Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Etäkoulu Kulkuri > Hanketyö >

Hanketyö

YLLÄPITOON >>    
Vanhat Peda.net palvelut suljetaan 5.6.2017
Peda.netin vanhat palvelut (OPSpro, Verkkolehti, Veräjä ja Oppimappi) suljetaan 5.6.2017. Mikäli haluatte säilyttää vanhoissa palveluissa olevat sisällöt itsellänne, tulee ne siirtää uuteen Peda.net-palveluun viimeistään toukokuussa 2017. Nykyinen Peda.net-ympäristö tarjoaa kaikille vanhojen Peda.net-palveluiden käyttäjille monipuolisemmat työkalut sekä yli 200 kunnan yhteistyöverkoston. Voit tutustua uuteen ympäristöön osoitteessa:

https://peda.net

Kaikki kysymykset sisällön siirtämisestä ja uudesta Peda.net-ympäristöstä voitte lähettää osoitteeseen: info@peda.net.

Tervetuloa uuden ja monipuolisen Peda.net-palvelun käyttäjäksi!
Tiedote päivitetty: 24.03.2017 14:36
Kuva
 

 

Kulkuri on Opetushallituksen tukema hanke, jossa luodaan ulkomailla asuville suomalaisille lapsille uutta, iloista verkkokoulua. Hanketyö aloitettiin vuonna 2009. Nyt menossa on jatkohanke E-Kulkuri, jossa kerätään kokemuksia verkkokoulumateriaalin käytöstä ja soveltuvuudesta yläkoulun erityisopetukseen. Hankekumppaneina ovat Turun ja Viikin normaalikoulut.
.
 

Kulkurin kuulumisia

Lukuviikon alkajaisiksi saimme Kulkuri-verkkokouluun mielenkiintoisen vieraan: Berliinissä asuvan kirjailijan, Eppu Nuotion. Samalla tulimme pilotoineeksi Lukukeskuksen uutta Virtuaalinen kirjailijavierailu -palvelua.

Kirjailijavierailua pohjustettiin verkkokoulun Lukuviikko-sivustolla, jonne koottiin tietoa Epusta ja hänen kirjoistaan. Verkkokoululaiset käyvät arkena asuinmaansa koulua, joten vierailupäiväksi valittiin sunnuntai.

Sateisena sunnuntai-aamupäivänä avasin WebEx-verkkoneuvottelun kotisohvallani Pornaisissa ja jäin odottelemaan oppilaita ja Eppua. Vähitellen kokoustila täyttyikin eri puolilla maailmaa asuvista oppilaista, kaukaisimmat Australiasta ja Koreasta. Australiassa ilta hämärtyi ja odotettiin ukkosmyrskyä, Lontoossa lapset olivat juuri syöneet aamupalan.

Kun Eppu tuli linjoille keväisestä Berliinistä, Kulkuri-verkkokoulun ensimmäinen kirjailijavierailu saattoi alkaa! Eppu kertoi kirjailijan työstä ja kirjoistaan, antoi lukuvinkkejä ja vastasi oppilaiden etukäteen lähettämiin kysymyksiin. Oppilaat kuuntelivat, kyselivät ja keskustelivat innokkaasti ja aktiivisesti.

Vierailuun varattu tunti kului kuin siivillä. Luulenpa, että monen oppilaan kotona tilattiin vierailun jälkeen Epun lasten- ja nuortenkirjoja Suomessa asuvilta mummeilta ja kummeilta tai ladattiin e-kirjoina verkkokaupasta. Kirjailijavierailu on tehokas lukuinnon synnyttäjä ja vahvistaja - myös virtuaalisena. Eri puolilla maailmaa asuville Kulkurin oppilaille se oli ainutlaatuinen kokemus.

eppu.jpg
Verkkokoulun kirjalijavieras Eppu Nuotio


Kulkuri törmäsi viikonvaihteen Educa-messuilla tuttuun juttuun: oppimisen iloon.

Opetusministeriön ja Opetushallituksen Koulutuspilvi-hankkeen tavoiteena on palauttaa oppilaille, opettajille ja kouluille oppimisen ilo. Vihdoinkin, riemuitsee Kulkuri! Koulutuspilvi-hankkeen lähtökohtia kuunnellessa ei voinut välttyä Déjà-vu -tunteelta. Opetuksen kehittämisen tavoitteet ovat tismalleen samat kuin Kulkuri-verkkokoulun lähtökohdat aikoinaan: oppimisen ilo, hyvä ilmapiiri, innostava ja innostunut opettaja, oppimiskeinojen ja oppimistyylien monipuolinen kokonaisuus, vaihtoehdot ja valinnanmahdollisuudet. Verkkokoulussa näistä lähtökohdista on ponnistettu hyviin, ellei peräti erinomaisiin tuloksiin. Kokemuksen syvällä rintaäänellä Kulkuri siis toteaa, että homma toimii.

Rovion Peter Vesterbacka puhui Educa-yleisölle Fun Learning -konseptista: oppiminen voi olla hauskaa ja pelaamalla oppii. 3-6 -vuotiaille suunnattu materiaali on jo valmiina ja lisää kehitetään kovaa vauhtia. Kulkuri tuppautui esityksen jälkeen punaiseen Angry Birds -huppariin sonnustautuneen miehen pakeille yhteistyömahdollisuuksia tunnustelemaan.. Poikivatko yhteiset intressit yhteistyötä - nähtäväksi jää!

Digitaalisia oppimateriaaleja tutkivat Maija Kaisla ja Titta Kutvonen-Lappi Jyväskylän yliopistosta olivat myös oppimisen ilon asialla. Digitaaliset materiaalit ovat oppijalähtöisiä ja ne voivat sisältää erilaisille oppijoille erilaisia tehtäviä. Kun jokainen saa sopivasti haastavia tehtäviä ja voi edetä omassa tahdissaan, kaikki saavat onnistumisen kokemuksia ja kokevat oppimisen iloa. Erilaiset oppimistyylit voidaan digitaalisissa materiaaleissa ottaa huomioon paremmin kuin painetuissa, kun käytössä ovat tekstin ja kuvien lisäksi videot, ääni, animaatiot ja pelit. On tutkittu juttu, että digitaalinen materiaali toimii oppijan kiinnostuksen herättäjänä ja ylläpitäjänä.

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Raija Vahasalo näki niin ikään koulun pysyvimpänä antina oppimisen ilon ja onnistumisen kokemukset. Niitä tulisi synnyttää kaikissa oppilaissa ja kaikissa oppilaitoksissa.

Kulkuri on tyytyväinen. Oppimisen ilo on noussut koulutuspolitiikan ja pedagogisen keskustelun keskiöön. Kannamme kortemme kekoon ja esittelemme verkkokoulua parin viikon päästä OKM:n Pilviväylä-hankkeen projektipäällikölle. Tavoitteena on saada iloinen ja innostava Kulkuri-verkkokoulu osaksi kansallista Koulutuspilveä.RSS
 
 
Kuva
 
 

Kulkuridokumentteja


 

 

Kordelinin säätiön tuella laadittu, Virpi Soinin kokoama verkkokoulun tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma valmistui kesällä 2013.
RSS
 

Ohjausryhmämuistiot

 
 

Kulkuri-tiimi