Peda.net > Verkkolehtien etusivu > Jämsä > Kuoreveden koulu > Kuoreveden koulun verkkoveräjä >>

Historian lehti

  Kirjaudu toimitukseen >>
Etusivu > 7. luokan työt > 7a 2005-2006 > I maailmansodan aihepiiri > punainen paroni > Sisällysluettelo

punainen paroni

Sotasankari Manfred Albrecht von Richthofen syntyi 2. toukokuuta 1892 Breslaussa saksassa.
Hän oli Saksan sotilaslentäjä 1. maailmansodan aikana.
1. maaimansodan aikana aikana tunnettu myös nimellä Punainen paroni.
Hän ampui 80 viholliskonetta alas, ja täten oli 1.maailmansodan voitokkain hävittäjälentäjä.

lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:Fokker_Dr1_on_the_ground.jpg (sivun käyttö: 24.5.06)
nalle.jpg
Richthofenin Fokker Dr.I maassa

Ennen sotaa Richthofen opiskeli englannissa. oxfordin koulussa.

Richthofen piti ratsastuksesta, hevosista sekä metsästyksestä, ja hänestä tuli ensiksi saksan ratsujoukkojen ratsumestari vuonna 1911. Ensimmäisen maailman sodan sytyttyä hän pyysi siirtoa ilmavoimiin.Hänen ratsujoukkojen tunnus väri oli punainen.

Nimitys ¨punainen paroni¨ tulee von Richthofenin arvonimestä (saks. Freiherr).Richthofen lensi useimmiten punaisella Fokker Dr.I -kolmitasolla.

Jokaisesta viholliskoneesta von Richthofen teetti aina yhdestä pudotetusta konesta numeroidun hopeisen kupin. Sodan edetessä hopean saanti vaikeutui ja viimeiseksi numeroksi tuli 62. Hänellä oli tapana myös ottaa ampumistaan koneista muistoja , useammin koneen tunniste numeron. Toisen maailmansodan
loppuvaihessa neuvosto liittolaiset valtasivat Richthofenin perheen, kodin ja kyseiset hopea kupit ja muutkin muistomerkit katosivat.

Ratsuväellä oli itärintamalla vielä jotakin käyttöarvoa ja Manfred kunnostautui saaden 1. ja 2. lk. rautaristit. Pian idässäkin hevosten aika taistelukentällä oli ohi ja hän etsi uusia haasteita lentojoukoista, jonne hän hakeutui 1915. Manfred toimi tähystäjänä, sillä näiden koulutusjakso oli lyhyempi kuin lentäjien. Oltuaan lentokoneen kyydissä jonkun aikaa, von Richthofen halusi olla lentäjä ja pyysi ystäväänsä Georg Zeumeria pitämään lentotunteja. 24 lentotunnin jälkeen lensi Manfren ensimmäisen yksinlentonsa 10. syyskuuta 1915 romuttaen koneen epäonnistuneessa laskussa

Epäonni vainosi Richthofenia, sillä tämä ei saanut vahvistettua saavuttamiaan ilmavoittoja, sillä viholliskoneet eivät pudonneet saksalaisen miehittämille alueille.

Tuimassa taistelussa Hawker ja von Richthofen ajaantuivat kauas muista. He kaarteli puoli tuntia imassa eikä saanut toisiaan tähtäimiin. Hawker oli taitava lentäjä.Richthofen kuoli taistelulennolla saatuaan osuman Sommen yläpuolella. Todennäköisesti Richthofenin pudottaja oli kanadalainen kapteeni Arthur Roy Brown RAFin 209. Toisen teorian mukaan pudottaja oli AIF:n (Australian Imperial Force) Cedric Popkin -niminen ilmatorjuntamies.

Tammikuun 14 päivänä vuonna 1917 von Richthofen sai 16. voittonsa ja täten ollen tilaston kärjessä.
Viikkoa myöhemmin hänelle annettiin Orden Pour le Mérite -mitali,joka oli korkea-arvoisin keisarillinen prenikka. Jatkaakseen perinteitä hän maalautti koneensa punaiseksi, joka oli hänen vanhan ratsuväkirykmenttinsä tunnus väri.


lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Punainen_paroni
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuva:Fokker_Dr1_on_the_ground.jpg
http://personal.inet.fi/private/militia/baron.html