Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Yle Radio Suomen Torstai-seurassa vieraillut torniolainen Heikki Laitinen sai punkin puremasta borrelioosin mökkimaisemissaan Simossa, Perämeren pohjukassa kaksi vuotta sitten. Pahimmillaan tartunta uhkasi miehen henkeä.
Vanhusväestön määrän lisääntyessä yhä useampi joutuu miettimään, kuka hoitaa raha- ja muita asioita, kun siihen ei enää itse kykene. Pankit ja sosiaaliviranomaiset suosittelevat tekemään edunvalvontavaltuutuksen.
Jatkossa sekä sydäntoimenpiteet, sydänpoliklinikka että sydäntutkimus keskittyvät samaan yksikköön. Kun hoitotilat sijaitsevat entistä tiiviimmin, poliklinikkakäyntien ja sydäntoimenpiteiden määrää voidaan lisätä.
Kotihoidossa olevien vanhusten selviytymistä helteessä seurataan nyt tehostetusti. Myös hikoillessa poistuneiden suolojen korvaaminen on tärkeää.
Kolean kesäkuun jälkeen heinäkuussa on vihdoin päästy nauttimaan helteisistä aurinkopäivistä. Oikea tankkaus pitää olon hyvänä kuumallakin.
Puutiaisaivokuumetta tavataan yleensä vasta syyskesästä. Nyt Etelä-Karjalassa saatuja tautitartuntoja on ollut jo alkukesästä.
Hellesää näkyy terveyskeskuksen päivystyksessä: osa on uupunut liian vähäisen juomisen takia, osa taas on juonut liikaa. Ylilääkäri Päivi Jokirannan mukaan hellevaroitusta ei oteta riittävän vakavasti.
Forssan Heikanrinteen palvelukeskuksen MRSA-epidemia on johtanut siihen, että sairaalabakteerin saaneet vanhukset siirretään eristysosastolle. Epidemian takia terveysviranomaiset aikovat seuloa kaikki seutukunnan palvelukeskukset ja yksityiset palvelutalot.
Saaressa kauppiaana työskennellyt Timo Tuomala suhtautui puutiaisaivokuumeeseen huolettomasti, kunnes tauti iski häneen rajusti kaksi vuotta sitten. Hän uskoo vielä joku päivä kävelevänsä, ja muistuttaa nykyään myös läheisiään rokotuksen tärkeydestä.
Tutkijoiden mukaan tulos herättää kysymyksiä siitä, miksi parasetamolia suositellaan lääkkeeksi alaselän kipuun.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva