Peda.net > Portalernas första sida > Porvoo - Borgå > Kvarnbackens skola >

Kvarnbackens skola

ADMINISTRERING >>    

Kontaktinformation

Kvarnbackens skola
Kvarnbergsgatan 18
06100 Borgå


Rektor Anne Smolander 040-4801320
Kansliet Magdalena Gustafson 040-4801321
E-post kvarnbacken@borga.fi

 

AKTUELLT

I kalendern här nedan kan ni se vad som händer och sker på skolan under vårterminen 2015.

 

Anhållan om frånvaro

Anhållan om frånvaro söks via Wilma under fliken "Ansökningar och beslut".
 

Allmän information...

finns i infobladet.
 

Länkar

WilmaWilma

Office 356

e-poste-post

LP 2016


Hem och Skola


spacer3.jpg

 

Välkommen till Kvarnbackens skola!

Välkommen till Kvarnbackens skola!
Tillställningar, fester och andra evenemang hittar ni i arkivet.
 

Kalender

<<Mars>> <<2015>>
Ti On To Fre
09 1
10 2 3 4
5
09:00 - 13:00
Åk 5 deltar i International day i Point Collage
6 7 8
11 9 10 11 12 13 14 15
12
Morgonsamling
17 18 19 20 21 22
13
Redskapsgymnastik v.13
24 25 26
Lantdagsbal åk 3
28 29
14 30 31
 

Matlistan

Matlista KLICKA HÄR för att se vilken mat som serveras denna vecka!
 

Väderstationen

 

 

spacer3kort.jpg
 

Nyheter från Östnyland - YLE

Borgå stad borde anhålla om statsbidrag för skolgångshandledare, anser stadsfullmäktigeledamot Eila Kohonen (SDP) i en motion.

Kohonen påpekar att undervisningsminister Krista Kiuru (SDP) har öronmärkt tio miljoner euro i statsbidrag för grundskolelever som har behov av specialundervisning.

Enligt minister Kiuru bör kommunerna uttryckligen använda pengarna för barn som behöver stöd. Bidrag ges också för kompletterande utbildning av speciallärare och skolgångshandledare och för anställning av vikarier under utbildningstiden.

Det brådskar med ansökningen

Eila Kohonen ber nu att Borgå stads bildningsväsende ansöker om bidrag av undervisnings- och kulturministeriet före den 16 mars. Hon hoppas att Borgå under våren 2015 inte besluter om att minska antalet skolgångshandledare utan att följderna av beslutet utvärderas.

- Det finns många barn i Borgå som behöver och kommer att behöva skolgångshandledare. Ett barn har rätt att få skolgångshandledare när det behöver en.

Stadsstyrelsen i Borgå beslöt i november 2014 att antalet skolgångshandledare utvärderas på nytt våren 2015. Målet är att betydligt minska behovet av nedskärningar.

Bildningsdirektören med på noterna

Borgås utbildningsdirektör Rikard Lindström ser det som positivt att en politiker engagerar sig i frågan och lämnar in en motion.

Hans svar är att Borgå planerar att ansöka om statligt bidrag, men att han inte har hunnit bekanta sig med villkoren i detalj ännu. Borgå planerar att ansöka om 100 000 euro. Det räcker till att anställa fem skolgångshandledare.

Det enda menet i historien är om det finns en klausul att Borgå inte får minska på sina egna anslag för att få tilläggsfinansiering från staten. I så fall kan Borgå inte ansöka om pengar.

- Det verkar som om ansökningsblanketten skulle gå ut på att ge vissa fakta och det ser lovande ut, säger Lindström.

Lindström misstänker att motionen knappast hinner få ett svar innan ansökningen ska vara inlämnad. Sista ansökningsdatum är 16 mars.

Till minne av vinterkrigets slut arrangerar Borgå stad, veteranorganisationerna och församlingarna traditionell fanborg och kransnedläggning vid hjältegravarna i Borgå den 13 mars.

Det blir också en kaffebjudning i finska församlingshemmet i Borgå. Det blir transport från Fredsgatans turisthållplats till begravningsplatsen i Borgå med start klockan 13.

