Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Kiinassa huoli ympäristön tilasta alkaa vaikuttaa kuluttajien valintoihin. Ympäristön tilaa voi seurata kännykkäsovelluksilla, jotka ovat koko maailmassa uraauurtavia.
Lukuisat yhdysvaltalaiset ja kansainväliset sijoittajat ovat julkistaneet päätöksen siirtää kymmenien miljardien arvosta sijoituksiaan fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energialähteisiin. Mukana ovat muun muassa öljyllä omaisuutensa tehneet Rockefellerit.
Esimerkiksi lounaisen Hämeen yli odotetaan tänään lentävän jopa kymmeniä tuhansia kurkia.
Omenaa on saatu tänä vuonna runsaasti. Ylimääräistä omenasatoa voi jakaa tuttaville, työkavereille tai omenapörssien kautta, mutta halukkaita ottajia löytyy myös luonnosta. Metsästäjät rahtaavat omenaa metsiin ruokintapaikoille laatikkokaupalla kauriiden ja peurojen herkuiksi.
Aurinko siirtyi varhain aamulla taivaanpallon eteläiselle puoliskolle.
Ellin reviirille ei marssita noin vain. Vieraalla on yleensä kaksi vaihtoehtoa: erä kivipalloa tai siankorvaharhautus. 8-kiloisen kivenmurikan pyörittämisellä on ikävä varjopuoli. Innokkaan pelaajan hampaat ovat lohkeilleet.
Sateet toivat lumipeitteen Pohjois-Karjalaan tiistain vastaisena yönä. Lumisateen on ennustettu jatkuvan.
Timo Koivurova huomauttaa, että pohjoisamerikkalaisten yritysten ansiosta Suomessa on ryhdytty korostamaan yhteiskuntavastuuta entistä enemmän.
Vanhat ja huoltamattomat linnunpöntöt rapistuvat Suomen metsissä piloille ja hajoavat osiin. Lintumiesten ikääntyessä apuun tarvittaisiin nuorempia harrastajia, jotka jaksavat kiertää huoltamassa lintukotoja. Huonon pöntön takia pesintä voi epäonnistua.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely eli YVA  toimii Suomessa verrattain hyvin, ilmenee Jyväskylän yliopistossa perjantaina tarkastettavasta väitöskirjasta. Tutkija Kimmo Jalava peräänkuuluttaa kuitenkin nykyistä laajempaa vaikutusten tarkastelua ja avoimempaa keskustelua.
Kesällä Saimaan kanavasta kesällä ensi kertaa havaittua valkoevätöröä saadaan edelleen saaliiksi Saimaan kanavasta. Kalastajat pelkäävät uusien lajien levittäytymistä Saimaan kanavaan.
Afrikkalaisten sarvikuonojen salametsästys kiihtyy edelleen. Asiantuntijat varoittavat, että laji saattaa kuolla sukupuuttoon, jos salametsästys jatkuu entisellään. Maanantaina vietetään kansainvälistä sarvikuonopäivää.
Hämeenlinnan kaupunki on kaatanut pitkän rivin ikivanhoja lehmuksia kuuluisan Lyseon tontilta. Perinteikkään oppilaitoksen tontilla kasvaneet vanhat puut olivat kukaties paikalla jo silloin, kun tuleva säveltäjä, presidentti ja runoilija kävivät opintietään Hämeenlinnassa. Lehmukset tulivat kuitenkin lopulta tiensä päähän.
Sodankylässä Lokan luonnonvaraosuuskunta on huolestunut ammattikalastuksen jatkuvuudesta tekojärvellä. Kalastajat ikääntyvät ja luopuvat kaupallisesta pyytämisestä. Ammatti ei innosta nuoria, koska kalastaminen yksin ei elätä, sanoo Risto Pyhäjärvi Lokan luonnonvaraosuuskunnasta.
Viron Matsalun luontoelokuvafestivaaleilla palkitussa dokumentissa seurataan muun muassa perinteikkään pellinkiläisen Marsund-veneen valmistumista. Dokumentissa ääneen pääsevät myös Haapasaaren merivartijat.
Kokemäenjoen nikkelipäästö ei näyttäisi vaikuttaneen kaloihin. Kokemäenjoen edustalla elokuussa tutkituista kaloista on löytynyt vain hyvin pieniä metallipitoisuuksia.
Yyterin lietteille on noussut uusi luontoreitti. Pitkosrakenteena rakennettu reitti päästää kulkijan lintualueelle, joka muuten on hyvin vaikeakulkuinen
Harva tietää, että hiekkamontuilta löytyy hullunbreksiaa, josta voi hioa kauniin korukiven. Rannalla puolestaan lepää limsiöitä, jotka ovat purjelaivakaudella painokivilastissa tullutta piikiveä. Maallikolle löydöt ja niiden nimet ovat usein hepreaa, johon GTK:n kivitohtori tarjoaa apuaan.
Kotiin ilmestyneet hämähäkit aiheuttavat monille tuskan värähdyksiä. Hämähäkistä halutaan päästä eroon, ja nopeasti. Moni hämähäkkikammoinen turvautuu tässä vaiheessa pölynimuriin ja syyllistyy tietämättään eläinsuojelurikokseen. Ehkä, sillä hämähäkkien imuroinnista ei ole vielä yhtään oikeustapausta.
Syytteet koskevat muun muassa laiminlyöntejä kaivosyhtiön suunnittelu- ja tutkimusvaiheessa ja ympäristö- ja vesitalousluvan hakemisessa. Lisäksi epäillään laiminlyöntejä kipsisakka-altaan rakentamisessa ja käyttöönotossa sekä jätteiden käsittelyssä ja sijoittamisessa. Kaikki epäillyt ovat esitutkinnassa kiistäneet teon.