Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Ranuan eläinpuistossa joudutaan jännittämään vielä muutama viikko ennenkuin selviää, onko jääkarhunaaras Venus tiineenä. Jääkarhun tiineyteen on jo valmistauduttu ja merkit ovat hyvät, kerrotaan eläinpuistosta.
Kittilän Agnico Eaglen kultakaivokselta pääsi hiekkapölyä ilmaan torstaina. Pöly oli peräisin lietealtaasta, johon syötetään rikastushiekkaa lietteenä. Pölyn syanidipitoisuudet olivat tiettävästi hyvin alhaisia.
Latvojen kuivuminen ja pihkan valuminen ovat oireita kuusentaimikoita hävittävästä mustakorosta. Sienitauti on aiheuttanut tänä vuonna suuria tuhoja ainakin Pohjois-Savossa, jossa siitä ei ole aiemmin tiedetty juuri mitään.
Viikonloppuna järjestettävässä Joutsenbongauksessa lasketaan Suomessa syysmuutolla levähtävät laulujoutsenet ja kerätään samalla havaintoja joutsenille vaarallisista sähköjohdoista.
Lokakuun tähtitaivas on ollut vaihteleva, mutta on siihen hyviä tähtikelejäkin osunut. Mikkelin Ursan tähtitornin kameroilla on saatu tallennettua muutama merkittävä tulipallo ja elokuussa saatiin jälleen ikuistettua harvinaisia keijusalamoita. Revontulibongareiden kannattaa suunnata katseet pian taivaalle, sillä komeita revontulia on luvassa Auringon ollessa nyt aktiivisena.
Satakunnan riistanhoitopiirin alueelle on myönnetty runsaasti ylimääräisiä ilveksen pyyntilupia. Syynä on se, että ilveskanta on vahvistunut ja ilvekset ovat paikoin pelottomia ihmistä kohtaan.
Joensuun kalastuskunta haluaa säilyttää kaupungin kosket lähikalastuspaikkana. Huolena on, että uhanalaisen järvilohen suojelutoimet lopettaisivat kalastuksen tai rajoittaisivat sitä entisestään. Kalastajat toivovat asiasta avointa keskustelua.
Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeuslupia ilveksen metsästämiseen Uudellamaalla. Kanta on edelleen tiheä ja Uudellamaalla havaitaan runsaasti pihapiirissä liikkuvia ilveksiä.
Luontoasiantuntija Urpo Koponen on löytänyt tänä syksynä poikkeuksellisen paljon kuolleita linnunpoikasia linnunpöntöistä. Koponen arvioi, että linnut tappoi kylmä alkukesä.
Saiko Venäjän presidentti Vladimir Putin viime vuonna todellakin jättihauen vai oliko kyse julkisuustempusta? Katso video itse.
Purkuputken lähialueelle joudutaan määrittelemään mahdollisessa ympäristöluvassa sekoittumisvyöhyke. Kadmiumin ja mahdollisesti elohopeankin pitoisuudet ylittävät ympäristölaatunormit.
Isokyröläinen Saara Reini on sitä mieltä, että vapaaehtoisuus on luonnonsuojelussa hyvä lähtökohta. Reini on näyttänyt itse hyvää esimerkkiä. Hän on halunnut vaalia edesmenneen puolisonsa perintöä ja on suojellut jälkipolvilleen arvokasta luontoa – metsälammen ympäristöineen ja kahdeksan hehtaaria suota.
Turussa tutkitaan pieniä mikroroskia, jotka kulkeutuvat kaupungista mereen sadevesien mukana. Roskat ovat vaarallisia meren eläimille, sillä ne tukkivat eläinten ruuansulatuskanavat.
Pakkoa käytetään vain harvoin, ja laki edellyttää ensin vapaaehtoisuuteen. Nämä eivät olekaan toistensa vastakohtia. Soiden omistuksen sirpaleisuuden takia vapaaehtoisuus toimii kuitenkin huonosti soidensuojelussa. Moni ei välttämättä edes ymmärrä suojella suotaan.
Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidolliset poikkeusluvat 23 ilveksen metsästykseen Kainuuseen poronhoitoalueen ulkopuolelle. Poronhoitoalueella metsästys on jo käynnissä, mutta saalista ei vielä ole tullut.
Suomen luonnonsuojeluliitto on saanut haltuunsa laittoman haukkaraudan. Raudan löysi pohjoissuomalaisessa metsässä liikkunut metsästäjä. Haukkojen pyytäminen raudoilla on kielletty jo kymmeniä vuosia sitten.
Valtio korvaa maakotkien poromiehille aiheuttamia vahinkoja viimevuotista enemmän.
Technip Offshoren telakalla Porissa vuosi aamulla noin 3 000 litraa öljyä. Vuoto ei lopulta päätynyt mereen saakka.
Hirvennahkoja ostava Tapani Myöhänen harmittelee, että osassa metsästysseuroja ei paneuduta riittävästi hirvenruhojen käsittelyyn. Myöhäsen mukaan kyse on asenteesta.