Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Edellisen tason veräjä >

Uskonto

YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36

Kuvia maailmalta

Kuvia maailmalta
Pyhän Markuksen katedraali Venetsiassa, muistaakseni. Uskontoon törmää esimerkiksi matkaillessa.
 

Uskonnon opiskelu

Uskonnon opiskelu tuntuu jakavan mielipiteitä. "Mitä hyötyä tästä on", on usein kuultu kysymys. Vaan eipä uskonnon opiskelusta taida haittaakaan olla. Matkustellessa törmää erilaisiin tapoihin ja kulttuureihin. Eikä tarvitse matkustaa edes ulkomaille. Kotimaassakin uskontoon törmää monissa eri yhteyksissä - esimerkiksi aina ajanlaskusta erilaisiin taideteoksiin.

Uskonto 1
Pakollinen kurssi ensimmäisen lukuvuoden aikana. Kurssilla keskitytään ensiksi uskonnon käsitteeseen, esimerkiksi mitä uskonto on, millaisia ulottuvuuksia siihen kuuluu, millaisia jumalakäsityksiä on jne. Toinen puolisko uskonnon ensimmäisestä kurssista käsittelee Raamattua. Sekä Vanha että Uusi Testamentti on tutkiskelun kohteina, esimerkiksi kirjojen syntyhistoria, niiden sisältö, merkitys ja tulkinta.

Uskonto 2
Pakollinen kurssi toisena lukuvuonna. Kurssi käsittelee kristinuskon historiaa alkaen Jeesuksen kristiinnaulitsemisesta ja alkukirkosta aina kristinuskon nykyiseen tilanteeseen mm. Aasiassa ja Afrikassa. Tarkastelun kohteina ovat myös kristinuskon suurimmat suuntaukset. Erittäin suositeltava kurssi kerrata siinä vaiheessa, jos ylioppilaskirjoituksissa vastaat historian kysymyksiin. Perustelen tätä sillä, että keskiajan historia on melko paljon kirkkohistoriaa.

Uskonto 3
Kolmas pakollinen kurssi, suoritetaan toisen lukuvuoden aikana. Kristillinen etiikka kurssin sisältönä. Kurssin suoritustapoja olen vaihdellut eri vuosina, riippuen paljolti opetusryhmien koosta. Pienempien ryhmien kohdalla on helpompaa tehdä esitelmiä ja muita esityksiä.

Uskonto 4
Vapaavalintainen kurssi. Matkustamme ympäri maailmaa tutustuen uskontoihin. Eli varhaiskantaisista uskonnoista Aasian uskontoihin (hindulaisuus, buddhalaisuus, sintolaisuus, taolaisuus, kungfutselaisuus) päätyen lopulta Lähi-Idän uskontoihin(juutalaisuus, kristinusko, islam). Suositeltava kurssi matkailusta ja kulttuureista kiinnostuneille, sekä sen kuuluisan yleissivistyksen kannalta.

Uskonto 5
Vapaavalintainen kurssi. Suomen kirkkohistoriaa alkaen kalliomaalauksista, jatkuen talonpoika Lalliin, edeten Mikael Agricolan kautta taisteluun kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta kommunistista jumalattomuutta vastaan. Kristinuskon lisäksi kurssilla tutustutaan muiden maailmanuskontojen tilanteeseen Suomessa.

Uskonto 6
Itsenäisesti suoritettava kurssi. Uskonnon ja kulttuurin törmääminen/nivoutuminen aiheena. Kurssilla opiskelija tutustuu kirjallisuuteen, elokuviin tai muuhun kulttuurihistorialliseen esitykseen ja analysoi sen pohjalta uskontoon liittyviä kysymyksiä.

Kurssit 1-3 ovat pakollisia, niitä opetetaan siis 6 tuntia viikossa. Kurssien 4 ja 5 tuntimäärään vaikuttaa kursseille osallistuvien opiskelijoiden määrä. Mainitut kurssit on myös mahdollista suorittaa itsenäisesti, mutta siitä tulee sopia allekirjoittaneen kanssa. Myös kurssi 6 on aina erikseen sovittava kokonaisuus.

Tervetuloa opiskelemaan uskontoa!

 

Jani suosittelee

Uskonnosta kiinnostuneen kannattaa tutustua ainakin näihin:

Heinonen-Rivasto, Reija-Tuulia: Druidien puuhoroskooppi. (varhaiskantaisiin uskontoihin liittyen, muuten levotonta mutta hauskaa luettavaa [ei tosikoille])

Hick, John: Uskonnonfilosofia. (mistä uskonnoissa on filosofisesti kyse)

Hyry, Katja & Pentikäinen, Juha (toim.) Uskonnot maailmassa. (Kattava yleisteos, vähän kuvia ja nekin mustavalkoisia.)

Hämeen-Anttila, Jaakko: Islamin käsikirja. (Fiksun miehen selkeä esitys islamista.)

Littleton, C. Scott: Idän uskonnot. (Köykäisehkö selvitys idän uskonnoista.)

Madden, Thomas F. (toim.) Ristiretket. (Kepeähkö, runsaasti kuvitettu värikäs kirja uskontojen yhteentörmäyksestä.)

Rosa, Don: Roope Ankan elämää ja seikkailuja monissa eri kirjoissa. (Liittyy uskontoon ja varhaiskantaisiin kulttuureihin ja vaikka mihin. Hienosti piirrettykin vielä.)

Sinnemäki, Maunu: Elämän vesi. Raamatun sitaatteja selityksineen. (Nämä kuuluvat siihen kuuluisaan yleissivistykseen ja näitä on hyvä osata pudotella sopiviin väleihin.)

Turunen, Ari: Hyvän ja pahan merkit. Taikauskoisten tapojen historia. Samalta tekijältä kannattaa tutustua myös Humalan henki - juomatapojen historia -nimiseen teokseen sekä Ulkokultaisen käytöksen kirjaan. (Viihdyttävää mutta sivistävää kirjallisuutta.)

Waltari, Mika: Ihmiskunnan viholliset. (Kaunokirjallisuutta, mutta hieno kuvaus Jeesuksen ajan maailmasta.)

Venezia, Shlomo: Sonderkommando. (Auschwitzista selviytyneen miehen kertomus.)

Luokan 117 kirjahyllyssä on paljon monia hyviä kirjoja. (Mutta paljon myös aikamoista joutavanpäiväisyyttä...)

Elokuvia, joita kannattanee katsoa:

Gibson: Passion of the Christ. (julma, raskas ja tylsä esitys Jeesuksen viimeisestä päivästä)

Lee: Malcolm X. (uskonnon [islamin] mullistava vaikutus nuoreen mieheen)

Monty Python: Brianin elämä. (sopii arkeen ja juhlaan, oppiaineesta riippumatta)

Spielberg: Munchen. (Israelin valtion politiikasta, sopii myös historiaan)

Spielberg: Schindlerin lista. (juutalaisten pelastajasta natsi-Saksassa)

Wachowski: Matrix. (vain ensimmäinen osa, messiaanista meininkiä)