Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

Höstterminens två sista månader innehåller många festligheter:

- Onsdag 4.11 firar vi träningsklassen som fyller 30 år. Mera info om klassen hittar ni i kalender genom att klicka på festens datum (4)
- Kvarnbackens Hem och skola förening ordnar Svenska kvällen, ett jippo för hela familjen, torsdag kl.18-20. Läs mera om det gedigna programmet på föreningens hemsida. Eleverna i åk 4 håller påföljande morgon Svenska dagen morgonsamling för hela skolan.
- Vi firar adventsgudstjänt i Borgå domkyrka fredag 27.11 kl.9.30.
- Åk 2 uppträder med sitt Lucia-program fredag 11.12
- Det här året har vi två kvällsjulfester; åk 4-6 onsdag 16.12 och åk 1-3 torsdag 17.12.

Ytterligare information om vad som händer och sker på skolan under läsåret hittar ni i kalendern nedan. Den klassvisa informationen finns på klassernas egna sidor.

Varma hösthälsningar
Anne Smolander
 

Anhållan om frånvaro

Anhållan om frånvaro söks via Wilma under fliken "Ansökningar och beslut".
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Trevlig höst!

 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post

LP 2016-BORGÅ
LP 2016


Hem och Skola


Skolans nya webbsidaspacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<November>> <<2015>>
Ti On To Fre
44 1
45 2 3
4
14:00 - 15:00
Träningsklassen 30 år
5
18:00 - 20:00
Svenska kvällen
6
09:30 -
Svenska dagen morgonsamling
7 8
46 9 10
Redskapsgymnastik 11.11-17.11
12 13 14 15
47 16 17 18 19 20 21 22
48 23 24 25 26
Adventskyrka kl.9.30
28 29
49 30
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
spacer3.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

Det smakar jul i den Lilla Chokladfabriken i Gamla stan i Borgå. Konfekten är smaksatt med rödvinsglögg, apelsinnejlika och pepparkaka.

En söt tung doft av kakao svävar över det lilla chokladköket. I en stor blandare rasslar en hög med hasselnötter impregnerade med mörk choklad. Här görs godishantverk på hög nivå.

chokladfabrik chokladfabrik
chokladfabrik Bild: Yle/Mikael Kokkola

Till sortimentet hör över 80 olika konfektsorter. Inför julen är det aktuellt med rödvinsglögg, apelsinnejlika och pepparkaka.

- Smaker och idéer har jag hur mycket som helst, säger Peter Westerlund. Bara ens egen fantasi sätter gränserna för hur en konfekt kan smaka.

Klassiska Borgåsmaker

Mer än tolv olika sorter har han inte i produktion åt gången.

- Det finns julsmaker och så förstås de klassiska Borgåsmakerna: lakrits, tjära och salt.

Tjäran kommer från taken i Gamla stan, saltet från bodarna vid ån och lakritsen har med Borgå som godisstad att göra.

Choklad Choklad
Rödvinsglögg, apelsinnejlika och pepparkaka. Choklad Bild: Yle/Mikael Kokkola

Inför julen blir det långa dagar i den Lilla Chokladfabriken vid Kyrkotorget. Klockan sju gäller det att sätta på maskinerna som smälter kakaomassan. Sedan hinner chokladmästaren hem ett varv innan arbetsdagen börjar på riktigt.
Chokladfabrikör Chokladfabrikör
Peter Westerlund har fått jobba med sin chokladpassion i över tio års tid i Borgå. Chokladfabrikör Bild: Yle/Mikael Kokkola

Många faser

- Konfekten vi gör är färskvara och handgjord från början till slut, säger Westerlund. Att göra en konfektbit tar mellan två och tre dagar. Så många är de olika faserna som behövs.

Smälta och kyla ner, smälta och kyla ner, varv efter varv. Varje chokladsort har sin egen tillverkningstemperatur. Den ljusa chokladen är den mest arbetsdryga att göra.

Med sitt hantverk har Peter Westerlund fyllt sin butik med choklad sedan år 2005. Produktutvecklingen har gått framåt sakta men säkert och nu är han helt självförsörjande.

- Först i år har vi kommit så långt att allt vi säljer i vår affär och i vårt café är tillverkat här i chokladfabriken.

chokladfabrik chokladfabrik
chokladfabrik Bild: Yle/Mikael Kokkola

Chokladsenap

Choklad kan paras ihop med nästan vad som helst. Der mest exotiska i sortimentet så här långt är vitchokladsenapen.

- Kunderna är nog lite tveksamma till den, men de brukar komma tillbaka efter en burk till.

