Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Perheessä tai lähisuhteessa tapahtuvasta väkivallasta voidaan vaieta vuosikymmeniksi, mutta niin sen ei pitäisi olla. Vaikeneminen ei auta ketään, muistuttavat väkivallan kanssa tekemisissä olevat järjestöt. Väkivallan tekijöitä ja uhreja on niin naisissa kuin miehissä. Entistä useammin uhrina on maahanmuuttaja.
Kymmeniä kilometrejä juoksua yksin pimeässä vuoripoluilla ja Mount Everestin huipulle kiipeäminen. Kestävyyskoitoksia kiertävä Noora Pinola ja vuorikiipeilijä Mia Graeffe harrastavat vapaa-ajallaan lajeja, joissa koetellaan fyysisiä ja henkisiä rajoja. Mikä saa heidät kerta toisensa jälkeen haastamaan itsensä ja miten he onnistuvat yhdistämään lajin arkeensa?
Päivi Storgård ei ole katunut hetkeäkään sitä, että on kertonut avoimesti kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstään. Lyömäaseena sairautta ovat käyttäneet jotkut poliittiset vastustajat. Sen sijaan sadat ihmiset ovat ottaneet yhteyttä kertoakseen oman tarinansa.
Ensisijaisesti Itä-, Koillis-, Kaakkois- ja Pohjois-Helsingin asukkaita palveleva päivystyssairaala aloittaa toimintansa 27. marraskuuta. 72 miljoonaa euroa maksaneessa sairaalassa on neljä vuodeosastoa.
Viljelty pensasmustikka on kiinalaisille arkinen asia, mutta metsämustikka tiedetään harvinaiseksi herkuksi. Kiinalaisyritys haluaa valloittaa suomalaisella mustikkamehulla kiinalaisten sydämet.
Pikkujoulujen järjestäminen vaikuttaa paljon yhteishenkeen työpaikalla. Työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Manka sanoo, että pikkujoulujen järjestämisrahalla saa enemmän käteen kuin helposti tullaan ajatelleeksi.
Uskottomuus parisuhteessa on "valitettavan yleistä". Näin sanoo johtaja Sirkka Laine-Haimi kirkon perheasiain neuvottelukeskuksesta.
Vuonna 2010 voimaan tullut lakimuutos ei ole odotuksista huolimatta helpottanut elinluovutuksen jonoja. Vuodessa tehdään vajaa 300 elinsiirtoa, mutta jonossa on noin 400 ihmistä.
Kirkasvalolaitteita on hankittu suomalaiskoteihin jo vuosikymmenien ajan. Kaamosoireilun onkin havaittu hieman helpottaneen, kertoo tutkimusprofessori Timo Partonen. Monilla työpaikoilla olisi vielä paljon potentiaalia lisätä talvikauden työssäjaksamista kirkasvalolaitteiden avulla.
Aikuiset pääsevät jo lukemaan omia sähköisiä lääkemääräyksiään ja potilaskertomuksiaan netissä Omakantan kautta, mutta lasten tietoihin ei vielä netissä pääse käsiksi. Ongelmana on niin huoltajien ja muiden tietojen katseluun oikeutettujen määrittelyn vaikeus kuin lapsen oman edun puntarointi.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva