Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Suomen käärmeistä löytyy kärsivällisyyttä lemmenpuuhissa, liskoista taas vaskitsa turvautuu suvunjatkamispuuhissa väkivaltaan. Lisse Tarnanen tuntee kotimaisen matelijamaailman.
Suurpedoista susi aiheuttaa eniten porua ja ahma eniten vahinkoja. Näin tiivistää neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä. Tunnepuhe valtaa vain herkästi alaa asialliselta keskustelulta. Suden suhteen yhtä oikeassa ovat niin lapsistaan huolehtivat kotiäidit ja koiransa menettäneet metsästäjät kuin tutkijat ja virkamiehetkin.
Joulukuusen ostolla voi tehdä hyvää. Myymässä on usein hyväntekeväisyysjärjestö tai urheiluseura. Usein koko hinta, tai ainakin osa, menee johonkin yleishyödylliseen tarkoitukseen.
EU-maissa käytetään valtavat määrät muovikasseja, joista suuri osa päätyy roskaamaan luontoa ja meriä. Käytettyjen muovikassien määrä pyritään vähentämään EU-tasolla viidesosaan vuoteen 2025 mennessä.
Sudet aiheuttavat maaseudun asukkaille turvattomuutta sekä estävät koiran kanssa metsästämisen. Yhdelle häirikkösudelle on olemassa kaatolupa, joka päättyy 26. marraskuuta. Kyseinen susi on muun muassa havaittu usean eri talon pihamaalla. Sen metsästäminen ei kuitenkaan ole helppoa.
Vaikkei pysyvästä lumipeitteestä ole vielä tietoa, marraskuu yrittää näyttää kylmää puoltaan. Lumihippusia ja jäätä siellä täällä, maisemat puhuvat sinistä valoa. Lämpötila kuvissakin on kevyesti nollan molemmin puolin.
Ylä-Kainuussa petojen aiheuttamia porovahinkoja on ilmoitettu jo tähän mennessä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Hyrynsalmella petovahinkojen määrä on jopa yli kaksinkertaistunut. Petopolitiikkaan halutaan muutosta, jotta poronhoitoelinkeino säilyisi.
Pelko susista on hankaloittanut useiden lapsien koulukäyntiä Sotkamossa tänä syksynä. Viiden perheen lapsille on järjestetty poikkeuskyyditys kouluille susihavaintojen takia.
Itä-Suomen yliopiston norppatutkimusryhmä on tehnyt lupaviranomaiselle selvityspyynnön tutkimuksensa riskeistä. Tutkijoita on kritisoitu heidän tutkimuksissa käyttämistään lähettimistä. Kritisoijien mielestä kuuttiin kiinnitetty radiolähetin lisää kuutin riskiä takertua kalaverkkoon. Jos Ely-keskus päättää evätä tutkimusluvan, kuuttien seurantaa ei voida jatkaa entiseen tapaan.
Jos kinkku on joulupöydän kunkku, niin koko joulun kuningatar on amaryllis. Kukkakaunotar on helppo saada sipulista kukkaan, vakuuttaa emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi.
Lumi on lapselle suuri valo, jokavuotinen ihme ja kaikilla aisteilla koettava riemun aihe. Aikuisen kannattaisi pysähtyä, napata hiutale kielelle ja jakaa kokemus lapsen kanssa. Se olisi terapiaa aikuiselle ja suojaa lapsen psyykelle, sanoo erityislastentarhanopettaja.
Metsähallitus ryhtyy palauttamaan metsäpeuroja muun muassa Lieksaan ja Pyhännälle. Pohjana käytetään Kainuun ja Suomenselän kantoja. Tavoitteena on eläimen suojeleminen sekä riistavaraksi hyödyntäminen.
Etelä-Savon Ely-keskuksessa harkitaan, voidaanko saimaannorpan tutkimuksesssa käyttää radioseurantaa jatkossa. Asiasta kertoi sanomalehti Maaseudun Tulevaisuus.
Ammattikalastajille aiheutuneiden hyljevahinkojen määrä pysyi viime vuonna ennallaan. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan hylkeiden syömien kalojen arvo olisi ollut 466 000 euroa.
Uhanalaiseen keisarikotkaan kiinnitetty kamera tarjoaa uudenlaisen näkökulman Lontooseen. Linnun Lontooseen tuonut The Freedom Project -niminen projekti juhlistaa uhanalaisten lajien listan 50-vuotispäivää.
Uuteen Luonnonvarakeskukseen liitettävä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL on lakkauttanut Evon toimipisteensä. Evolla on tutkittu riistaa ja kaloja sekä kalavesiä pitkään jo vuodesta 1892. Tämän vuoden loppuun mennessä perinteikäs tutkimusasema hiljenee lopullisesti, kun väki ja irtaimisto siirretään muualle.
Supikoirat ovat lisääntyneet huomattavasti Kokkolan kaupunkialueella. Metsästysseurat virittelevät kuun lopulle yhteistä tehopyyntiä öisten kulkijoiden harventamiseksi.
Puhdasta sutta on kohta vaikea löytää Suomen luonnosta, lataa eläköitynyt suurpetotutkija Erik S. Nyholm. Hänen mukaansa koirasusien määrä lisääntyy koko ajan. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija ei tyrmää väitettä, mutta kaipaa todisteita.
Suurista tilhiparvista ei ole juurikaan havaintoja suuressa osassa maata. Lintuharrastajien havaintojen perusteella pääosa tilhistä on vielä pohjoisessa, Rovaniemi–Kemi-akselilla. Tavanomaisena vuonna tilhiparvet olisivat jo miehittäneet pihlajat ainakin Pohjanmaalla.
Tämän vuoden touko-, kesä-, elo-, syys- ja lokakuu ovat olleet lämpimimmät kuin yksikään vastaava kuukausi koko sinä aikana, kun maailmanlaajuisia ilmastotilastoja on pidetty. Lokakuussa erityisesti merten lämpötila nousi ennätykseen.