Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

God fortsättning på år 2015!

Vårterminen har kört igång och vinterdagarna blir allt ljusare. Till vår glädje har vi redan möjlighet att skrinna på planen invid skolan, men ännu får vi vänta på att få komma ut i skidspåret. Väderprognoserna berättar dock om har vi snö att vänta inom kort.

I år sker inskrivningen av de nya ettorna och anmälan till eftermiddagsvård för första gången elektroniskt via Wilma, men det är också möjligt att komma till skolan för inskrivning onsdag 28.1 kl.14-17.

I kalendern här nedan kan ni se vad som händer och sker på skolan under vårterminen 2015.

Med vänlig hälsning,
Anne Smolander

 

Anhållan om frånvaro

Anhållan om frånvaro söks via Wilma under fliken "Ansökningar och beslut".
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post

LP 2016


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<Februari>> <<2015>>
Ti On To Fre
05 1
06 2
3
Ungdomstjänsternas "Mot Puberteten" för 5B och 5C
4
Ungdomstjänsternas "Mot Puberteten" för 5A
5 6 7 8
07 9
12:30 -
Kvabaré åk 4-6
11
18:00 - 19:30
Föräldramöte för åk 5 med temat "Mot Puberteten" i Zentra
13 14 15
08
SPORTLOV 16-20.2
17 18 19 20 21 22
09 23 24 25
Vintersportdag kl. 9-13
27 28
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

Från och med söndagen den 1 februari kan du delta i en obscen webbperformance. Då kan du möta arbetsgruppen nameless som består av filmaren Anna-Sofia Nylund och skådespelaren och burlesqueartisten Lidia Bäck i ett virtuellt rum de har skapat: room without escape

I dagarna sju skall de två kvinnorna göra allt det du begär. Mestadels under nattens mörka timmar. De har riggat upp en webbcam i ett anonymt rum i ett likaledes anonymt hus i centrala Helsingfors. Via en stream kan du träffa kvinnorna och bestämma vad de skall göra. Och de kommer som sagt att göra allt det du begär.

Du kan besöka rummet utan nödutgång under följande tider:

Söndag 1.2 kl. 19-23 Leksaker
Måndag 2.2 kl. 00-04 Kostymer
Tisdag 3.2 kl. 02-04 Mat
Onsdag 4.2 kl. 20-22 Färger
Torsdag 5.2 kl. 07-09 Ingenting
Fredag 6.2 kl. 21-03 Allting
Lördag 7.2 kl. 19-22 Fest

Vad är verklig?

I den virtuella verkligheten erbjuds man produkter som saknar sitt väsentliga innehåll - precis som koffeinfritt kaffe luktar och smakar som riktigt kaffe utan att vara det, upplevs den virtuella verkligheten som verklighet utan att vara det. men det som händer i slutet av den här virtualiseringsprocessen är att vi börjar uppleva "den verkliga verkligheten" i sig som någonting virtuellt. (Slavoj Žižek)

Jag intervjuade arbetsgruppen i fredags och diskuterade med dem förhållandet mellan det virtuella och det reella. Jag hade en av mina favoritböcker med i bagaget, nämligen media- och filmfilosofen Slavoj Žižeks Välkommen till verklighetens öken (Vertigo 2004). I boken berättar han att många människor i dagens värld lever nästan uteslutande i och med en värld som inte finns på riktigt: dokusåpor, sociala media, spel, internet. Sedan jämför de den här virtuella världen med sitt eget, reala liv de lever och känner sig inte igen i detta liv. Det ter sig overkligt för dem. Försöket att matcha det egna, riktiga, tråkiga livet med världen de tittar på i timmar är då dömt att misslyckas. Så de låter bli att ens försöka och inbillar sig att det virtuella livet är deras riktiga.

Tre manliga blickar

Lidia och Anna-Sofia kände inte till boken men höll med om Žižeks teorier. Och så kontrade de med filmteoretikern Laura Mulveys teorier om the male gaze (den manliga blicken). Hennes teori går ut på att det finns tre (manliga) blickar som man måste beakta när man tittar på en situation som utspelar sig i ett annat medium: film, teve, livestream.

1. Kamerans blick
2. Mannen i filmen som tittar
3. Mannen (i soffan, framför datorn, i biosalongen) som tittar

Jag kände inte till Laura Mulvey men kunde hålla med henne också jag, i synnerhet som man.

Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund
Kvinnliga blickar möter manliga blickar Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund Bild: Agnes Kaszas

Uppdateringar och ändringar angående tidtabeller och annat kring projektet hittar du på nameless' facebooksida

Lidia Bäck och Anna-Sofia Nylund gästar Radio Extrems program Myteriet på måndagen den 2 februari efter kl 13.

Det är lätt att stå på torget och klaga eller skriva insändare och delta i demonstrationer. Jag har gjort mitt för det som egentligen krävs för att Borgå bb skall få bli kvar. Som 53-åring ska jag bli pappa! Beräknad tid tredje februari.

Livet är lustigt. Då man tror att de flesta tåg har gått och man förbereder sig för ett stillsamt liv på livets höstsida händer det. Den nya partnern är gravid. Nu gäller det att hålla sig i skick. Det blir en förlust för barerna i staden.

Från panik till lycka

När jag fick veta om det blev jag panikslagen. Tänkte rymma till Brasilien och grunda en bar där. Men efter en stund kom jag på andra tankar. Jag är mer än fäst vid den blivande mamman och den lilla har all rätt till en far. Dessutom blir det farfarperspektiv för lillen på köpet. Livet har blivit meningsfullt för mig.

Det är slutflummat och dags att bli fullvuxen.

Funderar inte mera på vilken gitarr man borde köpa. Eller vad som ska skaffas till båten? Nej, nu går tankarna i andra banor. Hemma väntar spjälsängen, barnvagnen och de otroligt rörande söta plaggen. Hur kan vantar och sockor vara så små?

Borgå känns tryggt

Som blivande förälder känner jag mig väl omhändertagen av Borgå. Första besöket till rådgivningen var spännande. Enligt kroppsspråket var nog rådgivningstanten lite förvånad över att farföräldern var med. Nu har hon vant sig och frågar varje gång hur pappa mår.

En del kurser har man fått vara med om. Det har handlat om babyhantering, babytandvård, relationslära för föräldrarna och så vidare. Kan också notera att de övriga blivande papporna verkar vara väldigt unga. Kommer de att klara av ansvaret?

Pedofilmisstänkt?

När man har köpt en ny bil blir man förvånad över hur många likadana bilar det finns i omgivningen. Samma gäller det här med barn. Det finns massor, massor med rörande, söta, vackra, oskyldiga, härliga små bebisar.

Tidigare upplevde jag dem mest som störande, om jag ens lade märke till dem. I simhallen är det massor med pappor som är där med sina små godingar. Kan inte låta bli att stirra på dem. Får akta mig för att inte stirra för mycket. Det kan ju verka konstigt att en sådan här gubbe är så intresserad.

Hoppas allt går bra

Den starkaste tanken för tillfället är hoppet om att allt skall gå bra och att den lilla är frisk. Vi karlar kan också vara lite gravida. Jag är mer gråtmild och mer känslig än någonsin förr. Det krävs inte mycket för att ögonen blir fuktiga. Ett söt katt, fåglar som kvittrar eller ett lyckligt slut på en löjlig film.

Sover också mycket med den blivande mamman. Har inte sovit så gott sedan tonåren. Känner också lite av driften av att “bygga bo”. En högre inkomst skulle betyda ett större och bekvämare hem för oss och lillen. En massa saker har blivit annorlunda och en massa kommer att bli annorlunda.

Men min insats för bevarandet av Borgå bb är ostridbar. Om bb nånsin tas ifrån oss tappar jag en gnutta tro på demokratin.

Stefan Paavola jobbar som ljudtekniker på Yle Östnyland. Han kommer regelbundet att skriva kolumner som sitt första år som far

Lauri Tuomilehto slog till igen på lördag – två gånger om. Den 16-åriga Borgålöparen fortsätter att prestera världstider, men tränaren Lars Fagerholm vill inte gå händelserna i förväg.

Tiden 6,87 var en ögonöppnare. Tuomilehto visade att supertiden inte var en slump genom att förbätta sitt personbästa två gånger om – först till 6,84 i sitt försöksheat och senare till 6,83 i finalen.

Sedan år 2011 är det bara britten Dom Ashwell som stått för en bättre tid, bara en hundradel snabbare.

– Förstås är jag lite förvånad över tiderna. Fjolårets rekord var 7,14, så visst har det blivit förbättring, säger Tuomilehto som representerar Borgå Akilles.

Tuomilehto är ett fenomen inom finländsk friidrott. Det var först år 2012 som han började med löpning. Framgångarna kom snabbt. För ett halvår sedan löpte Tuomilehto 100 meter på utmärkta 10,73 i en lite för hård medvind för att räknas som ett officiellt resultat. I år vill han göra tiden officiell.

– Jag vill springa 100 m utomhus på 10,70 i godkända förhållanden, och så vore det också kul att få löpa i Sverigekampen.

”Normal utveckling”

Tränaren Lars Fagerholm är inte värst förvånad över topptiderna – de är helt i enlighet med vad Tuomilehto presterat i klubbens tester.

Fagerholm påminner om att en världsrankinglista på 60 meter inomhus inte är en absolut sanning – i flera nationer springer man inte ens 60 meter i hall.

– Vi följer inte med världsrankinglistan så noga.

En sak är ändå säker: Tuomilehto är en riktig guldklimp.

– Jag har aldrig sett någon som har samma löpsteg och bankontakt som Lauri. Det är någonting vi ska vara väldigt måna om och utveckla vidare.

Nu gäller det för Tuomilehto att långsamt förbättra rörligheten, stabiliteten och styrkan i mellangärdet. Tuomilehto är medlem i Akilles friidrotts powergrupp, där fokus ligger på mångsidig träning. Det ska ge förutsättningar för tuff träning i vuxen ålder.

Fagerholm säger att Tuomilehto kommer att satsa på 100 meter och 200 meter den närmaste framtiden – men vill vara försiktig med att sätta upp resultatmål och vill inte höra talas om tävlingar på herrnivå i det här skedet.

– Vi talar ju om en 16-årig ungdom som är ganska ny inom friidrotten. När man blir äldre handlar det mycket om den egna viljan. Då man är mogen som idrottare och har talangen ska man göra det, inte innan.

Borgå Akilles hade inga problem med att besegra jumbon WP 35 på bortaplan med 7-3 på lördagen. Emil Fedorov gjorde tre mål för Borgålaget.

Akilles hakar på i toppen av tabellen efter en komfortabel seger över jumbon WP 35. Det här var Akilles åttonde seger den här säsongen medan WP 35 ännu inte lyckats vinna.

Det var ändå hemmalaget som tog ledningen i mitten av den första halvleken men Akilles vände snabbt och kunde gå till pausvila i 2-1-ledning.

I början av den andra halvleken gjorde Sami Laakkonen och Emil Fedorov två snabba mål och matchen såg då ut att vara avgjord. Men WP 35 gav sig inte i första taget och laget reducerade två gånger om. I slutet av matchen var ändå Akilles starkare och laget kunde vinna med 7-3.

Tabellettan Veiterä såg länge ut att gå mot en klar seger mot Narukerä. Efter 68 minuter ledde man med 8-2 men laget började då slappna av vilket öppnade för Narukerä. Laget gjorde fyra mål men närmare än 6-8 kom man inte.

I lördagens tredje match besegrade JPS Botnia på bortaplan med 2-1.

Resultat:

Botnia – JPS 1-2

WP 35 – Borgå Akilles 3-7

Narukerä – Veiterä 6-8

Efter en svår och motig inledning på säsongen har Borgålaget PSS sakta men säkert fått fason på spelet i damernas innebandyliga. I fredags inkasserade laget igen en vinst.

Hela 17 poäng av 20 möjliga i de tio senaste matcherna talar sitt tydliga språk. Formkurvan ligger högt och PSS är helt klart ett lag att räkna med i damernas innebandyliga i år.

På fredag kväll var det dags för hemmamatch i Aurorahallen, och tabellnian Erä III från Helsingfors stod för motståndet. De två första perioderna gick helt och hållet PSS väg, och det stod redan 3 - 0 på tavlan, efter två mål av Linda Törnqvist och ett av Eerika Suominen.

I den tredje perioden kom också bortalaget Erä III in i matchen och lyckades näta tre gånger. Försprånget var ändå för stort och då också PSS Fanny Holmberg lyckades få bollen i mål, så var det Borgås innebandystolthet som tog hem båda seriepoängen. Slutställningen blev alltså en knapp 4 - 3 seger för PSS. Linda Törnqvist blev vald till matchens bästa spelare.

PSS ligger nu på fjärde plats i tabellen. Nästa match spelar de på hemmaplan mot tabellettan SB-Pro, söndagen den 1 februari.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo