme muutaman viikon tauon jälkeen toisen lastentarhanopettajan ryhmäämme. Saija tuli Janican tilalle keskiviikosta alkaen ja toimii Katin sijaisena loppukevään. Tervetuloa Saijalle.

Paljon onnea Katille ja koko perheelle poikavauvan syntymän johdosta :)

Maanantaista alkaen kokosimme pehmonäyttelyä, josta tulikin hieno. Kuva näyttelystä ilmestyy pian naskalien kuvagalleriaan. Viikolla opimme myös uuden kirjaimen. Löysimmekin paljon K-kirjaimella alkavia sanoja ihmisten ja asioiden nimistä tekemistä ilmaiseviin sanoihin. Avaruusteemaa jatkettiin maalaamalla aaltopahville öinen taivas, jossa täysikuu jo loistaa kirkkaana odottaen vielä tähtikuvioita. Osa lapsista ehti aloittaa myös pääsiäisaskarteluja.

Viikolla oli paljon liikuntaa, sillä keskiviikkona palloiltiin salissa ja torstaina ja perjantaina hiihdettiin. Lapset on jaettu kahteen ryhmään, joista toisen esim. hiihtäessä toinen tekee eskaritehtäviä. Näin toiminta pysyy rauhallisempana ja ohjaus yksilöllisempänä.

Perjantaina kerrattiin yhdessä laadittuja sääntöjä ja tavoitteen toteutumista. Lopuksi hiljaisuuden kynttilä, tarina Lasten Raamatusta sekä lasten virsi. Perjantaina lasten mukana koteihin lähtivät pehmot sekä jouluksi valmistetut pöllöt. Vuodenaikapuu jäi odottamaan uusia asukkaita.

Merja
 

Viikko 11/09 (9.-13.3.2009)

Hei.

Hiihtolomalta paluu sujui hyvin ja kaikki olivat pirteitä. Maanantai alkoi lomakertomusten, matematiikan tehtävien ja numerobingon merkeissä. Valmistauduimme myös viikon teemaan - avaruuteen. Lisäksi vietimme Sagan synttäreitä jälkikäteen - jäätelöillä herkutellen. Maanantaina aloitti lastenohjaajaksi opiskeleva Joni Ervasti kahdeksan viikon harjoittelunsa eskariryhmässä. Hän on jo aikaisemmin tutustunut ryhmään ja lapsille tuttu harjoittelija, joten ei muuta kuin TERVETULOA Joni. Tiistaina tutustuimme uuteen tarinaan, joka kertoi jännittävästä avaruusmatkasta. Lopussa matka paljastui uneksi. Onneksi!

Keskiviikkona oli uuden kirjaimen vuoro. Se aiheuttikin hieman päänvaivaa opettajalle matkalippujen teossa. Y-kirjaimella alkavia sanoja ei ole kovin paljon - ei ainakaan sellaisia, jotka olisi helppo piirtää. Onneksi lapset keksivät itse lisää sanoja, kuten Ylitornio, Ylläs ja YBT. Viimeistelimme vielä pehmoja ensi viikon näyttelyä varten. Vietimme myös Villen synttäreitä ja jälleen jäätelöiden kera. Torstaina askartelimme hienoja avaruusraketteja ja tutustuimme avaruudesta kertoviin kirjoihin. Lisäksi harjoittelimme lähtölaskentaa laulun kera.

Perjantai alkoi siivouksella. Saimmekin hyvän järjestyksen eskaritiloihin. Sen jälkeen lähdimme hiihtämään päiväkodin lähelle vaativalle radalle, josta kaikki selviytyivät kuitenkin hienosti. Lopuksi leikkimielinen kilpailu yhdellä suksella sujutellen antoi hyvät potkut eskarien hiihtokaudelle. Ensi viikolla jatkamme harjoituksia ryhmissä. Pikkutuokiolla hiljennyimme miettimään mennyttä viikkoa hiljaisuuden kynttilän, Lasten Raamatun ja virren avulla.

Viikolla aloittivat myös "eskariapulaiset" työnsä eli kaksi esikoululaista toimii aina päivän kerrallaan apulaisina auttaen erilaisissa tehtävissä, kuten ruokailuun liittyvissä järjestelyissä. Kaikki meni hienosti. Kiitos apulaisille sekä Saaralle apulaisten ohjaamisesta.

Ensi viikkoon
Merja
 

Viikko 10/09

Hiihtoloma
 

Viikko 9/09

Hei taas.

Toivomus "normaalista" päiväjärjestyksestä ei valitettavasti toteutunut, sillä sekä Saara että Janica olivat sairaina, kuten myös osa lapsista. Toivottavasti kukaan ei joudu enää hiihtolomalla sairastamaan. Helena, Virpi ja Minna paikkailivat tilannetta kuitenkin hyvin.

Perinneviikko oli toimintaa täynnä. Maanantaina puolet porukasta leipoi pullia. (Toiset leipovat sitten myöhemmin.) Ruokailun yhteydessä saimmekin herkutella laskiaispullien kera. Tiistaina oli laskiainen ja seikkailimme Röllipurolla ja paistoimme makkaraa laavulla sekä laskimme mäkeä. Pakkasista huolimatta puro ei ollut kokonaan jäässä, sillä vettäkin löytyi. Seurauksena olikin muutamien kenkien ja sukkien kastuminen. Onneksi päiväkoti oli lähellä.

Keskiviikko oli jännittävä päivä päiväkotikuvauksineen. Kaikki lapset pääsivät onneksi paikalle ja salamat välähtelivät tiuhaan tahtiin. Myös Kati ehti mukaan. Valitettavasti Saara ja Janica olivat sairaina. Nyt odottelemme kuvia jännittyneinä.

Torstaina koko päiväkodilla oli yhteinen laulutunti perinnelaulujen ja -leikkien muodossa Kirsi-Marian vetämänä. Kaikki osallistuivat innokkaasti ja oppivat myös monia asioita siitä, kuinka ennen vanhaan elettiin. Ehdimme kilpailemaankin ja Petrasta tuli Suutarinmäen päiväkodin yhdellä jalalla hyppimisen -mestari. Onnea Petralle. Torstaina vietimme vielä lisäksi Matin synttäreitä ja herkuttelimme kääretortulla.

Perjantaina pääsimme vierailulle Pekanpään koululle ja saimme tutustua Tornionlaakson perinteeseen Korven Annin (ämmin) johdolla eskari-Hennan toimiessa apupiikana. Ämmi kertoi vanhoista ajoista ja esineistä lasten kokeillessa separaattorin pyöritystä ja villan karstausta. Saimme myös maistaa vastakirnuttua voita leivän kera. Se vasta olikin hyvää. Kiitokset perinnepäivästä sinne Pekanpäähän. Päiväkodilla vietimme ennakkoon vielä Ronin synttäreitä laulujen ja leikkien merkeissä. Sitten olimmekin jo valmiita hiihtolomalle.

Mukavaa hiihtolomaa kaikille.

Merja 

Viikko 8/09

Hei kaikille.

Toivottavasti sairaudet ym. poissaoloja aiheuttavat sattumukset ovat nyt ohitse ja pääsemme taas "normaaliin" päiväjärjestykseen. Vetäjinä ovat nyt Janica, Saara ja Merja.

Viikon aikana teimme äidinkielen harjoituksia, pohdimme tunteita ja niistä kertomista, taiteilimme kansilehden tulevaan kansioon, piirsimme eskarikavereiden "ääriviivat" tapettirullille ja mittailimme pituuksia ja leveyksiä - lauluja ja leikkejä unohtamatta. Pakkasviikon vuoksi ulkoilut jäivät vähemmälle, joten aikaa oli hyvin myös ompelutöille. Monta uutta pehmoa näkikin päivänvalon; valkoinen Onni-koira muiden joukossa.

Perinneviikkoa odotellen.

Merja


 

viikko 7 ( 9.-13.2.2009.)

Hei!
Tämä viikko olikin hieman erilainen, kaikista muutoksista ja sattumista johtuen.

Maanantaina oli Katin viimeinen työpäivä ennen äitiyslomaa ja niin me yllätimme Katin. Meillä ei ollutkaan maanantaina aiheena mittaaminen, vaan vietimme vesseleiden kanssa yhteisen lauluhetken Katin kunniaksi. Lauloimme lauluja ystävyydestä ja muuta mukavaa. Muistimme Katia tulppaanikimpulla ja lopuksi teimme Katin ympärille piirin ja lauloimme " Hyppele piiriin..." ja ihan viimeiseksi kaikki saivat halata Katia ja toivottaa rattoisia äitiylomapäiviä.

Tiistaina askartelimme ystävänpäivä- kortit. Pikkutuokiolla maanantaina ja tiistaina leikimme "sanomalehti"- tanssia. Lapsista oli hauskaa, kun lehti pieneni koko ajan ja kilpiltiin kenellä on paras tasapaino pysyä sanomalehden päällä parinsa kanssa. Tiistaina myös aloitti työnsä katin äitiyslomittaja Janica Ranta.

Keskiviikko oli luistelua. Tällä keväältä se oli viimeinen luistelu- kerta ja harjoitukset jatkuvat esikoululaisilla sitten seuraavan kerran koulun puolella.

Torstaina opeteltiin uusi kirjain P. mietittiin mitä P-maassa voi nähdä ja tehdä. kuullosteltiin onko P-kirjain sanan alussa vai keskellä. Ja tehtiin kirjan P-tehtävät.

Perjantaina kävivät aamulla lukion "Wanhat"- tanssimassa. Ihasteltiin tyttöjen prinsessa pukuja ja hyvin harjoiteltuja tanssikuvioita. Rohkeimmat uskaltautuivat parketille "wanhojen" pyytäessä, mutta osa ei rohjennut. lopuksi nautittiin mehut ja keksit Viskaalin ryhmiksen lasten kanssa.

Miellyttävää kevättä toivottaa Kirsi-Maria
 

Viikko 6/09

Maanantain aloitimme helmikuun uudella tarinalla, joka kertoi ajasta ennen vanhaan. Oona ja Esa olivat mummolassa, josta löytyi vielä puuhella, kahvimylly ja pannu, vesi haettiin kaivosta ja vanhoja leluja, kuten puuauto ja hyrrä. Mietimme mitkä asiat ja esineet nykypäivänä korvaavat nuo vanhan ajan asiat.

Tiistaina alunperin ohjelmassa ollut uusi kirjain siirtyi perjantaille, kun saimme pidettyä yhdelle ryhmälle kouluvalmiustestin, toisten sillä aikaa pelaillessa.

Keskiviikkona suuntasimme taas jäähallille luistelemaan, ja kylläpäs lapset olivatkin kehittyneet luistelutaidoissa valtavasti, aikamoisia kiekkoilijoita ja taitoluistelijoita oli tullut! Ensi keskiviikkona 11.2. onkin viimeinen luistelukerta ja sen jälkeen alamme perehtyä hiihdon saloihin.

Torstaina olikin viimeisen ryhmän vuoro osallistua kouluvalmiustestiin, toiset harjoittelivat sillä välin taas pelaamisen taitoja.

Perjantaina tutustuimme sitten viimein uuteen kirjaimeen ja matkasimme r-maahan. R-llä alkavia asioita olikin helppo löytää ja niitä tulikin mieleen vielä iltapäivällä, että ai niin sekin olisi vielä ollut... Kirjaimen kirjoittamisen jälkeen menimme käymään ulkona ja sittenpä kohta päivä alkoikin olla täynnä.

Maanantaina minä olen viimeistä päivää töissä ennen äitiysloman alkua ja haluankin kiittää kaikkia hyvästä yhteistyöstä ja yhteisestä ajasta! Mukavaa kevään jatkoa ja hymyillään kun tavataan! KIITOS!

8.2.2009 -Kati-
 

Viikko 5/09

Maanantaina meillä piti olla kouluvalmiustesti yhdelle ryhmälle, mutta tautikierteen vuoksi meillä ei ollut siihen mahdollisuutta, joten siirsimme myöhempään ajankohtaan ja teimme matikkatehtäviä kolmessa ryhmässä. Yhdet mietti kelloa, toiset noppalukuja ja pelejä ja kolmannet pelasivat ryhmäpelejä. Maanantaina meillä aloitti tutustumisen harjoittelua varten lastenohjaaja opiskelija Joni.

Tiistaina saimme pidettyä yhdelle ryhmälle kouluvalmiustestin, toiset pelaasivat sillä välin.Keskiviikkona naskalit olivat luistelemassa jäähallilla, torstaina ja perjantaina he tekivät rästitehtäviä kirjasta ja monisteista.

Ensi viikkoon!

1.2.2009 -Kati-
 

Viikko 4/09

Maanantain aloitimme mietimällä mitä ovat veden olomuodot. Jää, lumi, vesi(neste) höyry. Eli kiinteä, neste ja kaasu löytyivät tutuista asioista vähän tutkimalla. Katsoimme miten vesi kelluttaa eri esineitä, haimme litran maitopurkin täyteen lunta ja arvioimme kuinka paljon siitä sulaa vedeksi, aika vähän purkin pohjalle tuli erittäin likaista vettä. Toivottavasti kukaan ei enää tämän jälkeen syö lunta! Teemme myös parhaillaan haihdutuskoetta, laitoimme neljään eri kokoiseen astiaan 3dl vettä ja jätimme ne hyllylle "odottamaan". Katsotaan kuinka paljon vesi niistä on haihtunut.

Tiistaina teimme matkan t-maahan ja mietimme mitä t-alkavia asioita siellä voi nähdä tai tehdä. Lopuksi harjoittelimme T-kirjaimen kirjoittamista.

Keskiviikkona pääsimme pitkästä aikaa luistelemaan. Ja myös kolmena seuraavaana keskiviikkona menemme hallille luistelemaan. Tiukka matsi siellä syntyikin Saara ja Taina vastaan pojat!

Torstaina meillä vieraili psykologi Mika Nevala. Mikan "tarkkaillessa" lapsia kouluasioihin liittyen, me harjoittelimme vuodenaikoja. Mietimme mitä kuukausia liittyy vuoteen ja mitä vuodenaikoja vuodessa on. Sitten jaottelimme kuukaudet aina omaan vuoden aikaansa, eli talvikuukausia ovat joulu, tammi, ja helmikuu. jne... Sitten lapset miettivät milloin heidän syntymäpäivänsä on ja missä kuussa. Ja sen myötä minä vuoden aikana kukin on syntynyt. Saimme myös vertailla minä vuonna on syntynyt eniten lapsia, ja keväthän se oli.

Perjantaina jaoimme ryhmät kahtia puolet jumppasivat salissa, toisen puolen tehdessä pingviini-asrkastelua, koristetta ikkunaan. Hyvää leikkaamisharjoitusta.

25.1.2009 -Kati-


 

Viikko 3/09

Maanantaina mietimme taas tunnemuksun kanssa tunneasioita ja sitä, onko teko ja tunne sama asia. Keskustelimme siitä, että voi olla pahamieli ja vaikka ajatella lyövänsä toista, mutta niin ei silti saa tehdä. Tunne on oikein, teko väärin. Pikkutuokiolla esiteltiin innokkaasti joulupukin tuomia leluja.
Tiistaina tutustuimme uuteen kirjaimeen Ä, josta olikin hankala keksiä helposti piirrettäviä kuvia. Löysimme silti paljon sanoja joissa ä -kirjain esiintyi useamminkin.
Keskiviikkona mietimme, mitä tarkoittaa aika ja miten sitä voi mitata. Jokainen askarteli itselleen oman pahvikellon, jonka avulla harjoitellemme eskariaikana tasa-ja puolet tunnit. Pikkutuokiolla harjoitellimme lisää kellonaikoja.
Torstaina me teimme matikka tehtäviä monisteelta, kymmenen piparin jakaminen kahteen purkkiin olikin aika hankala tehtävä kaikille.
Perjantaina jaoimme ryhmän kahtia, toiset jumppasivat salissa ja toiset miettivät mikä on massa ja miten sitä mitataan. Mietimme mikä on kevyt asia ja mikä painava. Ja voiko pieni esine olla painava ja iso kevyt. Kirjasta löytyi aiheeseen liittyvä vertailutehtävä. Ryhmät vaihtuivat sitten aamun puolessa välissä.

Ensi viikkoon!
18.1.2009 -Kati-
 

Viikko 2

No niin uusi vuosi käynnistyi jälkeen myös meillä eskarissa. Kevätlukukausi on vielä aikaa harjoitella koulunkäyntiä ja tutustella kirjaimiin ja numeroihin. Keskiviikkona juttelimme joululomakuulumisista, joulupukista, raketeista ja tietenkin lahjoista. Potkuri taisi olla yleisin lahja tänä vuonna, myös hello kitty -tuotteet tuntuivat olleen suosiossa.
Torstaina tutustuimme uuteen tarinaan:talvipuuhat ja mietimme mitä tarinan eri lausahdukset merkitsevät, kuten kiskoa, ja piisaa?
Perjantaina meillä oli matikkapäivä. Harjoittelimme numerot 9 ja 10 ja samalla myös harjoitelussa oleva Irene piti lapsille pienen liikuntatuokion salissa. Roikkuminen, tasapainoilu, trampoliinilla hyppely, tunnelissa kulku ja kuperkeikat olivat mukava välipala tehtävien valillä ja sisälsivät myös matematiikkaa.
Ensi viikkoon!
Oikein hyvää uutta vuotta kaikille!
11.1.2009 -Kati-
 

Viikot 47 ja 48 ( 17.-28.11.08)

Näinä kahtena viikkona valmistauduimme aika pitkälti tulevaan joulunodotusjuhlaan, jonka onnellisesti saimme juhlittua to 27.11. Aika oli todella jännää ja kyllä siinä perhosia lenteli niin pienten kuin isojenkin vatsoissa. Laulu- ja ohjelmaharjoitusten lomassa askartelimme eskarin seinälle talvisen taulun, jossa pöllöt lentelevät öisellä taivaalla. Kädentaitoja harjoittelimme myös joulupussissa, jonka jokainen teki itselleen. Punainen tai vihreä huopapala neulottiin reunoilta yhteen ja nyöri punottiin pussin sulkijaksi. Joulupusseista rakennamme sitten joulukalenterin eskariin, josta jokainen saa sitten ajallaan kurkistaa oman pussinsa sisälle.
Kuntotalolla kävimme temppuilemassa eräänä keskiviikkona. Taiteilimme temppuradalla, pelasimme sählyä ja hassuttelimme leikkivarjon kanssa. Viestit ja hippaleikit isossa tilassa innostivat juoksemaan. Kaikilla oli hauskaa!
M-maahan matkasimme myös ja keksimme paljon hauskoja M-asioita. Ja harjoittelimme M-kirjaimen kirjoittamista tehtäväkirjoihimme. Näin pimeän aikaan tutustuimme myös siihen mistä varjo syntyy ja kummalle puolelle kohdetta se syntyy. Joulukuuta varten kuulimme myös uuden tarinan eskarikirjasta ja tutustuimme Lahja-mummoon. Mukavaa 1.adventtia ja joulun odotusaikaa kaikille!

30.11.2008 -Kati-
 

Viikko 46 (10.-14.11.-08)

Maanantaina aamupiirissä piirtelimme omia käden kuvia vihreälle ja valkoiselle kartongille ja harjoittelimme leikkaamista. Kartonkikäsistä kokoamme myöhemmin kuusen seinälle koristeeksi. Pikkutuokiolla harjoittelimme joulujuhlan lauluja ja esittelimme leluja.
Tiistaina mietimme kumpi on oikea ja kumpi vasen käsi toistemme kintaita apuna käyttäen. Aina saman käden kintaat muodostivat oman ryhmän niin että oikeakätiset olivat oma porukka ja vasenkätiset omansa. Ryhmät keksivät "ikiliikujan", jossa liikkui vain oman porukan symboli, oikea tai vasen käsi. Teimme myös kirjasta aiheeseen liittyvän tehtävän.
Keskiviikkona mietimme tunnemuksun kanssa eri tunteita, iloinen, ystävällinen, vihainen, töykeä. Lapset saivat harjoitella kyseisiä rooleja käsinukkien kanssa.
Torstaina matkasimme junalla U-maahan ja teimme U-kirjaimeen liittyvät tehtävät kirjasta.
Perjantaina meillä oli sitten viimeinen luistelukerta näin syyslukukaudella. Mailapojat ja-tytöt ottivat kiekkomatsin sen kunniaksi. Hauskaa oli!
Koko viikon iltapäivätyönä aloitimme villanlangasta tehtyjen tupsupöllöjen tekoa.
Ensi viikkoon!

16.11.-08 -Kati-
 

Viikko 45 (3.-7.11.-08)

Maanantaina aamupäivästä aloimme maalata työtä liittyen isänpäiväylläriin. Pikkutuokiolla esittelimme leluja.
Tiistaina aamupiirin jaettiin kahteen ryhmään. Toiset miettivät matikkajuttuja pelien lomassa Merjan kanssa, kun me toiset taas valmistimme isänpäiväkortteja. Keskiviikkona teimme samoja asioita, mutta ryhmät vain päinvastoin. Pikkutuokiolla kuulimme uuden tarinan Nurinkurinpäivä.
Torstaina meillä oli koko talolle yhteinen laulutunti, jossa harjoittelimme joulunodotusjuhlaamme varten. Pikkutuokiolla pidetyssä Hiljaisuuden kynttilässä käsiteltiin isänpäivää.
Perjantaina meidän oli tarkoitus mennä luistelemaan, mutta konerikon vuoksi emme tällä kertaa sinne päässeet. Luistelu odottaa vielä ensi viikon kertaa.

-Kati-
 

Viikko 44 (27.-31.10.-08)

Maanantaina harjoittelimme vähän matikkaa ja mietimme numeroita, 4, 5, ja 6. Pikkutuokiolla esiteltiin taas omat lelut.
Tiistain aloitimme jo valmistelemalla isänpäiväylläreitä pienissä ryhmissä, toisten tehden sillä välin lisätehtävää, väritysmonistetta.
Keskiviikkona harjoittelimme muotoja, kolmio, neliö ja ympyrä. Mietimme yhdessä löytyykö lähiympäristöstä sisältä tai ulkoa kyseisiä muotoja. Tehtäväkirjasta teimme tehtävän, jossa oli kolme ympyrää, kolmio ja neliö sijoitettu linnaksi. Lapset värittivät ohjeen mukaan muodot tietyn värisiksi. Minä olin piilottanut samat ja samanväriset muodot ympäri eskaria ja kussakin muodossa "asui" tietty määrä asukkaita(papuja). lasten piti sitten etsiä muodot ja laskea kuinka monta asukasta siinä asui ja käydä piirtämässä oikea määrä asukkaita oman kirjansa oikeaan muotoon. Pikkutuokiolla lauloimme leikkiä Kolme kulmaa.
Torstaina pääsimme Eija Ahvon Uppo-nalle konserttiin auditorioon.
Perjantaina kävimme luistelemassa jäähallilla.

 

Viikko 43 (20.-24.10.-08)

Maanantain syysloman jälkeen aloitimme teatteriesityksen merkeissä. Kävimme katsomassa auditoriossa Miina ja Manu -esityksen, jossa Miina oli hukassa ja Manu kertasi liikennesääntöjä välillä poliisin ja välillä itse tasavallan presidentin kanssa.Hauskaa oli!
Tiistaina olimme saaneet hauskan vieraan, Pillipiipari -paperinuken, joka toi viestiä Alavistan päiväkodista. Pillipiiparin oli tarkoitus kiertää halki Suomen päiväkotien ja kerätä mieleen painuneita lauluja varastoonsa. Tänään hän oli siis meillä ja aloitti sopivasti oman laulutuntimme, näin yk:n päivän alla. Matkasimme ympäri maailmaa ja lauloimme lauluja mm. virosta, egyptistä ja tietysti suomesta.
Keskiviikkona mietimme eskareiden kanssa mitä yk on ja teimme siihen liittyvän tehtävän, jossa väritettiin pohjoismaiden lippuja.
Torstaina matkasimme N-maahan ja teimme siihen liittyvät tehtävät. Ja perjantaina suuntasimme kohti jäähallia ja luisteluareenaa. Ihania uusia onnistumisenkokemuksia oli taas päivä ja viikko tulvillaan! Ensi viikkoon!

26.10.-08 -Kati-
 

Viikko 39 (22.9.-26.9.-08)

Maanantain aloitimme tehtävällä, jossa Kissa mäkinen oli omilla teillään. Johtolankoja, jotka kuuluivat metsän erilaisiin puihin, seuraamalla löysimme Mäkisen koivusta. Pikkutuokiolla esittelimme taas omat lelumme.
Tiistaina harjoittelimme tavuja ja tavutusta. Olin kirjoittanut jokaisen nimet lapuille ja leikannut sitten ne tavuiksi. käänsimme kaikkien nimet tavulapuina lattialle ja jokainen sai vuorotellen nostaa kaksi lappua. Sitten yritimme yhdessä arvailla kelle/kenen nimeen tavut kuuluivat. Pikkutuokiolla leikimme vettä kengässä.
Keskiviikkona harjoittelimme matikka numerotarinoilla. Olin jakanut jokaiselle 8 valkoista papua, joita lapset käyttivät laskemisen apuvälineinä. Tarinat olivat esim. tällaisia. Tytöt leikkivät pihalla, kunnes huomasivat tarvitsevansa lisää leluja. He hakivat ensin kaksi lapiota ja lopuksi kolme ämpäriä lisää. Kuinka monta lelua tytöt hakivat yhteensä.
Torstaina meillä oli koko talon yhteinen laulutunti. Ensin lauloimme äänen avaus laulun, jossa hihitettiin ja hohotettiin ääni auki. Sitten aloin lukemaan tarinaa Siilin sadepäivä, jonka välissä lauloimme sateeseen ja syksyyn liittyviä lauluja, kuten tip tip pisaroita, kuralätäkössä, laiva, jne.
Perjantaina luonnonvoimia uhmatenkin lähdimme ulos vauhtivarpailemaan. Ensin leikimme Seuraa vauhtivarvasta(seuraa johtajaa), sitten Örkkiä. Örkissä parit ottavat jonkun kotipaikakseen pihan leikkivälineistä ja yksi Örkkipari yrittää päästä jonkun kotiin ja saada sen itselleen. Kun örkkipari huutaa, örkit tulee,toiset vaihtavat kotipaikkaansa ja örkkipari yrittää ehtiä jonkun kotiin. Se pari joka jää ilman kotia, on uusi örkkipari. Sitten otimme vielä tarkkuusheittoa palloilla, saaviin, rengaskeinun renkaaseen ja minuun, koska toimin koripallokorina seisoen, niin että pidin käsiä renkaana edessäni. Näiden jälkeen meidän oli pakko luovutta, koska olimme läpimärkiä. Kun olimme päässeet sisälle ja istuimme ruokapöydässä ulkona aurinko paistoi ihanasti...

28.9.2008 -Kati-
 

Viikko 38 (15.-19.9.-08)

Maanantaina aloitimme viikon kuulumisten kyselyllä ja sen jälkeen otimme kirja esiin. Kirjasta teimme aukeaman,josta piti etsiä esineitä ja yhdistää ne sopivaan lukumäärään. Pikkutuokiolla esittelimme taas mukana olevat lelut toisille.
Tiistaina matkasimme S-maahan. Siellä saatoimme nähdä kaikkea S-kirjaimella alkavaa, kuten sienen, sipulin, Simon, sellon jne...Ja s-maassa saatoi seikkailla, seilata, sihistä jne. Matkan jälkeen harjoittelimme kirjaimen tekoa hiekka-astiaan. S-kirjain on tunnetusti aika vaikea monelle aluksi kirjoittaa, mutta hyvin siitä harjoittelemalla selvitään.
Keskiviikkona touhuilimme taas ryhmissä ja toisen ryhmän leipoessa porkkanapiirakkaa toinen ryhmä teki kauniitä maalauksia pihlajan lehtiä maalaamalla ja painamalla niillä kuvioita paperille. Lopuksi niihin maalaattiin vielä pensseleillä myös marjat. ruuan jälkeen saimme maistella toisen ryhmän aikaansaannosta leivonnasta ja herkullista oli.Lähes jokaiselle maistui myös toinen herkkukierros.Pikkutuokiolla leikimme sitten aiheeseen liittyviä leikkejä, Leipuri Hiiva sekä Pieni maalipurkki.
Torstaina suuntaisimme kulkumme kohti kunnantalon auditoriota esitykseen Villijoutsenet. Esitys oli kahden naisen taidokas nukketeatteri kuninkaasta ja tämän seitsemästä lapsesta, jotka joutuvat pahan noidan ja tämän tyttären vietäviksi, mutta lopulta oikeus voittaa ja tarina sai onnellisen lopun. Nuket olivat aika rumia, mutta taidokkaasti tehtyjä puunukkeja, joista pianomusiikki ja naisten taidokas esittäminen tekivät lähes aitoja.
Perjantaina pidimme rästitehtäväpäivän: eli jokainen katsoi kirjoistaan oliko siellä jotain tekemättömiä tehtäviä ja ne tehtiin sitten yhteistuumin pois. Myös tekemättä jääneitä askarteluja tehtiin myös. Ulkoilun aikan saimmekin siiten yllätysvieraita, kun Ylitornion pappamopoilijoista kaksi kävi meitä mopoineen tervehtimässä. Lapset kyselivät miehiltä innoissaan ja istuivat mielellään poseeraukseen mopon päälle. Kiitos Vesa ja Onni vierailusta. Pikkutuokiolla Hiljaisuuden kynttilässä kerroin lapsille tarinan Nooan arkista.Kokeilimme myös itse miltä tuntui olla ahtaassa tilassa kaikki yhdessä ja ahtauduimme kaikki 23 samalle matolle niin tiiviiseen, ettei kukaan ollut maton reunojen ulkopuolella. Sitten vielä eläydyimme arkin tunnelmaan niin, että jokainen sain keksiä jokin eläimen tai pienen lapsen itkun jota matkia ja niin aloimme äännellä. Oli se aikamoisen kuuloista...

Ensi viikkoon!
21.9.08 -Kati-
 

Viikko 37 (8.-12.9.-08)

Maanantain aloitimme elefanttimarssi -laululeikillä ja kiersimme koko porukka eskaria ympäri niin, että muodostimme viimein 25 pienen elefantin jonon. Leikin jälkeen teimme eskarikirjasta tehtäväsivun, jossa harjoittelimme numeroita 1, 2, ja 3. Pikkutuokiolla aloitimme viikon teeman vihanneksista, tulevaa sadonkorjuu juhlaa silmällä pitäen ja lauloimme popsi popsi porkkanaa laulun. Omat lelut esittelimme myös.

Tiistaina matkasimme taas "junalla" uuteen maahan, joka tällä kertaa oli A -maa. Mietimme taas mitä A- maassa saattoi nähdä, apinoita, aaseja, aikuisia, jne... Ja sitä mitä siellä saattoi tehdä: aivastella, auttaa, ampua, jne...Matkan jälkeen palaimme harjoittelemaan kirjan A-kirjainsivua. Ulkoilu aikana menimme päiväkodin takana sijaitsevaan Seikkailumetsään tekemään luonto löytöjä. Ja aikamoinen seikkailu siitä tulikin, kun palasimme takaisin onnellisina, mutta likomärkinä takasin. Onneksi meillä on kuivauskaapit...

Keskiviikkona mieitimme niitä tiistain luonto löytöjä ja piirsimme niitä tehtäväkirjaan kyseiselle sivulle. Pikkutuokiolla mietimme, mitä tarkoittaa sadonkorjuu? Pienen avustuksen jälkeen lapset kertoivat innoissaan, kuinka ovat olleet keräämässä marjoja tai kuokkimassa perunoita, omista kasvimaista puhumattakaan. Huomenna vietäisimmekin päiväkodin omaa sadonkorjuu juhlaa.

Torstaina aamu alkoi porkkanoiden kuorimisella ja raastamisella sekä kurkun, tomaatin ja vesimelonin pilkkomisella. Meillä oli kunnia valmistaa tulevaan juhlaamme salaatit. Syönnin ajaksi olimme kantaneet kaikki pöydät molemmista ryhmistä saliin ja söimme koko päiväkodin sakki juhlavasti salissa kuin ravintolassa. Ruokaloruksi leikimme, Kukkuu kukkuu pikku lanttu nukkuu ja pääsimme siten syömään vesseleiden kuokkimia perunoita Heikan Mikon perunamaasta. Kiitos kuuluu Mikolle perunat olivat todella maukkaita ja maistuivat kaikille hyvin. Lisukkeena oli nakkeja ja voikastikketta sekä eskareiden valmistamat salaatit. Ruuan kruunasi vielä jälkiruoka jäätelö.

Perjantaina vietimme päiväkodin yhteistä liikuntapäivää urheilukentällä, jossa vesselit leikkivätomia leikkejään viestein yms. ja eskarit suorittivat omat olympialaisensa loppuun. Alkusyksystä aloitimme olympialaiset jo ainiovaarassa, jossa otimme 40m juoksun, moukarinheiton(sukkahousupallolla, sekä pallon heiton.Viimeisinä lajeina meillä oli keihäänheitto(lastenkeihäällä), vauhditon pituushyppy sekä normaalipituushyppy. Hieman viileän aamun päätteeksi nautimme kentällä myös Marjan meille laittamat lämpimät mehut. Pikkutuokiolla vietimme Hennan 6 vuotis syntymäpäiväjuhlaa.

14.9.2008 -Kati-
 

Viikko 36 (1.-5.9.-08)

Maanantaina alotimme aamun laululeikellä salissa. Leikimme jo tutuksi tulleita leikkejä, joihin yhdistelimme kehonsoittimia. Jos sun lysti on, käsi oikea sanoo hyvää huomenta, hei terve vaan... lapset saivat itse keksiä mitä missäkin laulussa tehtiin. Pikkutuokiolla ihmettelimme miten kalenteri onkin ihan tyhjä, kunnes lapset keksivät, että alkaa uusi kuukausi. Mietittiin syksyn tuntomerkkejä ja päivämäärää.

Tiistaina ja keskiviikkona touhuilimme taas ryhmissä. Toiset askartelivat koivunlehdistä ja rautalangasta krannsia(,Joista tuli muuten todella kauniita) ja toiset miettivät tunnemuksun kanssa Mitä tunteet ovat? Askartelimme omat tunnekepit ja harjoittelimme niillä vastaamaan erilaisiin tunnetiloja koskeviin kysymyksiin: toisella puolella oli hymynaama ja toisella surullinen naama.

Torstaina saimme kuulla uuden tarinan Hauska Matka kirjasta: Puistoretki. Oona ja Esa siinä omien eskarikavereidensa kanssa tekivät retken läheiseen puistoon ja näkivät siellä mielenkiintoisia asioita. Pikkutuokiolla meillä oli puheterapeutti Anne näyttäytymässä ja me harjoittelimme sanoilla: riimittelimme, tavutimme jne.

