Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

Hej!

Torsdagen den 4.9 har hela skolan friluftsdag kl.8.45-12.45. I kalendern nedan kan ni bekanta er med verksamheten under hösten

God fortsättning på september månad till er alla!
ö. Anne Smolander


 

Blanketter

 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Kompisveckan

Kompisveckan
Vi har roligt tillsammans. Flera bilder hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<November>> <<2014>>
Ti On To Fre
44 1 2
45 3 4
5
Kvabas 60 års fest, skoldag kl.8.45-12.45
Svenska kvällen i skolan
6
Svenska dagen
7
09:45 -
Morgonsamling
8 9
46
Redskapsgymnastik v. 46
11 12 13 14 15 16
47 17 18 19 20 21 22 23
48 24 25 26 27
09:45 -
Morgonsamling med Advent tema
29 30
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

Ville Andersson får den prestigefyllda utmärkelsen ”årets unga konstnär”. För Kollektivet berättar han hur allt började, framför en bokhylla i ett tråkigt Lovisa.

Ville Andersson
Ville Andersson. Ville Andersson Bild: YLE / Eero Poskela
Ville Andersson växte upp på landsbygden i Lovisa. Konstintresset föddes framför bibliotekshyllan.

Där fanns inte så mycket aktiviteter, förutom att kasta kottar eller att läsa konstböcker
- Jag är uppvuxen ute på landet. Där fanns inte så mycket aktiviteter, förutom att kasta kottar eller att läsa konstböcker som fanns i vår bibliotekshylla. Det var ett sätt för mig att fantisera och gå till platser som jag såg i böckerna.

De där konstböckerna är en nyckel till Ville Anderssons bildvärld. När man ser verken kan man ofta ana ett subtilt inflytande av gamla mästare. Ville återkommer själv till böckerna i vårt samtal.

- Det är spännande, för jag ser bilderna i verk jag skapar idag. Jag ser de där konstböckerna som jag läste som barn.

Ville egentligen bli samlare

I Svenskfinland har man under året kunnat se Ville Anderssons utställning Mitt lilla imperium som turnerat mellan Ekenäs och Lovisa. Utställningen visas ännu till mitten av november i Vasa konsthall. Utställningens idé är att konstverken är delar av en fiktiv konstsamling. Material och tekniker blandas vilt. Egentligen var Ville Anderssons drömyrke inte alls konstnär, utan konstsamlare.

- Mitt drömyrke som liten gosse var ju konsthandlare, men som vi alla vet går inte drömmar och verkligheten hand i hand. Jag var tvungen att komma på en b-plan. Det var då som jag insåg att jag måste börja måla.

Priset för årets unga konstnär går till en väldigt produktiv konstnär som trots sin unga ålder har många utställningar och projekt bakom sig och en rätt imponerande CV.

Hur är din arbetsmoral?

- Den ganska hög. Jag jobbar en hel del, men det blir mer som en livsstil. Jag betraktar det inte som att jobba.

Vi avslutar med en väldigt personlig fråga. Ville Anderssons bildvärld är svartvit och fylld av mystik. Ibland är det vita nästan mera svart än det svarta, om man kan uttrycka sig så. Det gäller till exempel ett spöklikt osynligt ansikte som definieras av några enkla men minutiöst dragna blyertsstreck.

Är du rädd för döden?

- Nej.


I kulturprogrammet Kollektivet ingår ikväll kl 19.00 den intervju med Ville Andersson som du också kan se i artikeln ovanför. Vi hade ingen aning om han skulle vinna.

Bildkonstnären Ville Andersson har valts till årets unga konstnär av Tammerfors konstmuseum.

Ville Andersson är född 1986 och kommer från Hardom i Lovisa. Andersson studerade vid Bildkonstakademin 2007-2012. Hans verk kan för tillfället ses bland annat i det nyöppnade VITRARIA-museet i Venedig.

Andersson använder sig av varierande teknik. Han gör målningar och tuschteckningar, men använder sig också av fotografier i sin konst.

Utställningen Årets unga konstnär 2015 pågår i Tammerfors konstmuseum 16.5 2015 – 23.8 2015. Till hösten flyttas utställningen till Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.

Verk av Ville Andersson ställdes ut på Almska gården i Lovisa i början av hösten.

Lyssna på en intervju med Ville Andersson här.

Läs också:
Hur började allt Ville Andersson?

Borgåbon Fredrik Lassas som spelar fotboll för HJK har utnämnts till årets unga fotbollslöfte av Finlands Bollförbund.

Lassas fick utnämningen under den traditionella Captain's Ball-galan i torsdags. Enligt motiveringen är Lassas en modern mittfältare, som reagerar fint på situationsbyten åt båda hållen och klarar av att fördela och styra spelet. Då han under hela säsongen fungerade som kapten för de under 19-åriga pojkarnas landslag skötte han dessutom uppgiften exemplariskt.

– Framför allt är det så klart en ära, säger Lassas om utnämningen. Det känns bra och motiverar mig att fortsätta på samma bana då jag vet att det jag gjort hittills uppskattas.

Han berättar att han fick höra om utnämningen för ungefär en månad sedan, och att den i viss mån var väntad eftersom han själv tyckte säsongen var lyckad.

– Men det finns ju många andra duktiga spelare i landet också. Jag är ändå tacksam gentemot dem som valt mig och hjälpt mig på vägen.

Vad gäller framtiden säger Lassas att hans långsiktiga mål är att få spela fotboll utomlands i de europeiska ligorna.

Under veckoslutet och den kommande veckan kan de som bor och rör sig i närheten av Sköldvik i Borgå förbereda sig på extra oljud och luktolägenheter från Neste Oils raffinaderi.

Vid Neste Oils raffinaderi i Sköldvik i Borgå kommer man att sätta i gång processenheter som tidigare stannats på grund av underhållsarbeten.

Det här kan orsaka större facklor än normalt, samt ljud- och luktolägenheter, under veckoslutet och under kommande vecka.

Vem är det egentligen som ska berätta för de unga om sex och sånt? Ligger ansvaret helt och hållet på skolan eller ska det diskuteras hemma vid köksbordet? Vi frågade de unga hur de vill ha det.


- Det är nog mest skolans ansvar att berätta, säger Victoria Riikonen. Alla vill inte prata om det med sina föräldrar.

För många är sex något privat och känsligt, i fall ungdomarna får höra om det i skolan så känns det kanske inte som att det kommer så nära in på dem själva. Man vågar säkert också fråga mer i skolan, tror Riikonen.

- Man kan inte lägga allt ansvar på skolan, tycker Daniel Andersson. Det ska vara en kombination av skolan och föräldrarna.

Daniel Andersson
Daniel Andersson, 16 år Daniel Andersson Bild: Yle/Berislav Jurisic

Är sex då något som man kan och vill prata om tillsammans med sina föräldrar?

- Jag kan nog prata om det tillsammans med mina föräldrar men det blir oftast på en mer skämtsam nivå, konstaterar Andersson.

- Jag tycker nog att man kan prata med föräldrar om det men det kan inte slopas i skolan, säger Alexander Beijar. Man har ändå en viss respekt för läraren i skolan medan det hemma skämtas bort.

Hur vet du det du vet om sex?

Skolans sexualupplysning börjar redan i lågstadiet, men det är i högstadiet som de mer omfattande diskussionerna förs inom hälsokunskapen och biologin.

Någonstans kring femman eller sexan kom det upp första gången, minns Alexander Beijar. Sedan tystas det ner en bit och på sjuan och åttan tas det upp igen i hälsokunskap. Beijar säger att det mesta han vet om sex kommer från skolundervisningen. Visst pratas det om sex tillsammans med kompisar men det är mest fnissande.

Victoria Riikonen
Victoria Riikonen, 18 år Victoria Riikonen Bild: Yle/Berislav Jurisic
- Det mesta jag vet är från skolan, säger Victoria Riikonen. Sedan har vi pratat lite om det hemma. Men också från olika nätsidor och så pratas det mycket bland kompisar.

Hur borde det vara, då?

Läraren har ett stort ansvar då det gäller sexprat. Det är väldigt mycket fast i läraren och hur klassen fungerar, tycker Frida Sigfrids. Om läraren tycker att något är pinsamt och lider så smittar det av sig på hela klassen.

- Det är viktigt hur läraren lägger fram det, säger Daniel Andersson. Läraren måste kunna prata och förklara naturligt om sex.

Alexander Beijar
Alexander Beijar, 16 år Alexander Beijar Bild: Yle/Berislav Jurisic
Alexander Beijar tycker det är viktigt att läraren inte slänger ut allting på ett tomt bord, att undervisningen doseras ut i rätt mängder och tar upp saker då det är relevant. Att informationen kommer utspridd i små doser, helt enkelt.

- Diskussion i klassen tror jag på, säger Daniel Andersson.

- Jo, det är viktigt att eleverna får påverka vad de vill veta, säger Frida Sigfrids. Vågar man inte fråga något så kunde det finnas en frågelåda för anonyma frågor.

Det är många som inte vågar fråga det som de egentligen funderar på, säger Victoria Riikonen. Och då kanske man väntar på att någon av de som vågar fråga skall göra det.

- Jag tror också att det är väldigt många som inte vågar fråga öppet i klassen. Högstadiet är en känslig tid och fastän det är en seriös diskussion så är det ändå pirrigt för många, säger Alexander Beijar.

Googla sex då?

Frida Sigfrids
Frida Sigfrids, 18 år Frida Sigfrids Bild: Yle/Berislav Jurisic

Det är väldigt bra att informationen finns lätt tillgänglig och att man snabbt hittar den, säger Frida Sigfrids. Hon vet ändå att man ska vara väldigt försiktig på nätet då det finns så mycket som inte alls stämmer.

- Det är viktigt att man lär sig tänka kritiskt, säger Sigfrids.

Att man kan hitta information på webben underlättar både lärarens och föräldrarnas roll, tycker Alexander Beijar. Samtidigt anser ham att skolan borde ta ett större ansvar i att lära ut hur man sållar informationen på webben.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo