Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Suomen riistakeskus myönsi helmikuussa suomalaisyritykselle poikkeusluvan 40 metson pyytämiseen elävänä Keski-Suomesta. Vastustusta herättäneestä hankkeesta jätettiin valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Oikeuden mukaan valitusoikeutta ei kuitenkaan ollut.
Metsähallitus arvioi, että kalastusmaksuja maksetaan tänä vuonna selvästi viime vuotta enemmän. Viime vuonna koko vuoden kalastusmaksun maksoi 207 000 kalastajaa.
Lämmin kevät ja valkoisena kukkivat omenapuut ovat silmiä hivelevä yhdistelmä. Edellytykset kukkaloistolle syntyivät jo viime kesänä, mutta runsas omenasato syksyllä ei ole varmaa.
Utön saarella asuvat tai mökkeilevät voivat onnitella itseään, sillä Suomen eteläisin asuttu saari on myös lämpimin. Meteorologin mukaan niin lämpöä kuin sateitakin ilmenee tietyillä paikoilla erityisen paljon.
Kaksi Keski-Suomessa Multialta pyydettyä metsonaarasta siirrettiin Puolan Ruszówiin toukokuun puolivälissä. Riistanhoitoyhdistysten tyrmäämä lintujen siirtoistutushanke toteutui lopulta paljon kaavailtua pienempänä. Siirretyt linnut nimettiin Pirkoksi ja Liisaksi.
Oravanpoikasille kaivataan pipoja turvapaikaksi ja tuomaan lämpöä. Susirajan eläinkotiyhdistyksessä on tällä hetkelläkin hoidettavana oravanpoikasia. Nyt yhdistys on käynnistänyt pipokeräyksen oraville.
Puutarha pärjää hyvin vesisateella, kun sateeseen valmistautuu jo aikaisessa vaiheessa. Hyvin tehty salaojitus ja muut oikeat ratkaisut maarakentamisessa jo pihan rakennusvaiheessa säästävät myöhemmältä harmilta.
Kallavedestä on saatu ensimmäisiä tuloksia ulkomaillakin kiinnostusta herättäneestä mikromuovitutkimuksesta. Niiden perusteella pieneksi jauhautunutta muovisaastetta on sellaisissakin paikoissa, joissa sitä ei pitäisi olla.
Varhaisen kevään vuoksi verenhimoiset kesähyttyset ovat jo liikkeellä. Hyttysten määrä vaihtelee alkavana kesänä suuresti alueittain.
Viime kesänä monilla eri festareilla kerättiin juhlijoiden virtsaa talteen uutta tutkimusta varten. Talven yli varastoitu festaripissa levitetään nyt ohrapelloille Kangasalla ja Iittalassa.
Luonnonvaraisten eläinten auttamisessa pitää aina käyttää harkintaa ja asiantuntija-apua, eläinsuojeluvalvoja toteaa. Hirvenvasa joutui eroon emästään muutaman päivän ikäisenä. Kotihoidossa ollut vasa söi sepeliä ja oli lähellä kuolla.
Pohjois-Karjalassa tutkitaan, kuinka äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen vaelluspoikaset pääsevät jokien voimalaitosten läpi. Alaspäin vaeltavia kaloja seurataan lähettimien avulla.
Ensin oli kesäkana, mutta nyt tulee kesäkani. Lihakanien kotikasvatus on lisääntynyt vauhdilla parin viimeisen vuoden aikana. Itse kasvatettu kaninliha kiinnostaa etenkin lähiruuan ystäviä.
Vaasan ympäristöseura on tehnyt lajistokartoituksia kaupungin omistamissa suojelemattomissa metsissä. Sundomista Öjenin metsästä löydettiin useita harvinaisia kääpälajeja, jotka viittaavat korkeaan suojeluarvoon. Uudessa yleiskaavassa suojelua ei kuitenkaan ole suunniteltu.
Mehiläinen levittää siitepölyä, kerää mettä ja tuottaa hunajaa, mutta miten se osaa löytää kymmenien pesälaatikoiden joukosta kotiin, juuri omalle pesälleen? Hajun perusteella. Voi sitä mehiläistä, joka ajautuu väärään pesään.
Taivaalliset vesihanat ovat kuluneella viikolla olleet hetkittäin auki. Sääkuvaajat ovat tallentaneet otoksiinsa tummia pilviä, kukkaloistoa ja karhukin on tallustanut kameran edessä.
Itämeren alueella asuu sata miljoonaa ihmistä. Itämeri on poikkeuksellisen herkkä ympäristömuutoksille, sen suojelu alkoi 1972.
Piikkipyrstökiitäjä on nähty Suomessa aikaisemmin vain neljä kertaa. Nyt havainto lintuharvinaisuudesta tehtiin Keski-Karjalassa Rääkkylässä.
Simon Martimoaavan soidensuojelualueen pitkospuita uudistetaan parhaillaan talkoovoimin. Vapaaehtoiset ovat Metsähallituksen luontopalveluille tärkeä apu.
Kittilän kultakaivos joutuu vähentämään jätepäästöjä ympäristöön tuotannon kasvaessa. Näin määrää Korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n uusin lupapäätös.