Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

BirdLife Suomen Pihabongaus sai Kanta-Hämeessä liikkeelle noin 500 lintujentarkkailijaa 330 pihalla. Yksilöinä laskettuna eniten havaintoja keräsivät keltasirkku, talitiainen ja pikkuvarpunen.
Loimaalainen maanviljelijä Heikki Mikkola on aina viihtynyt luonnossa. Metsästämisen sijaan hän alkoi valokuvata eläimiä 60-luvulla, eikä loppua näy.
WWF:n kilpailun tarkoitus on kannustaa kaupunkeja vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä. Finaalissa on 44 kaupunkia ja Suomea edustavat Lahti, Tampere ja Espoo.
Vuonna 2013 Suomessa oli 685 000 yli hehtaarin metsämaata omistavaa yksityistä henkilöä. Näillä metsäpalstoilla on usein rekisterinumeron perässä nimi, jonka palstan omistaja voi itse keksiä ilman virallisia sääntöjä.
Pohjois-Norjan paikallinen hallintoelin Finnmarkseiendommen (FeFo) haluaa kalastusrajoituksia ulkomaalaisille kalastajille, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.
Asteroidi ohittaa maapallon noin 1,2 miljoonan kilometrin päästä. Sen havaitseminen Suomesta on hyvin vaikeaa, koska lähimmillään ollessaan se liikkuu Suomen horisontin alapuolella.
Maanmittauslaitoksen laserdata on kaikkien käytettävissä. Uusia käyttökohteita löytyy koko ajan.
Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaation mukaan meriveden lämpötilan nousu on alkanut sulattamaan jäätä myös Beaufortinmerellä, missä kehämäinen merivirtaus on aiemmin suojellut vanhaa jäätä.
Lumiukkoja ja lumipalloja syntyy suojasäällä, mutta pakkaslumella pallonteko ei onnistu. Pakkaslumi narskuu, suojalumi ei niinkään. Samat lumen ominaisuudet vaikuttavat molempiin ilmiöihin. Tiedätkö, mistä askelen alta kuuluva nirsk-narsk-ääni syntyy?
Oletettavasti susi tai koirasusi yritti lauantaina aamupäivällä löytää ulospääsyä riista-aidasta Akaassa 9-tiellä. Eläimen hyppely umpihangessa tien laidassa sai katselijoita ja se taltioitiin myös forssalaismiesten toimesta videolle.
Seinäjokelaisen Hannu Tuomiston tavoin tuhannet lintuharrastajat laskevat jälleen tänä viikonloppuna omissa pihapiireissään liikkuvat lintulajit. Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan lintuhavainnointitapahtumalla on jo merkitystä myös lintututkimuksen näkökulmasta. Talitiainen on todennäköisesti tämänkin talven pihabongauksen yleisin lintuhavainto, mutta harvinaisempiakin lintuja voi nähdä.
Lintuharrastuksen voi aloittaa vaikkapa omalta pihamaalta, tarkkailemalla itselle tuttuja lajeja. Kiikarit ja lintukirja ovat hyödyllisiä, mutta aluksi lintubongari pärjää ilmankin.
Taivaalla riittää tällä hetkellä paljon nähtävää. Vaasassa Söderfjärdenillä tähyilyä auttaa uusi kaukoputki, joka on Suomen mittakaavassa yksi suurimpia kaukoputkia. Pohjanmaalla on nähty tänä talvena paljon esimerkiksi revontulia, myös planeetat ja tähdet ovat loistaneet kirkkaina pakkasöinä.
Maailmankuulu nuori suomalainen valokuvaaja Meeri Koutaniemi kävi kameroineen syksyllä Himalajalla Bhutanin kuningaskunnassa. Näitä tuoreita otoksia on nähtävissä Turun Kauppatorin pienoisnäyttelyssä.
Jalohaikara on riippuvainen sulina pysyvistä vesistä. Lintu kestää pakkasta saadessaan riittävästi ravintoa.
Riistakeskus on myöntänyt kannanhoidollisia poikkeuslupia susikannan harventamiseen. Jahti alkaa kuukauden kuluttua. Etelä-Pohjanmaalle susilupia ei myönnetty.
Rusakoille ja jäniksille maistuvat esimerkiksi omenapuut, nuoret vadelmat, pensasmustikat, puiden taimet ja rehupaalit.
Kainuun ELY-keskuksen mukaan Talvivaaran hakemat ainepitoisuudet ja kuormitusarvot ylittävät kaivosyhtiön varastoidun veden todellisen purkamistarpeen.
Pakkanen on kuluneella viikolla kuorruttanut näkymistä satumaisen kauniita. Keskisuomalaisten sääkuvaajien otoksissa loistavat erityisesti sinivalkoiset talvimaisemat.
Korkeasaaren eläintarha kaipasi yleisön apua viime keväänä syntyneiden pentujen nimeämisessä. Ehdotuksia sateli kaikkiaan reilut 7 500. Naaraspennut tottelevat nyt nimiä Gina, Gira ja Gita intialaisen kotiseutunsa mukaan.