Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Valtaosa järvistä ja joista on ekologiselta tilaltaan erinomaisia tai hyviä. Rannikkovesissä vähemmän kehuttavaa.
Koira vaikuttaa masentuvan viikoiksi tai etsivän kuollutta kaveriaan herkeämättä. Lemmikin omistajilla on paljon tarinoita siitä, kuinka eläin tuntuu surevan kuollutta eläinkaveriaan. Asiantuntijan mukaan lemmikkien on mahdollisuuksien mukaan hyvä antaa haistella kuollutta eläintä. Sen hyödyistä ei kuitenkaan ole tutkimustietoa.
Valtakunnan yleisenä seikkailijana ja Venäjän tunnetuimpana suomalaisena tiedetty Ville Haapasalo vietti räntäsateisen lauantain kalastaen ja opetellen perkaamaan kalaa. Kalaoppiin miehen laittoi lokakuuksi valmistuva kirja "Vimpan päälle kalareissu".
Havukasvit ovat olleet suosittuja puutarhoissa jo useamman vuoden putkeen. Kitkettävään kukkapenkkiin verrattuna ne ovat myös suhteellisen helppohoitoisia ja karun kauniita puutarhan koristuksia.
Miten valtaville aloille levitetty musta muovi ja luomuviljely sopivat yhteen? Pohjoisen puutarhoissa ottaa asiasta selkoa. Luvassa myös niksi perunanviljelyyn muovin alla.
Helsingissä taivaalle päässyt vappupallo voi löytyä Ruotsista asti. Karannut juhlapallo on luonnon kannalta roska – ja pallon naru eläimille suoranainen ansa.
Kevätauringossa kylpevä jäälakeus on piirtynyt lähtemättömästi hylkeenpyytäjien, entisten kalastajien mieleen. Sydäntalven he ovat sinnitelleet tuvassa, kevätjäille päästään huhtikuun puolivälissä hylkeenpyynnin alkaessa.
Huippunopeudella auki kiertyvän kielen toimintaa selittävää mallia voidaan hyödyntää muun muassa kehitettäessä robotteja. Tämä ei kuitenkaan ollut tutkijoiden tärkein motiivi.
Kun ilmasto lämpenee, Suomeen tulee uusia yöperhoslajeja. Lajikirjo tuo mukanaan myös tuholaiset, kuten havumetsiä tuhoavan havununnan. Ongelmissa ovat myös arktiset lajit, jotka eivät pärjää lämpenevässä ilmastossa.
Perusta kuljetetut leijonat pääsevät ensimmäistä kertaa luontaiselle asuinalueelleen Etelä-Afrikkaan.
EU-komissio on vastannut parlamentaarikko Heidi Hautalan kirjalliseen kysymykseen Sakatti Mining Oy:n syväkairauksista viistoon Natura-alueen alle Viiankiaavan soidensuojelualueella. EU-komissio vastasi aikovansa selvittää asiaa Suomen viranomaisten kanssa.
Kuusamon Karhunkierros uhkaa jäädä tulvaveden alle. Oulankajoen pinta nousee tällä hetkellä kovaa vauhtia nopeasti lämmenneiden säiden vuoksi.
Nurmikko on kadonnut Vuokko Haljoen pihalta seitsemän vuoden kärsivällisen työn tuloksena. Tilalla on vesiaihe, kukkia, hyötykasveja ja kasvihuone. Pohjoisen puutarhoissa -sarjassa kierretään kaupunkilaistalon vehreällä pihamaalla
Karhu jouduttiin lopettamaan onnettomuuspaikalle. Eläimestä vuoti maitoa, joka sai metsästäjät epäilemään, että karhulla on pienet pennut metsässä.
Uudessa-Seelannissa elävät kakapot ovat saaneet tänä vuonna ennätysmäärän poikasia. Maailman harvinaisimman papukaijan lisääntyminen antaa aiheen kansainväliseen juhlintaan, sanoo luonnonsuojeluministeri Maggie Barry.
Huhtikuulle on heitetty hyvästejä melko lämpimässä ja sateisessa säässä. Sääkuvaajien otoksiin on tallentunut taakse jäävällä viikolla muun muassa jäistä vapautuneita vesiä, lintujen lempeä ja aamusumuja.
Satelliittikuikan lähetin lakkasi toimimasta helmikuussa, joten paluu Mustaltamereltä Kangasniemelle oli iloinen yllätys. Lahja pääsee nyt eläkkeelle tehtävästään ja jatkaa elämäänsä muiden kuikkien keskellä vaiennut lähetin selässään.
Maastopyöräilijöitä kehotetaan liikkumaan Lahden Salpausselän metsissä varovasti. Ulkoilijat ovat pohtineet myös omien riistakameroiden virittämistä tekijän kiinnisaamiseksi, mutta kaupunki ei suosittele oikeuden ottamista omiin käsiin.
Myrskyjä on erilaisia. Kaikki puhekielessä myrskyiksi luokiteltavat rajuilmat eivät oikeastaan edes ole myrskyjä. Suomessa hirmumyrskylukemiin yltävät tuulet liittyvät useimmiten Pohjois-Atlantilla kehittyviin syviin matalapaineisiin.
Talvivaaran purkuputki on herättänyt suurta huomiota, mutta se ei suinkaan ole ainoa putki, jonka avulla puhdistettuja jätevesiä johdetaan vesistöihin. Purkuputkien tarkoitus on johtaa jätevedet kauemmas rannasta.