Ett smakprov avslöjar att vitchokladsenapen är mjuk och mild till smaken och smälter skönt i munnen.

Choklad Choklad
Choklad Bild: Yle/Mikael Kokkola

Direkt från plantagen

Som ett led i att hålla hög kvalitet och satsa på rättvis handel importerar Westerlund själv sina kakaobönor från Brasilien och Madagaskar, något som är nytt för i år. Hittills har det handlat om flera tusen kilo bönor.

- Jag köper bönorna direkt från plantagen utan mellanhänder. Då vet jag vad jag får och odlarna gör också en bättre affär.

Vägen från bönor till kakaomassa är lång: bönorna sorteras, rostas, krossas, gallras och mals till en massa. Kakaomassan ska sedan vila i tre månader innan den kan användas till att göra rödvinsglöggskonfekt.

chokladfabrik chokladfabrik
chokladfabrik Bild: Yle/Mikael Kokkola

Jag kan vid det här laget dörrkoden till Sibbo hälsocentrals sjukhus utantill efter att i ett halvt års tid besökt min gamla pappa två gånger i veckan. Personalen känner mig och ler vänligt.

När jag tittar in i patientrummen längs korridoren ser jag gamla människor som sover på rygg i sin säng med munnen på vid gavel. Man kunde tro att de alla var döda om man inte visste att de sov.

Också min pappa sover med torr, öppen mun. Löständerna och hörapparaten ligger på bordet invid sängen. Jag väcker pappa och ger honom en klunk vatten för det är svårt att tala om slemhinnorna i munnen är torra som sandpapper.

När får jag komma hem?

- När får jag komma hem?, frågar han nästan varje gång. Jag säger att det är läkaren som bestämmer det och jag kan se besvikelsen i hans ansikte.

- Det går ingen nöd på mig här men nog skulle jag hellre sova hemma i min egen säng. Pappa är inte den enda på avdelningen som tänker så.

Min pappa är på sjukhusets rehabiliteringsavdelning. Meningen är att patienterna skall vara där tillfälligt efter t.ex. en operation innan de får komma hem igen. Ändå verkar det som om många likt min pappa inte längre klarar sig hemma.

Ingen matlust

Mat får patienterna mer än vad de orkar äta. Problemet är att många inte har någon matlust kvar. Inte dricker de heller tillräckligt.

När samtalet från sjukhuset kommer sent en kväll, vet jag redan vad det gäller. Pappa har somnat in för gott.

Då jag tar avsked av honom vid kistan ser jag ett utmärglat, gammalt ansikte med vidöppen mun. De sista dagarna ville pappa varken äta eller dricka.

Pengarna styr

Våra kommuners beslutsfattare tar mer än gärna fasta på de äldres önskan om att få bo hemma så länge som möjligt. Kommunerna sparar stora summor på att närståendevårdare för en struntsumma dygnet runt, sju dagar i veckan tar hand om sin nära och kära, fastän de själva blir helt utbrända på kuppen.

Kommunens hemvårdare gör vad de hinner på en kvart innan de måste stressa vidare till följande kund.

Är det så här jag vill ha det när jag blir lika gammal och skröplig som min pappa? Nej!

Jag har en dröm

Jag har en dröm om ett närsamhälle som ger tillräckligt tid och resurser till sina äldre oberoende av om de bor hemma, i en seniorbostad eller i ett servicehem.

När framtidens hemvårdare kommer på sina dagliga besök är de inte ensamma i bilen. En assistent blir kvar hos Ida medan hemvårdaren och en annan assistent åker till grannen Emil.

Någon att prata med

Assistenten hjälper till med morgonbestyren, kokar kaffe och gröt och breder smörgåsar. Sedan sitter de tillsammans vid morgonkaffebordet. Matlusten är mycket bättre om man har någon att prata med.

Assistenten diskar undan och hjälper Ida tillbaka i sängen. Sedan hinner hen ännu skotta gången från huset till vägen snöfri innan hemvårdaren och den andra assistenten kommer tillbaka från Emil och de andra grannarna.

Det är viktigt för de äldre att varje dag få prata bort en stund med någon. Om barnen eller barnbarnen bor på annan ort kan de ringa mormor. I Sibbo använder seniorer redan nu pekplattor. Då kan de både se och höra den de talar med.

Seniorsurf Seniorsurf
Seniorsurf Seniorsurf Bild: Centralförbundet för de gamlas väl r.f.

I framtiden kan vi själva välja om vi hellre vill bo i en seniorbostad eller i ett servicehem än ensamma hemma. Hyrorna måste vara så rimliga att vem som helst har råd att bo där. Närståendevårdare avlastas så att den de vårdar bor en vecka i ett servicehem och en vecka hemma.

Flera frivilliga behövs

Redan nu prövar Helsingfors på att erbjuda tre under 25-åriga unga att för en 250 euros månadshyra bo i servicehuset Rudolf. Villkoret är att ungdomarna trivs med människor i olika åldrar och att de förbinder sig att tillbringa 3-5 timmar i veckan med invånarna i servicehuset.

Det behövs flera frivilliga för de äldre i framtiden. Det kan vara fråga om unga, personer i arbetsför ålder eller pensionärer. De ger litet av sin egen tid och får samtidigt en ny vän.

Jag har hört om familjedagvårdare som har hittat på att erbjuda dagisplats också åt en äldre person som trivs tillsammans med småbarn.

Kropp och knopp

Vårt fysiska och psykiska välmående hör till det viktigaste hela livet igenom. I framtiden hoppas jag att det finns flera fysioterapeuter som kan göra upp motionsprogram för dem som bor hemma, på servicehem eller bäddavdelningar.

När Emil har fått sitt motionsprogram kan en assistent eller en frivillig göra övningarna tillsammans med honom. Människan är ju lat av naturen och ofta blir det inget av motionerandet om man är ensam hemma.

Vi minns det privata vårdföretaget i Sverige ”som vägde våta blöjor på guldvåg” för att ge aktieägarna så stor dividend som möjligt? I framtiden hoppas jag att bäddpatienter med smutsiga vuxenblöjor är undantag.

I stället finns det assistenter i servicehemmen som kan hjälpa de äldre till toaletten. Redan nu finns det helautomatiska toaletter som både sköljer och torkar besökaren.

Tänk efter, hur vill du ha det på din ålders höst?

Det görs mycket musik i Svenskfinland. Om man skulle tro Svenska kulturfondens årliga stöd till musikinspelningar. Men vad händer om man vill få tag på alla dessa inspelningar som har fått sammanlagt hundratusentals Euro i stöd?

Så en gång till: Det görs mycket musik i Svenskfinland. Eller görs den?

Hundratals finlandssvenskar skriver just nu ansökningar till Svenska kulturfonden tills fingrarna blöder. Många söker understöd för inspelning av musik. Och många kommer nästa år på våren att få den glada nyheten att deras skivprojekt får pengar. Allt mellan 500 och 8000 Euro. Till ett sammanlagt värde av över 200.000 Euro.

Nästa steg är att rekvirera pengarna. Vad tror du att det händer sen? Att arbetet med inspelningarna börjar?

Det är stipulerat att Bidraget ska utnyttjas under det kalenderår för vilket det har beviljats (Ur Svenska kulturfondens Allmänna riktlinjer). Saken är biff! Eller är den det?

Ger Kulturfonden understöd på alltför lösa boliner?

Det har ryktats länge att Svenska kulturfonden är ganska släpphänt gällande understöd för musikinspelningar. Att det är relativt lätt att få bidrag. Att den efterföljande redovisningen är ingenting att frukta. Att uppföljningen är näst intill obefintlig. Bara man har fått pengarna på kontot så...

Vi ville undersöka dessa rykten. Vad gjorde vi?

Vi försökte få tag på musikinspelningarna som fick understöd år 2012 och 2013. Sammanlagt över 150 projekt. Det var lättare sagt än gjort. I veckor har vi varit på jakt efter den finlandssvenska musiken. Ganska snart blev det klart att det var en jakt på den försvunna finlandssvenska musiken.

Lite svinn kommer det alltid att finnas. Det är bara att acceptera. Men när kommer väggen emot? Vid 10 procent? 20 procent? 30 procent? Då talar vi redan om summor som närmar sig 100.000 Euro årligen.

Dagen D

Måndagen den 30 november är Dagen D för de flesta finlandssvenska kulturarbetarna. Den sista ansökningsdagen för en av de åtråvärda stipendierna. Den är också Dagen D för vår undersökning.

Vad tror du vi har kommit fram till? Hur tror du vi har lyckats i vår jakt på den försvunna finlandssvenska musiken?

Tror du att rykten besannades? Eller tror du att Svenska kulturfonden kommer att rentvås? Du får svar från och med den sista november. Dagen D. Här på svenska.yle.fi/kultur-och-noje. Eller under #fondfyrkfinns2015. Är du redo?

Svenska kulturfonden Svenska kulturfonden
Svenska kulturfonden Bild: Yle/Peter Lüttge

Lillajulsafton firas allra bäst hemma. Men först ett varv i Gamla stan i Borgå.

Det sägs att det finska lillajulsfirandet inte har någon motsvarighet i de andra nordiska länderna. Bara i Finland firas en mer eller mindre officiell lillajulsafton lördagen före första advent.

Då pyntar man hemmet med en minijulgran och ger varandra lillajulsklappar. Man smuttar på den första värmande glöggen och knaprar på de första pepparkakorna och lussekatterna.

Jullykta Jullykta
Jullykta Bild: Yle/Jeanette Winberg

Glögg och Crosby

Vad det är för väder ute spelar mindre roll. Det syns ju inte om marken är bar eller vit där man sitter i hemmets tysta vrå bland levande ljus och ett första varv Bing Crosby i stereon.

Om man ändå före glöggen och Crosby vill ta sig en titt ute, är det nog inte skogen som gäller i Östnyland i år. Inga snötyngda grenar där, inga spår av skuttande harar i snön och inget knarr under skosulorna.

Jultomte Jultomte
Jultomte Bild: Yle/Jeanette Winberg

Däremot går det bra att ännu plocka trattkantareller. Inte så juligt kanske. Så vad gör man då?

Jo, inget slår Gamla stan i Borgå - snö eller inte. Det är lyktor vid varje butikstrappa och ljusstakar och julstjärnor i fönstren och i den gamla leksaksbodens välkända skyltfönster är det förstås jultema som gäller.

Juhla Helmi utifrån, gamla stan i Borgå Juhla Helmi utifrån, gamla stan i Borgå
Juhla Helmi utifrån, gamla stan i Borgå Bild: Yle/Jeanette Winberg

Caféerna lockar med kaffe och jultårta och doften av kaffe dominerar också på gator och i gränder. Caféerna skulle aldrig kunna åstadkomma den doften. Doften kommer från kafferosteriet i det gamla tegelmagasinet. Det är tydligen produktion på gång.
Litet bord och stol med julljus Litet bord och stol med julljus
Litet bord och stol med julljus Bild: Yle/Jeanette Winberg

Pling-pling

Klockan i det gamla rådhuset klämtar på sitt kännspaka försiktiga sätt och över allt detta höjer sig domkyrkans upplysta fasad.

Efter ett varv med intryck för både ögon och öron, för luktsinne och smaklökar, är det så dags att ta sig hemåt. Att placera den lilla granen i en gammal stor glasbytta på golvet eller bordet, tända ljus, ladda skivspelaren och låta glöggen och pepparkakorna väl smaka. Glad lilla jul!

Granris dekoration i gamla stan Granris dekoration i gamla stan
Granris dekoration i gamla stan Bild: Yle/Jeanette Winberg

Lillajul i gamla stan

Akilles är kanske den största guldfavoriten i bandyligan, men i säsongsstarten fick Borgålaget på nosen mot Botnia. På fredagskvällen revanscherade man sig på obesegrade HIFK:s bekostnad.

Akilles vann över sina Helsingforsgäster med 4-2 efter bland annat två mål av Andreas Flinck.

I säsongens andra match erövrade Akilles därmed sina första poäng efter premiärförlusten mot den andra stora finalfavoriten Botnia.

HIFK, som inlett säsongen med två raka segrar, åkte däremot på sin första poängförlust.

HIFK fortsätter i serieledning

Samtliga lag i topp-3 i serien – som givetvis är inne i ett väldigt tidigt skede – förlorade sina matcher på fredagen.

Kampparit, som samlat tre poäng på två matcher, föll hemma i S:t Michel mot JPS med 1-4, medan Narukerä vann över OLS med 4-3 i Björneborg tack vare hattrick av Tomi Mustonen.

Narukerä går nu upp på samma poäng (4) som HIFK, men ligger tvåa i tabellen i och med sämre målskillnad.

Resultat:

Akilles - HIFK 4-2 (2-1)
9. Matti Vainio 1-0
36. Rolf Larsson 1-1
39. Tuomo Partanen 2-1
59. Andreas Flinck 3-1
65. Harri Hiukka 3-2
71. Flinck 4-2

Kampparit- JPS 1-4 (0-4)
3. Rytkönen 0-1
17. Penttinen 0-2
23. Utti 0-3
41. Hänninen 0-4
47. Karhunen 1-4

Narukerä- OLS 4-3 (1-1)
22. Nikula 0-1
45. Heikkilä 1-1
49. Mustonen 2-1
58. Mustonen 3-1
74. Pikkuhookana 3-2
77. Lämsä 3-3
86. Mustonen 4-3

Se tabellen här!

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo