Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus haluaa antaa kiitosta Porin ympäristövirastolle, jonka toimintaa Kokemäenjoen nikkelionnettomuuden aikana on arvosteltu. Hannuksen mukaan virasto toimi hyvin verrattuna ely-keskukseen.
Forssan vesihuoltoliikelaitos on koepumpannut vettä Lopen Räyskälästä jo toukokuusta lähtien. Paikalliset asukkaat väittävät, että koepumppaukset ovat syynä vedenpintojen laskuun niin järvissä kuin kaivoissakin. Tiistain vastaisena yönä joku tai jotkut saivat tarpeekseen forssalaisyhtiön pumppauksista ja tuhosivat vedenpumppaamon.
Antero Raipalo on omistanut elämänsä luonnon hoitamiselle. Hän on metsämies, joka muistaa myös antaa metsälle vähintään sen, minkä ottaakin.
Maa- ja metsätalousministeriö esittää ilveksen kaatokiintiön pitämistä entisessä kokoluokassa. Maa jaetaan esityksen mukaan kuitenkin uusiksi: läntiseen ja itäiseen osaan. Suurempi osa kaatokiintiöstä tulisi Länsi-Suomeen, missä ilveksillä on paremmat lisääntymismahdollisuudet kuin idässä.
Maa- ja metsätalousministeriö haluaa luopua kokonaan ilveksen kaatokiintiöstä poronhoitoalueella. Ministeriö perustelee asiaa sillä, että poronhoitoalueen ilvesten kanta-arvio on epäluotettavampi kuin muualla maassa.
Tutkijan mukaan uusi lukkilaji pystyy elämään Suomessa ja populaatio näyttää pysyvältä. Lukeista ja valeskorpioneista on tekeillä määritysopas.
Pietarsaarelainen Jan Backman elää ekologista elämää. Hän liikkuu nojapyörämäisellä velomobiililla matkan työpaikaltaan puuveneveistämöltä kotiin, joksi pian muodostuu muutaman neliön itsetehty mökki. Backman kasvattaa ruuastaan itse osan, tulevaisuuden tavoitteena on omavaraistalous.
RKTL:n kalanviljelylaitoksella Tervossa on helteen takia kuollut jo niin paljon kirjolohia, että sen uskotaan vaikuttavan merkittävästi ensi vuoden kala- ja mätitoimituksiin. Laitokselta lähtee vuosittain parisataa toimitusta Suomeen ja ulkomaille.
Ympäristökeskuksen mukaan pesien määrä lisääntyi eniten Suomenlahdella Porvoon ja Virolahden välillä. Merimetsokannan kasvu on hidastunut huomattavasti 2000-luvulla.
Koko maassa pesiviä pareja on jo yli 20 000. Eniten merimetsojen määrä on lisääntynyt Suomenlahdella.
Mustikkavuosi on ollut eräiden arvioiden mukaan huonoin vuosikymmeniin. Satakuntalainen marjojen välittäjä kertoo, että marjaa kyllä löytyy, mutta marjastajalta vaaditaan taitoa ja työtä.
Helteinen heinäkuu on saanut retkeilijät liikkelle. Esimerkiksi pieni Karhunkierros on vetänyt jälleen tänä kesänä viime vuotista enemmän väkeä.
Punahärö elää vanhoissa järeissä haapapuissa, joita on Suomessa hyvin vähän. Kuhmoisten lajilöytö kertoo samalla laajemmin haavan elinympäristön tilasta.
Helteellä kannattaa kastelu malttaa jättää ilta- ja yöaikaan. Luonnonvesi on kasveille ihanteellinen kasteluun, mutta myös vesijohtovesi käy. Tärkeää on, ettei järkytä kasvien juuria liian kylmällä vedellä.
Kokkola ja Kalajoki ovat mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään typen vaikutusta Perämeren rannikkovesiin. Tutkimustulosten perusteella jätevedenpuhdistamoille saatetaan antaa uusia puhdistusmääräyksiä. Tämä tietäisi vesilaitoksen mukaan kalliita investointeja ja jätevesimaksujen nousua.
Pitkään jatkunut kuuma on saanut pistiäiset aktivoitumaan. Mehiläisten, ampiaisten ja kimalaisten pesiä ei kannattaisi hävittää turhaan, sillä kyse on hyödyllisistä eläimistä.
Jättipalsami, kurtturuusu ja jättiputki valtaavat alaa kotimaiselta kasvillisuudelta. Osissa Lounais-Suomea taistelu jättipalsamin kanssa on hävitty.
Heinäkuussa tehtyjen laatumittausten mukaan Keski-Pohjanmaan uimarannoilla kelpaa polskia. E-kolibakteeriarvot ovat matalalla jokaisella mittauspisteellä.
Oikukas sää on pienentänyt monen kalastajan saaliita. Esimeikiksi kuhaa ei välttämättä ole löytynyt takavuosien varmoista paikoista.
Ruukkukasveihin istutettu kotipuutarha takaa leppoisan kesän, sillä kastelu on avomaata paljon helpompaa, joskin tiheämpää. Helteillä kotipuutarha on kovilla, silloin näkyy se onko perusta mietitty oikein. Hyvä suunnittelu ja oikea kasvien valinta auttavat. Esimerkiksi lamohietakirsikka, katajat, maksaruohot ja monet rikot sietävät kuumuutta. Helteillä voi iloita siitäkin, etteivät kotilot ja etanat lisäänny entiseen malliin.