Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Syöpäsäätiö on valinnut mikkeliläisen Riitta Hännisen Vuoden syöpäsairaanhoitajaksi. Lähes 40 vuotta syöpähoitajana toimineen Hännisen mielestä tärkeintä on potilaan kohtaaminen, huumoria unohtamatta.
Kaupunki kutsuu uusintarokotukseen 36 turkulaista, jota saivat marraskuussa vahingossa viime kauden rokotteet.
Itä-Suomen yliopiston tutkijat selvittivät hiirikokeilla, miten metsämustikan syöminen vaikuttaa rasvaisesta ruoasta johtuvaan verenpaineeseen ja tulehdustilaan. Tulokset puhuvat vahvasti mustikansyönnin puolesta.
Ennen hoitotakuun voimaantuloa jonotusajoissa oli selviä sosioekonomisia eroja, sillä varakkaat potilaat jonottivat keskimäärin vähemmän kuin vähävaraisimmat.
Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan riskitekijöitä ovat äidin lihavuus, liiallinen painonnousu raskauden aikana, tupakointi raskauden aikana, D-vitamiinivajaus sekä lyhyt imetysaika.
Riitta Laitilan kuvioihin on aina kuulunut liikunta. Uutta vauhtia harrastus sai, kun Laitila palkkasi personal trainerin. Nyt treeni tuntuu uusissa paikoissa eikä kroppa ole niin höllyväinen, sanoo kuntoilija itse. Personal trainer arvioi Laitilan kunnon olevan kolmikymppisen tasoa.
Epävarma tulevaisuudennäkymä aiheuttaa ahdistusta monissa 1980-luvulla syntyneissä. Pätkätyöt ja perheen perustaminen aiheuttavat huolta. Psykoterapeutti arvostaa nuorten aikuisten rohkeutta hakeutua apuun.
Talven influenssakauden arvellaan starttaavan jo vuodenvaihteessa. Taudista saattaa tulla tavallista ärhäkämpi, etenkin vanhuksille.
D-vitamiinin riittävästä saannista väitellään pontevasti. Asiantuntijat eivät suosittele suositusannosten roimaa ylitystä.
Lapsiperheiden kertakäyttövaipoista muodostuu vuodessa jopa yli tuhannen kilon jätekasa. Kaatopaikoilla hajotessaan vaippamytyt tuottavat metaania ja joskus myös haitallisia valumia. Kotitalousjätteestä hyödynnetään yhä suurempi osa, mutta kestovaippa on edelleen ekologisin vaihtoehto.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva