Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

Det nya skolåret har kört igång i fint och soligt sommarväder. Inom de närmaste veckorna träffas vi i föräldramötenas tecken. I månadsskiftet augusti-september har vi skolfotografering. Kompisveckan, som infaller i september innehåller vänelevssamarbete, vår årliga friluftsdag och Hem och Skola dagen. I kalendern nedan kan ni bekanta er med läsårets verksamhet, sådant som gäller hela skolan. Den klassvisa informationen hittar ni på klassernas egna sidor.

God fortsättning på höstterminen!

ö. Anne Smolander
 

Anhållan om frånvaro

Anhållan om frånvaro söks via Wilma under fliken "Ansökningar och beslut".
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post

LP 2016-BORGÅ
LP 2016


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Trevlig sommar!

Trevlig sommar!
Flera bilder hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<September>> <<2015>>
Ti On To Fre
36
1
Skolfotografering
2
Skolfotografering
3 4 5 6
37 7 8 9 10 11 12 13
38
18:30 -
Föräldramöte åk 4-6
15 16
Hungerdagsinsamling 17-19.9
Hungerdagsinsamling 17-19.9
Hungerdagsinsamling 17-19.9
20
39
KOMPISVECKA
22 23
Friluftsdag
Öppet hus, Hem och Skola dagen
26 27
40 28 29 30
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
spacer3.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

- Alltså här är så lugnt och så mysigt. Jag ska berätta för alla mina kompisar att Borgå är mycket finare än Stockholm, säger Bell Weihs från Sverige. Där är alla så stressade medan här är alla lugna och trevliga.

Under veckoslutet rör sig ett trettiotal människor från olika håll i Europa i regionen för att bekanta sig med Borgå och Östnyland. Det är Borgå stad som har bjudit in dem.

Bell Weihs storasyster Nikita Weihs håller med.

- Här hälsar folk på en på gatan, de säger "Hej!" Det skulle aldrig hända i Stockholm, fortsätter Nikita. Jag älskar historia och det var jättespännande att höra guiden berätta om den här staden, säger hon.

Familjen Weihs-Eriksson i gamla stan i Borgå Familjen Weihs-Eriksson i gamla stan i Borgå
Familjen Weihs-Eriksson är mycket imponerade av Borgå. Familjen Weihs-Eriksson i gamla stan i Borgå Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Lyckat koncept

Det är andra gången som Borgå ordnar evenemanget #TravelHousePorvoo. I år ville staden speciellt nå familjebloggare eftersom årets tema är resor med familj.

- Erfarenheterna från i fjol är jättefina, berättar Hanna Palo, marknadsföringsplanerare på Borgå stad. Vi fick fin synlighet i olika bloggar och kunde använda många fina foton i vår egen marknadsföring.

Sociala medier är viktiga

Syftet är alltså att bjuda in bloggande barnfamiljer och erbjuda dem erfarenheter och äventyr i Borgå med omnejd. Familjerna delar sedan med sig av det de upplevt på digitala medier och Borgå får synlighet den vägen. Konceptet vann tredjepris i maj i kommunal marknadsföring.

"Vi glömmer vilka pärlor som finns på bara några timmars avstånd"

- Vi svenskar åker nog gärna till Mallorca på semester och glömmer att det finns alldeles fantastiska resmål bara på några timmars avstånd från Sverige, konstaterar Peter Weihs-Eriksson. Jag visste praktiskt taget inget om Borgå men som min dotter Nikita är jag också mycket intresserad av historia, så det här har varit en jättefin upplevelse, fortsätter han.

Perfekt resmål för en bloggare

- Det här är ju en mycket fin stad för en bloggare som vill ta många fina foton, säger Angela Weihs. Alla fina gamla trähus och kullerstensgator är som gjorda för att tas bilder av. Och så som Bell och Nikita här säger, den här staden andas ett lugn och vardagsstressen helt enkelt bara ramlar av en, staden är mysig och fin, fortsätter hon.

