Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Porvoon terveyspalveluiden mukaan Uljaan maitotilalta otetuissa näytteissä on löytynyt sekä yersinia pseudotuberculosis- että Campylobacter jejuni -bakteereja. Porvoon seudulla yersinia-tapauksia on torstaihin mennessä todettu 19. Eviran ja THL:n mukaan vielä ei ole täysin varmaa, että raakamaito on tulehdusepimian syypää, mutta jo nyt näyttö on kohtuullisen vahva.
Kosmetiikan eläinkokeet ovat EU:ssa historiaa, mutta muutoin eläinkokeiden määrä ei ole vähentynyt. Lääkeiden ja kemikaalien testaus sisältää runsaasti eläinkokeita. Osa tutkijoista muistuttaa, että emme ole hiiriä, eikä tauti toimi ihmisessä samoin kuin koe-eläimessä.
Kolmessa lääkepakkauksessa oli aidon lääkkeen sijaan tuntematonta liuosta. Nämä pakkaukset eivät kuitenkaan ehtineet varastosta sairaaloihin asti. Potilaille ei uskota aiheutuneen vaaraa.
Yersinia pseudotuberculosis -tapauksia on havaittu Porvoon seudulla kymmenen ja Helsingissä kuusi. THL selvittää parhaillaan tartuntojen syytä, tässä vaiheessa taudin levittäjäksi epäillään raakamaitoa.
Tekniikka on kehittynyt myös tekohampaiden valmistuksessa. Alaa valtaavaa 3D-tulostusta ei nähdä ammatille uhkana, vaikka se helpottaa ja vähentää käsityötä. Viimeistely tehdään jatkossakin aina käsityönä.
Vanhusten kahtena viimeisenä vuotenaan käyttämistä pitkäaikaishoidon palveluista tehostetun palveluasumisen käyttö on lisääntynyt, kertoo Tampereen yliopiston tutkimus. Kuntien välillä on kuitenkin suuria eroja.
Se alkaa yleensä äkillisellä oksentelulla. Mikään ei tunnu kestävän sisällä. Oksentelujen perään tulee ripuli. Oireet voivat pahimmillaan kestää päiviä. Kuulostaa ihan ihmisten oksennustaudilta, mutta samoista oireista kärsivät koirat vatsataudin yllättäessä.
Keho vaatii liikettä työpöydän ääressäkin. Seisominen on hyvästä, mutta ei jatkuvasti ja väärässä asennossa. Työpöydän ääressä tulisi seistä polvet hivenen koukussa, jalkaterät eteenpäin ja jalat pienessä haara-asennossa.
Kesken leikkauksen herääminen oli yleistä vielä 1980-luvulla. Nukutusaineiden ja tekniikan kehityttyä painajaismaisesta tilanteesta on tullut nykyisin harvinaista. Mahdollista herääminen on kuitenkin edelleen ja yleisintä se on verta vuotavilla onnettomuuspotilailla.
Iskeemiset sydänsairaudet ovat vähentyneet rikkaissa länsimaissa, mutta yleistyneet Itä-Euroopassa sekä Keski- ja Etelä-Aasiassa
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva