Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > TET-tori > Pääkaupunkiseutu > Huoltajalle > Mihin peruskoulun jälkeen? > På Svenska >>

Mihin peruskoulun jälkeen?

Logo
YLLÄPITOON >>    
Vanha Peda.net verkkoveräjä on suljettu 5.6.2017
Uusi Peda.net-palvelu löytyy osoitteesta:

https://peda.net

Kaikki kysymykset voitte lähettää osoitteeseen:

info@peda.net
Tiedote päivitetty: 06.07.2017 09:09

 

Yhteishaun hakuaika on jo alkuvuodesta, mutta oppilaat valitaan silti toisen asteen koulutukseen peruskoulun kesäkuun alussa saatavan päättötodistuksen perusteella. Tämän vuoksi yhteishaun tulokset julkaistaan vasta kesäkuun puolessa välissä.

Ammatillisen koulutuksen pääsykoealoille kutsutaan kaikki hakijat pääsykokeisiin. Pääsykokeista saatu pistemäärä vaikuttaa sisäänpääsyyn pääsääntöisesti yhdessä päättötodistuksesta saatujen pisteiden kanssa.

Lukioihin oppilaat valitaan päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon perusteella. Erityislukioihin tai joillekin lukioiden erityislinjoille haettaessa voivat koulut painottaa harrastuneisuutta tai joitakin oppiaineita keskiarvon lisäksi tai järjestää pääsykokeet. Mahdolliseen pääsykokeeseen kutsutaan kaikki hakijat. Sisäänpääsykeskiarvo eri lukioihin voi vaihdella, on riippuvainen ikäluokan suuruudesta, oppilaiden hakeutumisesta lukiokoulutukseen, lukiopaikkojen määrästä sekä hakijoiden keskiarvoista.

Huom! Joissain oppilaitoksissa kutsu ammatillisen koulutuksen tai lukion pääsykokeeseen ilmoitetaan ainoastaan oppilaitoksen internet-sivulla eikä mitään erillistä kutsua kirjeitse lähetetä.

Oppilaille jaetaan kaupunkikohtainen opas peruskoulun jälkeiseen koulutukseen sen ilmestyttyä loka-marraskuussa. Oppilaitosten kotisivuilta löydät tarkempaa tietoa kunkin oppilaitoksen erityispiirteistä.
 

Jatkokoulutus ja ammatinvalinta

Aina ei ole helppo tietää missä ammatissa viihtyisi. Siksi voikin olla parempi miettiä, mistä aihepiireistä on kiinnostunut, kuin että keskittyisi johonkin tiettyyn ammattiin. Opiskelukin on hauskempaa, jos on kiinnostunut käsiteltävistä asioista.

Ei ole väärin myöskään miettiä, millä ammattialoilla on tulevaisuudessa erityinen työvoimatarve. Valitsemasi koulutus tulee todennäköisesti vaikuttamaan esimerkiksi työpaikkaasi, työtehtäviisi, tuleviin tuloihisi, uraasi ja kehittymismahdollisuuksiisi.

Jos hyvin käy, johtaa valitsemasi koulutus myös siihen, että saat työn, jossa voit kehittää itseäsi ja toteuttaa uteliaisuuttasi ja yksilöllisiä piirteitäsi.

Koulutuksen valitseminen on yksi elämän ehdottomasti tärkeimmistä päätöksistä, vaikka kyse ei olekaan elämästä ja kuolemasta. Aina on mahdollista valita uudelleen. Suomen koulutusjärjestelmä tarjoaa mahdollisuuden jo hankitun koulutuksen täydentämiseen tai jopa täysin uusien valintojen tekemiseen myöhäisemmässä elämänvaiheessa.
 
Suomen koulutusjärjestelmä
 
Kuva
 

Toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutukseen kuuluvat lukiokoulutus ja ammatillinen peruskoulutus. Toisen asteen koulutukseen hakeudutaan yleensä suoraan peruskoulun jälkeen. Hakeutuminen tapahtuu pääsääntöisesti ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishakujärjestelmän kautta.
 

Yhteishaku

Tietoa yhteishausta ja haku sivuilla Opintopolku.fi

www.opintopolku.fi