Peda.net > Verkkolehtien etusivu > Nakkila >

HASARDIT MAAILMALLA

  Kirjaudu toimitukseen >>
Etusivu > Pyörremyrskyt > Trooppiset hirmumyrskyt ovat koetelleet Madagaskaria > Sisällysluettelo

Trooppiset hirmumyrskyt ovat koetelleet Madagaskaria

Viimeisen viiden kuukauden aikana Madagaskar-saarelle on iskenyt yhteensä kuusi trooppista hirmumyrskyä, viimeksi sykloni Java, 2. huhtikuuta 2007. Tämä on ensimmäinen kerta, kun saarta koettelee näin monta hirmymyrskyä lyhyessä ajassa. Java muotoutui Intian valtamerellä ja matkasi sieltä pasaatituulten kuljettama kohti Pohjois-Madagaskaria. Se iski saarelle aamulla 11.00 paikallista aikaa ja tuulen nopeus oli tuolloin 150 km/h.
http://news.mongabay.com/2007/0403-irin.html
http://www.wunderground.com/blog/JeffMasters/comment.html?entrynum=645&tstamp=200704

Madagaskar sijaitsee Intian valtameressä, Afrikan itärannikon tuntumassa. Sillä onkin sijaintinsa takia suuri uhka joutua trooppisen hirmumyrskyn kulkureitille. Maailman neljänneksi suurimmasta saaresta löydät lisää tietoa Wikipedian sivustolta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Madagaskar

Trooppisella hirmumyrskyllä tarkoitetaan kääntöpiirien välisellä alueella esiintyvää voimakasta matalapainetta, johon liittyy hirmumyrskyn voimakkuudella, yli 33 m/s puhaltava tuuli. Tyynenmeren lounaisosissa ja Intian valtamerellä esiintyvää trooppista hirmumyrskyä kutsutaan trooppiseksi sykloniksi.
Trooppiset hirmumyrskyt kehittyvät merellä pienistä, mutta voimakkaista matalapaineen keskuksista, joissa ilma alkaa coriolisvoiman takia pyöriä itsensä ympäri. Pyörremyrskyn kehittyminen edellyttää, että ilmassa on tarpeeksi kosteutta, ja tämä on mahdollista vain, jos meriveden lämpötila on yli +26 astetta. Kun vesihöyry nousee ylöspäin ja tiivistyy, se vapauttaa lämpöä eli energiaa pyörremyrskylle. Näin pyörre ruokkii tehokkaasti itseään. Pyörremyrskyt koettelevat eniten mantereiden itärannikoita, sillä pasaatituulet kuljettavat myrskyjä. Parhaat edellytykset pyörremyrskyjen syntyyn päiväntasaajan eteläpuolella on tammi-maaliskuussa, kun merivesi on lämpimintä. Lisää tietoa hirmumyrskyistä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Trooppinen_hirmumyrsky

Hirmumyrskyn aiheuttamat tuhot johtuvat rajusta tuulesta, sen nostattamista aalloista sekä rankkasateista. Tuuli aiheuttaa tuhoja rakennuksiin ja kaataa metsää. Rankkasateet tuhoavat viljelmiä, aiheuttavat tulvia ja ja mutavyöryjä. Tulvat saastuttavat juomaveden ja taudit saattavat levitä, kuten dengue-kuume Madagaskarilla. Eniten ihmisiä hukkuu aaltoihin. Aaltojen tuoma merivesi myös suolaa pellot ja tekee niistä viljelykseen kelpaamattomia. Madakasgarilla hirmumyrskyjen takia ainakin 150 ihmistä on kuollut, 13 000 taloa ja 91 julkista rakennusta on tuhoutunut ja yhteensä n. 450 000 ihmistä kärsii myrskyn seurauksista. Teitä ja siltoja on tuhoutunut, mikä hankaloittaa avustustoimia. Pohjois-Madagaskar tuottaa suuren osan maan riisisadosta. Tulvat ovat tuhonneet 35 000 hehtaaria riisiviljelmiä, joten lähitulevaisuudessa saari voi kohdata nälänhädän. Voit lukea madagaskarilaisten riisinviljelijöiden kokemuksia hirmumyrskyistä:
http://www.reliefweb.int/rw/RWB.NSF/db900SID/LRON-72CG5R?OpenDocument
Lisää tietoa hirmumyrskyjen tuhoista sekä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun avustustoimista saa osoitteesta:
Tiedosto [http://www.ifrc.org/docs/appeals/07/MDRMG002REA.pdf]
Unicef auttaa koulujen uudelleenrakentamisessa Madakaskarilla:
http://allafrica.com/stories/200704250770.html
http://www.unicef.org/infobycountry/madagascar_39344.html

Pyörremyrskyjen syntyä seurataan sääsatelliittien avulla. Satelliittikuvista nähdään merien päällä kehittyvät pilvimassat ja niiden lämpötilat. Rakennusmääräyksillä ja evakuointisuunnitelmilla voidaan vähentää tuhoja.
Sääsatelliiteista lisää:
http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4%C3%A4satelliitti
Ohjeita hirmumyrskyn varalle:
http://www.nhc.noaa.gov/HAW2/english/intro.shtml

Sykloni Java Madagaskarin yllä
http://earthobservatory.nasa.gov/NaturalHazards/natural_hazards_v2.php3?img_id=14196
sykloni_java.jpg