Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Kurikasta löytyneestä laajasta pohjavesiesiintymästä toivotaan helpotusta myös Vaasan juomavedelle. Koepumppaukset ovat alkaneet ja ensimmäiset tutkimustulokset ovat lupaavia. Muodostelmat ovat peräisin useista eri jääkausista, jopa ikiaikojen muinaisesta joesta.
Vantaanjoen taimenella menee todella hyvin. Tämä oli jo neljäs vuosi peräkkäin, jolloin Vantaanjoen vesistössä tehtiin erittäin runsaasti taimenen kutuhavaintoja. Vaelluskalojen uhat ovat silti samat kuin aikaisempina vuosina. Kalastuslain uudistuksesta toivotaan tukea vaelluskalojen matkan turvaamiseksi.
Savukoskelta Urho Kekkosen kansallispuistosta on löydetty viisisataa kovakuoriaislajia. Pohjoisen lajirunsaus yllätti tutkijat. Erityisen rikasta lajisto oli Jaurujoen metsäpaloalueella, joka on Suomen suurin palo pitkään aikaan.
Porin Vesi juoksuttaa jätevettä Kokemäenjokeen viemäritöiden takia. Jokeen joutuu Porin keskustan lähellä 7 000 kuutiometriä.
Lapsiperheiden kertakäyttövaipoista muodostuu vuodessa jopa yli tuhannen kilon jätekasa. Kaatopaikoilla hajotessaan vaippamytyt tuottavat metaania ja joskus myös haitallisia valumia. Kotitalousjätteestä hyödynnetään yhä suurempi osa, mutta kestovaippa on edelleen ekologisin vaihtoehto.
Imatralla jo muutaman vuoden ajan uiskennellutta valkoista sinisorsaa on väitetty ankan ja sinisorsan risteytymäksi. Lintututkija tyrmää väitteen, koska ankka ja sinisorsa ovat periaatteessa samoja lintuja.
Jormaskylä–Korholanmäki-osakaskunnan puheenjohtaja Leo Schroderus vaatii ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosta määräämään Sotkamon Nuasjärvelle suunnitellulle purkuputkelle ympäristövaikutusten arviointimenettelyn. Schroderus on lähettänyt asiasta kirjeen ympäristöministerille Jormaskylä–Korholanmäki-osakaskunnan nimissä. Osakaskunta ei ole käsitellyt asiaa.
Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi Kainuun ELY-keskuksen päätökset neljän liito-oravan esiintymisalueella olevan leimikon osalta. ELY-keskuksesta todetaan, että asia ei ole yksiselitteinen.
Tampereen kaupunki tutkii, voisiko Lielahden vanhan tehdasalueen edustalla hyllyvää nollakuitua esimerkiksi polttaa energiaksi.
Porin kaupunginvaltuustossa kaikki ryhmänjohtajat vihreitä ja kokoomusta lukuunottamatta asettuivat kriittiselle kannalle asutuksen lähellä sijoitettavia tuulivoimaloita kohtaan. Pori on eräs Suomen tuulivoimarakentamisen keskittymistä.
Pilkkikeli on Kainuussa tällä hetkellä kaukainen ajatus. Avovettä on vielä paljon, joten vetouistelukin olisi mahdollista. Talvikalastajan kannattaa käyttää voimakkaita värejä ja laiskasti uivia vieheitä.
Vuollejokisimpukan lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus on tarkkaillut mm. meriuposkuoriaisen esiintyvyyttä.
Suolapulssi on alkanut viikonlopun aikana, Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Kai Myrberg kertoo. Edellinen yhtä suuri suolapulssi on ollut Itämerellä kymmenkunta vuotta sitten.
Niin sanottu Palokki-työryhmä esittää Palokinkosken vapauttamista sekä ympäristön kunnostamista järvilohi- ja järvitaimenkannan pelastamiseksi Vuoksen vesistössä. Nyt ryhmä pyrkii saamaan maakuntahallitukset asian taakse.
Turun yliopisto keräsi kansalaisilta punkkihavaintoja kesän ja syksyn ajan. Yli 4 000 havaintoa todistaa, että punkkeja on entistä laajemmalla alueella ja yhä enemmän. Puutiaiskannat ovat vahvoja erityisesti Ahvenanmaalla, Lounais-Suomessa ja Järvi-Suomessa.
Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan yhden suden metsästämiseen Kainuussa. Suden metsästys voidaan aloittaa, kun susi on tullut riittävän lähelle asustusta tai se on käynyt koiran kimppuun.
Sonkajärvellä jahdattiin sunnuntaina ilvestä parinkymmenen metsästäjän voimin. Ilvesjahdin uskotaan käynnistyvän voimakkaammin tammikuussa, kun lunta on enemmän.
Maahamme suunnitellut tuulivoimalat sijoittuvat pakosta luontomme kannalta harvinaisten eläinten ja kasvien asuinalueille. Sekä voimala että luonto yleensä mahtuvat selvityksiä tehneen Pekka Helon mukaan samoille seuduille.
Akupunktiohoitoja antavan Edurne Cornejon mukaan akupunktiohoito kiihdyttää kehon omia paranemismekanismeja eikä aiheuta sivuoireita kuten jotkin lääkkeet saattavat aiheuttaa.
Hento, vaalea ja pitkätukkainen tyttö kertaa rauhallisesti tapahtumia ikimuistoiselta jahtireissulta. Tuoreen metsästyskortin omistaja Marikki Juntunen oli isänsä Heikki Juntusen kanssa Sarvinki-Tuprava Erä ry:n jahtimailla Enon ja Ilomantsin välillä, kun heidän passipaikalleen osui iso naarashirvi. 11-vuotias Marikki aloitti metsästäjän uransa isolla kaadolla ja aikoo seuraavaksi siirtyä pikkuriistaan, haulikko on jo tilauksessa.