Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Tällä viikolla Yle kertoi tapauksista, joissa fluorokinoloni-antibiootin käyttö on aiheuttanut akillesjänteen repeämiä ja suolistoinfektioita. Potilaiden mukaan lääkärit eivät aina tunnista oireita lääkkeen sivuvaikutuksiksi.
Vanhemmiksi tullaan jatkuvasti myöhempään: Helsingissä asuva ylempi toimihenkilö synnyttää pian ensimmäisen lapsensa keskimäärin 34-vuotiaana, kun keskimäärin ensimmäinen vauva synnytetään 28,5-vuotiaana. Eniten vauvoja syntyy 30–34-vuotiaille äideille. Isäksi tullaan ensimmäistä kertaa 31-vuotiaana.
Hämmentyneet vanhemmat saattavat tuoda lääkäriin 7-vuotiaan tyttärensä, jolla rintarauhaset ovat jo alkaneet kehittyä. Terveydentilan ja ravitsemuksen paraneminen ei yksinään selitä sitä, että murrosikä näyttäisi varhaistuvan yhä.
Ensin vanhenee iho ja viimeksi mieli. Omilla elintavoillaan tosin voi vanhentaa ensin mielen ja sen mukana vanhenee kehokin.
Uusi lasten- ja naistentalo avaa ovensa vajaan kahden viikon kuluttua. Talo on Satakunnan sairaanhoitopiirin historian suurimpia investointeja.
Uhrin on usein vaikea ohittaa muut tunteensa ja nähdä parisuhdeväkivallan todellinen vakavuus. Viranomaisten avukseen kehittämä arviointilomake on auttanut ihmisiä ymmärtämään tilanteensa. Eri puolilla maata toimivat moniammatilliset työryhmät ovat silti nähneet hyvääkin: väkivalta on loppunut 70 prosentissa tapauksista.
Monissa kiinteistöissä on otettu käyttöön lehtipuhallin hiekoitushiekan poistamiseksi katukivetyksiltä. Se on kuitenkin kiellettyä ja nostaa pölyn sekä hiukkaset ilmaan hengitettäväksi.
Kuka päättää, mikä määrä kipulääkettä on riittävästi? Miksei hoitoon pääse nopeasti? Ketä voi hoitaa sairaalan käytävällä? Osallistu juttuaiheiden ideoimiseen ja vinkaa hyvistä haastateltavista. Osallistu avoimeen toimituskokoukseen tänään kello 12-13.
Yhä useampi työntekijä jättää työpaikalla lounaan väliin. Monesti omat eväät korvaavat henkilöstöravintolan monipuolisen lounaan. Ravitsemusasiantuntijat ovat huolissaan kehityksestä, sillä tutkitusti varsinkaan miehet eivät kanna kasviksia kotoa työpaikoille.
Kunnallinen hammashoito haluaa vähentää vastaanottojen tyhjäkäyntiä ja korjata hoitokertojen pitkiä välejä yksityisellä puolella hyviksi havaittuin keinoin. Jyväskylässä kokeillaan mallia, jossa esimerkiksi tarkastukseen tulevalta potilaalta voidaan samalla kerralla paikata reikä.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva