Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Joidenkin paino putoaa helposti, toisilla taas huomattavasti työläämmin. Asiantuntijan mukaan jokainen ihminen on yksilö, mutta enemmistön elimistö toimii samalla tavalla. Onko sinulla ollut ongelmia painonpudotuksessa?
Kun ihminen alkaa laihduttaa, ensiksi lähtee nesteitä kehosta. Sitten vasta on on rasvan vuoro, sanoo kokenut lihavuustutkija Aila Rissanen.
Keskustelu D-vitamiinitutkimuksista ja -suosituksista on saanut monet kansalaiset ymmälleen. Apteekissa on huomattu, että moni D-vitamiinivalmistetta ostamaan tullut ei ole varma siitä, minkälainen päiväannos paljon tutkittua vitamiinia pitäisi nauttia. D-vitamiinivalmisteissa on myös laaja hintahaarukka.
Yhtä selitystä ei löydy sille, että toinen meistä muistaa paremmin nimiä ja toinen vaikkapa historian tapahtumia. Osalla on luontainen kyky muistaa paremmin, mutta paljon on kiinni motivaatiosta ja harjaantumisesta. Suomalaisten huonoon nimimuistiin löytyy erikoislääkärin mukaan kuitenkin yksi arkinen syypää: kulttuuri, jossa nimiä ei toistella, vaan mutistaan kerran.
Riihimäen seudulle suunnitellaan viidenkymmenen lääkärin osaamiskeskusta. Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymässä on valmisteltu jo pitkään terveyskeskuksen avopalveluiden keskittämistä. Suunnitelman mukaan perusterveyden- ja erikoissairaanhoidon palvelut keskitetään Riihimäelle osaamiskeskukseksi, jonka toiminta alkaa 1.5.2016.
Suurien kaupunkien jälkeen Crossfit-salit leviävät nyt myös pienemmille paikkakunnille. Esimerkiksi Pieksämäellä Crossfit-sali on noussut nopeasti pieksämäkeläisten suosioon. Toimittaja lähti tunnille testaamaan, mikä tässä Amerikan mantereella alkunsa saaneessa lajissa niin viehättää.
Monet synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivät toivovat saavansa vertaistukea. Joensuulainen Kati kertoo, että kaipasi kipeästi juttukaveria ja kuuntelijaa toisesta äidistä, kun elämä tuntui merkityksettömältä. Äidille synnytyksen jälkeisen masennuksen tunnistaminen voi tuntua synninpäästöltä.
Arkipäivinä töitä paiskiva saattaa törmätä sunnuntaisin samaan ongelmaan. Viikonloppuaamuina on tullut nukuttua tavallista pidempään ja nukahtaminen ennen tulevaa viikkoa on vaikeaa. Työterveyslaitokselta todetaan, että ongelma on yleinen mutta keinoja sen lievittämiseen löytyy.
Alaveteliläinen nainen kuoli sairauskohtaukseen kesällä jouduttuaan odottamaan Kokkolasta saapunutta ambulanssia nelisenkymmentä minuuttia. Ambulanssipalveluiden kritisoidaan heikentyneen Kruunupyyssä ensihoidon uudistusten jälkeen.
Ruokavalion keventäminen saattaa olla liikuntaa tehokkaampi keino ehkäistä diabetestä, verisuonitauteja ja keskivartalolihavuutta. Viitteitä vähärasvaisen ruokavalion hyödyistä antaa Jyväskylän yliopistossa ensi viikolla tarkastettava väitöstutkimus.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva