Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Pakkoa käytetään vain harvoin, ja laki edellyttää ensin vapaaehtoisuuteen. Nämä eivät olekaan toistensa vastakohtia. Soiden omistuksen sirpaleisuuden takia vapaaehtoisuus toimii kuitenkin huonosti soidensuojelussa. Moni ei välttämättä edes ymmärrä suojella suotaan.
Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidolliset poikkeusluvat 23 ilveksen metsästykseen Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle. Poronhoitoalueella metsästys on jo käynnissä, mutta saalista ei vielä ole tullut.
Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut haltuunsa laittoman haukkaraudan. Raudan löysi pohjoissuomalaisessa metsässä liikkunut metsästäjä. Haukkojen pyytäminen raudoilla on kielletty jo kymmeniä vuosia sitten.
Valtio korvaa maakotkien poromiehille aiheuttamia vahinkoja viimevuotista enemmän.
Technip Offshoren telakalla Porissa vuosi aamulla noin 3 000 litraa öljyä. Vuoto ei lopulta päätynyt mereen saakka.
Hirvennahkoja ostava Tapani Myöhänen harmittelee, että osassa metsästysseuroja ei paneuduta riittävästi hirvenruhojen käsittelyyn. Myöhäsen mukaan kyse on asenteesta.
Pohjois-Satakunnassa virtaavan Karvianjoen puroja yritetään muuttaa luonnontilaiseksi. Tavoitteena on parantaa joessa kutevien taimenien menestymismahdollisuuksia.
Kotoa saattaa joskus löytää kutsumattoman ötökkävieraan. Perinteisten vipeltäjien lisäksi kotoa voi löytyä kotilo tai vaikka merenelävä äyriäinen, joka on päätynyt hellan alle ruoaksi ostetusta kalasta.
Cityeläimet ovat tuttu juttu monessa Suomen kaupungissa. Suomussalmella on viihtynyt tänä syksynä metso, joka on saanut huomiota muun muassa paikallisen huoltamon asiakkailta.
Vallilanlaakson asukkaat ovat huolissaan Kumpulanpuron kunnosta. Muutaman viime vuoden ajan Ilmalan ratapihan hulevedet on jälleen laskettu puroon. Asukkaiden mukaan vesiuoma muistuttaa nykyään likaviemäriä.
Uusien EU:n päästötavoitteiden saavuttaminen tulee suomalaiselle kuluttajalle todennäköisesti kalliiksi. Päätökset tulevat korottamaan monien tuotteiden hintoja. Erityisesti päästöjä täytyy rajoittaa liikenteessä ja maataloudessa.
Susien tekemistä vahingoista on käyty kiivasta keskustelua, mutta maa- ja metsätalousministeriön tilastojen mukaan petojen hyökkäykset koirien kimppuun ovat itse asiassa vähentyneet selvästi. Susi koetaankin ongelmaksi pikemminkin sen vuoksi, että sen edessä ollaan voimattomia.
Tulvasuojeluallas Vuotoksen alueelle ja Rovaniemelle penkereet, joilla varaudutaan kerran 50 vuodessa mahdollisesti tapahtuvaan suurtulvaan. Siinä Kemijoen tulvatyöryhmän tulvariskien hallintasuunnitelman pääperiaatteet, joita jokivarressa voi kutsua jopa uudeksi sodanjulistukseksi.
Syksy on kiireistä aikaa Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kalanviljelylaitoksella Keminmaassa. RKTL:n vähennettyä muualta viljelylaitoksia, tapahtuu Keminmaassa esimerkiksi Tornionjoen siikakantaan liittyvä kalanviljelykin.
Onko mahdollista, että yksi jäljellä oleva sarvikuonouros pelastaa koko alalajin?
Ranuan eläinpuiston lapinpöllöjen Kaarinan ja Alexiksen elämä muistuttaa jo saippuaoopperaa. Vuonna 1989 eläinpuistoon saapunut urospöllö Alexis on paljastunutkin naaraaksi. Tästä huolimatta sateenkaaripari sai kaksi munaa.
Poronsarvien maalaus uudella heijastemaalilla aloitettiin Rovaniemellä. Elävien porojen sarvet maalataan ruotsalaisen valmistajan kehittämällä heijastemaalilla, joka levitetään pensselillä. Aiemmin elävien porojen sarvia on maalattu heijastavalla spraymaalilla.
Ähtärin eläinpuiston uusi lumileopardi saapui tiistaina lentokoneella Moskovasta Helsinkiin. Muutaman tunnin ajan kestäneiden tarkastusten jälkeen lumileopardineiti kuljetettiin öisellä privaattikyydillä uuteen kotiinsa. Eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski uskoo, että tulokas sopeutuu Ähtäriin hyvin. Sulhaseensa Väinöön se pääsee tekemään lähempää tuttavuutta vasta vuoden kuluttua.
Pohjois-Karjalasta löytyy vuosittain yksittäisiä sudenraatoja, joiden vammat viittaavat niiden tulleen ammutuksi. Joidenkin metsästäjien mielestä aseissa käytettävät äänenvaimentimet ovat osa salametsästysongelmaa. Vuosia takaperin laukauksen ääni "heitti korvat hörölleen".
Vaahteranlehtien rumat tummat täplät kummastuttavat jälleen syksyn tullen. Kyseessä on sienitauti, joka ei ole vaahteralle vaarallinen, mutta kylläkin melkoinen ulkonäköhaitta.