Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Jatkuva huonojen uutisten kuuleminen voi aiheuttaa ahdistusta ja väsymystä, vaikkei uutinen koskisi lähipiiriä. Paljon esillä oleva tragedia voi myös nostaa omat, aiemmin koetut kriisit pintaan. Asiantuntijat neuvovat, kuinka ahdistuksesta pääsee eteenpäin.
Uutinen ensimmäisestä mahdollisesta Ebola-epäilystä Suomessa hämmensi. Yle Uutisten live-chatissa yleisön kysymyksiin vastasi tartuntatautilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Vilkkaassa keskustelussa pohdittiin muun muassa pitäisikö Ebola-alueelta palaavat laittaa karanteeniin ja montako Ebola-potilasta Suomessa kyetään hoitamaan?
Seinäjoen keskussairaalassa painitaan syyhyepidemian kanssa. Syyhytapauksia on todettu tämän hetkisten tietojen mukaan 33 kappaletta, ja niitä voi ilmaantua infektiolääkäri Janne Laineen mukaan vielä lisää. Syyhypunkki on kiusallinen vaiva, joka leviää tiiviissä ihokosketuksessa ja aiheuttaa sekä ihottumaa että kutinaa.
Tässä vaiheessa ketään ei eristetä, koska eboladiagnoosia ei ole, kertoo Helsingin kaupunginepidemiologi.
Jos influenssaan sairastuminen aiheuttaa ihmiselle vakavan terveysuhan, hän saa rokotteen maksutta. Myös riskiryhmiin kuuluvien ihmisten lähipiirille kuuluu ilmainen rokote. Arviolta jopa puolet suomalaisista täyttää maksuttoman rokottamisen kriteerit.
Tässä vaiheessa ketään ei eristetä, koska eboladiagnoosia ei ole, kertoo Helsingin kaupunginepidemiologi.
Hänestä on otettu ebolatestin lisäksi tutkimuksia muiden trooppisten sairauksien, kuten malarian poissulkemiseksi.
Pelko nostaa yleensä ihmisen vireystilaa, ja keho valmistuu taistelemaan tai pakenemaan. Pelkoa kannattaa käsitellä, mutta pelkojensa kohtaaminen ei välttämättä lievitä niitä vaan herkistää niille entistä enemmän.
Toinen sierain huilii ja toinen tekee töitä. Lääketiede tuntee ilmiön nenäsyklinä. Sen ansiosta limakalvot saavat levätä ja uusiutua. Iän myötä sykli tasaantuu.
Etelä-Karjalan keskussairaalassa on lähes 200 taideteosta virkistämässä potilaiden ja kävijöiden mieliä. Suurin osa taiteesta on tauluja, mutta joukossa on muutama veistoskin.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva