Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

I kalendern här nedan kan ni se vad som händer och sker på skolan under vårterminen 2015.

 

Anhållan om frånvaro

Anhållan om frånvaro söks via Wilma under fliken "Ansökningar och beslut".
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post

LP 2016-BORGÅ
LP 2016


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Musikalen Lånta fjädrar

Musikalen Lånta fjädrar
Flera bilder hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<Maj>> <<2015>>
Ti On To Fre
18 1 2 3
19 4
5
18:00 - 20:00
Föräldramöte för blivande åk 1
6
Besöksdag;
7 8 9 10
20 11 12 13
LOVDAG
Cykelutfärd till Ekudden i åk 3
16 17
21 18 19
09:45 -
Morgonsamling med Joakim Palmén från Borgå domkyrkoförsamling
21
Stafettkarneval
Stafettkarneval
24
22 25
Friidrottstävlingar för skolorna i Borgå
Fotisturnering i skolan
28
Basklassdag kl. 8.45 - 12 (åk1-3) / 12.15 (åk4-6)
Skolavslutning åk 4-6 kl. 8.00, åk 1-3 kl. 10.00
31
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
spacer3.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

För ett år sedan inrättade idrottstjänsterna och kommuntekniken i Borgå den hett efterlängtade frisbeegolfbanan i Hornhattula. Nu skulle det behövas ytterligare en. Och en förening.

I Borgå finns det tillsvidare bara en frisbeegolfbana. Det är rätt lite med tanke på stadens storlek. Grannkommunen Sibbo, som har betydligt färre invånare, har två frisbeebanor och Lovisa har en.

- Inom några år blir det definitivt dags att bygga ännu en bana. Frisbeebanan i Hornhattula är välbesökt och ytterligare en bana skulle lätta på trycket i Hornhattula, säger idrottsinstruktör Päivi Häkkinen vid Borgå stads idrottstjänster.

Tillsvidare bara planer

Ingenting finns ännu på ritbordet, men det finns planer på en bana i trakterna av Majberget och Skaftkärr. Den blir antagligen verklighet först när Majberget byggts lite mera ut än vad situationen är idag. Banan i Hornhattula har funnits i ett år och är planerad av experten vid Finlands frisbeegolfförbund, Sami Poimala. Banan består av tio kastvägar med korgar och kastvägarnas längd varierar mellan 50 och 143 meter. I Hornhattula finns det också ännu plats att utvidga banan och öka antalet kastvägar.

Några bilder från Hornhattula

Förening

Det som också saknas i Borgå, är en frisbeegolfförening. De två halvproffsen Markus Räisänen från Borgå och Toni Lönnqvist från Pernå har länge varit ivriga på att få igång en förening, men ännu har de inte kommit till skott. Räisänen och Lönnqvist har spelat på samtliga banor i Östnyland och reser också runt en hel del i Finland för att spela. Det handlar om frisbeegolfförbundets tävlingar, öppna serier och tävlingar på proffsnivå.

Att det blir en hel del kast med frisbeen syns tydligt när de övar vid banan i Hornhattula. De flesta frisbeetallrikar hamnar synnerligen nära korgen genast efter det första kastet - åtminstone vid de kortare banorna.

- Det är inte ofta det händer att man får frisbeen direkt i korgen, men i år har det lyckats sex gånger redan, berättar Räisänen.

Förvånansvärt dyr hobby

Det är mycket som påverkar hur kastet går. Vinden är förstås det som påverkar utgången mest. Också valet av tallrik påverkar slutresultatet. Tallrikarna har olika form och det gäller att välja rätt frisbee vid rätt tillfälle.

Hur ofta försvinner frisbeen i buskar och högt gräs då?

- Förvånansvärt sällan. I år har jag tappat bara en, säger Räisänen.

Och bra är det. Det är egentligen inga billga grejer. Toni Lönnqvist räknar med att han tillsvidare i år satsat cirka 500 euro på frisbeen, en frisbeeväska och diverse andra tillbehör.

Idrottens byarunda

Räisänen och Lönnqvist är egentligen vid frisbeebanan i Hornhattula för att lära ut sporten till nybörjare. Det är Borgå stads idrottstjänster som arrangerar kvällen, men ingen dyker upp.

- Vi har arrangerat liknande jippon förut. För ett år sedan gällde det orientering och då var det nog en del som kom för att få en introduktion i den sportgrenen, säger Häkkinen.

Mycket folk brukar det vara också på det evenemang som kallas för "Idrottens byarunda". Då handlar det om roliga aktiviteter för alla åldrar på olika håll i Borgå.

- De brukar dra folk, så det finns chans längre fram i sommar ännu att prova på frisbeegolf om man är intresserad. Då kommer också Markus Räisänen och Toni Lönnqvist att vara med, berättar Päivi Häkkinen.

Hotellbygget på Västra åstranden invid Konstfabriken dröjer. Det är inte alla som hänger läpp för det. Just nu piffar nämligen en rad entusiaster upp området med olika rekvisita som ska ge både ögat och örat något att njuta av.

Området byggs ut under vårens lopp och ska stå i all sin prakt under sommaren. Evenemangsplatsen går under namnet #URBCULT och tanken är att olika organisationer och aktörer ska kunna dra sitt strå till stacken för att piffa upp och ge liv åt tomten som annars skulle vara praktiskt taget bara grå sand.

#URBCULT i bilder

Stugor och odlingslådor

Det som just nu är mest iögonfallande är de grant målade stugorna och de stora odlingslådorna där skolklasser och andra grupper planterat växter och köksörter av olika slag. Odlingslådorna har under ledning av konstnären Antti Raatikainen målats med blommor och blader. Trädgårdsmästare Milka Kalmanlehto har sett till att växter och örter planteras rätt och får rätt mängd av vatten och näring. Just nu skyddas många av odlingslådorna med frostfast väv.

kulturproducent katarina broas kulturproducent katarina broas
Kulturproducent Katarina Broas. kulturproducent katarina broas Bild: Yle/Stefan Härus

I ena ändan av området finns tre väggar byggda av trä i triangelform. Där har stadens ungdomar fått fria händer med att skapa graffitikonst. Tanken är att man till exempel ska kunna ta fotografier och selfies med väggarna som bakgrund, vilket Borgå stads kulturproducent, Katarina Broas, motvilligt går med på.

Välvilliga företag

I verksamheten deltar också olika konstnärer, olika enheter inom Borgå stad och representanter från tredje sektorn.

- En av de stora järnhandlarna i staden har haft en avgörande roll i att området kunnat bli vad det är idag. Företaget har nämligen skänkt en hel del plantor och också stugorna och de tre utetupparna (som inte fungerar som utetuppar), kommer också från järnhandeln, berättar Broas.

Kungsporten nästa?

På tal om järnhandlar och företag som säljer växter och plantor: Sådana finns också ute vid Kungsporten, som ju är ett område som inte heller det är färdigt utbyggt. Stora fält av sand och sten gör att stora delar av området ser hafsigt ut. Som om det skulle vara lämnat åt sitt öde. Borgå stad har talat om att förvandla de obebyggda tomterna till stora gräsmattor, men ingenting händer. Hur skulle ett #URBCULT sitta där?

- En strålande idé. Jag har märkt i och med det här projektet, att när olika aktörer kommer samman för att få till stånd någonting, så skapar det i sin tur motivation och inspiration. En annan sak är ju förstås sen avståndet till centrum. Vid Konstfabriken rör det sig människor också kvällstid och avståndet till centrum är kort. De kvaliteterna har ju inte Kungsporten, konstaterar Broas.

Men vackert så. En inspirerande färgklick utgör #URBCULT på den tomma hotelltomten invid Konstfabriken. Om hotellet dröjer, kan det kanske tänkas att verksamheten fortsätter i nuvarande form på sandplanen också nästa sommar.

Simstranden vid Tasträsk i Sibbo har blivit föremål för ofog. Inte ens träden fick vara i fred.

Det var under förra veckoslutet, alltså 22:a eller 23:e maj som någon eller några personer hade fällt träd, söndrat en kombination av bänk och bord och söndrat bryggan.

Borgåpolisen slog till i tisdags. Saldot var två beslagtagna olovliga vapen och dessutom sprängämnen.

Borgåpolisen hade genom egen spaning fått tillräckligt med belägg för att det fanns olovliga vapen i en privat bostad i Askola. De fick hjälp av en polishund och slog till.

- Det var tack vare polishunden som vi hittade vapnen, säger kriminalkommissarie Leif Malmberg från Borgåpolisen.

Vapnen var ordentligt gömda i ett av uthusen på gården. Det var inte meningen att någon skulle hitta dem, säger Malmberg.

Det handlade om ett hagelgevär, ett miniatyrgevär och så kallad sprängtråd.

Personen som bor i huset greps, blev förhörd och är nu frisläppt. Personen misstänks för skjutvapenbrott.

De gymnasier som har de strängaste inträdeskraven utexaminerar också studenter med de bästa studentbetygen. Vi har jämfört de svenskspråkiga gymnasiernas antagningsgränser med resultaten i studentexamen.

Rankningslistor som bygger på poängen i studentskrivningarna kritiseras för att vara missvisande, bland annat av den svenska direktören vid utbildningsstyrelsen Bob Karlsson . Jämförelsen säger inte så mycket om hur bra de olika skolorna egentligen är.

