Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Epäilyt suunnattoman harvinaisen lampisiipan esiintymisestä ovat saaneet viranomaiset varmistelukannalle Kuopiossa. Uuden asuinalueen ympäristössä tehdään ainakin kolme lepakkoselvitystä.
Osan Tornionjoen lohikuolemista aiheuttaa ihotauti UDN. Näin arvioidaan Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa. Ruotsissa tauti on vasta todettu kahdesta tänä kesänä saadusta lohinäytteestä. Tuhansien lohien kuolemiin on Eviran mukaan myös muita syitä.
Moni kammoksuu hirvikärpäsiä niin, että jättää menemättä syksyiseen metsään. Se on turhaa, koska hirvikärpästen kanssa voi oppia elämään. Vaikka hirvikärpästen torjuminen on vaikeaa, jopa mahdotonta, kannattaa silti pitää mielessä muutamia niksejä. Pukeutumisella ja retkimaaston valinnalla on merkitystä.
Kouvolassa selvitetään lepakoiden esiintymistä kaupungin alueella. Kaupunki suunnittelee kaavoitusta lepakoiden ehdoilla, koska ne ovat rauhoitettuja.
Osa Lapin lumisilla alueilla kasvavista sammallajeista on taantunut. Asiantuntijat epäilevät syyksi ilmastonmuutosta.
Suomen Luonnonsuojeluliiton kuhmolainen paikallisyhdistys on pettynyt, että vesiskootterien käyttöä ei kielletä vesistöissä, joihin he kieltoa hakivat. Luontoihmisten mukaan vesiskootteri ei sovi luontoon.
Kyrönjoen 20-vuotista yhteistyötä juhlistetaan tänään tiistaina Ilmajoella. 20 vuotta on myös luontokuvaaja Benjam Pöntisen Kyrönjoki-teoksen julkaisemisesta. Kuvaajalle jokivarret ovat tuttuja. Kyrönjoki muuttuu, mutta vesistön suhteen paremmaksi, arvelee Pöntinen.
Kyrönjoki on keskellä pohjalaisten elämää muuttuen säiden ja vuodenaikojen mukaan. Millainen Kyrönjoki on tässä ja nyt? Tai millainen se on ollut ikimuistoisimmillaan? Kerro sanoin ja kuvin.
Tuoreen kirjan mukaan 1960- ja 70-lukujen taitteessa Kokkolan Outokummun tehtailla tehtiin ihmisoikeus- ja ympäristörikoksia. Kommunistit kokivat, että heitä vainottiin, ja tehtaat tuhosivat luontoa ympärillään. Kirjailija Riikka Tannerin teos Kokkola 1970 – tehtaat ja kaupunki kuvaa aikaa peittelemättä.
Viljelijät kasvattivat noin 20 ruokakasvia. Satoa saadaan yli odotusten kaupungin omistamalta tontilta.
Tutkijoiden mukaan valtaosa merilinnuista on todennäköisesti jo niellyt muovia. Liikaa muovia syöneet linnut voivat sairastua tai kuolla.
MM-tasolla Unkarin melontajoukkueessa kilpaillut Béla Pavelka patistelee nyt suomalaisia avovesille kanootilla, kajakilla ja vaikka SUP-laudalla. Jyväskylässä tohtoriksi väitellyt Pavelka sanoo, että uimataidon puute ei ole suurin este vedestä nauttimiseen. Sitä suurempi syy este vesipelko.
Merimetsojen pesien määrä kasvoi itäisellä Suomenlahdella noin viidenneksellä. Suomen ympäristökeskuksen tutkijat löysivät alueelta yli 2300 pesää ja Pyhtäältä uuden merimetsoyhdyskunnan.
Ahven käy nyt koukkuun monilla maamme järvillä. Pohjaonki- ja pilkkikalastajat ovat nostaneet paikoin jopa ennätyssaaliita. Syynä hyviin saaliisiin on ahvenen valmistautuminen tulevan kevään kutuun. Nyt kalat tankkaavat ravintoa suurissakin parvissa.
Kylmää, lämmintä, märkää, kuivaa – kasvuolosuhteet ovat olleet haastavat tänä kesänä monille kasveille. Yle Tampere järjestää 3. syyskuuta verkkokeskustelun, jossa puutarhuri ja puutarhaneuvoja ratkovat kotipuutarhureiden ongelmia.
Viime päivinä moni on tullut juoksujalkaa metsästä kotiin. Hirvikärpästen hyökkäys on alkanut. Miten sinä torjut hirvikärpäsiä? Auttavatko hyönteishatut ja muut hirvikärpästen torjuntaan tarkoitetut asusteet vai oletko keksinyt jonkun muun konstin?
Lapin kansanedustajat haluavat, että poroja tappavia ahmoja voitaisiin pyytää jo ensi talvena. Kansanedustajat ovat lähettäneet asiasta kannanoton maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle (kesk.).
Lintulaskentojen mukaan riekkoja on enemmän kuin vuosiin Ylä-Lapissa. Elokuussa kanakoirien avulla tehdyissä laskennoissa Utsjoella, Enontekiöllä ja Inarissa Utsjoella havaittiin riekkoja enemmän kuin vuosiin. Myös Norjan ja Ruotsin Lapissa riekkotiheydet ovat nousseet hyvälle tasolle.
Varsinais-Suomen Koski Tl:n poikasista ensimmäinen menehtyi pudottuaan pesästä. Sunnuntaina toinen poikanen kuoli lennettyään päin voimalinjaa. Kyseessä ovat tiettävästi ensimmäiset Suomessa syntyneet kattohaikarat.
Karhu voi jallittaa kintereillään juoksevan metsästyskoiran alle kilometrin matkalla päästäkseen haukkujalta piiloon. Yleensä tämä karhulta onnistuukin. Karhu on nimittäin erittäin vaikea metsästettävä.