Perjantaina leikimme ulkona polttopalloa ja rump rump rullaa. Ja pikkutuokiolla pidimme taas hiljaisuuden kynttilä tuokion. Saimme kuulla siitä miten jumala loi maailman. Tarina jälkeen mietimme miten maailmasta tulisi hyvä paikka asua ja sitä monesti tarvitaan erilaisia sääntöjä siihen, että kaikilla olisi hyvä olla. Lapset kertoivat säännöistään kotona ja täällä eskarissa.
Uutta viikkoa odotellen!

7.9.-08 -Kati-
 

Viikko 35 (25.-29.8.-08)

Maanantaina pidimme oman lelun päivä ja lapset saivat touhuilla omissa leikeissään aamupäivän. Pikkutuokiolla jokainen esitteli oman lelunsa.
Tiistaina matkasimme taas junalla uuteen kirjain maahan. Tällä kertaa maassa saattoi nähdä etanoita, esoja, esiliinoja, etsiviä jne. Tulimme siis E-maahan. Mietimme vielä E-maassa voi tehdä; esiintyä, etsiä, elokuvata, jne. Junamatkan jälkeen teimme E -kirjain tehtävät, harjoittelimme kirjoittamaan E:tä.
Keskiviikkona mietimme matikan käsitettä yhtä monta. Pyysin eteen 5 poikaa ja sen jälkeen yhtä monta tyttöä, eli 5. Sitten nostimme ylös yhtä monta sormea kuin meillä on korvia, käsiä, neniä, varpaita. Lopuksi teimme monistetehtävän, jossa valmiiksi piirretynkuvan viereen piti piirtää yhtä monta asiaa. Väritimme kuvat myös.
Torstaina mietimme mitä tarkoittavat vuorokauden ajat. Milloin nousemme ylös, koska syömme lounasta, koska aamupalaa, koska katsomme pikku kakkosta. Koska eskari alkaa ja päättyy.Lisäksi teimme kirjasta aiheeseen liittyvän tehtävän, jossa oli neljää vuorokaudenaikoja kuvaavaa kuvaa ja ne piti laittaa oikeaan järjestykseen. Ensin aamukuva, sitten päivä, ilta ja yö.
Perjantain olin itse poissa ja koulutuksessa, mutta lapset osallistuivat maastojuoksukisoihin ainiovaarassa.

31.8.-08 -Kati-
 

Viikko 34 (18.-22.8.-08)

Maanantaina lähdimme tummia pilviä uhmaten läheiseen metsään mustikoita poimimaan.Mustikoita kerättiin innolla ja saaliiksi piirakkaa varten saatiin lähes iso ämpärillinen isoja mustikoita. Kun pääsimme päiväkodin pihalle, taivas repesi ja vettä satoikin sitten koko loppuviikon. No mutta meillä oli mukava retki metsään ja saimme mitä tarvitsimme huomista leipomista varten.Pikkutuokiolla kyselimme viikonlopun kuulumiset.
Tiistaina koitti sitten leipomispäivä. Toisen ryhmän leipoessa hyvän tuoksuista Mamman marjapiirakkaa, toinen ryhmä mietti omia kesämuistoja. Tehtäväkirjan sivulle taiteilimme omat muistot kesästä. Kuka muisti uimisen, kuka kesämökin ja kuka huvipuistoretken. Toiselle sivulle kirjassa mietimme vielä, ketä ovat minun läheiset. Jokainen piirsi kuvan omasta perheestä ja läheisistä. (Jotka eivät tänään leiponeet, leipovat myöhemmin syksyllä jotain muuta)
Keskiviikkona matkasimme Kirsi-Marian kanssa junamatkan O-maahan. Jokaiselle jaettiin junalippu; jokin o:lla alkava sana ja kuunneltiin Cd:ltä Junan pilli viheltää -laulu. Laululeikin jälkeen mietimme mihin maahan olimme saapuneet ja mitä kyseisessä maassa saattoi nähdä. Vihjeitä löytyi matkalipuista. Mietimme myös mitä o-maassa voisi tehdä: onkia, onnitella, oivaltaa...Lopuksi tehtiin kirjasta O-tehtävät, harjoiteltiin kirjoittamaan kirjain o.
Torstaina touhuiltiin taas ryhmissä toiset tutustuivat ja pelasivat uusia pelejä ja toiset miettivät taas kesäjuttuja ja omia läheisiä, kuten tiistainakin. Pikkutuokiolla opettelimme uutta leikkiä, Myrkkysieni. Siinä eriväriset pahvisienet levitetään lattialle ja sovitaan yhdessä mikä valitaan myrkkysieneksi. Tämän aikana yksi on piilossa ja hänet kutsutaan keräämään sieniä.Sienestäjä poimii sieniä yksitellen ja toiset laskevat koko ajan monta hän saa. Kun hän koskee myrkkysieneen, toiset huutavat myrkkysieni ja keräily loppuu. Nyt joku muu pääsee sienestäjäksi.
Perjantaina pidimme omat olympialaiset ainiovaarassa. Lajeina siellä meillä oli pallonheitto, moukari(sukkahousupallo) ja 40metrin juoksu. Moukari osoittautui päivän haastavimmaksi lajiksi, mutta tulokset saatiin jokaiselle. Olympialaiset jatkuvat vielä urheilukentällä myöhemmin tänä syksynä. Pikkutuokiolla meillä oli Hiljaisuuden kynttilä: uskontokasvatustuokio lapsille. Keskustelimme Mooseksesta pienen tarinan avulla ja lauloimme Jumalan kämmenellä. Touhukas viikko on takana.

24.8.-08 -Kati-
 

Viikko 33 (11.-15.8.-08)

Maanantai ja syksyn ensimmäinen eskaripäivä. Kaikkia jännitti sopivasti. Mukava ryhmä päiväkodin eskarilaisia taas koolla. Päivän aloitimme tietenkin katsomalla ja kyselemällä ketä on paikalla. 23 innokasta eskaria, kaksi opettajaa, avustaja ja harjoittelija joukosta löytyi. Yksi eskari joukkoomme liittyisi vielä viikon kuluessa. Leikimme salissa eskaripiiriä, joka tutustumispäivästä oli monella mielessä. Tutustuimme jokaisen nimilappuihin ja muutenkin eskaripäivän arkeen. Ulkoilun jälkeen pikkutuokiolla mietimme mitä ovat viikonpäivät, kuukaudet ja mikä on päivämäärä. Aloitimme eskarikalenterimme. Tästä on hyvä alkaa!
Tiistaina jatkoimme tutustelua ja teimme ensimmäiset tehtävät uudesta kirjasta, Hauska Matka eskariin. Piirsimme etusivulle oman kuvan ja toisella aukeamalla mietimme, mitä jo osaamme ja mitä haluaisimme oppia. Yksi halusi oppia lukemaan ja toinen solmimaan kengännauhat, taitoja oli jo paljon.
Keskiviikkona pääsimme tutustumaan eskarikirjan henkilöihin ensimmäisten tarinoiden myötä. Niissä Oonalla ja Esalla oli myös ensimmäinen eskaripäivä edessä. Saimme kuulla heidän perheistään ja ominaispiirteistään. Heidän matkaansa seuraamme kevääseen asti.
Kommervenkkaa vemmerkonkkaa!, kaikui pikkutuokiolla, kun opimme uuden leikin. Lorun aikana hypimme lattialla, laitoimme silmät kiinni ja menimme yhtenä myttynä maahan. Sen jälkeen aikuinen peitti yhden lapsista ja toiset yrittivät arvata, kuka peiton alla oli. Hauskaa....!
Torstaina askartelimme omat naulakkomerkit. Piirsimme omat kädet paperille, jotka sitten väritettiin oikein värikkäiksi. sitten kädet leikattiin irti ja liimattiin kartongille. Lisäksi kartongille tuli vielä lappu, johon tuli oma nimi.Hienoja tuli kaikilla! Kommervenkka leikki jatkui pikkutuokiolla.
Perjantaina leikimme ulkona polttopalloa, viiminen pari uunista ulos ja väriä. Leikit olivat monille tuttuja, mutta kertaus on opintojen äiti. Pikkutuokiolla kerroin ensiviikon ohjelmasta ja kiittelin ensimmäisestä eskariviikosta!

17.8.-08 -Kati-
 

Viikko 21 (19.5.-23.5.2008)

Maanantaina leikittiin sekä touhuttiin tuttuun tapaan omilla leluilla. Tiistaina,keskiviikkona sekä tietenkin torstaina valmistauduttiin sekä harjoiteltiin kovasti kevätjuhlan ohjelmia. Torstai-iltapäivä koristeltiin salia sekä laitettiin osastoa juhlakuntoon. Kevät huipentui illan juhlaan , jossa esikoululaisille jaettiin todistukset sekä ruusu talven uurastuksesta. Viikko (perjantaina) lopetettiin vesimaalaustyöllä,jota maalattiin musiikin mukaan. Töistä tuli värikkäitä sekä jokainen toteutti itseään. Vielä muutama päivä kunnes saadaan esikoulu loppuun ja päästään kesälomalle . . . . . Itselläkin työ loppuu Suutarinmäen päiväkodilla toukokuun lopulla , joten Lämpimät Kiitokset kaikille tästä yhteisestä ajasta. Aurinkoista kesää sekä "hymyillään kun tavataan" ! - 24.5.2008 Maarit - .
 

Viikko 20 ( 12.5.2008 - 16.5.2008 )

Maanantai aloitettiin tuttuun tapaan Oman Lelun päivällä sekä vietettiin Tunnemuksu-tuokiota. Tiistaina mentiin Hauskan Matkan mukana H-kirjaimeen. Tutustuttiin tämän kirjoittamiseen sekä H- llä alkaviin sanoihin sekä äänteeseen jne. Tehtiin myös lisätehtäviä H-kirjaimesta monisteella. Keskiviikkona jatkettiin edellisiä eskarikirjasta tehden myös numeroita loppuun opetellen. Eskarissahan tutustutaan numeroihin 0-10 kirjoittaen sekä tutustuen luku ja määrä vastavuuteen jne. Torstaina teimme kevätretken Aavasaksalle. Siellä kiersimme Aavasaksan luontopolkua , Kruununkierrosta sekä nautimme Aavasaksan luonnosta nauttien laavulla makkaraa paistaen sekä muuta evästä.Sää suosi meitä yllättäen hyvin sillä aurinkokin näyttäytyi sopivasti aina välillä vaikka luntakin heitteli taivaalta. Retki tuntui onnistuvan hyvin ja kaikille jäi hyvä mieli Kevätretkestä.
Perjantaina harjoiteltiin yhdessä jälleen Kevätjuhlaohjelmia salissa sekä pikkutuokiolla ennen ruokailua muistettiin Susanne-opiskelijaa sillä hänen harjoittelu päättyi tänään. Eihän meilläkään enää kauan ole kunnes kesäloma koittaa . . . . -Maarit 16.5.2008 - .
 

Viikko 19 ( 5.5.- 9.5.2008 )

Maanantai oli tuttuun tapaan oman lelun päivä sekä tutustutttiin uutena Ö-kirjaimeen . Harjoiteltiin Ö-kirjainta kirjoittamaan sekä sen äänteeseen jne.Tiistaina ja keskiviikkona tehtiin erilaisia tehtäviä ja askarteltiin Äitienpäivä -salaisuuksia . Torstaina käytiin tutustumassa syksyn 2008 " opin ahjoon " eli tulevaan kouluun, opettajiin , tms. Hauskaa sekä jännää tuntui kaikilla olleen ! Näin päästiin koululaisen rooliin sopeutumaan ajatuksissa sekä muuten . . . . . Myös syksyn 2008 tulevat eskarit tutustuivat omaan eskariin täällä päiväkodilla . Jännitti myös meitä aikuisia omalla tavallamme tutustuminen !
Viikko päätettin perjantaina päiväkodin yhteisellä laulutunnilla , jolloin harjoiteltiin kevätjuhlalauluja, - ohjelmia . jne. Pikkutuokiolla muistettiin Mikaa 7 v. Tulevana sunnuntaina saamme avata Äitienpäivä - salaisuudet sekä toivottaa Äideille, Mummoille, jne. Hyvää Äitienpäivää ! - 9.5.2008 Maarit -.

 

Viikko 18 (28.4.2008 - 30.4.2008)

Vappuviikko aloitettiin Oman Lelun päivällä sekä jatkettiin ompelutöitä.Aloitettiin myös Äitienpäivä-askartelua , jotta kaikki ehtisivät saada määräajassa työt valmiiksi. Tiistaina Vappua odotellessa jatkettiin edellisiä sekä valmisteltiin Vappua. Aloitettiin Hauska Matkasta uusi jakso/tarina , joka onkin jo kevään viimeinen.Näin on talvi hurahtanut Hauskan Matkan parissa.
Keskiviikkona eli Vappuaattona pidettiin päiväkodilla koko talon yhteinen Vappujuhla salissa, jossa olikin "vieraina" erilaisia olentoja/ satuhahmoja/eläimiä/ tms. Ensin kilpailtiin eri leikkejä sekä kilpailuja Minna-open ohjaamana. Lopuksi herkuteltiin popcorneilla,sipseillä, simalla /mehulla sekä hauskaa tuntui kailkilla olevan.
Loppuviikko oltiin Vappulomalla sillä torstaina Vapunpäivänä ja perjantaina päiväkoti oli kiinni. Näin saatiin Vapun merkeissä toukokuu hyvällä alulle ja tästä on hyvä jatkaa kohti tulevaa kesää . . . . . 4.5.2008 - Maarit- .
 

Viikko 17 ( 21.4.-28.4.2008)

Maanantaina leikittiin oman lelun päivän tapaan omilla leluilla. Tiistaina aloitettiin Vappu-askarteluja silmänaamion tekemisellä . Silmäkkeistä tulikin todella hienoja koristeltuja sekä jokainen lapsi sai hienon naamion aikaan ( esim. päiväkodin) vappujuhliin. Keskiviikkona aloitimme äitienpäivälahjan valmistelua jota voimme tehdä aina silloin tällöin. Tätä "salaisuutta" valmistellaan aina ensi viikollakin tilaisuuden tullen. Torstaina jatkettiin edellisiä juttuja lasten innostuksen mukaan ja jokainen etenee omalla vauhdillaan . Perjantaina vietettiin Hiljaisuuden Kynttilä -tuokio opisk. Kristiinan ohjaamalla tuokiolla. Ensi viikko vietetään erilaisten Vapun viettoon liittyvien juttujen parissa. Joten näin etukäteen kaikille Hauskaa Vappua ! 26.4.2008 - Maarit - .
 

Viikko 16 (14.4. - 18.4.2008)

Viikko aloitettiin maanantaiseen tapaan OMAN LELUN PÄIVÄllä, ja olihan kiva tutustua toisten leluihin sekä lapset esittelivät niitä myös toisille eskarilaisille. Tiistaina tutustuttiin karttaan eskarikirjassa sekä tehtiin sieltä Esan ja Oonan eskarin ympäristöstä tehtävä. Karttatehtävässä muisteltiin oikean ja vasemman suuntia jne. Keskiviikkona tutustuttiin D-kirjaimeen ja tietenkin tehtiin siihen liittyviä harjoituksia yms. Torstaina-aamuna lähdettiin kirjastoon retkelle kävellen sekä samalla mietittiin matkan varrella liikennemerkkejä sekä muuta liikennekäyttäytymistä ; opeteltiin ryhmänä liikkumista nk. punaisen madon avulla sekä parijonona . Kirjastosta lainattiin päiväkodille jokaisen lapsen valitsema kirja/satu-cd tms. luettavaksi; mukaan lähtikin hyvin erilaisia kirjoja!
Viikko lopetettiin jumppaamalla temppuradalla Susannen ja Kristiinan ( opiskelija-harj.) mukaan sekä tehtiin eskaritehtävää numeroista sekä määristä. Pikkutuokiolla hiljennyttiin Hiljaisuuden Kynttilä-tuokiolla,jolloin luettiin tämän liittyvä tarina. Ensi viikolla aloitamme jo vapun valmistelua sekä kaikkea muuta kevääseen liittyvää juttua/ askartelua yms.
18.4.2008 - Maarit- .
 

Viikko 15 (7.4. - 11.4.2008)

Maanantaina vietettiin oman lelun päivää sekä käytiin TUNNEMUKSU - tuokiolla läpi mm. kiusaamiseen liittyviä tunteita . Oli tällöin myös hauska EI JUU VAARINHOUSUT -leikki koko porukalle jolloin piti olla nauramatta vaikka kuinka olisi nauratettu . . . . Lapset leikkivät tätä leikkiä myös muulloin sillä se jäi mieleen! Pikku tuokiolla ennen ruokailua muistettiin myös Reko 7 v. Tiistaina ja Keskiviikkona jatkettiin viime viikolla aloitettuja kierrätysleikkimökkejä uutta virtaa sekä uusia ideoita täynnä ! Mökeistä tulikin todella hienoja ja saa nähdä ken pääsee jatkoon . . . . Leikkimökkejä voi käydä ihailemassa päiväkodin salissa ensi viikon (16) alussa sillä viikon 16 lopulla äänestyksen voittanut mökki lähetetään jatkoon kilpailemaan.
Torstaina tutustuttiin värien "maailmaan" erottaen päävärejä (punainen,keltainen ja sininen) sekä näiden kautta saataviin sivuväreihn ( vihreä,oranssi,violetti,ruskea ja musta).Tämän jälkeen tehtiin väreihin liittyvä tehtävä eskarikirjasta .
Perjantaina kävimme Ainiovaarassa hiihtämässä ihan nk.sillalla asti sekä kokeilemassa isosta mäestä laskua ! Kaikki eskarit kävivät määränpäässä asti ja näin jokainen eskarilainen "voitti" itsensä hiihtomatkassa / -taidoissaan. Ehkä ensi kerralla voimme miettiä vielä pitempää hiihtomatkaa , jos vaikka kenties olisi hiihtoretki nk. vaaran ympärikin. No tiedä häntä vaikka menisikin ajan kanssa . . . . 11.4.2008 - Maarit - .
 

