Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

Kalastaja Pekka Rintamaa on päässyt aitiopaikalta todistamaan Pirkanmaan Pyhäjärven merikotkailmiötä.
Nestorin päivää pidetään yleisesti norpan syntymäpäivänä. Reilusta sadasta lisääntymiskykyisestä naaraasta lähes 90 pyöräyttää maailmaan kuutin palleroisen.
Savo-Karjalan Luontopiiri vastustaa kaupungin suunnitelmia peruskorjata Vapaudenpuistoa.
Kunta antoi voimalaitosten omistajille huhtikuun loppuun asti aikaa ilmoittaa neuvottelujen jatkohaluista.
Siilit ovat ihmisen seuralaisia, jotka ovat monin paikoin vähentyneet tai jopa hävinneet. Turvallisista talvehtimispaikoista on pula: jopa puolet siileistä kuolee horrosjakson aikana.
Pöllöjen soidinkausi on hyvässä vauhdissa, ja myös monet muut kolopesijät katsastavat jo sopivia pesäpaikkoja.
Kangaskoskella laskettiin kutupesiä ensimmäisen kerran viime syksynä.
Sienisokeri aiheuttaa oireita vain pienelle osalle suomalaisista. Heistä useimmat ovat myös laktoosi-intolerantteja eli eivät siedä maitosokeria.
Lintuinfluenssavirus on tappanut Suomessa yhdeksän merikotkaa.
Kolmen kylän yhteisen ekokoulun rakentaminen on alkanut Laukaan Vuonteella. Koulu rakennetaan pääasiassa puusta, se lämpenee biokaasulla ja oppilaat ruokitaan lähiruoka-ajattelulla.
Sienissä piilee mittaamaton mahdollisuus, mutta myös paljon uhkia. Tuleeko sienistä ympäristömme ja terveytemme tukijalka vai tuhoaja?
Riihimäen Keskuspuistossa rottia on jo niin paljon, että kaupunki kutsui paikalle tuholaistorjujan.
Saimaannorppien köllöttelykiveä pääsee seuraamaan toukokuusta alkaen noin kuukauden ajaksi. WWF:n Norppaliven Pullervoa ja Siiriä katseltiin viime keväänä yli kaksi miljoonaa kertaa.
Luumu- ja kirsikkapuut kärsivät siitä, että talvilämpötilat vaihtelevat plus- ja miinusasteiden välillä tiuhaan. Pahin hetki jojottelulle on alkukevät.
Kannat ovat romahtaneet muutamassa vuosikymmenessä.
Tutkijat nimeävät joka vuosi noin 18 000 tieteelle uutta eliölajia. Kaikki eivät nouse maailmanmaineeseen toisin kuin Turun yliopiston viimevuotiset löydöt.
Alkutalvi on tarjonnut pakkaskelejä ja suojasäitä vuorotellen: kuurankukkien lisäksi kuvattavaa on ollut myös auringon sulattamissa vesissä.
Huipputaitava kiipeilijä pakoili etsijöitään Siperian vuoristossa.
Kun Joni Virtanen 30 vuotta sitten pyöräili kameravarusteiden kanssa pitkin öisiä metsiä, häntä epäiltiin varastetun tavaran kuljettamisesta.
Entinen SDP:n kansanedustaja Kari Rajamäki myöntää käyttäneensä poliittista taktikointia, pelisilmää ja oveluutta ajaessaan 20 vuotta sitten kalastuslakia, joka toi monia muutoksia kalastusoikeuksiin.
Lajinsa viimeisenä pidetyn jättiläiskilpikonnan Lonesome Georgen eli Yksinäisen Yrjön jääneet on palautettu takaisin kotiin, Galápagossaarille.
Suomenlahdesta kertova dokumentti muistuttaa merialueesta, jonka ainutlaatuinen luonto ja sitä uhkaavat vaarat ovat monelle tuntemattomia.
Lumikello kukkii Espoossa. Asiantuntijat kertovat, mitä muita kasveja voi bongailla kevään merkkeinä.
Pohjoisen suokasveissa kiinnostaa erityisesti niiden terveellisyys, joka on tulosta valoisista kesäpäivistä.
Suo siellä, vetelä täällä kääntyy voitoksi Pohjois-Pohjanmaalla.
Viljelijöitä ilahduttaa kauran käytön lisääntyminen suomalaisessa elintarviketeollisuudessa. Tieto kauran terveysvaikutuksista on lisännyt kauran käyttöä viime vuonna yhdeksällä miljoonalla kilolla eikä buumi ole kääntymässä laskuun.
Etenkin sosiaalisessa mediassa paheksutaan kampanjan väittämiä, joiden pelätään jopa herättävän vihaa luonnonsuojelijoita kohtaan.
Kelien vaihtelu on muodostanut lumeen useita teräviä kerroksia. Tilanne on erikoisin vuosikymmeniin.
Maakotkan porotaloudelle aiheuttamista vahingoista maksettiin Lapissa viime vuonna korvauksia lähes 660 000 euroa. Lisäksi kurjet aiheuttivat tuhansien eurojen peltovahingot.
Ranskan kantaverkkoyhtiö neuvoi pakkasilla tuhoamaan turhia sähköposteja sähkön säästämiseksi. Internetin käytöstä syntyvää sähkön kulutusta selittää kuitenkin enemmän se, että videoita katsotaan netissä koko ajan suuremmissa määrin, arvioi suomalaistutkija.