Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

Hej!

Skolan deltar i det årliga nationella motionsäventyret under tre veckor fr.o.m. 31.3. Vecka 15, 7-11.4, är vårterminens redskapsgymnastikvecka på skolan.

Kvarnbackens skolas och Keskuskoulus elevråd ordnar ett gemensamt disco i Zentra torsdag 10.4 för åk 1-3 kl.18-19.30 och för åk 4-6 kl.19-20.30.

Eleverna i åk 6 kommer att ha en Upptek dag tillsammans med elever från Lyceiparkens skola. Inom Upptek arbetar eleverna med teknik, som ingår i ämnet fysik och kemi.

På Skärtorsdagen har vi påskgudstjänst i Borgå domkyrka kl.10. Eleverna har skoldag kl. 8.30/8.45 - 12/12.15. Därefter får vi önska varandra GLAD PÅSK!

April månad avslutas med åk 1-3 Kvabaré, som vi kommer att ordna i karnevalens tecken.

En trivsam vårmånad!

ö. Anne Smolander
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Blanketter

 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 
 

Länkar

WilmaWilma


e-poste-post


Hem och Skola


 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<April>> <<2014>>
Ti On To Fre
14 1 2 3 4 5 6
15 7 8 9 10 11 12 13
16 14 15 16 18 19 20
17 21 22 23 24 25 26 27
18 28 29
Påskkyrka
Kvabaré åk 1-3
Stafettkarneval
Stafettkarneval
Våravslutning
 

Väderstationen

 

Nyheter från Östnyland - YLE

Svensk sommar i Finland är snart tillbaka! Programmet där två modiga svenskar eller norrmän på stående fot får följa med Yles tv-team till Finland. Vad skulle du visa dem i din region?

Programmet börjar filmas i juni. Fyra avsnitt inleds i Stockholm och fyra i Oslo. I år är det programledaren Jonathan Granbacka, bekant från Strömsö, som raggar med sig de äventyrslystna nordborna. I Finland får de besöka intressanta evenemang, vackra attraktioner och pröva på det roligaste i att vara finländare.

Vi är nu på jakt efter evenemang och sevärdheter som inte ännu nått allas öron och gärna sådana som ordnas på små orter. Vad skulle du visa en gäst från Sverige eller Norge? Ordnar du ett spännande evenemang? Tipsa gärna projektledare jan-ulrik.lindberg@yle.fi. Vi läser alla tips men kan förstås inte lova att vi besöker alla ställen. Tack!

Caj "Ståla" Stålström och Ella Björkman delar i nyländsk förmiddag med sig av sina motionstips för litet äldre

Caj Stålström och Ella Björkman ger råd om hur man ska motionera på äldre dar

Listen17 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Caj Stålström och Ella Björkman ger råd om hur man ska motionera på äldre dar

Ståla säger att vi borde motionera tre gånger per vecka och minst 45 minuter per gång. Vi borde vara ute så mycket som möjligt i solen och den friska luften.

- Absolut inget springande för sextio plussare, inget hoppande som tär på lederna, inga tävlingsprestationer som närmar sig hundra procent av ens förmåga, det skall vara måtta i allt men tillräckligt lång motion, stavgång är alldeles utomordentligt bra, tipsar Ståla.

- När man motionera skall man se upp att det inte gör ont någonstans. Inga snabba rörelser och vridningar, tänjningarna skalll vara minst en halv minut långa för att ha effekt.

Gissa nio rätt och du kan vinna godis när allt påskgodis är uppätet! Ett tips, det lönar sig att leta efter ledtrådar via vår hemsidas sökfunktion eller via nätet.

Skicka in dina svar (bildnummer + svarsalternativ) med ditt namn och din adress senast tisdagen den 22.4. 2014 på e-postadressen radiovega.ostnyland@yle.fi . Vi lottar ut ett pris i God morgon Östnyland på onsdag bland dem som har alla nio rätt.

Två påskhäxor gungar på en gunga i ett skyltfönster
BILD 1: Var gungar de här påskhäxorna? a) Stora Byvägen i Nickby, b) Långgränd i Lovisa, c) Mellangatan i Borgå, d) Lappträskvägen i Kapellby Två påskhäxor gungar på en gunga i ett skyltfönster Bild: Yle/Sune Bergström

Rondellkonstverk i Nickby, Sibbo. Designat Mari och Pekka Paikkari.
BILD 2: Var finns de här "påskkaninerna"? a) Pyttis kyrkoby, b) Mörskom kyrkoby, c) Forsby i Pernå, d) Nickby i Sibbo Rondellkonstverk i Nickby, Sibbo. Designat Mari och Pekka Paikkari. Bild: YLE/Jonas Blomqvist

lamm och får
BILD 3: Var finns de här "ekolammen"? a) Rönnäs i Pernå, b) Lampetas i Sibbo, c) Pörtö i Borgå, d) Fagerö i Pyttis lamm och får Bild: YLE/Sune Bergström

Påskbukett med påskliljor och videkissor
BILD 4: Var finns den här vackra påskbuketten? a) Söderkulla i Sibbo, b) Tessjö i Strömfors, c) Isnäs i Pernå, d) Sävträsk i Liljendal Påskbukett med påskliljor och videkissor Bild: Yle/Sune Bergström

Kycklings hembygdsgård i Lappträsk
BILD 5: Var finns hembygdsgården Kycklings? a) i Sibbo, b) i Mörskom, c) i Lappträsk, d) i Liljendal Kycklings hembygdsgård i Lappträsk Bild: Yle/Sune Bergström

Tranor i kärret vid Sköldvikindustrierna i Borgå
BILD 6: Var håller det här tranparet till? a) i Sköldvik i Borgå, b) i Röjsjömossen i Pernå, c) i Valkmusa i Pyttis, d) i Sondby i Borgå Tranor i kärret vid Sköldvikindustrierna i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström

Kaja
BILD 7: Vad spanar den här kajan in? a) Borgå torg, b) Lovisa torg, c) Sarvlax gård i Pernå, d) Söderkulla gård i Sibbo Kaja Bild: Yle/Sune Bergström

Via Crucis inleddes på långfredagen
BILD 8: Passionsspelet Via Crucis uppförs på långfredag kväll i gamla stan i Borgå, för hur mångte gången? a) första, b) andra, c) tredje, d) fjärde Via Crucis inleddes på långfredagen Bild: Yle

BILD 9: I vilken östnyländsk kyrka är det svenskspråkig högmässa annandag påsk kl. 16? a) i Liljendal kyrka, b) i Strömfors kyrka, c) i Lappträsk kyrka, d) i Mörskom kyrka Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Nya krafter tar i höst vid i Lovisanejdens högstadium. Rektor Joan Hafrén tackar för sig och ger över budkaveln till Jouni Piippo, som idag är rektor i Pälkäne kommun.

Jouni Piippo, rektor på Lovisanejdens högstadium från och med augusti 2014
Jouni Piippo, rektor på Lovisanejdens högstadium från och med augusti 2014 - (Copyright: Jouni Piippo) Jouni Piippo, rektor på Lovisanejdens högstadium från och med augusti 2014 Bild: Jouni Piippo
Största skillnaden till det nuvarande jobbet är att Piippo i Pälkäne har ansvar inte bara för högstadiet utan också för gymnasiet och ett skolhem.

- Jobbet blir inte lättare, men arbetsuppgifterna blir lite klarare när man jobbar endast inom ett stadium.

Lärarna ska visa sin personlighet

Utmaningar finns det förstås alltid.

- Kommuners arbetssätt varierar ju och att lära sig allt nytt tar sin tid. Men jag tror inte det blir några problem, grundprinciperna är ju desamma. Men som ett exempel har Lovisa 45 minuters lektioner, och jag har jobbat i Helsingfors och i Pälkäne där man har 75 minuters lektioner.

Pedagogiken är densamma, men varje lärare har förstås sitt eget sätt att jobba.

- Jag tycker det är bra att det finns variation bland lärarna. De ska vara personer, eleverna ska ha möjligheter att möta olika typer av personligheter. Det ska man ju göra resten av sitt liv.

Han har förstås med sig egna erfarenheter i bagaget.

- Först tar det ju sin tid att komma in i jobbet. Men jag anser att rektorsskapet inte är en korttida grej. Att utveckla en skola är en jättelång process och skolan står ju inför jättestora utmaningar för tillfället. Inom 10-15 år, kanske snabbare, blir hela synsättet gentemot skolan annorlunda. År 2016 får vi dessutom ny läroplan.

Lovisa väcker minnen

Piippo känner till Lovisa rätt bra. Han är en östnyländsk återflyttare.

- Jag har bott och gått i skola i Borgå och tillbringat mycket av min fritid med vänner i Lovisa. Men jag har aldrig jobbat i staden, det är den nya biten.

Den nya högstadierektorn känner alltså till Lovisa från sin ungdom.

- Jag minns nog Zilton från 80-talet och det finns väl kvar ännu.

Jouni Piippo tillträder tjänsten som rektor för Lovisanejdens högstadium lämpligt till det nya läsåret i augusti.

Läs om valet av rektor här.

Lovisa kraftverk får i år en ny vädermast och ett nytt system för väderobservationer. Det nya systemet tas i bruk i slutet av året.

Den moderna teknologin säkerställer att väderobservationerna fyller de krav som driftstillstånden ställer på kraftverket. Kraftverket behöver god kännedom om de lokala väderleksförhållandena för att kunna bedöma riskerna som väderfenomen kan orsaka.

 
Bild
 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo