Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Oulussa paneudutaan siitepölyjen, ilmansaasteiden ja lämpötilojen yhteisvaikutuksen merkitykseen astman syntyyn ja oireisiin. Vanha teollisuuskaupunki antaa hyvät puitteet WHO:n yhteistyökeskuksen toiminnalle.  
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan Suomessa on jopa 30 000 amfetamiinien ja opioidien ongelmakäyttäjää. Joukosta noin puolet on Etelä-Suomessa ja kolmannes pääkaupunkiseudulla. A-klinikkasäätiö on huolissaan tarjottavan avun riittävyydestä.
Kumppanin valinta on ihmiskunnan suurimpia mysteerejä. Aisteilla on valtavan suuri merkitys siihen, keneen rakastumme. Varsinkin hajuaisti on myös yhteydessä seksuaalisiin haluihin.
Pohjanmaalla syntyneen elinajanodote on korkein kun taas kainuulaisiksi syntyneillä on odotettavissa lyhyin elämä. THL:lta kerrotaan, että syitä elinajanodotteen vaihteluun on monia.
Marraskuussa alkaa kausi-influenssarokotuksien antaminen ympäri Suomea. Riskiryhmä, jolle rokotus tarjotaan ilmaiseksi on kasvanut vuosi vuodelta. Tänä vuonna riskiryhmään on lisätty lääkehuollon henkilöstö eli muun muassa apteekkihenkilökunta.
Kovan terveysteknologian mobiilisovellukset tekevät tuloaan viihteellisten terveysapplikaatioiden rinnalle. Aiemmin vain ammattikäytössä olleita tekniikoita paketoidaan miniatyyriseen kokoon ja kuluttajien taskuun. Kuopiossa kehitetään hätäpuhelujen tueksi kännykkäsovellusta, jonka avulla voitaisiin auttaa sydänpysähdyksen saanutta potilasta.
Monella iäkkäällä lääkkeitä on paljon. Tiedätkö mihin vaivaan ikääntynyt omaisesi tai läheisesi käyttää lääkkeitänsä? Voisiko huimaus tai huonovointisuus olla lääkkeen haittavaikutus? Entä lääkkeiden yhteisvaikutukset? Geriatrian professori Jaakko Valvanne ja farmasian tohtori Johanna Jyrkkä vastaavat kysymyksiin Ylen livechatissa tiistaina 28.10. klo 18-20.
Sairaanhoitajan Ebola-varustus käy nopeasti tukalaksi. Etenkään riisuttaessa saastuneita suojaimia ei ole varaa virheisiin. Keskussairaaloilla on selkeät toimintamallit voimakasta eristystä vaativien potilaiden hoidosta. Ebolasta epäillyt potilaat kuskataan nopeasti yliopistosairaaloihin.
Suomi siirtyy tulevana sunnuntaina jälleen talviaikaan eli kellon viisareita käännetään tunnilla taaksepäin. Pienikin muutos aikataluissa yhdistettynä pimeään aikaan aiheuttaa yllättävän paljon terveysongelmia.
Varatun ajan joko perumatta jättäminen tai peruminen ihan viime hetkellä tarkoittaa sitä, että lääkäri ja hoitaja ovat ilman työtä varattuna aikana. Esimerkiksi Kainuussa tilanteeseen törmättiin viime vuonna 4 000 kertaa, ja tänä vuonna määrä kasvaa.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva