Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Öljy uhkaa Belgian ja Alankomaiden rajalla olevaa Zwinin luonnonsuojelualuetta. Alue tunnetaan muun muassa hyvänä lintupaikkana.
Frisbeegolf on viimeisten kymmenen vuoden sisällä noussut yhdeksi suomalaisten suosikkilajeista. Lajin raju kasvu käynnistyi 2005 Nokian ja Tampereen EM-kisojen jälkeen. Nyt frisbeegolfia pelataan lumikengillä ja suksilla talvella sekä pyörätuolilla esteettömillä radoilla.
Metsäretkellä pääsee nyt helposti kiinni hyvään tiliin. Metsissä on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon poimimattomia karpaloita. Niille riittäisi myös kysyntää. Esimerkiksi kokemäkeläinen Anttilan tila on valmis ostamaan rajattoman määrän karpaloita.
Variksenmarjaa ja karpaloa verrataan keskenään, koska kumpaakaan ei tahdota Suomessa poimia. Varsinkin karpalon kohdalla joudutaan turvautumaan tuontimarjaan. Suomalainen syökin Kanadassa tai Venäjällä kerättyja karpaloita.
Vielä nykyäänkin halla aiheuttaa maanviljelijälle harmaita hiuksia, vaikka sen torjuntakeinot ovat aiempia paremmat. Aikaisemmin hallaa yritettiin torjua muun muassa savuisilla nuotioilla. Nykyisin hallaa estetään esimerkiksi sadettamalla.
Pohjoisnorjalaisen lohenkasvattamon vääriä tietoja kassilohien loisepidemiasta puidaan rikoskäräjillä Tromssassa. Kolme vuotta sitten Tromssan lähellä meressä olevalta kasvattamolta löytyi jopa 20 kertaa enemmän lohitäitä kuin Norjan laki sallii.
Parikkalassa ja Rautjärvellä satoi tiistaiaamuna lunta. Paikoitellen lunta tuli sakeastikin.
Villiintyneitä kissalaumoja ei saada kuriin, vaan ongelma on pahentunut tänä vuonna. Huolimatta kampanjoinnista ja loukutuksista kattiriesa jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi Satakunnassa on tullut tämän vuoden aikana ilmi kolme noin sadan kissan laumaa.
Puutarhan syystyöt ovat parhaillaan käynnissä. Moni miettii, onko kaikki työt tehtävä syksyllä, vai voiko jotain siirtää kevääseen. Puutarha muistuttaa omistajaansa – tarkka on tarkka syystöistäkin, mutta suurpiirteisestikin puutarhaa voi hoitaa. Eikä kumpikaan ole väärin.
Puintikausi on meneillään, mutta jo nyt on selvää että Pohjois-Pohjanmaalla jopa 50 prosenttia normaalisadosta jää saamatta. Viljan laatu on normaalia heikompaa koko maassa. Leipäviljasta on tulossa uupeloa.
Lintujen auramuodostelma on hyvin vakaa ja lintujen välimatkat eivät juurikaan muutu. Syitä aurassa lentämiseen löytyy useita aina energiatehokkuudesta lähtien.
Joensuuhun Etelä-Suomesta tuodut puut viettivät kesää pidempään kuin Pohjois-Suomesta tuodut puut. Puiden geneettiset erot selittävät osaltaan samassa paikassa kasvavien puiden eritahtisuutta talven vastaanottamisessa.
Kiteen Mujesalmelta tutkittavaksi lähetettyä laulujoutsenta ei oltu ammuttu. Linnun sydämessä oli iso kuolio. Joutsen löydettiin pian sen jälkeen, kun ranta-asukkaat kuulivat laukauksia ja näkivät omien sanojensa mukaan joutsenia nostettavan veneeseen.
Ilmatieteen laitos kehitti halvan ja nopean sovelluksen tulvien seuraamiseen.
Pelkästään Yhdysvalloissa heitetään roskiin joka vuosi 2,5 miljardia styroksista tehtyä kertakäyttömukia.
Mikrobit nautiskelevat jo öljyaterioilla. Kelpaisiko myös jätemuovi pienten tai vähän suurempien eliöiden ruoaksi? Eräille lajeille se näyttää kelpaavan.
Löytöjen joukossa on vampyyrihampainen kala, sinisilmäinen sammakko ja lintu, jolla ei tiedetä olevan ainoatakaan sukulaislajia. Osa uusista lajeista on suomalaisten löytämiä.
Lumi on peittänyt maan eri puolilla Lappia. Varsinkin Suomen Käsivarressa on satanut lunta. Ilmatieteen laitoksen havaintopisteellä Enontekiön Karesuvannossa mitattiin maanantaiaamuna lunta jo 24 senttiä.
Lintuharrastajien arvion mukaan peltoalueilla Loviisan ja Pyhtään rajalla parveili viikonloppuna jopa satatuhatta valkoposkihanhea, jotka ovat tulleet arktisilta pesimäalueilta. Määrä on nelinkertainen Suomen koko kantaan verrattuna.
Etelä-Suomen yksityismetsien suojeluohjelman eli METSO:n budjettirahoista ollaan leikkaamassa valtaosa. Rahalla on suojeltu metsiä aina Lappia myöten.