Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Kuopio > Kuopion Lyseon lukio > Oppiaineet > Fysiikka > Fy01 (Fysiikka luonnontieteenä) > Voima > Erilaisia voimatyyppejä > Kitka >

Kitka

YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36

Kitka

Määritelmä: Kitka on kosketusvuorovaikutus kahden kappaleen välillä. Kitka voidaan jakaa kolmeen alatyyppiin: liikekitka, lepokitka ja vierimisvastus.

Liikekitka vaikuttaa vain kun kappale liukuu pintaa pitkin. Liikekitkan suuruus riippuu pintojen karheudesta ja kappaleen painosta.

Lepokitka vaikuttaa vain kun kappale ei liiku pinnan suhteen (mutta liikkuisi jos alusta olisi hyvin liukas). Lepokitkan suuruus riippuu myös pintojen ominaisuuksista ja kappaleen omasta painosta, mutta lepokitkaan vaikuttaa myös se kuinka suuri on liikuttamaan pyrkivä voima.

Vierimisvastus on vierimistä hidastava voima ja se syntyy monista eri tekijöistä, esim. laakereiden liikkeestä, pintojen ja renkaan muotoutumisesta. Vierimisvastusta on miltei mahdotonta laskea, mutta se voidaan mitata.

Vaikutuspiste: Kitka vaikuttaa aina kappaleen ja pinnan välissä.

Suunta: Kitkan suunta on aina pinnan suuntainen. Kitka voi hidastaa tai joskus kiihdyttää liikettä.