Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Myrskylä > Kirkonkylän koulu > Erityisopetus > Puheopetus >

Puheopetus

YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36

Yleisiä ohjeita kotiharjoitteluun

Puheoppilaille on annettu puhevihkot, joihin on merkitty kotiläksyksi annettu harjoitus. Kotiläksyä tulisi harjoitella säännöllisesti n. 5-10 min/päivä riippuen siitä kauanko lapsi jaksaa. Harjoituksia tulisi välttää lapsen ollessa väsynyt tai haluton. Harjoituksiin olisi hyvä saada leikinomaisuutta ja mahdollisesti muuta hauskaa toimintaa. Luovuutta saa vapaasti käyttää (pallon pompotusta, metronomin kanssa, saippuakuplia, ilmapalloja jne.).

Harjoittelussa on tärkeää kuunnella tuleeko äänne oikein. Aluksi ei oikeaa äännettä ole helppo erottaa, mutta kokemuksen myötä sen kyllä oppii. Muista aina kehua, kun äänne tulee oikein.

Älä pyydä lasta sanomaan sellaista, mitä hän ei vielä osaa, jotta väärä ääntämistapa ei vahvistuisi. Älä myöskään puutu lapsen puheeseen muuten kuin harjoitusten aikana.

Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä. Tarvittaessa voit tulla seuraamaan puheopetustuokiota, jolloin voin antaa tarkempia ohjeita.

Äänteiden opetuksen vaiheet ovat seuraavat:
*Kuullun erottaminen
*Kuulee toisen ääntämisen
*Kuulee oman ääntämisen
*Ääntöpaikan oppiminen
*Äänteen tuottaminen, apuna helpottavat äänteet
*Äänne (ks)
*Tavuja (ksaa)
*Epäsanoja (aksaa)
*Sanalaajennuksia (aksaa-saavi)
*Sanaparit (et syö/ et sotke)
*Lauseet
*Riimit
*Tekstit
*Spontaani puhe


 

R-opetus

Tässä lyhyet ohjeet R:n kotiharjoitteluun. Täydennän ohjeita ryhmän edistyessä.

R:n opettamisen alussa varmistetaan, että oppilas erottaa r-äänteen toisen ääntämänä ja omasta puheestaan. Kouluikäisellä lapsella tämä yleensä sujuu.

Oppilaille on yleensä annettu ensimmäiseksi läksyksi DN (DEN) harjoittelu. Tällä harjoutuksella pyritään saamaan kieli hyppelemään rennosti ja nopeasti R:n paikalla. Niille oppilaille, joilla täry saatiin aikaan, annettii lisäksi toinen harjoitus (yleensä ENNNRNN).

Kun ENNRNN tai ENNDRNN sujuu, voidaan pidentää sanaa lisäämällä loppuun vokaaleja:
ENNRNNEEE
ENNRNNAAA jne.

Sen jälkeen tehdään lisää laajennuksia
ENNRNNAAMA
ENNRNNEESTI
ENNRNNOORA jne.

Kun on päästy näin pitkälle, jatketaan etsimällä uusia äänteitä, joilla täry syntyy. Esim. T:n tai D:n avulla sen mukaan, mikä lapsella onnistuu helpoiten.

 

S-opetus

Tässä lyhyet ohjeet S:n kotiharjoitteluun. Täydennän ohjeita ryhmän edistyessä.

S:n opettamisen alussa varmistetaan, että oppilas erottaa s-äänteen toisen ääntämänä ja omasta puheestaan. Kouluikäisellä lapsella tämä yleensä sujuu.

Oppilaille opetetaan oikea ääntöpaikka. Sen jälkeen poikittain hampaiden väliin asetetun mehupillin avulla kieli pakotetaan oikeaan ääntöpaikkaan ja toistetaan muutaman kerran harjoitus (yleensä ENNNSS). Pilli otetaan pois, mutta harjoitusta jatketaan. On oltava tarkkana, että kieli pysyy oikeassa paikassa.

Seuraavaksi harjoitellaan uusia sanoja:
ANSANSAA
ENSENSEE
INSINSII

Edelleen voi toistaa muutaman kerran pillillä, sitten ilman.

Tämän jälkeen sanoja lihotetaan
ANSANSAARI
INSINSIIRI jne.
 

R:n ja S:n ääntöpaikka

R:n ja S:n ääntöpaikka