Peda.net > Verkkoveräjien etusivu > Askola > Askolan lukio > Oppiaineet > Terveystieto >

Terveystieto

YLLÄPITOON >>    

Opettaja

Maantietoa ja biologiaa ja terveystietoa opettaa Johanna Vuolteenaho
 

Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset

Kevät keikkuen tulevi ja saapuessaan vuoron perään sulattaa ja jäätää katuja, teitä ja pihoja. Tilastojen valossa maalis- ja joulukuut ovat aikaa, jolloin sairaaloiden päivystykseen saapuu eniten kaatuessaan itsensä loukanneita. Murtunut nilkka tai ranne on se tavallisin tarina.
Kumppanin löytäminen järkiperusteilla olisi ylivoimaisen vaikeaa, koska sopivia vaihtoehtoja on liian paljon. Dosentin mukaan evoluutio on kehittänyt aivokemiallisen reaktion eli ihastumisen, joka voi sysätä ihmisen parisuhteeseen ventovieraan kanssa. Aivoissa romanttinen rakkaus toimii huumeriippuvuuden lailla ja sumentaa järjen.
2040-luvulla eläimet saattavat huolehtia vanhusten hyvinvoinnista. Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa haetaan uusia näkymiä avustajaeläinten hyödyntämiseen.
Yle Lappeenrannan toimittaja Petri Kivimäki kaivoi esiin muutaman vuoden takaisen hittidieetin ja alkoi karpata. Viidessä viikossa lähti reilu seitsemän kiloa.
Verta imevät loiset, päätäit, ovat pitkän tauon jälkeen pesiytyneet suomalaisten päihin, vaikka ne olivat 1980-luvulla jo lähes kadonneet Suomesta. Miten tässä näin kävi?
Muutama vuosi sitten alkanut muoti-ilmiö ei ota laantuakseen. Allergiariskistä huolimatta moni ripsienpidennyksiä käyttävä ei halua palata luomuripsiin tai ripsiväriin.
Nuoret aikuiset pitävät huolta omasta terveydestään ja sen takia kiinnostuvat oman suvun sairaushistoriasta. Kun tietää riskistään sairastua, voi yrittää ennaltaehkäistä sen puhkeamista.
Aspergerin oireyhtymä poistetaan lähivuosina eurooppalaisesta tautiluokituksesta. Jatkossa käyttöön jää vain yksi kattodiagnoosi eli autismikirjon häiriö.
Vastasyntynyt nostetaan nykyisin yleensä monissa sairaaloissa suoraan vierihoitoon äidin rinnalle. Vauvoja ei välttämättä enää pestä tai mitata heti syntymän jälkeen. Ihokontakti antaa lämpöä ja turvaa sekä rauhoittaa vastasyntynyttä.
Jaana Kari kannustaa väitöstutkimuksensa pohjalta opettajia tunnistamaan ryhmässään olevat liikkujatyypit, mutta samalla tiedostamaan myös oma tyyppinsä. Tietoisuus erilaisista liikkujista antaa mahdollisuuden tarjota kaikille oikeita virikkeitä liikuntaan.
 

yhteystiedot

Askolan lukio
Helkamäentie 30 07230 Monninkylä
 
Kuva
 
 
Kuva