Viikko 14 (31.3 - 4.4.2008)

Tällä viikolla vietettiin maanantaina oman lelun päivää sekä aloitettiin LIIKENNE-teemaa jutellen sekä kurkistaen eskarikirjan tehtäviin liikenteen osalta. Jatkamme tätä myös myöhemmin keväällä kun pyöräily- tms. tulee ajankohtaiseksi. Tiistaina teimme matkan KIRJAIN MAAHAN V-kirjaimen osalta. Keskiviikona leikittiin jälleen omilla leluilla sekä teimme hienoja sokerivesiväritöitä päiväkodin seinälle. Torstaina aloitimme "suururakan" tekemällä kierrätysleikkimökkiä pienryhmissä,mutta lapsilla oli hauskaa sekä ideoita todella paljon miten toteuttaa kierrätysmateriaalia pienoisleikkimökkiin; tietenkin vain mielikuvitus on rajana ! Näitä töitä jatketaan myös ensi viikolla. Perjantaina laulettiin päiväkodin salissa kaikki yhteisesti eri perinne- ja kansanlauluja. Myös näissä lauluissa oli mukana kivoja leikkejä. Pikkutuokiolla ennen ruokailua muistettiin Nooran 7 v. sekä mietettiin viikonlopun viettoa. Ensi viikolla yritetään saada kierrätysleikkimökit näyttelykuntoon sekä paras mökki osallistuu valtakunnalliseen kilpailuun. Eipäs muuta kuin ideoita miettimään . . . . 5.4.2008 -Maarit- .
 

Viikko 13 (24.3 - 28.3.2008)

Maanantaina vietimme vielä pääsiäistä lomaillen.Tiistaina "kuljettiin" Hauska matka K-kirjain maahan sekä tutustuttiiin K-kirjaimen kirjoittamiseen jne. Keskiviikkona ja torstaina teimme mahdollisesti nk.rästiin jääneitä eskaritehtäviä esikoulukirjasta sekä nopeimmat ehtivät myös tehdä muita tehtäviä monisteista. Perjantaina suuntasimme Ainiovaaraan hiihtämään ja keväinen sääkin suosi meitä todella ! Eskarilaiset harjoittelivat mäenlaskua sekä ylösmenoa mutta hiihdettiin myös tasaisellakin jotkut lapsista ihan mestarin otteinkin. Hauskaa oli viettää perjantai-aamupäivä aurinkoisella hiihtoladulla. Päiväkodille tultiin syömään sekä muistettiin Maijaa 7v. pikkutuokiolla.
Ensi viikolla jatketaan tutustumista toisiimme sekä yritän päästä Naskalien toimintaan mukaan ,sillä muutama työpäivä on takana pirteiden lapsien ja vanhempien matkassa kohti kesää Riikan sijaisena . Tästä on hyvä jatkaa . . . . 29.3.2008 - Maarit- .
 

Viikko 11 (10.-14.3.)

Maanantaina vietimme oman lelun päivää. Leikkien lomassa askartelimme omat pääsiäisruohoastiat ja kylvimme niihin siemenet.
Tiistaina suuntasimme Ainiovaaraan katsomaan koulujenvälisiä hiihtokilpailuja. Ja osallistuipa muutama innokas eskarilainenkin ekaluokan sarjaan!
Keskiviikkona osa lapsista osallistui Mika Nevalan pitämään kouluvalmiusarvioon ja muu väki teki kävelyretken pääkirjastoon. Vanhemmat saavat palautteen Mikan arviosta lähiaikoina. Pikkutuokiolla luimme uuden hauska matka -tarinan Avaruusmatka.
Loppuviikosta ompelimme pääsiäisaiheista seinätaulua. Perjantaina lauloimme yhdessä Vesseleiden kanssa pääsiäislauluja. Hiljaisuuden kynttilässä aiheena oli palmusunnuntain tapahtumat.

Itse olen ensi tiistaina viimeistä päivää töissä, kun jään vauvalomalle. Kiitokset vanhemmille yhteistyöstä ja mukavaa kevään odotusta kaikille!

- Riikka 16.3. -


 

Viikko 9 (25.-29.2.)

Maanantaina pidimme pelipäivän, jolloin jokainen sai tuoda kotoa mukanaan omia lautapelejä. Näitä pelejä pelattiin sitten porukalla päivän mittaan.
Tiistaina teimme monenlaisia kieliharjoituksia. Aluksi tehtiin eskarikirjasta tehtävä, jossa piti löytää P:llä ja R:llä alkavat asiat. Salissa mietimme yhdessä vastakohtia kuvakorttien avulla. Niin ikään etsimme kuvakorteista, mikä ei kuulu joukkoon; esim. kuvassa oli banaani, omena, täytekakku ja appelsiini. Lasten piti kertoa, että täytekakku ei kuulu joukkoon, koska se ei ole hedelmä. Lopuksi vielä etsittiin kaikkien lasten nimien tavuista oman nimen tavulaput.
Keskiviikkona vuorohoitokoti oli kutsunut miedät vierailulle. Aamupäivä vierähti mukavasti erilaisten leikkien ja touhujen parissa. Lähtiessä saimme vielä mehut ja keksit.
Torstaina vietimme Kalevalan päivää Pekanpäässä perinteen parissa. Siellä Anni-ämmi näytti lapsille mm. maidon separointia, kirnuamista, pyykinpesua ja villan karttausta. Lapset saivat myös itse kokeilla näitä taitoja. Saimme myös maistaa vastakirnuttua voita leivän päällä sekä vielä pullat ja mehut.
Perjantaina hiihtoaikeemme peruuntui pakkasen vuoksi. Osa lapsista oli jäänyt jo hiihtolomalle ja osa oli sairaana. Päivän aikana teimme paikalla olleiden kanssa mm. eskarikirjan tehtäviä ja lankakissoja.
Mukavaa hiihtolomaa kaikille!

- Riikka 3.3. -
 

Viikko 8 (18.-22.2.)

Maanantai-aamupäivä meni valokuvauspuuhissa. Studio Sarasteen valokuvaaja otti ryhmäkuvat ja yksityiskuvat Vesseleistä ja Naskaleista. Saimme kuulla hauskat jutut oravista ja muista metsän eläimistä kuvaamisen lomassa. Maanantaina aloitimme myös uuden käsityön eli lankakissojen tekemisen.
Tiistaina matkustimme P-maahan ja teimme eskarikirjasta kirjaimen tehtävät. Olemme tähän mennessä käyneet läpi jo 14 kirjainta.
Keskiviikkona tutustuttiin kanteleeseen ja nuottiarvoihin. Jokainen sai kokeilla itse kanteleen soittoa. Nuottiarvoja käytiin läpi Kolme karhua tarinan avulla. Isä-karhun askel on taa-aa, äiti-karhun taa ja pikku-karhun ti-ti.
Torstaina teimme eskarikirjan tehtäviä ja leikimme perinneleikkejä, mm. Hans vili vili ja Lintu lensi oksalle.
Perjantain sää oli melko märkä ja latukin ummessa, mutta siitä huolimatta kävimme hiihtämässä päiväkodin vieressä olevalla ladulla. Sisukkaasti lapset suksivat, vaikka osalla (ja itsellänikin) kertyi lunta melkoisesti suksen pohjaan. Toivottavasti ensi perjantaina sää suosii paremmin hiihtiaikeitamme.


- Riikka 24.2. -
 

Viikko 7 ( 11.-15.2.)

Viikon alkajaisiksi suuntasimme linja-auton keulan kohti Matarengin uimahallia. Tälläkin kertaa uintireissu meni kaikin puolin mukavasti ja uusia taitoja opitttiin. Tällä erää ei ole muita uintikertoja sovittu, mutta toiveita lisäkerroista esitettiin ja saas nähdä kuinka budjetti antaa myöten..
Tiistaina askartelimme ystävänpäivän merkeissä paperinuket eskarikaverista. Jokaiselle arvottiin kaveri, jonka näköisen nuken sai taiteilla. Tavoitteena oli pitää salassa, kuka tekee kenetkin.
Keskiviikkona kävelimme Ainiovaaran alakoululle 5. luokkaan vieraiksi. Siellä koulun tulevat ekaluokkalaiset saivat 5. luokan oppilaista itselleen kummioppilaat. Nämä kummit tulevat myöhemmin keväällä vierailemaan päiväkodilla ja ovat myös mukana toukokuussa varsinaisessa kouluun tutustumispäivässä. Ja tietysti sitten syksyllä ovat auttamassa ja helpottamassa pienen koululaisen alkutaivalta.
Ystävänpäivänä torstaina lauloimme ja leikimme ystävyyteen liittyviä lauluja Katin pitämällä laulutunnilla. Ruokailun jälkeen salimme muuttui elokuvateatteriksi, kun koko joukolla katsoimme lasten valitseman elokuvan "Yli aidan" ja popsimme popcornia mehun kera.
Perjantaina saimme nauttia Wanhojen pukuloistosta, kun he jokavuotiseen tapaan kävivät tanssimassa meillekin.

- Riikka 15.2. -
 

Viikko 6 (4.-8.2.)

Maanantaina teimme niille lapsille kouluvalmiuden ryhmätutkimuksen, joiden kanssa se vielä oli tekemättä. Saatte palautteet lähipäivinä. Osa lapsista teki rästihommia eli niitä töitä, mita oli sairastumisten tms. syiden takia jäänyt tekemättä. Viime viikoilla olemme tehneet myös avaimenperiä matonkuteista punomalla. Jokainen on tehnyt ainakin yhden, mutta onpa muutamat lapset tehtailleet niitä toistakymmentä..
Laskiaistiistaita / Runebergin päivää vietimme laskemalla mäkeä omalla pihalla ja paistamalla makkaraa seikkailumetsän laavulla. Luimme myös kirjaa Koiramäen Martta ja Ruuneperi.
Keskiviikkona ja torstaina toimimme ryhmissä. Sillä aikaa kun puolet ryhmästä mietti Katin kanssa Tunnemuksu -juttuja, me muut touhusimme mittaamisen parissa. Vertasimme lasten pituuksia, kävimme läpi erilaisia mittayksilöitä ja lopuksi mitattiin lasten omia mittoja (mm. pään ympärystä, jalan pituutta, ranteen ympärystä).
Perjantaina oli jälleen luisteluvuoromme jäähallilla. Ennen ruokailua pohdimme hyvän ystävän ominaisuuksia ja lauloimme ystävänpäivään liittyviä lauluja.

- Riikka 10.2. -
 

Viikko 5 (28.1.-1.2.)

Aloitimme viikon uintireissulla Ruotsin puolelle. Jaoimme lapset perillä kahteen ryhmään; toinen ryhmä meni heti pesujen kautta altaaseen ja toisen ryhmän kanssa kävimme jumppasalilla leikkimässä liikuntaleikkejä. Porrastimme uima-altaalle menoa siksi, että pienempi ryhmä on helpompi hallita niin pesu- ja pukeutumistiloissa kuin altaallakin. Mukavasti meni tämä ensimmäinen uintireissu.
Tiistaina tk-psykologi Mika Nevala tuli seuraamaan eskariryhmän toimintaa. Aiheena oli vuodenajat ja aluksi lauloimme vuodenaikoihin ja kuukausiin liittyviä lauluja. Yhdessä kävimme läpi jokaisen lapsen syntymäpäiväkuukauden. Sitten teimme tehtävän, jossa erilaisia kuvia piti jakaa oikeisiin vuodenaikoihin.
Keskiviikkona kuulimme uuden Hauska Matka -tarinan nimeltään "Ennen vanhaan". Tarina viritteli meitä myös 28.2. olevan Kalevalan päivän tunnelmiin. Kävimme läpi myös suomalaisuutta ja siihen kuuluvia asioita. Eskarikirjasta teimme suomalaisiin eläimiin liittyvän tehtävän.
Torstaina matkustimme R-maahan tutulla junaleikillä ja teimme R-tehtävät kirjasta. Perjantaina kävimme jäähallilla luistelemassa. Vapaan luistelun ja leikkien lisäksi Kati ja Minna opettivat lapsille kaatumista ja erilaisia liukuja.

- Riikka 3.2. -
 

Viikko 4 (21.-25.1.)

Tällä viikolla olemme tutkineet veden olomuotoja eli vettä, lunta, jäätä ja vesihöyryä. Mietimme mm. mitä tapahtuu vesiämpärille, kun se viedään pakkaseen tai miten vesi kiukaalle heitettäessä muuttuu höyryksi. Maitopurkkiin laitettiin lunta ja lapset saivat arvioida paljonko vettä purkillisesta lunta tulee.
Kellonaikoja olemme myös opetelleet ja askarrelleet omat kellot. Opettelimme/kertasimme kellotaulun numerot ja viisarit ja harjoittelimme tasatunteja. Lapset miettivät, mitä tapahtuu klo 9.00 (eskari alkaa) ; entä 17.00 (alkaa kakkosen lastenohjelmat). Pohdimme myös, mitä ehtii tehdä sekunnissa, minuutissa tai tunnissa.
Kirjainmaista oli vuorossa T ja T-tehtävät eskarikirjasta. Perjantaina Minna piti yhteisen laulutunnin, jossa lauloimme ja leikimme talvisia lauluja. Hiljaisuuden kynttilässä kuuntelimme tarinan Mooses -lapsesta. Kun hallitsija antoi määräyksen heittää kaikki poikalapset jokeen, pelastui Mooses omassa kaislakorissaan. Kuuntelimme myös laulun Mooseksesta.
Tällä viikolla olemme tehneet osalle eskareista kouluvalmiuden ryhmätutkimuksen. Laitamme kaikille vanhemmille palautteet omista lapsistaan, kunhan saamme tehtyä tutkimuksen jokaiselle.
Ja huomenna maanantaina sitten uimaan..

- Riikka 27.1. -
 

Viikko 3 (14.-18.1.)

Maanantaina ja tiistaina käsittelimme tunnemuksussa aihetta Itsetunto. Mietimme mm. pitääkö kaikista ihmisista pitää ja täytyykö tykätä samoista asioista kuin kaveri. Toisessa ryhmässä askarreltiin talviset puut ryhmähuoneen seinälle koristukseksi.
Keskiviikkona lähihoitajaopiskelijamme Paula piti lapsille tuokion, jossa piti piirtää ohjeen mukaan. Tehtävässä tarkkailtiin mm. kuinka hyvin lapset hallitsevat määrään ja paikkaan liittyviä käsitteitä.
Torstaina matkustimme Ä-maahan ja teimme kirjan tehtävät. Hienot Ä-kirjaimet syntyivät kuin luonnostaan, kun kirjainmuoto oli jo ennestään tuttu.
Perjantaina Kati piti meille kivan jumpan, jossa mm. merirosvot hyökkäsivät miekat ojossa. Lisäksi leikittiin hernepussiviestejä.
Tällä viikolla olemme myös käyneet läpi vuodenaikoja; laulaneet vuodenaikalaulua ja miettineet omaan lempivuodenaikaa. Olemme alustavasti tutustuneet kelloihin; miettineet millaisia kelloja on olemassa, nimenneet kellotaulun viisarit ja käyneet läpi kellotaulun lukuja. Ensi viikolla kellojutut jatkuvat.
Talvisempaa tammikuuta toivoen..
- Riikka 19.1. -
 

Viikko 2 (7.1.-11.1.2008)

Niin on jo esikoulukin puolivälissä ja kevätlukukausi käynnistyi! Aloitimme viikon kertomalla omista ja kuulemalla muiden joululomakuulumisista. Sitten jokainen vielä piirsi omasta lomastaan.
Tiistaina vietimme oman lelun päivää. Uusia, joulupukin tuomia leluja oli lähes kaikilla mukana ja pikkutuokiolla niitä sai esitellä toisille.
Keskiviikkona luin tammikuun Hauska Matka -tarinan nimeltä Talvipuuhat. Yhdessä mietimme tarinassa olleita kieli-ilmaisuja (esim. Yöllä on TUPRUTTANUT lunta. Hyviä neuvoja PIISAA.) Pikkutuokiolla tarkastelimme yhdyssanoja. Lasten piti keksiä lattialla oleville esineille yhdyssana nimeksi (lyijykynä, vesiväri,sanomalehti, pöytäliina). Kokeilimme vielä, miltä sana kuulostaa, kun sanotaan sanat toisinpäin. Opettelimme myös uutta laulua Jätskistä jäätä, joka kertoi hauskasta Hölmölän tädistä.
Torstaina kävimme ensin läpi, miltä puu näyttää eri vuodenaikoina ja kuuntelimme vuodenaikalaulua. Teimme myös massanvertailutehtäviä. Hengarivaa`an avulla vertailimme esineitä, kumpi on kevyempi, kumpi painavampi. Eskarikirjan tehtävässä järjestimme asioita kevyemmästä painavampaan.
Perjantaina oli tarkoituksenamme lähteä hiihtämään, mutta aamulla ilma näytti niin kostealta, että päätimme siirtää hiihtoreissua. (Tosin aamupäivästä sää näytti selkenevän.) Teimmekin pistematriisitehtäviä eli pistepohjalle piti piirtää mallin mukainen kuvio. Tehtävä kehittää matemaattista hahmottamista. Lisäksi aloittelimme jo talvipuiden askartelua ja jatkamme niitä ensi viikon alussa.
Mukavaa viikonloppua!

- Riikka 12.1. -