Det stämmer att poänglistorna inte ger utrymme för djupare analyser, men samtidigt är poängen i studentexamen en av få parametrar man har att tillgå om man vill jämföra gymnasieskolor. Alla har skrivit samma prov och poängen räknas ut på samma sätt i alla skolor.

För att bredda bilden bad vi de svenskspråkiga gymnasierna om tilläggsuppgifter, bland annat inträdeskraven år 2012, året då majoriteten av vårens abiturienter började sina gymnasiestudier. Gymnasierna tar vanligtvis in elever på basis av medeltalet på grundskolans avgångsbetyg.

Studentskalan

Studentskalan är följande, från bäst till sämst:

L - Laudatur (7)
E - Eximia (6)
M - Magna (5)
C - Cum laude (4)
B - Lubenter (3)
A - Approbatur (2)
I - Improbabur (0)

Lågt medeltal – låga poäng

Vi jämförde hur gymnasiernas antagningsgränser korrelerade med skolans poängmedeltal i studentproven (alla ämnen). Ett klart samband visade sig: gymnasier med låga inträdeskrav presterade i snitt också sämre i studentproven.

Det finns ett par tydliga undantag från regeln. I Björneborg var medeltalsgränsen för antagning 7,0, vilket gav skolan en tolfteplats på listan med de svenskspråkiga gymnasierna. Ändå hamnade Björneborg på en 36:e eller sista plats när det kommer till studentexamensresultaten.

Vasa Övningsskola var å sin sida det gymnasium i Svenskfinland som fick det näst bästa resultatet i studentskrivningarna, trots att intagningsmedeltalet (7,25) bara var det sjunde högsta.

((vis: 936269))

Uppgifterna från Rudolf Steinergymnasiet i Helsingfors, Vörå samgymnasium och Topeliusgymnasiet i Nykarleby saknas.

Kombistuderande

Från endel gymnasier utexamineras också så kallade kombistuderande, studerade som utöver studentexamen också avlägger en yrkesexamen. Eftersom många av dem gör ett dubbelt jobb har vi fått uppgifter från skolhåll att deras resultat i studentproven kan påverka skolans medeltal. Vi har märkt ut de skolor som också utexaminerar kombistudenter med stjärna (*) i diagrammet ovan. Hur mycket kombistudenterna de facto påverkar skolans medeltal är svårt att säga.

Gymnasium   Medeltalsgräns Kombiexamen
Pedersöre gymnasium   7,0 13
Närpes gymnasium   6,0 12
Ålands lyceum   7,0 10
Helsinge gymnasium   6,58 8
Borgå gymnasium   7,0 7
Jakobstads gymnasium   7,0 7
Kimitoöns gymnasium   7,0 6
Pargas svenska gymnasium   7,0 5
Katedralskolan i Åbo   7,33 4

Inte bara medeltal avgör

I Svenskfinland finns också en handfull skolor som tar in elever till sina specialiseringslinjer på basis av andra meriter än avgångsbetyg från grundskolan.

Vid Tölö specialiseringsgymnasium står inträdesprov för hälften av poängen och vid Jakobstads gymnasium påverkar vitsorden i bildkonst och musik mer än de andra. Vid idrottsgymnasierna påverkar idrottsliga meriter.

Gymnasium Påverkar antagning
Tölö specialiseringsgymnasium "Inträdesprov står för hälften av poängen, medeltalet för andra hälften"
Rudolf Steinergymnasiet "Hittills har man kunna söka sig till oss med ett förfarande i vilket medeltalet i kombination med en intervju avgör"
Vasa övningsskola "I bildkonst och musik har vi inträdesförhör"
Vörå samgymnasium "Idrottsliga meriter avgör för idrottslinjen samt medeltal"
Svenska privatskolan i Uleåborg "Ifall en elev är helt svenskspråkig och bosatt i en (nästan) helfinsk omgivning. Det är jätteviktigt att eleven får möjligheten att studera vidare efter grundskolan!"
Kotka svenska samskola "KSS har i själva verket ingen medeltalsgräns till gymnasiet - vi tar emot alla som anhåller om studieplats - och ser till att de blir studenter!"
Lovisa gymnasium "Personliga intervjuer"
Jakobstads gymnasium "Till bildkonst- och musiklinjerna påverkar vitsordet i bildkonst resp. musik. För att kunna antas ska till idrottslinjen ska den studerande ha spelarlicens inom någon av grenarna fotboll, ishochey eller innebandy".
Brändö gymnasium "Till idrottslinjen söker man på basis av medeltal, grenförbundens poäng och skolans egna poäng som baserar sig på intervju och fysiska tester. Dessa tester är frivilliga, men de flesta som har sökt deltar i dem"

Läs också:
Kolla hur gymnasierna klarade studentexamen
"Visst påverkar studentresultaten gymnasiets rykte"
Bob Karlsson: Frustration över gymnasierankingen
"Bisarrt att rangordna gymnasier"

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo