Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Ylöjärvellä taajaman läpi virtaavaan Myllypuroon istutetaan perjantaina taimenia mätirasiaistutuksella. Tavoitteena on uusi taimenkanta.
Parhaimmillaan liki täydellinen auringonpimennys kestää paikkakunnasta riippuen yli kaksi tuntia.
Helsingin Kalasataman älykotien asukkaat voivat tarkastaa töissä kännykästä, jäikö kahvinkeitin päälle. Sähkölaitteet voi myös näppärästi sammuttaa kodin ulkopuolella älypuhelinta hipaisemalla. Tarkan ja ajantasaisen kulutustiedon uskotaan vähentävän sähkön ja veden kulutusta.
Töysäläisen Terho Riihon tuulivoimala on pyörinyt sähköä vuodesta 2009 lähtien. 50 metrin korkeudessa on tuullut alkuvuodesta tavallista enemmän, sillä keskivertohelmikuun 14000 kilowatin sijaan myllyn energiantuotanto oli nyt 45000 kilowattia. Riiho kehottaakin hyödyntämään tuulen tuottaman ilmaisen energian.
Lintujen kevätmuutto alkoi tänäkin vuonna tavallista aikaisemmin. Linnuille löytyy jo paikoitellen sulia paikkoja vesistöistä ja ruokaa maasta.
Hiihtolomalla ollut perhe palasi reissusta kotiin, sytytti takkaan tulet ja ihmetteli, kun hormi ei vetänyt. Piipusta löytyi sinne jumiin jäänyt viirupöllö.
Puolankalainen kausiyrittäjä Heli Kinnunen pelkää osan mehiläispesistään kuolleen talven aikana. Syyllinen saattaa löytyä virallisilta reiteiltä poikenneista moottorikelkoista.
Suomeen on suunnitteilla valtava määrä tuulivoimahankkeita, ja jonkin verran tuulivoimapuistoja on myös jo rakennettu. Usein tuulivoimapuistojen lähistöllä asuvia huolettaa puistoista kantautuva melu.
Tuulivoiman melua mittaavien mallien luotettavuudesta kiistellään. Rohkeimmat väittävät, että mallit mittaavat melun leviämistä luotettavasti vain muutamien satojen metrien päähän tuulivoimapuistosta. Silti laskelmia tehdään kilometrien päähän. Säänvaihteluita mallit eivät ota juuri huomioon. Nyt EU:ssa halutaan luopua malleista, joita Suomessa on yleisesti käytetty.
Oulun kaupunki neuvottelee torstaina kiistellystä kaupungin vedenhankinnasta. Esillä on myös Viinivaaran pohjavesi, jota on palloteltu vaihtoehtona kymmeniä vuosia.
Lintujen kevätmuutto on jopa pari viikkoa etuajassa. Esimerkiksi joutsenesta ja merilokista on jo havaintoja Etelä-Savon korkeudelta.
Alkukesästä helikopterilla kuskataan tonneittain soraa Kymijokeen lohien kutupaikoiksi. Soraikkojen toivotaan parantavan kalojen luontaista lisääntymistä jo seuraavana kutuaikana.
Metsähallituksen Pesiönjärven saarille suunnitellut hakkuut ovat siirtymässä ensi talvelle, koska jäätie ei ole vahvistunut riittävästi. Lopullinen päätös siirrosta tehdään viikon sisällä. Luonnonsuojelijoiden mukaan hakkuut olisivat laittomia.
Arktisen öljyteollisuuden pahin painajainen on öljylähteen räjähdysmäinen purkaus etsintäporauksissa syvällä merellä. Asiantuntijan mukaan tekninen ja lainsäädännöllinen varautuminen öljyonnettomuuksiin on vielä puutteellista arktisilla merialueilla. Kehittynein lainsäädäntö, valvonta ja tekniikka ovat Norjassa.
Uutiskanava Sky Newsin mukaan kiinalaisella tilalla pakotettiin norsut esittämään temppuja turisteille samaan aikaan, kun prinssi puhui lähistöllä norsujen suojelun tärkeydestä.
Sonkajärvellä pyritään vähentämään valumavesien aiheuttamaa kuormitusta muuttamalla purojen ja ojien virtauksia.
Hailuodon saaren matkailumagneetiksi kohonnut mustakurkkurautiainen miettii jo paluumuuttoa kotikonnuilleen. Pikkuruinen lintu on viihtynyt uskollisesti marjaniemeläisen tilan pihapiirissä.
Viime vuonna suojelluista alueista suurin osa on metsiensuojeluohjelma METSO:n vapaaehtoiseen suojeluun kuuluvia. Laajimmat suojelualueet ovat Pihtiputaalla ja Äänekoskella.
Suomen tämän hetken suurimman vesivoimahankkeen Kemijoen Sierilän voimalan tiistaina saama lupa hallinto-oikeudelta on vielä välivaihe pitkässä prosessissa. Vesilain luvan lisäksi voimalaitoksen toteutumisen ehtona on luonnonsuojelulain vaatima lupamenettely uhanalaisten lajien hävittämiseksi.
Lohikaloihin kuuluva siika on kalastajien keskuudessa haluttu saalis. Tähän aikaan vuodesta siian kalastajat ovat Helsingissä liikkeellä sankoin joukoin. Sopivana päivänä rannoilla voi olla satoja siian onkijoita.