Evenemangets program:

  • kl. 13.15 Samling för fanborg vid hjältegravarna på Näsebacken
  • kl. 13.30 Kransnedläggning vid hjältegravarna varefter transport till finska församlingshemmet
  • kl. 14.00 Kaffebjudning i finska församlingshemmet
  • kl. 15.00 Transport för veteraner

Avfallskärl och postlådor var föremål för två högst antagligen anlagda bränder i Pyttis natten mellan onsdag och torsdag.

Först alarmerades brandkåren till några brinnande avfallskärl på Älgvägen. Sex minuter senare brann en rad postlådor på Fiskstrandsvägen.

Det är skäl att misstänka att de två bränderna var anlagda, säger man vid Kymmenedalens räddningsverk. Enligt brandverket luktade det bensin på brandplatserna.

Fallet undersöks nu av polisen.

Det är skäl att inte placera avfallskärl nära en yttervägg. Bild: YLE/Rolf Granqvist

Vid Kymmenedalens räddningsverk säger man att det är skäl att inte lagra föremål i de inhägnader som avfallskärlen förvaras under.

Kymen Sanomat var först med nyheten.

I tre politiska partier kommer några av toppkandidaterna i riksdagsvalet från Borgå och Sibbo. Det visar en enkätundersökning gjord i medlet av februari.

Av Samlingspartiets kandidater ligger Sibbobon Harry "Hjallis" Harkimo på andra plats efter statsminister Alexander Stubb.

Borgåbon Pirkko Ruohonen-Lerner är enligt undersökningen den tredje starkaste kandidaten av Sannfinländarnas nyländska kandidater.

SFP:s kandidatlista toppas av partiets ordförande - försvarsminister Carl Haglund - tätt följd av Mikaela Nylander från Borgå och Christel Liljeström från Sibbo.

Enkätundersökningen gjordes mellan den 9 och 17 februari av Tietoykkönen Oy och av Etelä-Suomen Media Oy på uppdrag av Vantaan Sanomat.

I telefonförfrågningen deltog 1 000 röstberättigade nylänningar. Av dem uppgav 64,1% vilket parti de understöder.

Undersökningens felmarginal är 3,2% och undersökningen är riktgivande vad kommer till kandidatnamnen.

Hela världen får nu ta del av hur svårt och eländigt livet är i Lovisa och så där i allmänhet.

Med glimten i ögat klagar Lovisa klagokör över allt: från hur hemskt det är med gamla trähus, via kallt kaffe, till stadens njugga kulturunderstöd. Och förstås mycket mer att klaga på finns med på den tio minuter långa videon.

För Lovisa klagokörs del är det nu slutklagat.

– I och med den här videon sätter vi nu punkt för projektet, säger Mirella Pendolin-Katz, som tillsammans med sin man Kalle Katz svarar för körverket.

Under evenemanget Lovisa historiska hus hann kören med ett tiotal uppträdanden i fjol. Kören har tillsammans skrivit ihop klagoverserna och svänger det negativa till något positivt och skojigt.

– Ja, folk klagar ju hit och dit om det mesta. Hela tiden.

– Tänk vi lyckades svänga på det och göra konst av allt jämmer och ha roligt samtidigt.

Internationell spridning

Det var konstnären Kati Ratia som tände till på idén med en egen klagokör i Lovisa. Hon är med och leder konstföreningen Loviisa Contemporary.

Konceptet har utvecklats av konstnärerna Tellervo Kalleinen och Oliver Kochta-Kalleinen. En grupp mänskor samlas, tar pulsen på det aktuella klagoklimatet och gör en egen klagosång.

– Att lägga ute en körvideo hör till grundtanken för alla klagokörer, säger Mirella Pendolin-Katz. Det finns massor av dem ute på nätet.

– Projektet var väldigt roligt att genomföra och gav nog mersmak. Varför inte sprida metoden vidare till bland annat företag och skolklasser.

 

 

eXTReMe Tracker


Ansvarsperson för sidan: Carl-Henrik.Wiksten@porvoo.fi
Kvaba Kvarnbackens skola i Borgå Porvoo