Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Eipä sitä tullut aiemmin ajatelleeksi saati tietäneeksi, että palsternakka kasvaa ihan muina kasveina tienvarsilla ja joutomailla. Tämä asia selvisi, kun Sauli Naantalista soitti Yle Radio Suomen Luonto-Suomen luonnonkukkailtaan.
Ravinteita sitovia suojavyöhykkeitä on perustettu pienen ajan kuluessa runsaasti. Kasvaneen ympäristötietouden lisäksi intoa vesiensuojeluun on kasvattanut uusi ympäristökorvausjärjestelmä ja keventynyt byrokratia.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on päättänyt, ettei se tee rikosilmoitusta Parikkalassa pitkään jatkuneesta teurasjätteen levittämisestä metsään. Imatran seudun ympäristötoimi vielä pohtii asiaa.
Helsingin Seurasaaressa tapettiin eilen joutsen. Rahaton mies oli tappanut joutsenen ilmeisesti syödäkseen, mutta hän ehti poistua paikalta polkupyörällä ennen poliisien tuloa.
Viileän kesän ansiosta metsät ovat Keski-Pohjanmaalla täynnä nyt mustikkaa ja pian myös sieniä. Paikoin mustikoita löytyy jopa poikkeuksellisen paljon, arvioi Luonnonvarakeskus. Mustikan liha onkin täyteläistä, koska se on hitaasti kypsynyt.
Moni havahtuu viimeistään nyt pakastimensa tilaan, kun uusi säilöntäkausi on parhaimmillaan. Mitä tehdä pakastinarkun pohjalta löytyville vuosia vanhoille marjoille, joita on suurella rakkaudella aikoinaan kerännyt ja huolella säilyttänyt? Uskaltaako neljä vuotta sitten kerättyä mustikkaa suuhunsa pistää?
Matkailijoiden on vaikea löytää maaseutu- ja maatilamatkailuyrityksiä Pohjois-Suomesta. Vain murto-osa niistä on rekisteröitynyt alan nettisivustoille.
Seuraavan kesän marjoja muodostavat kukka-aihiot eivät tuhoudu helposti kovallakaan kädellä tehdyllä haravapoiminnalla. Mustikan varvut palautuvat jopa saksimisesta, ja tekevät satoa kolmantena vuotena siitä.
Sateinen sää on tehnyt hyvää metsän marjoille ja sienille. Poimittavaa riittää runsaasti, eikä metsää ihmisvoimin edes saa tyhjennettyä.
Kypsän hillan raja kulkee tällä hetkellä Ranuan eteläosissa. Avosoille ei ole vielä asiaa, mutta rämepaikoilta marjaa löytää jo, kokenut hillastaja Lenna Takarautio sanoo.
Myyntiin menneistä luonnonmarjoista suurin osa kerättiin vuonna 2014 Lapissa sekä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Marjojen kauppaantulomäärät romahtivat edellisestä vuodesta.
Kaupungin mailla kasvavia puita joudutaan kaatamaan joko maisemanhoidollisesti tai rakennustyömaan alta. Jotkut puistojen puut ovat jo sen ikäisiä, että ne vaativat kaatamista. Kaupungit hyödyntävät kaadetut puut omiin tarpeisiinsa.
Susihavaintoja on tehty Pohjanmaan rannikolla tänä vuonna useita. Esimerkiksi Maalahdessa susia on nähty aivan asutuksen lähellä. Sudet yleistyvät, sanoo riistapäällikkö Stefan Pellas.
Virikkeellistä ruokailua, vanhoja nahkaisia jalkapalloja. Tätä kaikkea on kansainvälinen tiikeripäivä tarkoittanut Korkeasaaren eläintarhan amurintiikereille. "Jos joka päivä saisi samanlaisia virikkeitä, se ei olisi enää virike", eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti sanoo.
Kiinalainen liikemies rakennuttaa Ruotsiin lomakylän kiinalaisturisteja varten. Kiinalaisten uskotaan olevan kiinnostuneita matkustamaan ilmansaasteiden maasta nuuhkimaan raikkasta ruotsalaista ilmaa.
Kun lähdet marjametsään, kuljetko hurjalla vauhdilla mättäältä mättäälle vai napsitko taskuun edellämenijältä jäävät marjat? Minkälainen on värisokea marjastaja?
Viljelijöille kesän sato on kauhistus. Erityisesti sateet ja viileä sää ovat aiheuttaneet esimerkiksi Kainuussa ongelmia, joita on kohdattu viimeksi vuonna 1962.
Hillan osto alkoi vihdoin Rovaniemellä noin pari viikkoa myöhässä. Kahden ensimmäisen päivän aikana ostajille on tullut kymmeniä kiloja hillaa paikallisilta poimijoilta. Hillaa on tultu ostamaan Joensuusta asti.
Kylmä sää on myöhästyttänyt luonnon- ja viljelysmarjojen satoa 1–3 viikkoa, mutta mustikan ja lakan sadosta odotetaan vähintään kohtuullista. Alueelliset erot voivat olla suuriakin.
Rikkakasvien torjunta-aineen glyfosaatin käyttö on katkolla vuodenvaihteessa. Glyfosaatin on arvioitu aiheuttavan syöpää ja keskenmenoja. Silti tutkijakaan ei olisi äkkiseltään kieltämässä aineen käyttöä. Vaarana on, että glyfosaatin tilalle otettaisiin käyttöön vielä vaarallisempia aineita.