#TravelHousePorvoo samlade i år ihop tio familjer från Sverige, Norge, Estland, Tyskland och Italien. I kalendern finns förutom rundvandringen i Gamla stan också en åkryssning, utfärd till miniatyrvärlden Noark, ritt på islandshästar och en utflykt till Rönnäs i Lovisa.

Lovisa med nästa år

- I år hinner vi inte till Lovisa stad utan bara till Pernå, konstaterar Hanna Palo. Men nästa år ska vi samarbeta mera med Lovisas turistsektion, säger hon.

Sent på torsdagskvällen fick polisen in en anmälan om en bil i diket vid korsningen av Tolkisvägen och Hammarsvägen.

Då polisen kom till platsen kom det fram att en man i 70-årsåldern hade suttit bakom ratten. Han berättade för polisen att han hade väjt för ett djur och därför tappat kontrollen över bilen. Mannen fick blåsa i alkometern och det konstaterades att han överskred gränsen för rattfylleri.

Det finns en politisk vilja i Borgå att välkomna flyktingar och att starta en flyktingförläggning.

Det säger stadsstyrelseordförande Matti Nuutti (SDP). Samtidigt är han medveten om att det också råder en viss politisk osäkerhet i frågan.

- Borgå har i och för sig inte ännu blivit officiellt tillfrågad om staden är villig att öppna en flyktingförläggning, säger Nuutti.

Enligt uppgifter från Migrationsverket bör städerna inte vänta på att Migrationsverket tar kontakt, utan först utreda var staden står politiskt och utreda om det finns alternativ för en flyktingförläggning.

- Det har nog varit en viss oklarhet i frågan om vem som bör kontakta vem och något officiellt meddelande om tågordningen har vi inte fått. Det finns många frågor i luften: Vilken är situationen, vad är det som behövs och hurdan standard krävs det på lokaliteterna för en flyktinganläggning. På grund av de här frågorna har vi inte kunnat ta itu med frågan huruvida Borgå bör välkomna flyktingar eller inte.

Också invånare för flyktingmottagande

En nystartad grupp på Facebook vill nu få fart på beslutsprocessen i Borgå beträffande flyktingfrågan. Gruppen heter "Meille saa tulla Porvooseen - Ni får komma till Borgå" och har i skrivande stund drygt 130 medlemmar och växer stadigt. I Facebookgruppen undrar man bland annat om inte Borgå folkakademi och Välfärdscentret i Gammelbacka skulle ha lediga utrymmen för en flyktinganläggning.

Hur snabbt kan då Borgå stad komma till skott i frågan?

- Inofficiellt diskuterades frågan på senaste stadsstyrelsemöte den sista augusti och där konstaterade vi att staden inte blivit tillfrågad men att vi har möjlighet att vid behov reagera snabbt. Vi har ju lediga utrymmen i bland annat vårdhemmet Johannisberg, säger Nuutti.

Hur snabbt kan frågan bli ett officiellt ärende i stadsstyrelsen?

- Situationen för flyktingarna förvärras hela tiden, så jag antar att stadsstyrelsen i Borgå behandlar frågan inom några månader, kanske rentav inom några veckor, säger stadsstyrelseordförande Matti Nuutti.

Fullmäktigemotion för flyktingförläggning

Outi Lankia (C) har lämnat in en fullmäktigemotion om att Borgå stad bör bjuda ut tomma lokaler som flyktingförläggningar. I motionen skriver hon att vi tillsammans måste ta vårt ansvar för de nödställda flyktingarna och att Borgå kunde erbjuda en plats för 50-100 flyktingar.

Det verkar trots allt bli en förändring då det gäller layouten på asken för Brunbergs kyssar.

Vilma Leminen har satt igång ett upprop på sociala medier med målet att förnya förpackningen till Brunbergs kyssar.

Ett mörkhyat par som kysser varandra har varit avbildade på asken sedan medlet av 1900-talet. Då kallades också produkten för negerkyssar.

Nya askar - trots allt

På Brunbergs chokladfabrik i Borgå säger vd Katarina Enholm att kyssaskarna görs om.

- Under de två senaste åren har vi förnyat stora delar av våra förpackningar, säger Enholm. Processen fortgår och för tillfället har vi faktiskt förpackningen för Brunbergs kyssar under arbete.

Ny design

Vad kan då kunderna förvänta sig då det gäller förpackningen?

- Om allt går enligt planerna så borde den nya designen presenteras någon gång under nästa år, säger Enholm.

Kommer då det mörkhyade kyssande paret att finnas kvar på den nya asken?

- När vi började processen, drog vi upp riktlinjer för den nya förpackningsdesignen. Där är produkten i huvdrollen. Så är det också efter att den nydesignade kyssasken är offentliggjord. Den är ännu inte färdigplanerad, så jag kan inte i det här skedet gå in på detaljer. I våras lanserade vi en ask med vårkyssar. Det handlade om chokladkyssar med en säsongsmak. Där var ju förstås produkten i fokus, och den togs väldigt väl emot av konsumenterna, konstaterar Enholm.

Olika människor

Kunde man på asken då avbilda olika typer av kyssande människor?

- Den nuvarande produktbilden härstammar från mitten av 1900-talet. Det gamla produktnamnet fanns också på tyska och franska och Brunberg översatte i tiderna ordet till svenska. Ordet kan härledas ur produkttypen, säger Enholm.

PR-kampanj med hjälp av ny ask?

Kunde en ask med människor i olika färg och form och i olika ålder som kysser varandra - typ den som Vilma Leminen designat och nu sprider på sociala medier - rentav vara en bild i tiden och därmed en bra PR-kampanj för Brunberg?

- Det är ju förstås en idé. Vi får följa med hur det går för Vilma Leminen och se om det finns något där som man kunde utnyttja i en PR-kampanj.

Det är i alla fall positivt att unga människor engagerar sig i aktuella ärenden och sådana ämnen som de brinner för, säger Enholm.

De vindmöllor som planeras i Tetom kan ställa till det för både häckande och flyttande rovfåglar. Byggnads- och miljönämnden i Lovisa påpekar nu att man bör undersöka hur möllorna skulle påverka kollisionsbenägna dagrovfåglar och fladdermöss.

Ett utkast till delgeneralplan har gjorts upp och byggnads- och miljönämnden i Lovisa gav på torsdag ett utlåtande om planen.

Kollisionsrisk

Dick Forsman forskar i rovfåglar och säger att rovfåglar faktiskt är kollisionsbenägna.

- Enligt undersökningar stämmer det. I Norge har man konstaterat stora förluster av havsörn då vindmöllor har byggts i närheten av havsörnarnas revir. Havsörnarna häckar ju längs hela Finska viken. Under flyttningstiden kan också kungsörnen drabbas. Längre söderut i Europa har också gåsgamarna drabbats hårt av vindkraftparker, säger Forsman.

Stor risk för stora fåglar

Risken att fåglar blir neslagna av rotorbladen finns med andra ord. Ju större fågeln är, desto större risk. De små rovfågelarterna är snabba och flinka och slinker in mellan rotorbladen. Forsman säger att ingen fågelart egentligen undviker möllorna.

- Fåglarna har inte förmåga till logiskt tänkande. De inser inte faran redan av den enkla orsaken att vindmöllor är en rätt så färsk företeelse. Inget djur kan med andra ord ha lärt sig att anpassa sig till möllorna, konstaterar Forsman.

Kartläggning nödvändig

Kan då vindmöllorna rentav vara en risk för hela havsörnspopulationen?

- Jo, det kan de. Häckande havsörnar har till exempel givna flygrutter mellan boplats och jaktmarker. Man borde nu med andra ord följa med fåglarna för att kartlägga deras beteende. Under höst och vår borde dessutom flyttfågelsträcket studeras, för sydkusten är en viktig ledare då det gäller flyttfågelsträck. Flyttfågelsträcken borde kartläggas och beaktas när vindkraftparkerna planeras, säger Forsman.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo