Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa yli puolet äärimmäisen uhanalaisista Saimaan järvilohista selvitti tiensä Pielisjoen vesivoimaloiden läpi. Tutkijan mukaan salakalastus onkin kalakannalle isompi uhka kuin voimaloiden turbiinit.
Paltamossa uskotaan vahvasti kivialan uuteen nousuun. Kainuun opistolla kymmenen vuotta pölyä kerännyt kivipaja on kunnostettu kahden yrittäjän ja opiston yhteistyönä. Paltamosta löytyy harvinaista terveyskivenä käytettävää nuummiittiä, jolla on isot markkinat Yhdysvalloissa.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto on yrittänyt löytää syytä kimalaisten kesäkuiselle massakuolemalle. Sadat euralaiselta tienpientareelta löytyneet kimalaiset eivät kuolleet selvitysten mukaan ainakaan kasvinsuojeluaineisiin.
Euran Omassuolla on tehty havaintoja erittäin uhanalaisesta suovenhokkaasta. Perhonen kuuluu erityisesti suojeltaviin lajeihin, joten löytö on merkittävä. Alueen turvetuotannon kannalta se voi olla jopa kohtalokas.
Tutkijoiden hämmästykseksi terveet hiiret eivät hylänneet huonokuntoisia, vaan sairaat vetäytyivät itse syrjään.
Jos biojäte on täynnä ampiaisia ja kärpäsiä houkuttelevia omenoita, kotipuutarhurin täytyy keksiä, mitä ylijäämäomenoille tehdään. Omenat voivat myös kelvata muille, jos et itse niitä tarvitse.
Syksyn omenasato on paikoin erittäin runsas. Esimerkiksi Lohjan seudulla sato on lisäksi hyvälaatuinen ja kypsyy hiukan etuajassa. Kotipuutarhureille jättimäinen sato saattaa olla jopa ongelma.
Miljoona linnunpönttöä -kampanjan tavoite lähestyy. Varsinais-Suomen kunnista eniten pönttöjä on rekisteröity Salossa.
Saimaan Linnansaaren kalasääskikameran valot sammuivat muutama viikko sitten. Poikasista heiveröisimmän kohtalo jäi huolestuttamaan katsojia.
Viljelypalstoilla näkyy nyt nuorten aikuisten kiinnostus ruokaan ja ruuan alkuperään. Halukkaita viljelijöitä onkin enemmän kuin tarjolla olevia kasvimaita. Ruuan tuottaminen alusta loppuun itse kiehtoo nuoria kaupunkilaisia, ja sitä halutaan opettaa nyt myös omille lapsille.
Lampaita on tänä kesänä saatu maisemanhoitajiksi aiempaa useampaan Perämeren pohjukan saareen. ELY-keskuksella on tänä kesänä sopimuksia yli 20 saaren laiduntamisesta.
Nyt eletään sienestäjän unelma-aikaa. Satoa saa paljon ja monenlaista. Talvellakin voi kokea kesäisiä makuelämyksiä, kun säilöö sienet sopivalla tavalla. Saimi Hoyer kuivaa, pakastaa, paahtaa ja pikkelöi.
Niin teeren, metson kuin pyynkin metsästystä rajoitetaan monissa maakunnissa. Riekkoa saa metsästää vain Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kunnissa Pohjois-Lapissa.
Tulipalo tuhosi mehiläispesiä Hämeenlinnan Miemalassa elokuun alussa. Kuudesta pesästä neljä tuhoutui täysin. Tuli tuhosi omaisuutta arviolta 1 500 euron arvosta. Palon arvellaan olevan tahallaan sytytetty. Poliisi kaipaa silminnäkijöiden havaintoja.
Maakotkien pesintätulos jäi tänä vuonna keskimääräistä heikommaksi. Metsähallituksen pesätarkastuksissa löytyi 119 onnistunutta maakotkan pesintää, kun viime vuonna poikasia oli 165 pesässä.
Sieniatlaksen avulla tutkijat haluavat tietää sienien uhanalaisuudesta ja myös kerääjät saavat arvokasta tietoa.
Puolukan satokausi on jo ovella ja puolukan ostajat virittelevät vaakojaan valmiiksi. Alkukesän arviosta poiketen Luonnonvarakeskuksen asiantuntija ennustaa kuitenkin sadon jäävän paikoin keskimääräistä pienemmäksi. Tosin aina on otettava huomioon alueellisten vaihteluiden vaikutus.
Alan yrittäjä uskoo, että luonnontuotteet voisivat työllistää tulevaisuudessa nykyistä useamman ja tarjota samalla vaihtoehdon kannattavuutensa kanssa kamppailevalle perinteiselle viljelylle.
Ampiainen on kelta-mustaraidallinen, koska väriyhdistelmä on erinomainen huomioväri. Ihmiset käyttävät samaa yhdistelmää vaaran merkkinä.
Huippuhevoset vaativat huippuhoidon. Sairastunut ratsu tai ravuri toimitetaan hevoshoitolaan, jossa annetaan lihashoitoa. Humppilan hoitolaitoksessa käytetään hevosten fysioterapiassa hoitoina esimerkiksi vesikävelyä, solariumia tai magneettiterapiaa. Rahaa kuluu.