Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

ö. Anne Smolander
 

Anhållan om frånvaro

Anhållan om frånvaro söks via Wilma under fliken "Ansökningar och beslut".
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post

LP 2016-BORGÅ
LP 2016


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Trevlig sommar!

Trevlig sommar!
Flera bilder hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<Juli>> <<2015>>
Ti On To Fre
27 1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
spacer3.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

En sex meter lång segelbåt kapsejsade vid gästhamnen i Kalkstrand i Sibbo. Inga personer skadades i olyckan.

Segelbåten välte ungefär 40 meter från stranden. Två båtar som fanns i närheten kunde genaste hjälpa de tre personerna som fanns ombord att ta sig i land.

Räddningsverket i Östra nyland meddelar att Sjöbevakningen har åtagit sig att få bort segelbåten.

Olyckan inträffade tjugo minuter över fyra på eftermiddagen.

Med sommaren kommer inbrottstjuvarna. Under veckoslutet bröt sig tjuvar in i två egnahemshus i Vårberga i Borgå.

Polisen undersöker fallet. I det här skedet är det ännu oklart hur stort byte tjuvarna kommit undan med.

I bägge fall var husfolket borta då tjuvarna kom. Inbrotten skedde vid Spjutvägen och Tellervovägen.

I semestertider är det inte ovanligt att tjuvar slår till mot hus som står tomma. Därför påminner Polisen om att se till att någon sköter huset och tömmer postlådan när man är på semester.

Yle Östnylands reporter erbjöds ett långsammare bredband på svenska än på finska. Det beror på att Soneras svenska webbplats lanserades i juni och att vissa av adressuppgifterna därför fortfarande är bristfälliga.

I en omdebatterad kolumn på Yle Östnylands webbplats berättar Jonas Blomqvist om hur bredbandsoperatören erbjöd honom ett långsammare och dyrare abonnemang då han gjorde beställningen på svenska.

När han sedan uppgav den finskspråkiga gatuadressen visade det sig att en betydligt snabbare och aningen billigare anslutning också fanns tillgänglig i bostaden.

Incidenten utspelade sig i Borgå.

Uppgifterna i webbtjänsten uppdateras ännu

Vid Sonera uppger man att den svenskspråkiga webbplatsen lanserades först i juni.

– Webbplatsen är fortfarande på hälft och därför kan adressuppgifterna på svenska delvis vara bristfälliga, säger informatör Mira Kettunen. Uppgifterna i vår databas kompletteras fortfarande.

Tills den svenskspråkiga webbtjänsten är helt klar är det säkrast att använda den finskspråkiga gatuadressen.

Hastigheten bekräftas senare

Då man i Soneras webbtjänst skriver in sin adress för att få veta vilka abonnemang som är tillgängliga i den egna bostaden ger den dessutom bara en preliminär uppskattning.

Det här gör det alltså möjligt, både på finska och svenska, att kunden ibland erbjuds en snabbare anslutning än vad hen egentligen har möjlighet till.

– Anslutningens verkliga hastighet bekräftas därför först då kunden får sitt bredband. Om anslutningen är långsammare än vad kunden hade önskat sig, så har kunden rätt att säga upp sitt avtal, säger Kettunen.

Vid en rundfrågning bland de kommunala energibolag som investerat i Fennovoima bedömer hälften att ansökan om byggnadslov för kärnkraftverket uppfyller alla villkor.

Hos Fennovoimas kommunala delägare tror nio att ansökan om byggnadstillstånd för kärnkraftverket i Pyhäjoki går igenom ministeriets kontroll. Det visar en kartläggning som Yle gjort bland de kommunala bolagens direktörer.

Tre stycken tycker däremot inte att alla villkor uppfylls, tre kan inte svara och tre direktörer vill inte säga varken ja eller nej. Totalt 18 kommunala energibolag av 26 tillfrågade svarade.

De kritiska rösterna tycker att Fennovoimas kroatiska minoritetsägare Migrit Energija inte har tillräckligt med resurser och att de verkar med ryska pengar.

”Grundlig riskbedömning”

Ett av de 40-tal kommunala energibolag som investerat i Fennovoima genom finländska Voimaosakeyhtiö SF är Borgå Energi som ägs av Borgå stad. Via Voimaosakeyhtiö styrs det finländska ägandet i Fennovoima.

Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz säger att man vid Borgå Energi gjort en grundlig riskbedömning och att risken är värd att ta.

- När vi har behandlat motioner om att man borde dra sig ur projektet så har vi konstaterat att det inte finns orsak till det, säger von Schoultz.

Fredrick Von Schoultz på Elanto tomten. Fredrick Von Schoultz på Elanto tomten.
Fredrick von Schoultz. Fredrick Von Schoultz på Elanto tomten. Bild: Yle/Katja Mättö

Kronoby tvivlar

Vid Kronoby elverk vill däremot styrelseordförande Jarl Haga att regeringen säger nej trots att det skulle innebära förluster på 300 000 euro för elverket. Intrycket är att det nya arrangemanget med en kroatisk delägare inte verkar seriöst.

Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk
Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk. Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk Bild: YLE/patrik enlund

Förutom de kommunala energibolagen är Fennovoimas andra finländska delägare Outokumpu, Rautaruukki, Myllyn Paras och Kestra kiinteistöpalvelut. Valio hoppade förra veckan av precis som Kesko och S-gruppen tidigare gjort.

Ryska Rosatom har en ägarandel på 34 procent. Kroatiska Migrit Energija ingår i Voimaosakeyhtiös ägarandel på 66 procent.

Politiker skeptiska

Även 51 riksdagsledamöter svarade på Yles fråga och 35 av dem anser att Fennovoimas ansökan inte uppfyller kraven. 14 kunde inte säga sin egen åsikt i frågan och två bedömde att kraven uppfylls.

Kruxet med ansökningen är att Migrit Energija kom in i ett sent skede av processen, enligt flera riksdagsledamöter.

Centerns Mauri Pekkarinen har tidigare sagt att han inte dömer ut det kroatiska bolaget ännu, utan väntar på ministeriets utlåtande.

De grönas Pekka Haavisto har å sin sida sagt att det är intressant att ett så litet företag som Migrit Energija investerar i Finland, men att vi inte ska vara alltför blåögda.

Arbets- och näringsministeriet har bett Fennovoima om en utförligare utredning om samarbetspartnern Migrit Energijas finansiering och anknytningar. Ministeriet vill ha Fennvoimas svar senast på måndag eftermiddag.

Den inhemska jordgubbsskörden har blivit mogen senare i år på grund av den kalla våren. Mängdmässigt ser den ändå ut att bli normal i Östnyland.

I Illby i Borgå odlar Peter Boije jordgubbar av Bounty-sorten, en art som vanligtvis blir färdig lite senare under sommaren. Tack vare de senaste dagarnas varma och soliga väder så ser hans skörd ut att bli endast några dagar senare mogen än ifjol.

I jordgubbslandet intill Postbacken lyser röda bär redan på många ställen. De är ändå aningen förrädiska, många av bären är fortfarande vita på andra sidan. Många små och vita bär skymtar mellan bladen och skvallrar om att det inom någon vecka kommer att finnas mycket att plocka – om vädret fortsätter varmt.

Omogna jordgubbar. Omogna jordgubbar.
Det kan bli många god jordgubbar av de här karterna om vädret hålls gynsamt. Omogna jordgubbar. Bild: Yle / Hanna Othman

– Det får gärna vara soligt och varmt på dagarna men inte för hett. Också lite regn är välkommet eftersom plantorna dricker mycket, men det får inte heller bli för vått.

Peter Boije räknar med att öppna portarna för självplockare på torsdagen. Räcker bären till för alla?

– Vi har haft en ganska riklig blomning så jag skulle säga att det blir ett okej år.

Otåliga bärplockare

Telefonen har gått het hos Peter Boije då folk frågat om man redan får komma och plocka. Han har fått svara att det inte är någon vits med att plocka omogna bär.

Intresset för självplock av jordgubbar håller i sig, det har till och med ökat enligt Boije.

Jordgubbsodlare Peter Boije. Jordgubbsodlare Peter Boije.
Peter Boije har redan i flera år odlat jordgubbar. Jordgubbsodlare Peter Boije. Bild: Yle / Hanna Othman

– Det blir allt vanligare att folk kommer ut och plockar. Man tar barnen med sig och visar dem hur jordgubben växer. Och man får ju äta samtidigt. Hittills har vi inte installerat en personvåg, säger Boije med en glimt i ögat.

Priset på jordgubbarna kommer att vara lite högre till en början, men Boije säger att det kommer att sjunka igen mot slutet av säsongen.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo