Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

Taidemaalari Albert Edelfelt sai harmaita hiuksia yrittäessään tallentaa hopean, kullan, rubiinin, topaasin ja onyksin väreissä laskevan auringon maalauskankaalle. Mies kuitenkin onnistui työssään, sillä syntynyt teos päätyi aikanaan Ateneumin taidekokoelmiin, ja myöhemmin maalauspaikkakin sai muistokiven. Tänä kesänä Albert Edelfeltin matkat alkavat jälleen, kun Tammelassa järjestetään kulttuurikävely taidemaalarin jalanjäljillä.
Kesän hillasadon määrä ja laatu ovat vielä arvailujen varassa. Ranualainen Tauno Lauri testasi, kykeneekö ihminen edesauttamaan hyvää hillasatoa. Hän ryhtyi hyönteisten rinnalle hillankukkien pölyttäjäksi.
Elävä Itämeri -säätiön perustaja ja Cargotec-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin nauttii kesästä Kvidjan kartanollaan Paraisilla. Hän on tekemässä 800 hehtaarin tilasta Itämeren mallitilaa. Tavoitteena on sekä ravinne- että energiaomavaraisuus.
Vaikka ainakin lämpömittarin mukaan kesä on antanut koko viikon odottaa itseään, sääkuvaajien otoksissa on jo lämmön tuntua.
Asiantuntijan mukaan metsänomistajat ovat olleet ehkä turhan optimistisia puuston toipumisesta, minkä vuoksi tukihakemukset eivät ehtineet uuden lain vaatimassa aikataulussa.
Keskisuomalaisten järvien muikkukannat ovat parantuneet vuodentakaisesta tilanteesta. Mikään huippuvuosi ei kuluva kesäkään ole, mutta Luonnonvarakeskuksen mukaan kohtalaisia muikkusaaliita sopii odottaa.
Sinilevät ovat runsastuneet järvillä hieman, mutta niitä on edelleen keskimääräistä heinäkuun alkua vähemmän.
Tutkijat pelkäsivät, että äärimmäisen uhanalainen harjusinisiipi olisi kärsinyt viime vuoden ja tämän vuoden kylmistä kesäkuista. Yllättäen viikon aikana on nähty runsaasti harjusinisiipiä sen ainoalla suomalaisella elinpaikalla Säkylässä, Porin prikaatin ampuma-alueella.
Lumisen talven ja alkukesän sateiden vuoksi Lapissa ovat pohjavedet korkealla ja vesistöt täynnä vettä. Lapin Ely-keskuksen vesistöinsinöörin Juha-Petri Kämäräisen mukaan vesistöjen vedenpinta on keskimääräistä korkeammalla koko Lapissa. Myös pohjavedet ovat tavanomaista korkeammalla.
Marjastuskauden lähestyminen tietää jälleen piikkiä viranomaisten etsintätehtävien tilastoon. Maastoon mennessä onkin syytä muistaa perussääntö: jonkun läheisen on aina syytä tietää minne olet menossa ja milloin olet tulossa.
Melko harvoin tavattava litteähukankorento ilahdutti lappeenrantalaista Markku J. Hytöstä. Hyönteistutkijan mukaan korento ei ole kovinkaan harvinainen mutta se on erityisen näyttävä hyönteinen.
Maakellari kuuluu mummolan pihapiiriin, mutta rakennetaan niitä uusiakin. Tyypillinen uuden maakellarin rakennuttaja on kestäviä arvoja tunnustava nuoripari tai intohimoinen säilöjä.
Australia lupasi kieltää ruoppausjätteen dumppaamisen valliriutalle. Se sanoi myös estävänsä suursatamien laajentamisen riutan sisällä ja sen lähellä.
Rovaniemellä Auttin kalaportaiden rakennushanke on keskeytynyt. Auttin osakaskunnan puheenjohtaja Timo Harju-Autti sanoo, että hankkeen kaikki luvat eivät olleetkaan kunnossa.
Lähiluonnosta löytyvien villiyrttien poimiminen ja hyödyntäminen ovat nopeasti nousseet jopa muoti-ilmiöksi. Yhdeksi luonnon "hittituotteista" ovat nousseet kuusen vuosikasvaimet eli kerkät, josta tehdään muun muassa siirappia.
Näkyykö rantavedessä vihreitä hiutaleita? Havaintolähettiin kansalaiset voivat lähettää havaintoja vesien levistä, näkyvyydestä ja lämpötiloista.
Perhossa alkutalvesta ammuttujen susien iän selvittäminen viivästyy. Kuljetuksessa sattuneen virheen vuoksi tutkimusnäytteet on lähetettävä uudelleen Yhdysvaltoihin.
Tänä kesänä sinilevää on löydetty Oulun alueella peräti kolmesta järvestä viileistä säistä huolimatta. Valtakunnallisesti sinilevää on kuitenkin hieman tavallista vähemmän, mutta lämpimät säät lisännevät leväkukintoja.
Kolarin kunta julkaisee mobiilisovelluksen lohitilaston ylläpitämiseen. Uuden mobiilisovelluksen avulla lohestaja voi päivittää saaliinsa kunnan ylläpitämään lohitilastoon vaikka veneestä. Lohisovellus mahdollistaa tilaston mahdollisimman reaaliaikaisen ylläpidon.
Koskella kattohaikarapariskunnan pesueesta yksi on löytynyt menehtyneenä. Syytä tapahtuneeseen voi vain arvailla.