Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Edellisen tason veräjä > Tekijän kotisivu >>
Logo
Uutissyötteet (RSS)
YLLÄPITOON >>    

Uutissyöte vähentää lukijan kuormaa

RSS feed, Atom feed, Syndication, uutisvirta ja muut termit, joilla viitataan uutissyötteeseen ovat syntyneet yksinkertaistamaan tietyn lähteen seuraamista.

Nykyiset selaimet sisältävät syötteenlukijan (tutustu selaimen ohjeisiin). Myös Vista-käyttöjärjestelmän työpöydälle ilmestyy perusasetuksilla syötteenlukija-vimpain (widget eli pienoisohjelma, jossa näkyy oranssi tunnus ja kirjaimet RSS, katso lisää ohjeita Microsoftin sivuilta).

Aiemmin jotakin uutissivua seuraavan ihmisen piti käydä säännöllisesti kyseisellä sivulla kurkistamassa, onko uusia juttuja ilmestynyt. Uutissyötetekniikoiden avulla uudet jutut tai niiden otsikot tulevat automaattisesti lukijan haluamaan paikkaan.

Uutissyötteiden seuraaminen tapahtuu joko selaimeen tai sähköpostiohjelmaan asennetun lukijaohjelman (Aggregator), erillisen lukijaohjelman tai webtyöpöydälle asennetun lukijapalvelun avulla. Syötteitä voi ohjata myös verkkosivuilta toiselle.

Moniin oppimisympäristöihin ja blogeihin tai wikeihin voi upottaa uutisvirtoja tai linkkilistoja RSS-feedinä. Tietyn sivun muutoksia voi seurata RSS-tekniikan avulla.

RSS vähentää lukijan kuormaa. Lukijaohjelmat ja -palvelut hakevat vain ne syötteet, jotka lukija itse on tilannut eli RSS-feedinä ei tule roskapostia.

Feedinä tullut juttu sisältää linkin, jonka avulla pääsee nopeasti oikealle sivulle. Syötteen voi tilata ohjelmasta ja palvelusta riippuen eri muodoissa, joko pelkkinä otsikoina, pelkkänä tekstinä, lyhyenä tekstikatkelmana tai HTML-muodossa. Tietoturvan kannalta pelkkä teksti on suositeltavaa.

Uutissyötetekniikalla voi tekstin lisäksi ohjata myös mediatiedostoja (ääntä, kuvia, videoita).

Uutissyötettä tuottavat sivut tunnistaa pienestä (yleensä oranssista) merkistä. Syötteen osoite raahataan tai kopioidaan lukijaohjelmaan tai klikataan selaimen painiketta, joka tallettaa sivun muistiin. Uudet selaimet tukevat RSS:ää ja pelkkä klikkaus riittää.
 
 
 

Lähetä palautetta tai oma vinkkisi näille sivuille

Klikkaa Lähetä-painiketta ja täytä lomake. Voit lähettää myös liitetiedoston vinkkisi mukana.
 

Ilmoitukset

 
Kuva