Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Katariina Karjalainen ja Alice Saari ovat parikymppisiä ja huolissaan mehiläisten sekä muiden pölyttäjien tulevaisuudesta. Naiset käynnistivät Mehiläisteko-kampanjan, joka pyrkii vaikuttamaan mehiläisten ja muiden pölyttäjien hyvinvointiin pienten tekojen avulla.
Vielä vuonna 2014 jokainen englantilainen käytti 140 muovipussia vuodessa.
Kesämökin uusi laituri laitetaan usein tismalleen samaan paikkaan mihin isoisäkin sen vuosikymmeniä sitten rakensi, vaikkei se paras paikka olisikaan. Mökkitontti, rannan muoto sekä käyttötarkoitus kannattaa miettiä ennen uuden laiturin hankkimista. Laiturin koossakin usein kitsastellaan.
Ampiaiset ovat tänä kesänä joutuneet työttömiksi poikkeuksellisen aikaisin. Ärhäkät hyönteiset pörräävätkin nyt monen pihalla oleskelevan riesana ja me selvitimme, miten ampiaisista pääsee eroon.
Simojoella lohia on noussut vilkkaimpina päivinä yli 300 kun aiemmin ennätystahti on ollut sata kalaa päivässä. Myös Tornionjoella odotetaan 100 000 lohen ennätyksen rikkoutuvan pian.
Vapaaehtoisellä talkooleirillä huhkitaan kolmen päivän ajan Björköbyn saaristossa. Leirillä raivataan saaristonummia, jotta lampaat pääsevät paremmin laiduntamaan alueilla. Lisäksi kunnostetaan alueen luontoreittejä.
Heinäkuun loppua kohti on eletty hetkittäin helteisessä säässä. Sääkuvaajien otoksissa loistavat muun muassa poutapäivät, perhoset ja kukkivat lumpeet.
Merikotkien siirtyminen lähemmäs ihmistä kertoo siitä, että laji ei ole enää aivan niin uhanalainen kuin aiemmin.
Pelätty Yhdysvaltain länsirannikon hirviö, alligaattoriluuhauki on muuttumassa jahdatusta pedosta lähes hyötyeläimeksi. Sen on huomattu säätelevän nopeasti leviävän Aasian karpin kantoja.
Puolangalla tuli taivaalta alas rakeita, joista suurimman halkasija oli peräti 3–4 senttimetriä.
Lyytikkälän osakaskunta on jättänyt poliisille tutkintapyynnön kalastajan toimista. Osakaskunta pelkää uhanalaisen saimaannieriän emokalojen joutuvan trooliin.
Lepakot lähtevät liikkeelle päiväpiiloistaan hieman auringonlaskun jälkeen. Silloin niitä voi nähdä paljain silmin vaaleaa taivasta vasten.
Luontokuvaaja Juha Taskisen pystyttämä kamera kuvaa sääksiperheen elämää harvinaisessa kivenlohkareen päälle tehdyssä pesässä.
Länsi-Siperiassa ainakin 13 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon ja yli tuhat poroa kuollut pernaruttoepidemian vuoksi. Ihmisiä on evakuoitu helikoptereilla tautivaaran takia.
Suomi aloittaa ensi vuonna Arktisen neuvoston johtajana. Sen jäsenistä etenkin Norja ja Venäjä ovat keskeisiä kalastajia pohjoisilla merialueilla.
Tuhannet vapaaehtoiset kävelevät parhaillaan maastossa ja laskevat kaikki näkemänsä teeret, metsot, pyyt ja riekot. Laskentatulokset vaikuttavat suoraan metsästysaikoihin. Alustavien ja varovaisten arvioiden mukaan lintukannat heikkenivät viime vuodesta.
Lapissa ei ole tänä vuonna ollut tavanomainen kesäsää. Varsinkin Länsi-Lapissa sateita on ollut poikkeuksellisen paljon jopa sadan vuoden mittakaavassa. Lämpöäkin on saatu Lappiin keskivertokesää enemmän, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.
Mehiläishaukkakanta on Suomessa vähentynyt pitkään, mutta tänä vuonna lajin pesintä on runsaan ampiaisvuoden vuoksi onnistunut hyvin.
Satakunnassa merimetsojen määrä on vähentynyt merkittävästi, kun lintujen häirintä sai Merikarvian populaation muuttamaan Pohjanmaalle ja Poriin. Nyt merimetsojen häirintää joudutaan pohtimaan myös Pohjanmaalla.
Puutarha tavoitteli terveyspommina tunnetusta nokkosesta uutta hittiä vihannestiskille. Siitä on yritetty tehdä salonkikelpoinen vitamiinipommi. Kaupan mukaan yrtti on ehkä liian erikoinen suomalaiseen makuun, sillä vihanneshyllyiltä sitä ei ole ostettu odotetusti.