Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Enemmän kuin askin päivässä tupakoivilla naisilla riski sairastua on kahdeksankertainen tupakoimattomaan verrattuna. SAV-aivoverenvuotoon kuolee lähes puolet sairastuneista.
Haasteen tuottaman tutkimusrahoituksen avulla on löydetty uusi tautiin vaikuttava geeni. Asiantuntijoiden mukaan geenin löytäminen saattaa mahdollistaa uudenlaiset hoitomuodot.
Sun juttu -sarjassa selvitimme tällä kertaa, missä asuvat pääkaupunkiseudun onnellisimmat ihmiset. He löytyvät Espoosta, mutta kokonaisuudessaan suomalaiset ovat muutenkin onnellista porukkaa. Onnellisuusprofessori ei usko Einon Leinon onnen kätkemiseen.
Lääkkeiden teho lasten ja nuorten masennuksen hoidossa on joutunut kyseenalaiseksi viime vuosina. Osa lääkkeistä on myös yhdistetty itsemurha-ajatusten lisääntymiseen.
Ahkeraa ajattelua vaativa työ ihmisten parissa voi jopa kumota epäterveellisen ruokavalion vaikutuksia dementian synnyssä, kertovat tuoreet tutkimukset.
Puutarha tavoitteli terveyspommina tunnetusta nokkosesta uutta hittiä vihannestiskille. Siitä on yritetty tehdä salonkikelpoinen vitamiinipommi. Kaupan mukaan yrtti on ehkä liian erikoinen suomalaiseen makuun, sillä vihanneshyllyiltä sitä ei ole ostettu odotetusti.
Verijuotikas eli iilimato on kuollut Suomessa lähes sukupuuttoon, koska sen luontaiset elinympäristöt ovat käyneet harvinaisiksi. Iilimatoja käytetään kuitenkin edelleen sairaanhoidossa muun muassa haavojen hoitoon.
Rokotusten yleistyminen vähensi aikanaan lapsikuolleisuutta merkittävästi. Vielä 1700- ja 1800-luvulla parin viikon sisällä saattoi kuolla 3–4 saman perheen lasta esimerkiksi tuhkarokkoon.
Ylen aamu-tv:n vieraana olleen toimittaja-juontaja Hanna Sumarin lapset sairastuivat Ruotsin-reissulla hinkuyskään. Rokottamaton, kuukauden ikäinen lapsi joutui eristykseen Auroran sairaalaan. Ruotsissa oli tuohon aikaan ilmassa rokotevastaisuutta. Sumari kirjoitti aiheesta blogiinsa.
Isorokolle, tuhkarokolle, hinkuyskälle tai muille infektiosairauksille altistuminen ei edesauta kuolemista muun muassa aivoinfarktiin tai syöpään myöhemmällä iällä.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva