Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

Hej!

Torsdagen den 4.9 har hela skolan friluftsdag kl.8.45-12.45. I kalendern nedan kan ni bekanta er med verksamheten under hösten

God fortsättning på september månad till er alla!
ö. Anne Smolander


 

Blanketter

 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<September>> <<2014>>
Ti On To Fre
36
1
skolfotografering 1-3.9
2 3
4
08:45 - 12:45
Friluftsdag
18:30 - 20:30
Föräldramöte åk 3-4
5 6 7
37 8 9 10
18:30 - 20:30
Föräldramöte åk 5-6
12 13 14
38 15 16 17 18
Hungersdaginsamling
20 21
39 22 23 24 25
Hem och Skola dagen, Öppet hus
27 28
40 29
Skyddsövning
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

De östnyländska kommunerna vill ha ett eget östnyländskt vårdområde.

Askola, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mörskom och Sibbo anser att Östnyland borde få ett eget produktionsområde ifall regeringens förslag om ordnandet av social- och hälsovården leder till en delning av Nyland i olika produktionsområden.

Kommunerna diskuterade frågan på ett gemensamt seminarium för alla fullmäktigen och beslöt att komma med ett gemensamt ställningstagande i frågan.

Kommunerna anser att det redan finns färdiga strukturer i Östnyland som gör det lättare att ordna vården effektivt och ekonomiskt.

De östnyländska kommunerna anser även att dygnet runt-jouren vid Borgå sjukhus ska finnas kvar i framtiden.

- Det här var helt klart ett beställningsjobb, tror ägaren till pälsaffären på mellangatan i Borgå. Allt det värdefullaste har skurkarna farit iväg med, fortsätter han med olycklig min. Helt tydligt professionella, säger hans dotter som jobbar i affären.

När Yle Östnyland kommer till platsen håller två poliser på att tejpa för dörren till affären. Ägaren står med sin dotter utanför med uppgivna miner. Polisen vägrar i det här skedet kommentera.

Inbrott i pälsaffären i Borgå
Inbrottet skedde i natt Inbrott i pälsaffären i Borgå Bild: YLE/Mimmi Johansson

- Jag kom till jobbet som vanligt för att öppna för dagen och upptäckte inbrottet, berättar dottern till ägaren. Men jag kan inte heller säga så mycket mer i det här skedet.

Stora Enso säljer hylskartong- och hylstillverkaren Corenso i Lovisa. Köpare är det finska förpackningsmaterialföretaget Powerflute.

Hannu Alalauri, direktör för Stora Enso Renewable Packaging, säger att bolaget nu har hittat en bra ny ägare för Corenso, som kan ge företaget den uppmärksamhet det förtjänar och utveckla det vidare.

Många anställda vid Corensos fabrik i Lovisa har under det senaste året förlorat sina arbetsplatser.

Jeanette Broman brinner för att uppmuntra folk att röra på sig. Hon leder mer än tjugo gymnastikkurser i veckan, de flesta vid Sibbo medborgarinstitut.


- Det är främst kvinnor som gymnastiserar på medborgarinstituten. Tröskeln att gå till konditionssalarnas gruppgymnastik är hög. Det är lättare att komma till byns egna evenemang, säger Jeanette Broman.

Gymnastikkurserna hör till de absolut populäraste kurserna, men också matlagning och språkkurser står högt i kurs.

Arbetar- och medborgarinstitutens triumf är att det är relativt billigt att delta i kurserna. Vid de större instituten kan man dessutom lära sig nästan vad som helst.

I Helsingfors Arbis till exempel ryms allt från hur man gör japanska washi ägg till föreläsningar om vad marskalk Mannerheim åt till middag på programmet.

Men kampen om kursdeltagarna är hård och instituten får ta till alla möjliga knep för att locka deltagare. Kursrubrikerna är ofta avgörande för att en kurs ska få synlighet och genomslagskraft, vet bibliotekarien Ylva Larsdotter. Hon är kvinnan bakom föreläsningsserier Desperata Hemmafruar och Finlands egna Betty Drapers.

Ylva Larsdotter
Ylva larsdotter snickrar rubriker Ylva Larsdotter Bild: Foto: Patrik Lustig

- Det är ju rubriken man ser först. Den ska ju både locka och berätta något om innehållet, säger hon.

Desperata Hemmafruar och Finlands egna Betty Drapers handlar om hemmafruar i Finland på femtiotalet och samtidigt om estetiken som förknippas med den tiden.

Föreläsningarna och författarsamtalen drar alltid publik - dels för att man får fördjupning i ett intressant ämne under en och samma kväll och dels för att det är så låg tröskel att komma till Arbis.

- Det finns så få rum i dag som är icke kommersiella med låg tröskel, säger Ylva Larsson. Det här gäller oberoende av spårk. Jag tycker att Arbis bibliotek och Arbis överhuvudtaget, ska erbjuda det med sina föreläsningar.

Från folkbildning till terapi

Grundtanken för arbetar- och medborgarinstitutens över hundraåriga historia har varit att det ska vara frivilligt och att individen själv ska få bestämma vad som är viktigt för henne. Det gäller ännu i dag. På samma sätt har också kursutbudet alltid varit digert.

petri Salo, professor i vuxenpedagogik.
Petri Salo vet varför vi vill läsa på Arbis. petri Salo, professor i vuxenpedagogik. Bild: Yle

- Man höll föreläsningar i historiska kulturella och geografiska och hälsoteman. Vi skulle bygga en nation, vi skulle skapa ett folk. Folket skulle ha vissa färdigheter för att bidra till utvecklingen, säger professorn i vuxenpedagogik Petri Salo. Efter andra världskriget blev den personlighetsdanande funktionen den centrala.

Tryck på avgifterna

Trots att arbis- och mbi-kurserna är billiga finns det ett stort tryck på att höja avgifterna. Verksamheten hör inte till kommunernas lagstadgade uppgifter och stsaten minskar dessutom på statsandelarna med 10 miljoner i år. Det här märks bland annat inom musikundervisningen.
I Raseborg har kurspriserna för enskild musikundervisning fördubblats under de tre senaste åren.

Familjen Knaapinen i Karis
Hos familjen Knaapinen klingar instrumenten. Familjen Knaapinen i Karis Bild: Yle/Sini Liimatainen

- Man måste tänka efter nuförtiden, säger Kati Knaapinen i Karis.

Hennes tre barn har alla tagit musiklektioner vid medborgarinstitutet.

- Nuförtiden måste man välja och kanske lämna bort någon hobby för att få det att gå ihop ekonomiskt, säger hon.

Instituten har en viktig sociala uppgift

Arbetar- och medborgarinstituten har också en viktig uppgift som sammanhållande länk mellan ortsborna och för nya invånare att lära känna folk.

Susanne Jansson
Susanne Jansson hittade tillbaka till hembygden och sig själv via Mbi. Susanne Jansson Bild: Yle/Samuli Holopainen

Susanne Jansson flyttade tillbaka till Houtskär efter 30 år.

- Det viktigaste har varit att komma ut och träffat folk, säger hon. Det har gett mig mycket. Det trodde jag inte när jag började gå kurser vid Väståbolands Mbi.

I dag den sista september är det sista chansen för invånarna i Lovisa och Lappträsk att säga sin åsikt om mellanrapporten för sammanslagningsutredningen.

Styrgruppens viceordförande Christina Mickos, Sfp, säger att alla kommentarer är värdefulla för utredningen.

- En del av den här processen är att ge kommuninvånarna och stadsborna en chans att komma med sin åsikt och att kommentera utredningen medan den ännu är på gång. Det är en sak som berör människorna i deras vardag och som är väldigt känslomässig.

Det finns inga uppgifter om hur många som har gett respons via nätet men några åsikter har kommit in via vanlig post och e-post eller personlig kontakt, säger Mickos.

Hon anser att en enskild åsikt kan väga tungt.

- Går du och tänker på någonting så är du sällan ensam om din åsikt, det kan finnas andra som tänker likadant. När tillräckligt många uttrycker den här åsikten så får den allt mera tyngd.

Den 5 november ordnar Lovisa och Lappträsk ett gemensamt fullmäktigeseminarium om sammanslagningsutredningen.

Senast i dag kan alltså synpunkter på utredningen lämnas in via de båda kommunernas hemsidor.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo