Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Kalatutkija epäilee vapaa-ajankalastajien kuhasaaliiden putoavan tänä vuonna etenkin Saaristomerellä, kun kuhan alamitta nousi 42 senttiin. Ammattikalastajilla alamitta on pienempi myös Suomenlahdella. Kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen kuhan alamitta nousee myös kaupallisessa pyynnissä, mutta silloin saatetaankin puhua enemmän turskasta.
Tauti kuivattaa männyt kuoliaaksi. Kuollutta metsää on hakattu hehtaarikaupalla. Taudin aiheuttaja on hämärän peitossa.
Vesisateen lumeksi muuttanut viilentynyt sää on vähentänyt tulvintaa Uudellamaalla. Suuremmilta vahingoilta on vältytty, vaikka alavia peltoalueita on yhä laajasti veden peitossa. Vantaalla Vihdintiellä ajonopeuksia on rajoitettu tulvaveden vuoksi.
Muuttolintujen määrä on toistaiseksi hyvin vähäinen. Ensimmäinen isompi muuttoryntäys ajoittuu todennäköisesti helmikuun lopulle.
Liikkumista luotojen ja saarten rantojen läheisyydessä pitäisi luonnonsuojelusäätiön mukaan välttää pesärauhan turvaamiseksi lähiviikkojen ajan.
Villisian metsästystä halutaan helpottaa tuntuvilla lakimuutoksilla jo tänä keväänä. Jatkossa saatettaisiin muun muassa sallia sian ympärivuotinen pyynti. Metsästyslain muuttaminen yhden eläimen vuoksi on Suomessa harvinaista.
Jokivedet ovat nousseet pelloille Riihimäellä ja Jokioisilla. Esimerkiksi Arolammilla Riihimäellä veden alla on viitisentoista hehtaaria peltoa. Koskaan aiemmin Vantaanjoen vedet eivät ole nousseet pelloille tähän aikaan vuodesta.
Metsähallituksen hakkuusuunnitelmat Suomussalmen Pesiöjärven saarissa odottavat uusia liito-oravametsien käsittelyohjeita. Greenpeace on ilmoittanut pitävänsä Metsähallituksen toimia tarkasti silmällä. Aluejohtaja Arto Tolosta tämä ei hetkauta.
Maa- ja metsätalousministeriössä on meneillään eläinsuojelulain laaja kokonaisuudistus. Torstaina eduskunnassa luennoinneista valvontaeläinlääkäreistä lainsäädännön pitäisi huomioida nykyistä enemmän eläinten tarpeet.
Greenpeacen aktivisti Sini Saarela on ollut puolustamassa luontoarvoja koko viikon Kainuussa Ärjänsaaressa. Nyt nainen on pakannut reppunsa ja jatkaa matkaansa kohti uusia kohteita, mutta hän arvioi vielä palaavansa Kainuuseen.
Suolapulssit ovat hivenen parantaneet Itämeren pääaltaan pohjien happitilannetta, kertoo Suomen ympäristökeskus. Täysin hapettoman pohjanläheisen vesikerroksen laajuus on pienentynyt. Silti happipitoisuus on monin paikoin kriittisen alhainen, Syke toteaa.
Vaelluskalojen palauttamiseen rakennetuille joille on tarjolla seitsemän miljoonan euron rahoituspotti. Tähän mennessä rahoitusta on hakenut vain Kemi- ja Ounasjoella toimiva Lohijokitiimi.
Luonto-Liitto ja Oikeutta eläimille luovuttavat Euroopan komissiolle vetoomuksen Suomen susien puolesta. Vetoomuksella on liki 12 000 allekirjoittajaa.
Joensuulaiset perhokalastajat ovat taitavia perhonsitojia ja ruuanlaittajia. Nousevan auringon nieriä, siika-fenkolikeitto ja Kautokeino Grayling ovat esimerkkejä itseluoduista annoksista.
Suomessa ei vielä ole innostuttu viherkattojen rakentamiseen, mutta viherajattelua ei enää pidetä hörhöilynä. Viherympäristöliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen arvioi, että puheet ympäristörakentamisesta otetaan jo pääsääntöisesti vakavasti. Vihervuoden avajaisissa vieraillut Pietikäinen patistelee rakennuttajia ja rakentajia viherrakentamiseen ja toivoo uutta Tapiolaa, viherrakentamisen huippukohdetta.
Ruotsin puolueet, ruotsidemokraateja lukuunottamatta, haluavat olla johtamassa maailmanlaajuista toimintaa ilmastonmuutoksen estämiseksi.
Ehdotus on herättänyt vastustusta, koska karkottimen pelätään aiheuttavan kuulovammoja norpille. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Puutarhasäätiön talousasiat menivät pahasti solmuun, kun pappilan remontti tuli odotettua kalliimmaksi. Tilannetta on yritetty korjata kaupungilta saadulla hätälainalla ja ulkopuolisella rahoituksella. Säätiö on hyvin riippuvainen kaupungin toimintatuesta, jota ei ole maksettu viime ja tänä vuonna.
Lautakunnan mukaan tuulivoimaloiden rakentamista voisi selvittää aiempaa lähemmäksi rantaviivaa. Painavimman sanan päättäjät sanoivat Isosaaren virkistysmahdollisuuksien puolesta.
Pohjanmaan villieläinhoitolan Markku Harju rokottaa hoidossaan olevan merikotkan aamuin illoin. Nyt kokeiltavana olevan lääkkeen toivotaan parantavan lintu lyijymyrkytyksestä. Lyijymyrkytykset ovat suurimpia syitä merikotkien kuolemiin.