Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

Wildlife Vaasa on Skandinavian ainut kansainvälinen luontoelokuvafestivaali. Festivaalin teemana on tänä vuonna energia ja ilmaston lämpeneminen.
Vastustajien mielestä luonnonsuojelualue olisi ollut liian lähellä yritys- ja asuinalueita, kun taas kannattajista tulivuoriperäinen metsä ei sovellu rakentamiseen.
Mikkeliläisen Pasi Himasen jämtlanninpystykorva Mustikkaharjun Saana teki historiaa haukkumalla hirvikokeessa täydet 100 pistettä. SM-tason kilpailuihin luppakorvaisella Saanalla ei ole kuitenkaan mitään asiaa.
Norppaharrastaja Marita Vokkolainen koki harvinaisen hetken kohdatessaan neljän norpan seurueen kesäkuisena aamuyönä.
Riistakamerat antavat hyvän harrastuksen ja antavat suojaa myös omaisuulle. Riistakameran käyttö edellyttää kuitenkin pelisääntöjen ja lakien noudattamista.
Puiden valmistautuminen talven lepokauteen on käynnistynyt. Lähetä meille kuva puiden värityksestä joko sosiaalisen median tai artikkelissa olevan linkin kautta.
Juuri tarkastettu väitöskirja esittelee Chatanga viruksen Möhkön kannan. Hyttysen kantama virus voi äityä ihmiseen tarttuessaan flunssan kaltaiseksi kuumetaudiksi.
Kymmeniä mehiläispesiä tuhonnut hunajahimoinen karhu on onnistunut välttelemään metsästäjiä toistamiseen Keski-Suomessa. Häirikkökarhun kaatoon myönnettiin lupa aluksi keväällä. Uusi kaatolupa vanhenee huomenna.
Saimaalla on havaittu jo 4 - 5 norpan ryhmiä. Saimaannorppia on nyt enemmän kuin koskaan kannan kartoitushistoriassa. Jopa norpan uhanalaisuusluokitusta on lievennetty.
Poronpolku järjestettiin Lopella viikonloppuna 50. kertaa. Lämmin syyssunnuntai houkutteli yli 3 000 reippailijaa Kanta-Hämeen maastoon.
Lappeenrannan Linnoituksen ja sataman alueella on parhaillaan näyttävä ruska.
Venäjältä tuodun siikalaji nelman toivotaan korvaavan Norjasta tuotua merilohta. Valkolihaisen nelman viljely aloitettiin Laukaassa kuutisen vuotta sitten.
Eläintensuojelijan mielestä loukut ovat ongelmallisia paitsi siksi, että ne tappavat yksilöllisen eläimen, myös siksi, että ne eivät tapa nopeasti ja varmasti.
Öiden kosteus ja päivien lämpö ovat saaneet nurmikonkin vielä kasvamaan melkeinpä silmissä. Jotta nurmikko olisi hyvännäköinen tulevallakin kasvukaudella, niin talven varalle nurmikon saa jättää pikkuisen pidemmäksi kuin kesäaikaan.
Kiinan Yunnanin maisemat tarjoavat lisäelämyksiä liitopuvussa kielekkeeltä hyppääville base-hyppääjille.
Valkoposkihanhet ovat tänä vuonna tavallista aikaisemmin liikkeellä, mutta vielä ehtii parin viikon ajan katsomaan lentonäytöksiä.
Sateettomassa osassa Suomea ovat sienihullut saaneet kaivaa metsänpohjaa risujen ja sammalten alta löytääkseen koriinsa täytettä. Kiusaa tekeviä hirvikärpäsiä voi pitää loitolla suihkauksella etikkaa.
Järistyksen ei odoteta aiheuttavan tsunamia.
Metsästystä säätelee lainsäädännön lisäksi joukko kirjoittamattomia sääntöjä. Hyvä metsästäjä tietää mitä ampuu, hoitaa koiraa hyvin, järjestää maanomistajille peijaiset ja pitää jahtikavereiden kanssa omat juhlansa, joista ei muille huudella. Yle kokosi metsästyksen 10 kultaista sääntöä.
Kokeessa linnut tunnistivat uusia sanoja niin usein, ettei kyse voinut olla vain sattumasta.
Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää, missä kunnossa porojen laitumet ovat. Laitumet inventoidaan kymmenen vuoden välein osana porotalouden tutkimustyötä.
Moni metsästäjä varautuu hirvikärpäsiin suojautumalla suojaverkoilla ja pukeutumalla niin, että hirvikärpäset eivät pääse kosketuksiin paljaan ihon kanssa.
Kaivosyhtiö AA Sakatti Mining Oy jatkaa kiisteltyä malminetsintää Sodankylässä ensi talvena. Kairauskoneet lähtevät poraamaan Sakatin maaperää marraskuussa. Viiankiaavan soidensuojelualueelle koneet menevät myöhemmin.
Osa eteläisen poronhoitoalueen asukkaista haluaa hilata poronhoitoalueen pohjoisemmaksi ja lopettaa porojen vapaan laiduntamisen.
Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana lauantaina. Tänä vuonna lainsäädäntöön on tullut muutoksia ja uusi tekniikka on vahvemmin mukana metsästyksessä.
Lauantaina alkavaan hirvijahtiin on myönnetty lähes 42 000 pyyntilupaa. Riistakeskuksen mukaan alle 30-vuotiaita metsästyksenjohtajia on vielä vähän.
Myyriä on tänä vuonna runsaasti. Se tarkoittaa paitsi ruokaa pedoille, myös kuoppia nurmikoihin.
Oulun riista-alueella muun muassa teerikannat ovat tipahtaneet viime vuodesta lähes 40 prosentilla.
Neljä arokissan eli manulinpentua ovat ensimmäiset lähes kymmeneen vuoteen Korkeasaaressa.
Useita päiviä Kotkan keskustassa harhaillut nälkäinen haukanpoikanen on saatu pelastettua. Tänä syksynä moni nuori mehiläishaukka on jäänyt Suomeen.