Peda.net > Verkkolehtien etusivu > Kuopio > Kuopion klassillinen lukio > historian verkkoveräjä >>

Klassillisen lukion historian lehti

  Kirjaudu toimitukseen >>
Etusivu > Kurssit > HI 8 Antiikin kurssi > Antiikin olympialaiset > Sisällysluettelo

Antiikin olympialaiset

http://www.englishexercises.org/makeagame/my_documents/my_pictures/2011/apr/C5A_776-BC-first-Olympic-games.jpg


Ensimmäiset olympialaiset

Antiikin olympialaiset järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 776 eaa. Siitä lähtien olympialaiset järjestettiin joka 4. vuosi vuoteen 393 jaa. saakka. Olympialaiset järjestettiin elokuun tienoilla Eliksen maakunnassa Olympian kaupungissa. Kisat kestivät vain yhden päivän ja niissä oli yksi laji, joka oli stadionjuoksu. Urheilijat kisasivat alasti. Kisoihin osallistujat olivat pääasiassa miehiä, jotka tulivat kisoihin ympäri valtakuntaa. Ensimmäisissä olympialaisissa mies nimeltä Coroebus voitti stadionjuoksun.


Uskonnon rooli

Kisat pidettiin osana uskonnolista tapahtumaa Zeus-jumalan kunniaksi. Ennen kisoja jokaisen urheilijan oli vannottava vala Zeuksen patsaan edessä. Ennen kisoja järjestettiin uhriseremonia ja kisojen kunniaksi tehtiin myös temppeleitä ja patsaita.

http://students.cis.uab.edu/hnjacks/Zeus.jpg


Aselepo

Koska Kreikan kaupunkivaltiot olivat usein sodassa kulkeminen Olympiaan oli tavallisesti vaarallista. Mutta koska olympialaiset olivat uskonnollinen festivaali, ne olivat tärkeämmät kuin sodat ja siksi Eliksestä lähetettiin viestintuojia kuukausi ennen kisoja ilmoittamaan Pyhästä aselevosta joka kesti kisojen ajan, tosin toisinaan tätä aselepoa rikottiin.


Lajit

Ajan kuluessa kisoihin alettiin ottaa mukaan uusia lajeja, kuten kiekonheitto, haarniskajuoksu, hevoslajit ja paini ja kisojen kesto piteni. Hevosvaljakkoajo oli erityisen suosittu.

Häijyin laji oli pankration eli kreikkalainen kamppailulaji. Siinä ei ollut juurikaan sääntöjä, pureminen ja ihmisten silmien tökkiminen oli virallisesti kielletty mutta jotkut kilpailijat tekivät säännöistä piittaamatta molempia. Jopa kuristaminen oli sallittua. Laji oli erittäin suosittu raakuudestaan huolimatta. Myös nyrkkeily oli haastava laji. Toinen nyrkkeilijä sai jatkaa vastustajansa hakkaamista jo voitettuaan tämän.

http://www.perseus.tufts.edu/Olympics/pictures/1991.08.0376.jpeg


Olympiastadion & festivaali

Verrattuna muuhun Kreikan arkkitehtuuriin, olympiastadion oli hyvin yksinkertainen. Olympiastadionille mahtui noin 50 000 katsojaa ja heidän täytyi löytää paikka teltalle ja yöpymiselle jostain muualta. Tärkeät vieraat ja urheilijat majoittuivat hotellissa. Olympialaisten aikaan oli kuuma, Olympia oli ruuhkainen ja vedensaanti oli huonoa, mutta se ei estänyt ihmisiä saapumasta. Olympialaiset päättyivät suuriin pitoihin, joissa syötiin paljon. Kauppiaat saapuivat tekemään kauppaa, ja viihdyttäjät, kuten jonglöörit ja akrobaatit esiintyivät ja poliitikot pitivät puheita kansalle.

http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/573/cache/ancient-olympics-culture_57327_600x450.jpg


Korruptio

Huijaamisesta rankaistiin, eli jos joku jäi kiinni esimerkiksi urheilijan lahjomisesta, sai yleensä sakot joilla kustannettiin pronssisia Zeus-patsaita jotka koristivat tietä olympiastadionille.
Lahjominen oli yleistä, samoin kiristys.
Dopingia ei terminä tunnettu mutta urheilijat käyttivät toisinaan suoritustaan parantaakseen yrttejä ja sieniä.


Naiset

Naimisissa olevat naiset eivät saaneet mennä olympialaisiin edes katsojiksi ja olympialueelle salaa saapuneita naisia rankaistiin, jopa kuolemanrangaistuksella. Naisista osallistua saivat papittaret ja hevosvaljakon omistajat. Naimattomat naiset saivat osallistua katsojina. Naimattomille naisille järjestettiin neljän vuoden välein omat festivaalit Zeuksen vaimon Heran kunniaksi. He kilpailivat juoksulajeissa ja saivat palkinnoksi seppeleen. Yleensä kreikkalaiset naiset eivät harrastaneet urheilua, lukuun ottamatta spartalaisia.


Kilpailijat

Kilpailijat menivät Olympiaan omasta tahdostaan ja kustansivat matkansa itse. Kilpailijoita ei valittu kuten nykypäivänä vaan kuka tahansa saattoi mennä kisaamaan.

Kreikkalainen Epiktetus on kirjoittanut olympialaisiin osallistumisesta näin:
"Jos haluat voittaa olympialaisissa, sinun täytyy seurata ohjeita, syödä säännösten mukaan, pysyä kaukana herkuista, harjoitella tarkan aikataulun mukaan tiettyinä tunteina niin kuumassa kuin kylmässäkin; et saa juoda kylmää vettä etkä viiniä silloin kun huvittaa. Sinun on annettava itsesi valmentajan käsiin, kuin antasit itsesi lääkärin käsiin. .... Tulee olemaan aikoja jolloin ranteesi venähtää, nilkkasi nyrjähtää, nielet paljon hiekkaa ja sinut piestään. Ja kaiken sen jälkeen on myös hetkiä jolloin häviät."

Polikset, kuten Ateena ja Makedonia tajusivat että kisat toivat hyvää julkisuutta ja tekivät hyvää kaupankäynnille ja he mainostivat urheilijoitaan esimerkiksi painamalla urheilijoiden kuvia kolikoihin ja rakentamalla monumenttejä. Urheilijat edustivat usein omia poliksiaan mutta saattoivat myös edustaa toista aluetta.

http://www.peda.net/img/lehti/klassikanhistoria/Discobulus1.jpg


Voittajat


Historioitsijoilla on teorioita, että voittajan valitsemisessa olisi käytetty monimutkaisia pistetaulukoita ja uusintaotteluita, mutta yleinen uskomus on että voittaja valittiin progressiivisen eliminoinnin avulla eli kilpailijat putosivat yksi kerrallaan pois kisasta kunnes lopulta jäljellä oli vain kaksi kilpailijaa, ja lopulta voittaja. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet eivät saaneet mitään palkintoja saati kunniaa, vain voittajalla oli merkitystä.

Olympialaisen voittajat saivat palkinnoksi laakeriseppeleen. Tämän lisäksi voittajan kotikaupunki usein palkitsi voittajan esimerkiksi rahapalkinnoilla ja elinikäisillä aterioilla, sillä urheilija toi kotikaupungilleen suurta ihailua ja kunniaa. Kotikaupunki saattoi myös pystyttää patsaan voittajan kunniaksi. Ajan myötä paikallinen kunnioitus saattoi saavuttaa sankarikulttitason. Jotkut, kuten Platon, kritisoivat sitä että voittajat saivat niin ylettömästi palkintoja ja kunniaa. Kisoissa voittaminen oli korkein taso jolle kuolevaiset pystyivät nousemaan.


Antiikin olympialaisten loppu

Vuonna 393 jaa. keisari Theodosius kielsi kisat pakanallisina. Theodosius ei myöskään pitänyt kisoja ympäröivästä korruptiosta ja moraalittomuudesta.


http://www.youtube.com/watch?v=T2-NWOWFbD8

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tämän interaktiivisen tarinan avulla voit tutustua antiikin olympialaisiin:
http://www.ancientgreece.co.uk/festivals/story/sto_set.html

Kysymyksiä:


1) Minä vuonna kisat järjestettiin 1. kerran? Entä viimeisen? Missä ne pidettiin?
2) Ketkä naiset saivat osallistua kilpailijoina/katsojina olympialaisiin?
3) Miten uskonto ilmeni olympialaisissa?
4) Mitä lajeja olympialaisissa oli?


Lähteet:

http://natgeo.fi/henki-ja-ruumis/olympialaiset-erikoiset-lajit
http://ancienthistory.about.com/od/olympics/p/olympicgames.htm
http://www.archaeology.org/online/features/olympics/olympia.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_Olympics
http://www.tiede.fi/artikkeli/77/5_vaaraa_luuloa_antiikin_kisoista
http://natgeo.fi/kansat-ja-kulttuurit/tavat/olympialaiset-prostituutio-uhraukset-ja-doping-rehottivat
http://www.cs.uta.fi/ipoppla/www/ipoppla04/illi/kreikka/olympian_kisat_1.html
http://www.bbc.co.uk/schools/primaryhistory/ancient_greeks/the_olympic_games/