Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Luomutuotteita löytyy kaupan hyllyltä jo melkoinen määrä, eikä esimerkiksi lähi -ja luomuruuan erottaminen toisistaan ole aina niin yksinkertaista, edes ammattilaiselle.
Vuosina 1970–2010 maalla ja merellä elävien eläinten määrä on vähentynyt 39 prosenttia. Makeassa vedessä elävien eläinten määrä on romahtanut tätäkin enemmän, jopa 76 prosenttia, WWF:n raportissa todetaan.
Araljärven pääallas on nyt vain pöllyävää hiekkaa. Vielä 50 vuotta sitten järvi oli kuuluisa suurista kalansaaliistaan.
Kainuussa kuusi koiraa joutunut susien tappamaksi elo-syyskuussa. Läheltä piti -tilanteita on ollut paljon, ja sudet ovat olleet metsästyskoirien perässä kuuloetäisyyden päässä metsästäjistä.
Karhunmetsästys on päättynyt poronhoitoalueella. Pyyntikiintiöt täyttyivät poikkeuksellisesti sekä itäisellä että läntisellä poronhoitoalueella.
Syyskuun ajan on sosiaalisessa mediassa ihmisiä innostettu vähentämään muovijätettä. Ruokakauppias on huomannut pienen muutoksen ihmisten käyttäymisessä. Jätehuollossa ollaan puolestaan kampanjasta innoissaan.
Brasilian hallituksen tukema kansalaisjärjestö alkoi vapauttaa viime viikolla tuhansia denguekuumeelle vastustuskykyisiä hyttysiä Rio de Janeirossa. Tarkoituksena on vähentää hyttysten levittämään denguekuumeeseen sairastuneiden määrää maassa.
Kotkaan on perustettu Suomen uusin kansallinen kaupunkipuisto. Puiston myötä tuodaan esille Kotkan joki- ja meriluontoa sekä rakennusperintöä. Kaupunginjohtajan mukaan kaupunkipuistostatuksella on merkitystä, kun alueen kehittämisrahoituksesta päätetään.
Keski-Pohjanmaalle myönnetyistä karhuluvista toinen on nyt käytetty. Jahti tuotti tulosta Poleenharjun maastossa keskiviikkona.
Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valitukset, jotka koskevat Kankaan- ja Annalankylien välille rakennettavaa siltaa. Kauhava voisi siis ryhtyä rakentamaan siltaa, vaikka Annalankylän tieosuus on vielä vailla lupaa. Todennäköisesti poikkeuslupaa kuitenkin odotetaan ensin.
Ylen toimittaja ja kuvaaja olivat valmistelemassa tv-juttua Kuusankoskella, kun he näkivät pellon yli lentävän joutsenparven. Parven linnuista yksi ei onnistunut väistämään pellon reunassa kulkevia voimalinjoja.
Taivaalla tapahtuu, kun syysmuutto on ajanut hanhet ja muut arktiset muuttajat liikkeelle. Elämyksiä on luvassa vielä runsaasti, sillä muuton arvioidaan jatkuvan vielä pitkälle lokakuulle. Esimerkiksi Lieksan Kevätniemeen pysähtyi harvinainen vieras Pohjois-Amerikasta, tundravikla.
Poronhoitoalueen karhunmetsästys on lähes päättynyt. Itäisellä alueella on 30 karhun kiintiöstä ampumatta enää yksi karhu. Läntisen alueen 12 karhun kiintiömetsästys päättyi perjantaina, kun kiintiö täyttyi ja ylittyi.
Perunannosto kannattaisi tehdä noin kymmenen asteen lämpötilassa ja perunat säilöä muutamassa plusasteessa, sanoo tutkija Anna Sipilä. Heittelemisestä potut eivät tykkää, sillä yli puolen metrin pudotus saa ne mustelmille.
Pihapiireissä liikkuvat siilit kiehtovat ihmisiä. Syksyllä siiliemot ovat jo hylänneet kesällä syntyneet poikaset, joiden pitää löytää sopiva talvehtimispesä sekä ruokaa omin avuin. Videossa näkyvä siili oli jo hakeutunut huonokuntoisena aurinkoon eräälle pihamaalle, mutta se tokeni entiselleen ihmisen avustamana.
Martat ovat ryhtyneet opettajien apuna viemään koululaisia metsään Pohjois-Savossa. Tavoitteena on vahvistaa lasten luontosuhdetta ja madaltaa opettajien kynnystä lähteä oppilaiden kanssa luontoon. Toiminta on tarkoitus levittää myöhemmin koko maahan.
Valtaosa ekokäytävistä ei toimi, koska riistaeläimet karttavat siltoja, sanoo hirvitutkija. Esimerkiksi moottoritien Vierumäen kohdalla ylittävää riistasiltaa pidetään liian kapeana ja pelottavana eläimille. Sillan kupeeseen jätetyn riistakameran kuviin tallentui vain sienestäjiä ja lenkkeilijöitä.
Oranssipukuinen kansa suuntaa lauantaina metsään. Hirvijahti alkaa, ja vaikka moni lähtee liikkeelle vasta sään kylmettyä, pyssymiehiä ja -naisia löytyy korvesta heti metsästyksen ensi hetkistä alkaen. Pohjois-Karjalassa esimerkiksi saarissa hirviä jahtaavat ovat liikkeellä heti ennen kuin jää ja kurjat kelit estävät metsästyksen.
Rantaruovikossa nukkuva hauki ei huomaa veneen lipuvan yläpuolelle. Yhtäkkiä atrain iskee, ja hauki sätkii satimessa. Kalastustustavan raakuus ja alkukantaisuus kammoksuttaa, mutta myös kiehtoo harrastajia.
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) haluaa vauhdittaa kalateiden rakentamista ja perata vesistöjä vanhoista padoista ja pienvoimaloista.