Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Monet maat vaativat Etelämantereen merialueiden suojelua, mutta Venäjä ja Kiina voivat halutessaan estää päätöksen. Luonnonsuojelujärjestöt ovat katkeria, sillä viime kerralla Venäjä ja Kiina perustelivat kieltoaan suojelualueiden laajuudella. Nyt supistettu ehdotuskaan ei kelvannut.
Niin sanotuissa virikealtaissa kasvaneet kalat osaavat hyödyntää ravintoa paremmin kuin normaalisti kasvatetut. Virikekalat eivät myöskään jääneet helpommin saaliiksi.
Sonkajärvellä on tehty useita havaintoja yksin liikkuvasta sudesta viime päivien aikana. Poliisin mukaan suden käyttäytyminen on muuttunut röyhkeämmäksi päivä päivältä.
Vapaaehtoisen metsiensuojeluohjelman METSOn avulla on suojeltu lähes 30 000 hehtaaria suomalaista metsää. Eniten vapaaehtoisia soiden ja metsien suojelupalstoja on Etelä-Savossa.
Suomen riistakeskus poistaa metsäpeuroja Kainuun poronhoitoalueelta. Tarkoituksena on ylläpitää rotupuhtautta ja estää kesyporon villiintyminen.
Sääolosuhteet ovat vaihdelleet lokakuussa laidasta laitaan. Aurinko, sade, sumu ja pakkanen ovat tehneet vuorotellen tekosiaan. Kaikeksi onneksi keskisuomalaisilla on ollut kamera käden ulottuvilla. Mukaan mahtuu myös viikonvaihteen Halloween-tunnelmaa.
Maa- ja metsätalousministeriö selvitti torstaina suomalaisten eläinpuistojen kiinnostusta pandan hankkimiseksi Suomeen. Kiinnostuksensa esittivät Ähtärin ja Ranuan eläinpuistot. Esimerkiksi Ranualle panda olisi hyvin toivottu vieras, kerrotaan eläinpuistosta.
Viime viikonlopun laulujoutsenien laskenta meni Kainuussa samalla tavalla kuin kolmena aiempana vuonna. Laskettavat ehtivät lähteä.
Eläinlääkärien ja maatalouden asiantuntijoiden ryhmä on huolissaan suurpetojen aiheuttamista ongelmista. Eläinsuojia ei ole aina suunniteltu pitämään petoja ulkopuolella. Myös viljelijät kokevat pitkästä aikaa turvattomuutta tilalla liikkuessaan. MTK:n ryhmä toivookin apua poliisilta, jotta ihmisten kärsivällisyys ei lopu.
Huonona pihlajanmarjavuotena tilhet ovat ohittaneet Etelä-Suomenkin jo lokakuun lopussa. Nyt tilhet ovat ruokailemassa vasta Kainuun korkeuksilla.
Pohjoisen pakkaset ovat lennättäneet ennätysmäärän laulujoutsenia etelään. Kanta-Hämeessäkin tehtiin yli tuhat joutsenhavaintoa viime vuotta enemmän.
Maan suojelu neliömetri kerrallaan ei ole kerännyt suurta suosiota. Suomalainen Geocollectors ostaa maa-aloja, jotka myydään eteenpäin luonnonsuojelusta kiinnostuneille verkossa. Myytävänä on toistaiseksi ollut suota Kittilästä. Kaupaksi hehtaarin alueesta on mennyt vasta kymmenesosa.
Kokkolan kaupungin vetämässä kolmivuotisessa projektissa on keksitty parikin ojitukseen liittyvää keinoa, joilla happamien sulfaattimaiden syntyä voisi ehkäistä. Keinot pitäisi nyt saada tekijätason tietoon, sillä usein luonnon kannalta tärkeät ratkaisut tehdään kaivinkoneen ohjaamossa.
Rottien myrkyttäminen on Ruotsissa yksityishenkilöiltä kielletty. Suomessa tilanne on kuitenkin toinen, vaikka monet ovatkin luulleet, että rotanmyrkkyä ei enää yksityisille henkilöille myydä.
Suunnitelmat jättiläispandan saamiseksi suomalaiseen eläintarhaan etenevät. Maailman suosituimmaksi eläimeksi kuvattu panda saatetaan saada tänne jopa jo parin vuoden kuluessa.
Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen suojelussa on otettu suuri askel eteenpäin. Ala-Koitajoen kunnostetuilta koskialueilta on löydetty kutupesiä ja mätimunia. Järvilohet ovat lisääntyneet luontaisesti alueella vuosikymmeniä sitten.
Ähtärissä selvitetään loppusyksyn aikana mahdollisuudet tuoda eläinpuistoon jättiläispanda Kiinasta. Pandan tuomisesta Suomeen johonkin eläintarhaan on keskusteltu torstaina maa- ja metsätalousministeriön järjestämässä kokouksessa.
Uudella sivustolla voi tarkastella turvetuotannon sijainteja ja vesistöihin kohdistuvaa kuormitusta. Myös maa- ja metsätalouden aiheuttamaa kuormitusta voi seurata palvelussa.
Muun muassa Kainuussa, Puolangalla on havaittu outoa tautimaista pesimää järripeipon jaloissa.
Sikarutto ja villisikojen tekemät peltovahingot aiotaan Suomessa estää pitämällä villisikakanta kohtuullisella tasolla. Metsästäjät sekä maa- ja metsätalousministeriö toteuttavat yhdessä suunnitelman, jolla villisikojen määrä pidetään hallinnassa.