Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Hankkeet ja projektit > Sapere - aisti ja ilmaise > Ammattikasvattajille ja ravitsemusasiantuntijoille >

Ammattikasvattajille ja ravitsemusasiantuntijoille

YLLÄPITOON >>    
Vanha Peda.net verkkoveräjä on suljettu 5.6.2017
Uusi Peda.net-palvelu löytyy osoitteesta:

https://peda.net

Kaikki kysymykset voitte lähettää osoitteeseen:

info@peda.net
Tiedote päivitetty: 12.09.2017 09:57

Ajankohtaista

 

Sapere tukee lapsen hyvinvointia

Lasten syömisen pulmat ja ruokailutottumusten epäterveelliset muutokset ovat ajankohtaisia haasteita päiväkodeissa, esikouluissa ja kouluissa. Sapere-ruokakasvatusmenetelmä on tuonut lasten ruokakasvatukseen uusia tuulia: ruokaan voidaan tutustua iloisesti ja ilman pakotteita. Samalla lapset opppivat arvostamaan terveellistä ruokaa ja syömään monipuolisemmin.

Kehittämällä ruokakasvatusta lapsilähtöisempään suuntaan ennnaltaehkäistään ylipainoa ja eriasteisia syömispuolmia. Saperea kannattaa hyödyntää ruoka-aineallergisten lasten perheissä innostamalla lapset mukaan monenlaisiin ruokapuuhiin juuri Sapere-menetelmän avulla.

Sapere-menetelmää käyttävissä päiväkodeissa on huomattu, että kasviksien ja hedelmien syönti lisääntyi, kun lapset saivat tutustua niihin rauhassa. Lapset uskalsivat lähetä maistelemaan itselle vieraampia ruokia ennakkoluulottomammin ja samalla toisten kannustava esimerkki rohkaisi uusiin kokeiluihin.
 

Porkkanasta on moneksi

Porkkanasta on moneksi

Ruoanvalmistus oli kiinnostavaa puuhaa ja lapset oppivat käyttämään ruoanvalmistusvälineitä nopeasti sekä taitavasti.

 

Oletko kiinnostunut hankkeesta?

Oletko kiinnostunut hankkeesta?
Haluatko lisätietoa hankkeesta tai oletko kiinnostunut koulutuksista, joita järjestetään eri puolilla Suomea? Ota yhteyttä! Yhteystiedot löytyvät tästä.
 

Kolme yleistä kysymystä

1. Mitä Saperen aloittamiseksi tarvitaan?
Sapere tuokioilla ei tarvita kovinkaan monimutkaisia työvälineitä. Lähes kaikista päiväkodeista löytyy ruuanvalmistukseen ja ruokailuun tarvittavia perusvälineitä. Sapere -aineistoa, tutkimusvälineitä ja materiaalia on helppo tehdä päiväkodeissa omin voimin ja lisämateriaalia voi tilata elintarvikkeita valmistavilta ja myyviltä yrityksiltä.

2. Onko se nyt niin hygienistä antaa lasten ronkkia pöpöisillä käsillä ruokia?
Lapsi oppii paljon käyttämällä tuntoaistiaan. Pöpökammoinen ei kannata olla, mutta lasten kanssa noudatetaan hyvää hygieniaa. Samalla opetellaan käsipesun käytänteitä ja myssyn pitämistä päässä. Päiväkodin henkilökunta ei tarvitse hygieniapassia toteuttaakseen toimintaa.

3. Viekö Sapere kauheasti aikaa, kun on muutenkin kiire?
Sapere on ennenkaikkea asennemuutos. On hyvä miettiä, kuinka päivittäisiä leikkejä ja pelejä voi tuoda lähemmäs ruokamaailmaa. Joulukalenterissa voisikin olla ensi kerralla vaikkapa erilaisia tuoksuja! Myös mahdollistavaa ympäristöä voi miettiä: voiko lapset viedä retkelle lähitorille? Tai kasvattaa vaikkapa yrttejä päiväkodin ikkunalla?