Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

Hej!

Torsdagen den 4.9 har hela skolan friluftsdag kl.8.45-12.45. I kalendern nedan kan ni bekanta er med verksamheten under hösten

God fortsättning på september månad till er alla!
ö. Anne Smolander


 

Blanketter

 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<September>> <<2014>>
Ti On To Fre
36
1
skolfotografering 1-3.9
2 3
4
08:45 - 12:45
Friluftsdag
18:30 - 20:30
Föräldramöte åk 3-4
5 6 7
37 8 9 10
18:30 - 20:30
Föräldramöte åk 5-6
12 13 14
38 15 16 17 18
Hungersdaginsamling
20 21
39 22 23 24 25
Hem och Skola dagen, Öppet hus
27 28
40 29
Skyddsövning
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

Just nu är det högsäsong för höstens gissel – älgflugorna. Täta kläder är egentligen det enda sättet att undvika dem, säger biolog Magnus Östman.

Det ryktas om att det finns mer älgflugor än förut i år, men biolog och chefredaktör för Finlands natur Magnus Östman kan för sin del inte hålla med.

– I och för sig har jag inte rört mig så mycket i skogen nu, men jag har inte stött på några större förekomster någonstans. Men mängden älgflugor varierar tidsmässigt och geografiskt ganska mycket, menar Östman.

Kliande bulor

älgflugor
Älgflugorna kommer antagligen att minska efter de första frostnätterna. älgflugor Bild: Anders Albrecht
Älgflugorna är i högsta grad beroende av var älgar har rört sig, och lär dessutom flyga rätt korta sträckor. Därför kan man utgå från att älgar också har rört sig där det finns mycket älgflugor.

Någon direkt skada orsakar älgflugorna inte människor.

– I och för sig kan de bitas, och har man då anlag för allergi kan man få kliande bulor efteråt. Det är ungefär det värsta som kan hända.

Täta kläder hjälper

Att skydda sig mot älgflugor är svårt. Östman säger att det enda sättet egentligen är att ha tillräckligt täta kläder och en huva över huvudet så att älgflugorna inte kommer in på huden.

Däremot är det en myt att färggranna kläder skulle avvärja älgflugorna. Däremot brukar de minska en hel del i antal efter de första frostnätterna, och temperaturerna om nätterna har redan varit så låga att frosten snart är här.

Mathias Gustafsson ringde upp Magnus Östman i YLE Östnylands morgonsändning.

Torgcafébussarna är de som kommer till Borgå torg allra först. Resten av försäljarna dyker upp betydligt senare.

Sari Neuvonen känner till rutinerna på Borgå torg. Det här är hennes tionde sommar som värdinna för en av torgcafébussarna.

– Vi kommer hit redan kvart, tjugo över fem på morgonen, och sedan tar det ungefär fyrtio minuter innan vi hunnit ställa allt i ordning, säger Neuvonen.

Hon menar att det nog lönar sig för cafébussarna att vara på plats tidigt. Redan klockan 6 då torgcaféerna öppnar kommer kunderna, och det är viktigt att allt är klart innan dess.

Andra torgförsäljare dyker upp betydligt senare. Grönsaks- och bärförsäljarna börjar packa upp kring klockan 8, och klädförsäljarna kommer ännu senare.

– Här på torget är det bra stämning tillsammans med kunderna, även om kundströmmen är något mindre den här tiden på året än under sommarmånaderna, säger Sari Neuvonen. Men de brukar dyka upp längs med morgonen.

Kaffet är allas favorit, men också semlor och traditionella bullar brukar gå åt.

Borgå torg i arla morgonstund

Cafébussarna anländer till Borgå torg först av alla.

Borgå Energi har bytt ut belysningsarmaturen i stadsparken till modern led-belysning. Meningen är att området mellan Mannerheimgatan och Alexandersgatan skall få led-belysning.

Stadsparken i Borgå har fått modern led-belysning
Energisnåla led-lampor ersätter kvicksilverlamporna i Borgå centrum Stadsparken i Borgå har fått modern led-belysning Bild: Yle/Sune Bergström

Nätplanerare Rasmus Lindqvist vid Borgå Energi säger att den största orsaken till det omfattande lampbytet är att försäljningen av gamla kvicksilverlampor upphör 15.5. 2015. Den andra orsaken är att belysningen i Borgå centrum och på andra ställen börjar bli så till åren att det är dags att byta ut den.

Sparar pengar

På lång sikt innebär lampbytet att Borgå Energi sparar pengar men med tanke på anskaffnings- och arbetskostnaderna för en ny led-teknik, så blir återbetalningstiden tio, tolv år.

Det är inte bara Borgå Energi som berörs av förbudet mot kvicksilverlampor. Alla kommuner, elbolagen som äger gatubelysningsnät och alla fastighetsbolag ställs inför den här bytesruljansen, som kommer att vara ganska häftig under nästa år, tippar Rasmus Lindqvist.

Östra Nylands yrkesinstitut Inveon och Porvoo International College, dvs Point College verkar båda i dag i lokaliteter som för länge sedan har passerat bäst före datum. En del av lokalerna har redan stängts för att de är i så dåligt skick och med tanke på de studerandes säkerhet.

Point college i Borgå
Point college i Borgå Bild: Yle/Erica Vasama

Användningen av lokaliteterna blir omöjlig inom ett par år. Det brådskar med beslut om nya lokaliteter om läroinrättningarna ska kunna fortsätta med sin utbildning.

Läroinrättningarna har ca 1 000 studerande och 170 anställda. Vi är värda att få arbeta i fungerande, friska och inspirerande lokaler, säger Sari Gustafsson, rektor och verkställande direktör för Point College.

Den svenska yrkesutbildningen i fara utan nybygge

En mellanrapport kommer inom kort om nya lokaler för Inveon och Point College. De deltar i planeringen av ett tvåspråkigt campus för yrkesutbildningen tillsammans med Prakticum och Amisto, samkommunen för den finska yrkesutbildningen i Östra Nyland.

Nya lokaliteter planeras invid Amisto vid Styrmansvägen i Borgå. Nybygget skulle omfatta ca 19 000 kvadratmeter. Inveons andel är ungeför två tredjedelar av bygget. Prakticum skulle i sin tur hyra in sig i Inveon. Bygget skulle kosta 41 till 44,7 miljoner euro.

Konkurrenskraft och yrkeskunnig arbetskraft

Det behövs yrkesutbildning i regionen för att bevara regionens konkurrenskraft och för att säkerställa yrkeskunnig arbetskraft för näringslivets behov. Men utan nya lokaliteter kan yrkesutbildningen inte fortsätta i östra Nyland, heter det i rapporten.

Point College och Inveon måste söka nya tillstånd att anordna yrkesutbildning. De nuvarande tillstånden går ut 2016. Redan om ett år måste ansökan om nya tillstånd lämnas in. I de nya kriterierna för tillstånd att anordna utbildning sätts stor vikt vid lokaliterna. Också därför brådskar det med beslutet att bygga ett tvåspråkigt campus.

Lovisa Tors Tuomas Savukoski och Jesse Tolvanen, ÅIF har försatts i spelförbud till den 15 oktober. Förbudet gäller alla serier som underlyder innebandyförbundet. Det berättade Pääkallo.fi.

Det innebär att de är borta från de fem första matcherna som Tor och ÅIF spelar i division 1.

Savukoski och Tolvanen hade spelat i en distriktsserie i södra Finland under falska namn i våras.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo