Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Jyväskylä > Kilpisen koulu > Oppiminen ja kasvatus > Oppiaineet > Biologia >

Biologia

YLLÄPITOON >>    
Kilpisen koulun uudet kotisivut löytyvät osoitteesta
https://peda.net/jyvaskyla/kilpisenkoulu
Tiedote päivitetty: 04.08.2014 15:24

BIOLOGIA

Biologian sivuilla on linkkejä ja tehtäviä 7-9 luokkien aihealueisiin liittyen. Vasemmalta olevasta palkista löytyvät luokkatasokohtaiset sivut. Tervetuloa tutustumaan!

Alla linkit perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (laadittu 31.5.2011)

Alta löytyvät viimeisimmät YLE:n ympäristöön ja kehitykseen liittyvät uutiset. (Säännöllisesti päivittyvä RSS-syöte.)

Tietoa Metsävisasta johon koulumme 9.luokat vuosittain osallistuvat

 
Kuva
 

Yle Uutiset | Luonto | Tuoreimmat uutiset

YK:n yliopisto kuvailee kaatopaikkoja "urbaaneiksi kaivoksiksi", joista voisi saada talteen suuret määrä arvokkaita materiaaleja. Viime vuonna kaatopaikoille vietiin elektroniikkajätteen mukana mm. 11 miljardin dollarin arvosta kultaa.
Rantojen ja meren roskaantuminen on paheneva ongelma myös Helsingissä. Erityisesti muoviroskat ovat haitallisia, koska eläimet voivat sotkeentua niihin tai syödä niitä. Tämän vuoksi Helsinki ja Tallinna siivoavat merenrantaa roskasta talkoilla lauantaina 18. huhtikuuta.
Kipsimenetelmällä maatalouden päästökuormituksia voitaisiin vähentää arviolta jopa kolmanneksen. Asiantuntijan mukaan esimerkiksi meren sinileväkukinnot vähenisivät merkittävästi.
Lumen väistyttyä puutarhoista voi paljastua ikäviä yllätyksiä. Esimerkiksi myyrät ovat saattaneet pureskella hedelmäpuiden ja pensaiden runkojen tyvet tai syödä latvaversoja ja kärkisilmuja. Niitä voi yrittää karkottaa hajuilla, ja tuhoja paikata hoitoaineella ja pelastussilloilla.
Puhdistamon teho on vaihdellut hyvästä heikkoon. Ensi viikolla tehdään huolto, jonka aikana paperitehtaan prosessivedet ohjataan Eurajokeen. Valvova viranomainen muistuttaa vastuusta.
Viime vuosi oli myös mittaushistorian lämpimin, mutta tänä vuonna tehtäneen uusi ennätys, arvioi Yhdysvaltain sää- ja valtamertentutkimuslaitos NOAA.
Urbaani satama-allas Hietalahdessa vetää kalastajia luokseen. Kaapelitehtaan edustalta pyydetään silakkaa sekä niiden perässä saapuvia taimenia. Moni kalastaja ei kuitenkaan noudata kalastusasetusta, vaan ottaa saalikseen alamittaisia taimenia.
Talviunien jälkeen karhut ovat lähteneet liikkeelle. Havaintoja on tehty useissa kunnissa muun muassa Suomenselän alueella ja Isojoella, mutta erityisen paljon Pohjanmaan rannikkoalueilla kuten Kristiinankaupungin Lapväärtissä ja Vähänkyrön Merikaarossa. Merikaarrossa karhut ovat tepastelleet jopa asutuksen keskellä.
Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymän ympäristöjohtaja Martti Veteli pitää Talvivaarasta etelään suuntautuvia juoksutuksia perusteettomina. Vetelin mielestä moninkertainen sulfaattikuormituksen ylitys suhteessa ympäristölupaan ei voi olla ely-keskuksen määräysvallassa.
Riihimäellä jännitetään parhaillaan saako Sammalistonsuon tekopesä ensimmäisen kattohaikara-asukkaan. Riihimäellä on tehty jo viikon verran havaintoja kattohaikarasta, joka näyttää viihtyvän hyvin kosteilla hämäläispelloilla.
Järvien jääpeite on kuluneella viikolla sulanut suorastaan silmissä. Keskisuomalaiset sääkuvaajat ovat ikuistaneet paitsi jäistä vapautuvia vesiä myös pyryjä ja kevään ensimmäistä kukkaloistoa.
Kansainvälinen televisioryhmä yllättyi, kun ei päässytkään luonnossa tarpeeksi lähelle suomalaisia suurpetoja. Lähikuvia lähdettiin hakemaan Ranuan eläinpuistosta. Luontodokumenttien kuvaamisen haaste on, että eläimet eivät välttämättä liiku kuvausryhmän aikataulun mukaisesti.
Suurin osa Suomen metsistä on jo sellaisenaan luomua, mutta metsän antimia ei saa markkinoida luomuna ilman virallista sertifiointia. Esimerkiksi Lapissa kaikki metsät ovat jo luomussa, mikä lisää marjojen hyödyntämismahdollisuuksia.
Tampereen länsiosassa Tesomalla alkaa yhteisöllisen metsäpuutarhan rakentaminen. Tesomalla aiotaan suosia perinteisiä suomalaisia kasveja.
Ensi talvesta ennustetaan heikompaa myyrävuotta. Luonnonvarakeskuksen mukaan Kokkolan alapuolella Etelä-Suomessa kunnon myyrätuhoilta saatanee olla rauhassa jo seitsemättä vuotta peräkkäin.
Kalifornianpyöriästen suojeluun käytetään muun muassa satelliittiseurantaa, lennokkeja sekä meritukikohtia.
Marjo Valtasen tuore väitöstutkimus osoittaa, että kaupunkien asfaltti ja kattopinta-ala lisäävät hulevesien määrää ja vesistöihin laskettavaa haitta-ainekuormitusta. Talvella hulevesien määrä puolestaan vähenee lumikuljetusten vuoksi.
Vuonna 2016 otetaan käyttöön uusi esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelma. Hattulassa päätettiin otettaa härkää sarvista ja laatia opetussuunnitelmat uudella tavalla. Kunnan koko sivistysyksikkö lähti etsimään innoituksen kipinöitä metsästä.
Valkoposkihanhi on merikotkallekin suurherkkua. Kotka ei kuitenkaan tunne oloaan kotoisaksi joutuessaan saalistusreissullaan vääjäämättä ihmisten lähelle.
– Konstsamfundet tuhoaa maaseudun, huutavat mielenosoittajat Purunpään avohakkuualueella. Luonto-Liitto vastustaa Kemiönsaaren hakkuita.