Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Kuumaksi ennakoidun susikeskustelun tavoitteena on laatia viranomaisille ja Euroopan komissiolle esitys siitä, miten susikanta saataisiin "terveelle tasolle". Tilaisuuden ovat kutsuneet koolle paikalliset metsästys- ja koiraharrastajat.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä haluaa tehdä kalastuksesta maksutonta työttömille ja toimeentulotukea saaville. Lakialoitteen mukaan kalastusmaksut eivät saisi suosia vain eläkeläisiä.
Ensi kesänä Simojokeen on palaamassa jälleen runsaasti yksivuotiaita lohenpoikasia, jos luonnonolosuhteet ovat lohenpoikasten selviämiselle optimaaliset.
Myös ilmasto viilenisi tundra-alueen laajentuessa. Tundran maaperässä on runsaasti hiiltä, paljon enemmän kuin metsässä.
Joutsenten syysmuutto on nyt vilkkaimmillaan. Laulujoutsenen kanta on kasvanut viime vuosikymmeninä rajusti koko maan pesimälajiksi. Se on samalla suomalaisen luonnonsuojelun menestystarina.
Kun Pien-Saimaan huonoon tilaan havahduttiin vuonna 2008, alkoi määrätietoinen pelastusoperaatio. Järven puhdistamiseksi maanomistajat ovat innostuneet rakentamaan kosteikkoja mailleen.
Meteorogi Matti Huutosen mukaan sääilmiö jää parhaiten mieleen, kun sattuu itse olemaan esimerkiksi myrskyn silmässä. Lapsuuden myrskyt ovat hänelle jääneet mieleen lähinnä uutiskuvista.
Suurin osa suomalaisesta hirvennahasta päätyy maan alle. Suurimpana syynä pidetään hirvikärpäsen nahkaan syömiä reikiä. Kotimaisen nahan puolesta puhuvan asiantuntijan mukaan suurin ongelma on kuitenkin nahkojen heikko käsittelytaito.
Viimeisten 12 kuukauden aikana marras-, touko-, kesä-, elo- ja syyskuun keskilämpötilat ovat olleet mittaushistorian lämpimimmät. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio pitää todennäköisenä, että maapallon keskilämpötilaa nostava sääilmiö kehittyy loppuvuonna Tyynelle valtamerelle.
Luontoa saastuttaneita päästöjä on vaikea verrata toisiinsa. Helsingin Mätäjokeen pääsi reilu vuosi sitten maalitehtaalta tuhat litraa tärpättiä. Päästö tappoi joen kaikki alajuoksun kalat. Päästöä nimitettiin peräti Mätäjoen Talvivaaraksi. Oliko se sitä?
Talvivaara on vesistöjen pilaaja numero yksi. Mutta Talvivaaran lisäksi vesiä sotkee muukin teollisuus. A-studiolle tehtyjen laskelmien mukaan kakkoseksi kiipi metallitehdas Norilsk Nickel Harjavallasta.
Euran Kauttualla toimivan Jujo Thermalin paperitehtaalta pääsi toukokuussa 2011 ympäristölle vaarallista kemikaalia jätevedenpuhdistamon kautta Eurajokeen. Tehtaalta vaaditaan nyt oikeudessa suuria sakkoja ja korvauksia.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kävi viime viikolla Inarissa keskustelemassa ihmisten kanssa alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimuksesta. Matkaan sisältyi kuitenkin paljon muutakin, kuten vierailu inarinsaamelaisten poroerotuksessa. Kuvausryhmämme seurasi ministeriä hänen Inarin-matkallaan.
Muikunmätisesonki on tarjontansa puolesta nyt parhaimmillaan, sillä muikut ovat olleet kudullaan jo jonkun aikaa. Tuoretta oranssinpunaista herkkua voi saada tänä vuonna jopa alle 90 euron kilolta, kun muutamia vuosia sitten kilohinta kipusi yli 120 euron.
Yksityinen maanomistaja haluaa laajentaa louhinta-aluettaan Hämeenlinnassa Mäskälän kylässä. Velssinmäen kallioalueelta on tarkoitus louhia vuodessa 95 500 kiintokuutiometriä kiviainesta. Hämeen ELY-keskuksen mukaan lupa-asiassa ei tarvita ympäristövaikutusten arviointia.
Vuoden luontokuvaksi valittu maalauksellinen otos lentävistä lokeista herättää kritiikkiä kuvaajien keskuudessa. Kainuulaisen luontokuvaajan mukaan kuvakilpailujen tuomaristot Suomessa ja maailmalla etsivät nyt jotain erilaista, ja "melkein mikä tahansa poikkeava kelpaa".
Tammi on arvostettu jalopuu, joka ei ole kovin vaatelias kasvupaikkansa suhteen. Oman arvopuun voi laittaa kasvamaan heti, vaikka tyhjäkäytölle jääneeseen kasvimaahan.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos aloittaa metsäpeurojen pannoittamisen Pyhännällä tiistaina. Pannoilla kerätään tietoa muun muassa metsäpeurojen levinneisyydestä ja vasomisesta. 
Metsästäjä kohtasi viikonloppuna melko harvinaisen näyn, kun jäätä ylittänyt hirvi liukastui niille sijoilleen koiran haukkuessa sitä rannalta.
Vuosittain Suomessa tehdään satoja katoamisilmoituksia. Monet kadonneista eksyvät metsään joko sieni- tai marjareissulla. Suurin osa eksyneistä löytyy ilman sen suurempia operaatioita, mutta eksymisen riskiä voi pienentää helposti myös omilla toimillaan.