Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Edellisen tason veräjä >
Logo
YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36

MBp5: Tilastot ja todennäköisyys (p1)

Tilastot
Miten kerätyistä havainnoista tehdään tilastoja tai erilaisia kuvaajia? Tärkeimpiä tilastollisia tunnuslukuja, kuten keskiarvo, keskihajonta, moodi eli tyyppiarvo, mediaani, ... . Miten tilastoilla/kuvaajilla voi huijata? Osaatko olla kriittinen esitettyjä tilastoja kohtaan? Miten tietokonetta voi hyödyntää, kun tehdään tilastoja tai kuvaajia?

Tilastollisen aineiston kokoaminen, tilaston laatiminen, esittäminen ja tulkitseminen. Tilastollisten riippuvuuuksien tutkiminen ja tulkinta.

Todennäköisyys
Millä todennäköisyydellä nopanheitosta tulee 6? Mikä on todennäköisyys, että 3-lapsisen perheen kaikki lapset ovat poikia? Millä todennäköisyydellä leipä tipahtaa lattialle voipuoli alaspäin? Millä todennäköisyydellä enkun kuuntelussa puhtaasti veikatuista 5 kysymyksestä ainakin yksi menee oikein?
 

MB5 kevät 2016

Kursissta yksi iso koe koeviikolla. Kokeen huonoiten menneen tehtävän pisteet voi korvata tehtäväntekopisteillä. Kurssilla pidetään 5 välitestiä (pyritään pitämään keskiviikkoisin). Lisäksi tulee tietokoneella tehtäviä töitä.

1. Testi ke 20.1. (KPL 4)
Ke 27.1. Hannu Pirkola: Median ja tilastojen lukutaito
2. Testi ti 26.1. (KPL 1)
3. Testi ti 2.2. (KPL 2)
4. Testi ti 9.2. (KPL 3)
5. Testi to 11.2. (KPL 5)
 

MB5: Laskimen käyttöohjeita

 

MB5 mallitestit vastauksineen

 

MB5 tunteja kevät 2016

Valmaistaudu myös ti 2.2. testiin tästä aiheesta! (Testi kpl 2)
 

 

Jos voileipä tippuu aina voipuoli alaspäin ja kissa aina jaloilleen, niin miten käy, jos sitoo voileivän kissan selkään voipuoli ylöspäin?
 

Hyvää syntymäpäivää!

Tutkimuksissa on nyt voitu todeta, että syntymäpäivien vietto on terveellistä. Tilastot nimittäin osoittavat kiistattomasti, että ne, jotka ovat viettäneet eniten syntymäpäiviä, ovat eläneet vanhimmiksi. (Lähde: Vitsi olumppialaiset, s. 95; toim. Juhana Vänskä, Karisto OY, Hämeenlinna 2006.)
 
 

Kysymyksiä

Onko kysymyksiä vaikka kertaustehtävistä?
 

Tilastoja Exelillä

Exelillä on helppo laskettaa aineistosta tilastollisia tunnuslukuja, tehdä erilaisia diagrammeja, tutkia riippuvuuksia jne.

Tallenna mapista löytyvä tiedosto "Tilastoja Excelillä" omalle muistitikullesi. Avaa sitten tallentamasi tiedosto ohjelmasta Excel. Tee sitten siellä annettujen (ja opettajan antamien) ohjeiden mukaan. Tehtävistä pitää selvitä ilman laskinta. Jos et keksi miten, niin kysy apua.

Muista talleentaa välillä tekemäsi työ.
 

Mappi

Tilastoja Exelillä (vanha excel)