Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Hakusanaksi kiekuva kukko. Siinä on salaisuus tuotantokanalassa syntyneen Börjen kiekumistaitoihin. Nykyään se vetää jo mallikkaasti äänekkäitä keskiyön serenadeja – yhdessä duettoparinsa Haraldin kanssa.
Ongelmalintujen tappamiseen myönnettyjen poikkeuslupien määrä on samansuuruinen viime vuosiin verrattuna, arvioi Suomen riistakeskus.
Lintujen poikasia kuoli Etelä-Karjalassa kesäkuussa vielä pesintävaiheessa, kun vesi huuhteli munia pois. Varsinkin vesilinnuista kuikalle alkukesä oli ikävä ja nyt poikasia on joissain paikoissa jopa puolta vähemmän kuin tavallisesti.
Ankeriasarkku on vanha pyyntiväline, jolla pelastetaan uhanalaista lajia. Kutukalat joutuvat ilman ihmisen apua voimaloiden turbiineihin.
Maakunnassa ei välttämättä päästä tänä vuonna nauttimaan isoista ja muhkeista vadelmista. Niiden kukinta ajoittui kylmään kesäkuuhun, jolloin pölyttäjiä oli tavallista vähemmän liikkeellä.
Ilmastonmuutos lennättää keskierooppalaisia perhosia pohjoisemmaksi. Toiset lajit taas etsiytyvät arktisemmille alueille lämmintä tuulta pakoon. Ihmiset havannoivat uudet perhoset, kun ne tulevat ihmistä lähelle eritteiden perässä.
Marjat kypsyvät nyt vauhdilla. Juuri kun mansikan pääsatokausi alkaa olla ohi, avomaan vadelmat valmistuvat tuota pikaa. Vadelmaa poimitaan pääasiassa elokuussa, mutta viime vuoden tapaan osa vadelmasadosta on jo valmis. Vadelman kypsymisessä on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Pohjalaispitäjissä vadelmaa viljellään suomalaisittain ääriolosuhteissa.
Jos Rautalammilla suunnitteilla oleva pienvenekanava toteutuu, on myös Konnekosken palauttaminen takaisin alkuperäiseen luonnontilaansa mahdollista. Entisöinti tekisi hyvää uhanalaiselle taimenelle.
Kotimainen makea kirsikka on vielä harvinainen makunautinto. Sitä ei toistaiseksi kuluttajienkaan keskuudessa tunneta mansikan tai vadelman tapaan.
Perämerestä on kesän ajan nostettu vettä puolisen sataa litraa kerrallaan. Oulun yliopisto tutkii vesinäytteistä typpeä ja sen vaikutuksia rannikkoveteen. Aloitteen typpipitoisuuksien selvittämisestä ovat tehneet Perämeren rannikon jätevesipuhdistamot, jotka ovat huolissaan mahdollisesta typen poistovelvoitteesta.
Hevostallien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Kasvaneen hevosharrastuksen myötä podetaan paikoin pulaa kengityssepistä. Varsinkin kesäisin ammattitaitoiset sepät painavat pitkää päivää.
Yli 20-asteinen vesi tekee lohikaloista ylirasittuneita ja helle voi pahimmillaan tappaa kaloja. Lämpimässä vedessä esimerkiksi bakteerit ja infektiot leviävät helposti.
Erätarkastajan arkeen Saimaalla kuuluu murheellisia norppauutisia ja reilua vesielämää.
Heinät ovat pitkään olleet aliarvioituja puutarhan kasveja, mutta nyt kasviharrastajat ovat heränneet niiden vaatimattomaan kauneuteen. Ylen nettiTV-sarja Kukkaluukku tutustuu tuoreisiin trendikasveihin heiniin.
Valkeat kyhmyjoutsenet uivat Forssan keskustassa sijaisevassa Ankkalammissa paljon paremmassa vedessä kuin vielä jokin aika sitten. Leväpuuroksi muuttunut lammen vesi on saatu auki kaatamalla veteen kemikaaleja.
Viime joulukuussa riehunut Seija-myrsky kaatoi Varsinais-Suomessa 150 000 kiintokuutiota metsää. Nyt suurin osa kaatuneista puista on saatu korjattua.
Koko Suomen maanviljelijöitä kiusaava peltopula on mittava ongelma karjalaumaansa suurentaville tilallisille. Peltoalaa pitäisi olla vähintään hehtaari jokaista lehmää kohden.
Aulangon joutsenparin Ainon ja Jannen puolustustaistelu lammelle hyökänneitä laulujoutsenia vastaan tallentui sattumalta puistossa vierailleen pariskunnan kamerakännykälle. Armoa ei annettu, kun koiraslinnut ottivat yhteen. Taistelun seurauksena Janne-joutsen jouduttiin ottamaan pois lammesta antibioottikuurille.
Lasten norppaleiri on uusi lomamahdollisuus Koloveden kansallispuistossa. Ensimmäinen Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton järjestämä viisipäiväinen leiri on parhaillaan käynnissä Huhtiniemessä Enonkoskella
Arvosteltu ja syyteharkinnassa päästöjensä takia oleva jätevedenpuhdistamo lupaa, että päästöt loppuvat. Puhdistamon kunnostustyöt valmistuvat pian.