Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset

Lappi ja Itä-Suomi ovat saaneet paksun lumipeitteen.
Pelon opettamisesta kauniimmillakaan keinoilla ei ole hyötyä, jos ihmishajun lähelle hakeutumista toisaalla vahvistetaan, kirjoittaa Tuire Kaimio.
Joulukuun alkua on eletty pikkupakkasessa ja luntakin on paikoin satanut. Sääkuvaajien otoksissa onkin jo kosolti talven tuntua.
Saksalaisen Ich Geh' Angeln-videoblogin heput kävivät kesällä Suomessa viikon kalastuskiertueella. Nyt heidän videonsa esittelee pohjoista eksotiikkaa kymmenille tuhansille kalastuksen ystäville.
Australia antoi riutan tilasta selvityksen Unescolle, joka viime vuonna harkitsi riutan asettamista uhanalaisten luontokohteiden listalle sen kunnon heikentymisen vuoksi.
Sudet ovat tappaneet alkuvuonna Suomessa yli 30 koiraa, jälleen eniten Itä-Suomessa. Metsästäjät voisivat käyttää koko maan kaatolupakiintiön Pohjois-Karjalassa.
Yhdeksäsluokkalaisten tiedot ilmastonmuutoksesta ovat puutteellisia tai jopa vääriä. Väitöstutkimuksen mukaan huolestuttavan moni uskoo sen olevan uhka vasta kaukana tulevaisuudessa.
Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission mukaan asiaa ei ole tiettävästi selvitetty koskaan aikaisemmin.
Rauhaa Hossasta hakemaan lähtenyt yrittäjä on iloinen siitä, ettei saanut haluamaansa. Myös poropuistossa varaudutaan jo kansallispuiston aiheuttamaan väkimäärän kasvuun.
Kasvatetuilta lohikalojen poikasilta leikataan rasvaevä, jotta ne erottaa luonnonkaloista. Evän leikkaus pitää tehdä käsityönä. Iissä leikataan syksyn aikana puolimiljoonaa kalanpoikasta kynsisaksilla.
Hossan kävijämäärä lähti nousuun, kun siitä päätettiin tehdä kansallispuisto. Alueen yrittäjät arvelevat, että kansallispuistotittelin vaikutuksia ei vielä edes ymmärretä.
Kaupungin eläinlääkärit harkitsevat tutkintapyynnön jättämistä karppilammen kalojen laiminlyönnistä.
Jos karpit haittaavat lammen muuta käyttöä, ne pitää Animalian mukaan siirtää muualle.
Suomen riistakeskus myönsi ensimmäisen poikkeusluvan marraskuun alusta, mutta sutta ei saatu satimeen kolmen viikon aikana. Isosydänmaan paliskunta sai jatkoluvan joulukuun puoliväliin saakka.
Täyssähköautoja on myyty tänä vuonna Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan alle 200 kappaletta. Viime vuonna määrä oli hieman suurempi.
Pohjois-Karjalassa virtaavan Ala-Koitajoen soraikoista on etsitty äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen kutupesiä.
Lukuisia kertoja asuinrakennusten pihoilla viime viikolla pyörinyt susi on ammuttu Lieksassa. Poliisi päätyi ampumispäätökseen, kun muut keinot eivät tehonneet.
Kotini on pieni, mutta se jatkuu ulkona, kirjoittaa oravanpyörästä hypännyt ja maaseudun rauhaan muuttanut Kaarina Davis.
Kuluneella viikolla on satanut lunta, räntää ja vettä. Sääkuvaajat ovat tallentaneet otoksiinsa muun muassa lintujen ruokailuhetkiä ja marraskuun vähävärisiä maisemia.
Lukuisat petoyhdysmiehet ovat ryhtyneet lakkoon Pohjois-Karjalan rajakunnissa Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän susiarvion takia.
Riistaihmiset odottavat minkälaisiin jatkotoimiin viranomaiset ryhtyvät.
Jokien ja järvien jään kantavuutta on vaikea arvioida ja paikalliset erot jään kantavuudessa ovat suuret.
Kokkola päätti lopettaa lisähapen antamisen tekolampeen istutetuille karpeille. Nyt moni pelkää kalojen puolesta. Ympäristösihteeri Juhani Hannila rauhoittelee tilannetta ja kertoo, että kalat voivat tällä hetkellä hyvin.
Hausjärveläisen lampurin mukaan linnut ovat nokkineet reikiä elävien lampaiden nahkaan. Luontotoimittaja ihmettelee poikkeuksellista tapausta.
Uhanalaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja hoidetaan parhaillaan Konneveden tutkimusasemalla lisääntymiskuntoon. Konnevedelle on siirretty runsaat sata raakkua.
Arktisen alueen ilmaston lämpenemisen nopeus järkyttää tutkijoita. Jääala on selvästi tavanomaista pienempi, millä on huomattavat seuraukset ilmastolle.
Metsän salainen elämä on valittu vuoden luontokirjaksi. Sen tähtiä ovat limasienet ja pienet jäkäläpilkut.
Maanjäristyksen vahingot näyttävät jäävän pelättyä pienemmiksi. Japanin viranomaiset poistivat tsunamivaroituksen aamuyöllä Suomen aikaa.
Helsinki on tilannut saastuneen Maunulanpuron kunnostuksesta konsulttiselvityksen. Kunnostuksen kustannukset saattavat jäädä kaupunkilaisten kontolle.
Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueen ympäristölupatarvetta pohditaan seuraavaksi Vaasan hallinto-oikeudessa. Myös Kokkolan kaupunki on valittanut ELY-keskuksen lupapäätöksestä.