Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Lohen vapakalastus alkaa Tornionjoella ensi maanantaina. Kalastussäännöissä on tälle kesälle muutoksia.
Suunnistaminen on taito, josta ei elämässä ainakaan ole haittaa. Jo alle kouluikäiset oppivat helposti karttamerkkejä, eikä suunnistaminen vaadi edes lukutaitoa. Mikkelissä nuorimmat suunnistuskoululaiset ovat kolmevuotiaita.
Kotimaisia avomaan mansikoita saadaan vielä odottaa. Esimerkiksi Hämeessä harsottomilla mailla ei näy edes nuppuja.
Korvasienien kanssa saa olla tarkkana, mutta tämä aika vuodesta tarjoaa helpompaakin sieniherkkua. Huhtasieni on myrkytön eikä vaadi keittämistä. Harrastajat toivovat ihmisten löytävän tämän hetkellisen ilon.
Simojokeen palaa luonnonlohta viimevuotista tahtia. Tornionjoella kevättulvasta johtuva kova virtaama ja kylmä vesi hyydyttävät vielä palaajien matkaa.
Vielä tulvien vaivaamassa pohjoisessa voi vaivatta heittäytyä lasten mielipuuhaan, pohjalaisittain ilmaistuna lirin tekoon. Eli vedetään pieni puro kepillä lätäköstä toiseen tai ojaan. Siinä missä jossain päin Suomea tehdään liriä, niin toisaalla taas lurua. Murreasiantuntija ei tyrmää kumpaakaan termiä, vaikkei lirin teosta ole koskaan kuullutkaan.
Suomen Riistakeskus kaipaa luonnossa liikkujilta metsähanhen pesimähavaintoja. Samalla kaivataan vapaaehtoisia maastokartoituksiin, joissa haetaan linnun pesimäalueita Pohjois-Karjalassa sekä Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla heinä-elokuussa.
Osakaskunnat eivät löytäneet yhteistä säveltä sopimuksen uusimiseen. Keski-Pohjanmaalla Perhonjoen yläjuoksulla kalastavat joutuvat nyt ostamaan paikalliset lupansa monesta eri paikasta.
Nyt hylätyt valitukset koskivat riistakeskuksen myöntämiä poikkeuslupia susien ampumiseen Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Valituksia on yhä ratkaisematta muissa hallinto-oikeuksissa.
Korvasieniä on löytynyt tänä keväänä huomattavasti paremmin kuin vuosi sitten. Parhailta paikoilta on löytynyt korvasieniä runsaasti ja kokoakin myrkyllisellä herkuilla on ollut.
Pelko ja viha kyykäärmeitä kohtaan istuu syvällä suomalaisissa, sanoo luontoasiantuntija Urpo Koponen. Viime vuosina hän on auttanut pyhtääläistä Longan perhettä siirtämään tontiltaan suuren määrän kyitä. Suomi on edelleen ainoa länsieurooppalainen maa, jossa kyytä ei ole vielä rauhoitettu.
Joensuun Hammaslahdessa asuvan Mikael Tahvanaisen matka koulupysäkille katkesi, kun karhu tallusteli kodin liepeillä. Poika sai taltioitua jännittävän kohtaamisen kännykällään.
Lammaslauman kimppuun hyökännyt koira on tappanut ainakin yhden lampaan Nautelan luonnonsuojelualueella Liedossa.
Suomen luonto on alkukesästä vehreimmillään ja kasvit tuoreimmillaan. Ruokalautasella pitää olla vihreää ja sitähän löytyy luonnon omasta salaattipöydästä. Kun ei omaa liikaa ennakkoluuloja, taipuvat rikkaruohotkin terveyruoaksi.
Kainuussa taitelijaresidenssi Mustarinda on tehnyt onnistuneita ja rohkeita tekoja puhtaiden energiamuotojen eteen. Järjen vastainen byrokratia ja verotus ovat osoittautuneet lähellä tuotettujen energiamuotojen isoimmiksi esteiksi.
Saimaan lohikalayhdistys vastustaa rasvaeväleikatun istutetun taimenen alamitan laskemista. Pahimmillaan alamitan laskeminen vähentää luonnonkaloja entisestään, ja istutetuista kaloista ei saa tuottoa.
Sammakkoeläinten ja matelijoiden levinneisyyttä tutkitaan nyt Luonnontieteellisen keskusmuseon johdolla. Esimerkiksi rupikonnan kutemisessa on jopa huvittavia piirteitä.
Mökkiläiset ovat olleet innoissaan yllättävästä venematkasta, mutta yrittäjälle veneellä liikkuminen tarkoittaa ylimääräistä työtä. Lakanapyykki kulkee vielä kätevästi veneessä, mutta ruokapitojen järjestäminen ei nyt oikein houkuttele.
Tuleva hallitus luottaa biotalouden voimaan talouden edistäjänä. Satsaukset biotalouteen tuovat uusia työpaikkoja, uskoo Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden professori Jyrki Kangas.
Laaja ja sanana pikkuisen väärin ymmärretty biotalous on yhtä lailla japanilaisten turistien kävelyä metsässä kuin energian tuottamista auton tankkiin. Suomella on maailman neljänneksi suurin biokapasiteetti asukasta kohden.