Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmaston lämpeneminen voi johtaa äkilliseen happikatoon, kun valtamerten kasviplankton ei enää kykene tuottamaan happea.
Talvivaaran kaivoksen toiminnasta vastaava Terrafame-yhtiö selvittää aktiivisesti uusia vaihtoehtoja kaivoksen jätevesien käsittelyyn. Yhtiö ilmoitti pari viikkoa sitten, että uusien ratkaisujen etsimiseen on varattu rahaa kaksi miljoonaa euroa. Rahalla kehitetään jätevesien sulfaattikäsittelyä.
Edellinen ennätys meni rikki 0,1 asteella. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna mennyt marraskuu oli useita asteita lämpimämpi.
Kerimäellä asuva Jorma Mielonen ei muista toista yhtä hyvää marjavuotta kuin vuosi 2015. Eläkkeellä oleva Mielonen matkusti saaliin perässä ympäri Suomea ja poimi mustikoita ja hilloja samoilta mättäiltä thaimaalaisten ja ukrainalaisten kanssa. Ulkomaalaisista poimijoista hänellä on vain hyvää sanottavaa.
Suden metsästyksessä ammuttiin Keski-Pohjanmaalla viime talvena vastoin ohjeita mahdollisesti kaksi alfaurosta. Luonnonvarakeskus on selvittänyt viime talven kannanhoidollisessa metsästyksessä kaadettujen eläinten iät.
Vuoden luontokirjan valinnut professori Sixten Korkman kiitteli Korppiretkeä siitä, että se tukee Suomen metsien merkityksen ymmärtämistä. Palkinnon myönsi WWF Suomi.
Kattohaikara kuvattiin tiistaina värjöttelemässä peltoaukella Pihtiputaalla. Kotimatkalla bongareita onnisti toistamiseen, kun havaitsivat vielä jalohaikaran. Molemmat lajit ovat Suomessa harvinaisia talvivieraita.
Suomesta matkaan lähteneet kuikat yllättivät tutkijat lähtemällä vasta marraskuun taitteessa. Kokenut Lahja lensi nopeasti talvehtimispaikalle, Rurikin matka venyi viikkotolkulla. Kuikkien taivalta on seurattu satelliittilähettimien avulla.
Metsämaiseman mustavalkoiset korppikuvat luovat lähes maagisen tunnelman. Vuoden luontokirja -palkinnon saanut liminkalainen Mika Honkalinna tallensi Korppiretkiin kertomuksen keski-ikäisten äijien luontoretkien synnyttämät muistot.
Suomen luonnonsuojeluliitto pitää maamme susikantaa kohtuullisena. Liiton mukaan susikannan säätelyn keskeinen uhka on salametsästys.
Suurin osa viime talven kannanhoidollisessa metsästyksessä ammutuista susista oli nuoria yksilöitä kuten oli suositeltu. Silti ikäjakauma ei poikennut merkittävästi vuosista, jolloin suositusta ei ollut.
Yli kaksi vuotta sitten Sotkamossa siipeen ammuttu ja Pohjois-Karjalassa hoidettu Mauno-maakotka laskettiin vapauteen tammikuussa 2014. Sen jälkeen siitä ei ole kuultu mitään radiolähettimestä huolimatta. Vihdoin Utajärvellä luontokuvaaja Veijo Toivoniemi sai kuvattua hyvissä voimissa olevan kadonneen petolinnun.
Valtakunnallisesti tärkeitä maisemanhoitoalueita on vasta neljä: Raaseporin Skärlandet, Hyypänjokilaakso Kauhajoella, Pelkosenniemen Kairalan ja Luiron kylät, sekä viimeisimpänä joukkoon valittu peräpohjalainen maalaismaisema Simonkylästä.
Metsästäjäliitto valmistautuu tulevaan susien kannanhoidolliseen metsästykseen tarjoamalla lakimiehen apua, jos susiluvista tulee valituksia kuten viime talvena. Susilupien haku päättyy maanantaina. Tulevalle talvelle ehdotetaan 39 sudenkaatolupaa.
Joensuulainen Anna Lehtinen haluaa liikkua metsässä. Päästäkseen luonnonhelmaan Lehtinen joutuu turvautumaan taksikyytiin, sillä hänellä ei ole omaa autoa. Harvoihin kohteisiin pääsee julkisilla kulkuneuvoilla.
Suomi selvittää muiden unionimaiden kanssa, kuinka paljon vessanpytyistä ja viemäreistä valuu lääkeaineita vesiin. Selvitys saattaa johtaa muun muassa naishormoni estrogeenin puhdistamiseen, kuten Sveitsi jo tekee.
Suuri osa sorsista muuttaa Suomesta talveksi etelämpään, mutta ihmisten läheisyyteen tottuneet sorsat pysyvät aloillaan ympäri vuoden. Syynä on talviruokinta.
Suomen ympäristökeskuksen ja Ruduksen yhteishankkeella pyritään säilyttämään ja jopa lisäämään harvinaisiksi käyviä lajeja. Kasvit viedään maanrakennustöiden ajaksi turvaan sorakuopan penkereen ekosysteemihotelliin, josta ne aikanaan vapautetaan taas luontoon.
Lintuharrastajalta vaaditaan sinnikkyyttä ja aikaisten aamuherätysten sietokykyä. Kun motivaatiota on tarpeeksi, ehtii lukio-opintojen ohella tehdä myös linnustoselvityksiä ja havaintokatsauksia. Ensimmäisen kirjatun havaintonsa siivekkäistä vuoden nuori lintuharrastaja teki 6-vuotiaana.
Ruuhkaisimman pikkujoulusesongin aikaan Itä-Suomessa jo kymmenettä kertaa vietettävät tikkapikkujoulut ovat toista maata kuin yleisimmät pimeän ajan riehat. Kiteelle kokoontui marraskuun viimeiseksi viikonlopuksi noin 50 lintuharrastajaa kertomaan tarinoita, kuulemaan esitelmiä sekä rengastamaan tikkoja ja talvilintuja.