Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

Kaupungin puisto-osasto on liian ahkera, ja valtatien pientareesta voisi tehdä turvasataman uhanalaiselle lajille, sanovat tutkijat.
Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.
Vuosien kiistelyn jälkeen suojelukomissioin CCAMLR:n jäsenmaat pääsivät sopuun merensuojelualueen perustamisesta Etelämantereelle.
Työmatkalainen kertoi nähneensä varhain torstaiaamuna Västersundom skolanin läheisyydessä Vantaalla kolme sutta. Poliisi pitää havaintoa mahdollisena.
Vain yksi kymmenestä haluaa asua suurkaupungin keskustassa, jos saa valita vapaasti. Kaupunkimaantieteen professoria tulokset eivät yllätä.
Jos nykyinen tahti jatkuu, pian selkärankaisista on tuhottu 67 prosenttia, jolloin myös ihmisen olo maapallolla vaikeutuu. Ratkaisuja on kuitenkin olemassa.
Markku Harjun sukukypsään ikään ehtinyt Mervi-hirvi sai oleskella tänä vuonna aitauksessaan rauhassa. Pelko aidan läpi ryntäävästä kosijasta ei jäänyt kuitenkaan aivan turhaksi.
Taipalsaaren Mankaselältä on pyydetty tällä viikolla nuotalla tonneittain pieniä särkiä ja lahnaa. Hoitokalastuksen tarkoituksena on parantaa Pien-Saimaan tilaa ja parantaa kalakantojen luontaista uudistumista.
Repoveden kansallispuistossa on kävijöitä enemmän kuin koskaan. Roskaaminen ja ihmissumput kohteissa haittaavat kuitenkin osaltaan luontokokemusta.
Tänään keskiviikkona on Mika Välipirtin kaltaisten kaupunkiaktiivien kohtalonhetki, kun Helsinki päättää paljon puhutusta yleiskaavasta.
Koirien tehtävänä oli vartioida ja kissojen pitää hiiret loitolla. Nykyisin eläimet ovat monille tärkeitä perheenjäseniä, joita hoivataan lämmöllä.
Kuvauksenharrastajan on vaikea nauttia komeista maisemista ohi kameran linssin. Vuoden Luontokuvakisan voittanut Juha-Pekka Paananen myöntää, että maiseman katselu paljain silmin ilman kameraa on aika vaikeaa. Hienoissa maisemissa halu kuvata vahvistuu entisestään.
Asiantuntijat eivät tiedä selvää syytä tähkä-ärviän leviämiselle merenlahdissa. Meren pohjassa kasvava vesikasvi täyttää lahdet ja tekee asukkaiden liikkumisen lahdilla lähes mahdottomaksi.
Pariskunta ennätti haalimaan luvattomasti 33 jätesäkillistä jäkälää ennen poliisin saapumista. Tekoa perusteltiin sillä, että jäkälällä oli tarkoitus koristella pihaa.
Lepakkoharrastaja Markku Lappalaisen mukaan lepakot ovat yhtä herttaisia nisäkkäitä kuin koirat ja kissat. Harrastaminen on myös välineurheilua.
Suurin osa Suomen pöllölajeista pysyttelee talven kotimaassa. Joskus talven olosuhteet vaikeuttavat pöllöjen saalistusta.
Riistan talviruokinta on monen eläimen pelastus, mutta väärin tehtynä se aiheuttaa ongelmia.
Järven tarinasta kuulun Valkiajärven kirkasvetiset sukelluspaikat muuttuvat yksityisiksi mökkirannoiksi. Kiteen valtuusto hyväksyi UPM-Kymmenen omistamien maiden kaavan äänestyksen jälkeen.
Ei uskoisi, että kapea, kerrostalojen lomitse virtaileva kaupunkipuro voi pitää sisällään jopa maailmanennätysmäärän uhanalaisen meritaimenen poikasia.
Liito-orava on kaupunkilaistunut, mutta sen elintavat eivät: liito-oravat elävät edelleen ihmisestä melko riippumatonta elämää, toisin kuin monet muut kaupunkilaistuneet nisäkkäät.
Lumileopardit saivat radiolähettimet ja ne päästettiin takaisin luontoon Jigme Dorjin kansallispuistossa. Bhutanissa vaeltaa 96 uhanalaista lumileopardia.
Saana-tunturin laelta otettu kuva toi vuoden luontokuvapalkinnon.
Laumoilla ja parvilla on älykkyyttä, jota ei tavata yksittäisillä eläimillä. Kun sellaista pääsee todistamaan, tuntee olonsa nöyräksi, kirjoittaa Tuire Kaimio. Hänen kameralleen tallentui tapaus, joka sai hengen salpautumaan ja ajatukset vilistämään.
Kalastussiimoihin pahasti kääriytynyt joutsenenpoika menehtyi Pihtiputaan Kärväsjärvellä perjantaina. Eläinlääkäri ei pystynyt joutsenta enää pelastamaan. Eläin jouduttiin lopettamaan ja pelastuslaitoksen henkilöstö hautasi sen.
Aluehallintovirasto on myöntänyt luvan turvetuotannolle Simojoen valuma-alueella. WWF Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat valittaneet päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.
Merivesi on ollut viime päivinä selvästi tavanomaista matalammalla ja se näkyy erityisen hyvin Merenkurkun matalilla rannoilla. Rantaviiva on siirtynyt paikoin kymmenien metrien päähän.
Osa Saimaalla liikkujista kertoo juovansa järven pintavettä sellaisenaan, puhdistamatta. Tutkijat varoittavat vesissä esiintyvistä taudinaiheuttajista.
Lumileopardeja elää luonnossa arvioiden mukaan enää 4 000–6 400.
Kapia esiintyy melko yleisesti luonnoneläimistä esimerkiksi ketuissa, mäyrissä ja supikoirissa.
Sorsalammikoilla mittaillaan parhaillaan höyhenpeitteiden parhautta, kun sorsanaaraat etsivät itselleen kumppania kevättä varten.