Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Tommi Nyman oli huhtikuun Etelä-Afrikassa tutkimassa kivikukkia. Tarkoituksena on syventää evoluutioteoriaa. Seuraava tutkimusmatka on jo sovittu.
Imatralla virtaava ainutlaatuinen vesistö Vuoksi kätkee sisäänsä myös tuhansia koloihinsa kaivautuneita rapuja. Sukeltajat kutsuvat ilmentymiä rapuhotelleiksi.
Hehkeiden juhannusruusujen tuoksun voi kesäkuun sääkuvista miltei haistaa. Linnuillakin on pesintä jo enimmäkseen voiton puolella ja pieniä höyhenpalleroita voi tavata vesiltä, pöheiköistä tai nurmikoilta.
Kasvatuksessa onnistuneet emokarhut viettivät karhujen kiima-ajan selvästi lähempänä ihmisasutusta kuin epäonnistuneet.
Asiantuntijoiden mukaan yksi tärkeimmistä asioista on kertoa mökkinaapureille rakennussuunnitelmistaan. Rakennukset tulee rakentaa tarpeeksi kauas rantaviivasta, se myös pidentää rakennuksen ikää.
Sääennusteet lupaavat Lappiin mainiota juhannuskeliä – myös sääskille. Lämmin pilvipouta ja välillä pieni veden ropsahdus on inisijöiden suosikki-ilma. Ja kun sääskiä on paikoitellen todella paljon, kannattaa juhannusjuhliin varata useamman laista sääskimyrkkyä ja karkotetta.
Lapissa aikaisin kukkineen hillan arvioidaan kypsyvän tavanomaista aiemmin. Luonnonvarakeskuksen Luken mukaan sadon määrä on arvailujen varassa, koska Lapissa ei ole kattavaa havaintoverkostoa. Hillaa ostavat yritykset povaavat kohtalaista satoa kuten yleensä.
Juhannusviikolla on saatu sekä sadetta että paistetta. Sääkuvaajat ovat ikuistaneet keskikesän otoksiin monenlaisia suven suloja, muun muassa järvimaisemia, kypsiä mansikoita ja täysikuun kumotusta.
Suomessa elää erittäin pieni ja uhanalainen kanta harjusinisiipiä. Toistaiseksi niiden koti on ollut Säkylässä. Nyt perhosten siirtoistutus on onnistunut ja pieni joukko aloittelee elämäänsä Etelä-Hämeessä.
Saamelaisille tärkeimpiä hyötykasveja ovat perinteisesti olleet väinönputki ja pohjansinivalvatti. On myös tiettyjä kasveja, joilla on saamelaisen perinnetiedon mukaan aivan erityisiä vaikutuksia ihmiseen. Luonnonkasvienkin käytössä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus, neuvoo tutkija ja kirjailija Máret Sárá.
Moni ottaa lemmikin mukaan juhannuksen viettoon esimerkiksi mökille. Parhaimmillaan automatkat kissojen ja koirien kanssa ovat vaivattomia, pahimmillaan oksennuksen siivoamista. Eläin voi kärsiä samanlaisesta matkapahoinvoinnista kuin ihminen, mutta yleensä oireisiin ovat syynä ahdistus ja pelko. Niitä voi yrittää lievittää.
Vedet ovat nyt keskimääräistä korkeammalla koko Lapissa. Inarijärvellä juoksutuksia Paatsjokeen on jouduttu kasvattamaan, ja vedenpinta on nyt lähellä ylärajaa. Tornionjoella ja Ounasjoella nopea vedennousu on voinut aiheuttaa harmia laitureiden ja veneiden suhteen.
Suosittu mökki- ja kalastusvesi Viinijärvi Pohjois-Karjalassa on hankalassa paikassa kaivosten ja turvetuotannon keskellä. Veden tyydyttävää ekologista tilaa yritetään kohentaa, mutta tulokset nähtäneen vasta useamman vuoden päästä.
Kalan oikeaoppinen tainnutus ja veren laskeminen tulisi tehdä välittömästi isokokoisen kalan pyytämisen jälkeen. Kalan maku kärsii, jollei toimenpiteitä tehdä nopeasti ja oikein. Pikkukalat voi heittää jäiseen veteen, jossa lämpötilan vaihdos kuolettaa kalat.
Pirkka Aalto ehti seurailla entisen sellutehtaan jätevesijärveen tykästynyttä punasotkapariskuntaa kuukauden päivät ennen kuin huomasi, että kahdesta oli tullut seitsemän. Nyt tehdasalueella taapertaa myös viisi pientä untuvikkoa.
Suurin osa Suomessa viljellystä kaura viedään ulkomaille. Elintarviketeollisuudelle on tärkeää, että maailmalle lähtee aiempaa enemmän jalosteita. Viljelijä sen sijaan hyötyy kaurabuumista vähemmän.
Muikkua esiintyy tänä kesänä Saimaalla runsaasti. Hyvä muikkuvuosi näkyy erikoisena ilmiönä Imatralla Vuoksessa, jossa valtavat pikkumuikkujen lautat kerääntyvät pyörimään virran rannoille.
Hollannin edustalle sijoitetaan 100 metriä pitkä kelluva jätepato. Pato hyödyntää veden virtauksia jätteiden keräämisessä. Patoon huuhtoutuneet roskat jäävät siihen kiinni, mutta kalat ja merieläimet pääsevät sen läpi.
Lemiläinen Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiö on myöntänyt 10 000 euron palkinnon WWF:lle Norppalivestä, joka sai valtavan määrän ihmisiä kiinnostumaan norpan elämästä.
Luontoyhdistys Villi Vyöhyke toivoo Pyynikin harjunäkymien avaamista ja kaupunkilaisille lisää mahdollisuuksia osallistua harjuluonnon hoitamiseen. Varjosuunnitelmassa ehdotetaan jopa maastopyöräilyn ja kilpasuunnistuksen sallimista.